Reakcia tela na kyseliny a chemicke prostredie
Reakcia tela na kyseliny a chemicke prostredie
Potrebujem vediet, zo zdravotneho hladiska, ci pracovanie v chemickom prostredi, kde sa pracuje hlavne s kyselinami, moze vyrazne respektive agresivne vplyvat na telo cloveka?
Kyselina sa riedi s vodou cca 290 litrov vody na 810 litrov kyseliny. Potom sa este zhustuje so sodium sulphate.
Moze taketo pracovne prostredie sposobovat, caste krvacanie z nosa, alebo bolest zubov?
V miesnosti niesu nejake vyrazne pachy, iba ked je treba robit chemicke testy priamo zo zasobnika kyseliny, tak to ked sa otvori, je dost vyrazny a agresivny pach.
Ide mi o nejake fakty z praxe, ci ma niekto skusenosti, alebo niekto kto robi v chemii, take, ze 'moze byt' ma teraz nezaujima. Dik
Kyselina sa riedi s vodou cca 290 litrov vody na 810 litrov kyseliny. Potom sa este zhustuje so sodium sulphate.
Moze taketo pracovne prostredie sposobovat, caste krvacanie z nosa, alebo bolest zubov?
V miesnosti niesu nejake vyrazne pachy, iba ked je treba robit chemicke testy priamo zo zasobnika kyseliny, tak to ked sa otvori, je dost vyrazny a agresivny pach.
Ide mi o nejake fakty z praxe, ci ma niekto skusenosti, alebo niekto kto robi v chemii, take, ze 'moze byt' ma teraz nezaujima. Dik
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Reakcia tela na kyseliny a chemicke prostredie
No moja babka je chemička, celý život robila v labáku a učiteľka zo strednej mala jednu nepríjemnú skúsenosť v digestóriu. Zabudla ho zapnúť pri práci s nejakou kyselinou a rozožralo jej to pančuchy na nohách a spravilo jej to nejaké fľaky na koži. Babka problémy so zdravým nemá, ale ona sa tým kyselinám vyhýbala. Každopádne tým že sú kyseliny riedené vodou je jasné že sa odparujú v istom množstve a na kvapôčkách vody, ktoré sa vo forme vodnej pary odparia je určite naviazaná aj kyselina, čiže ju 100% aj vdychuješ. Záver si už sprav sám. Kyselina v akomkoľvek množstve je škodlivá.
No prave taketo prispevky mi nic nepovedia uplink
Moj dedo tiez cely zivot pracoval v chemickom priemysle uz od 17tky, teraz ma 70 a je v perfektnej kondicii a je chvalabohu zdravy, moj otec pracoval 16 rokov v chemickom priemysle a tiez je zdravy, a nikdy nemal ziaden problem.
No u mna je to nejake cudne
A nie, kedze je to koncentracia kyseliny, oblecenie mi to nerozozere...topanky sice ano, treba ich menit kazdy druhy tyzden, ale neni to taka kyselina v ktorej mafiani zneskodnuju 'dokazy'
Je to slabsia koncentracia, ked sa ti to dostane na ruku, tak ti to nespravi cez ruku dieru, ale zacne to svrbiet a ked si to vcas neumyjes, tak potom budu na rukach cervene podrazdene miesta, az malicke chrasticky, ale to len ked ju nechas posobit dlhsie. Ked to umyjes tak neni problem.
Mne ide o to krvacanie z nosa hlavne, kedze ja mam s tym problem od malicka, staci mi, ked som nachladeny a uz krvacam, velmi citlivy som bol na to vzdy, a poslednu dobu mi tecie krv dost pravidelne, tak ci to nieje z toho prostredia v ktorom pracujem.
Moj dedo tiez cely zivot pracoval v chemickom priemysle uz od 17tky, teraz ma 70 a je v perfektnej kondicii a je chvalabohu zdravy, moj otec pracoval 16 rokov v chemickom priemysle a tiez je zdravy, a nikdy nemal ziaden problem.
No u mna je to nejake cudne
A nie, kedze je to koncentracia kyseliny, oblecenie mi to nerozozere...topanky sice ano, treba ich menit kazdy druhy tyzden, ale neni to taka kyselina v ktorej mafiani zneskodnuju 'dokazy'
Mne ide o to krvacanie z nosa hlavne, kedze ja mam s tym problem od malicka, staci mi, ked som nachladeny a uz krvacam, velmi citlivy som bol na to vzdy, a poslednu dobu mi tecie krv dost pravidelne, tak ci to nieje z toho prostredia v ktorom pracujem.
myslim si, ze v kazdom pripade ti to urcite neprospieva ale ci aj skodi? Inak o aku kyselinu sa jedna ?
-
Stoporko
VIP
Lubos, sírovka je super
Krvácanie z nosa máš teraz pravdepodobne vďaka nej. A to práve vďaka výparom, kedy ti naleptá slabučkú vrstvu slizníc/vlásočníc v nose (kde ty máš túto vrstvu zrejme dosť tenkú) a tie potom krvácajú. Žiadna panika, na to sa neumiera, dajú sa v lekárni kúpiť špeciálne tampóny do nosa, ktoré zabraňujú krvácaniu.
Pokiaľ ti zo sírovky len kvapká krv z nosa a nič iné vážnejšie, nemaj boja, "...no panic no titanic"
Ako rátam, robíš s cca 70,7% H2SO4 (ak ju riedite z 96%), čo je už pomerne dosť koncentrované na to, aby to malo také účinky ako je leptanie slizníc.
Každopádne, vždy je lepšie robiť s kyselinami, ako si máchať ruky v silných zásadách (spomeňme si na jamy s vápnom).
Pokiaľ ti zo sírovky len kvapká krv z nosa a nič iné vážnejšie, nemaj boja, "...no panic no titanic"
Každopádne, vždy je lepšie robiť s kyselinami, ako si máchať ruky v silných zásadách (spomeňme si na jamy s vápnom).
Ja nepanikarim, len nerad by som krvacal kazdy den, myslis ale, ze si na to nejak zvyknem, teda, ze si moj nos zvykne, ked krvacam teraz, budem aj o mesiac ci o dva?
teoreticky si zvyknut moze, no ak vravis, ze problemy s krvacanim mas dlhodobejsie, tak to nepredpokladam 
-
Stoporko
VIP
pokiaľ krvácaš každý deň no potrebuješ si tú prácu udržať, skús tie tampóny do nosa z lekárne - na názov si už fakt nespomeniem.
Či si na to telo časom zvykne? Nech sa vyjadrí nejaký lekár, podľa toho čo z biológie viem, tak telo si na opakované poškodzovanie zvyká a prispôsobí sa (nezlomíš si ruku dva krát na tom istom mieste), takže ja si myslím, že si na to za pár mesiacov zvykneš.
Možno by pomohla rúška? - kúp v lekárni za pár šupiek a skús
Či si na to telo časom zvykne? Nech sa vyjadrí nejaký lekár, podľa toho čo z biológie viem, tak telo si na opakované poškodzovanie zvyká a prispôsobí sa (nezlomíš si ruku dva krát na tom istom mieste), takže ja si myslím, že si na to za pár mesiacov zvykneš.
Možno by pomohla rúška? - kúp v lekárni za pár šupiek a skús
Mno takto, uvidim este tyzden, budem pozorovat co a jak, a ked to bude pokracovat zrejme budem nuteny ist za lekarom, a informovat sa ake mam moznosti, a ci vobec nejake mam. Diky teda.