REFLEXNE VESTY POVINNE V AUTACH OD 2. NOVEMBRA
REFLEXNE VESTY POVINNE V AUTACH OD 2. NOVEMBRA
Akurat teraz som sa dopocul na exprse ze od 2. novembra su povinne reflexne vesty pre vodicov. A vraj musia byt v aute umiestnene po rike, cize nie v kufry. To znaci ze sofer, pri nehode alebo poruche na vozidle ma vyjst z auta uz obleceny vo veste. To by som chcel vidiet ako sa da za volantom obliekat. A zaujimave je ze ci aj spolujazdec, ktory ide soferovi pomoct napriklad pri vymene kolesa musi mat tiez vestu oblecenu? Zaujimave o tom nehovoria.
PS: Vraj este za to nedavaju pokuty, len vodicov upozornuju. no len ci naozaj vsetci.
PS: Vraj este za to nedavaju pokuty, len vodicov upozornuju. no len ci naozaj vsetci.
-
erytrocyt
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Odkedy mám auto, mám aj reflexnú vestu aj napriek tomu že povinná ešte nebola. Na prvý pohľad je to blbosť, na druhý ale nie. Už dvakrát sa mi stalo, že som šiel v noci, na odstavenom aute zasvietili odrazky, trochu som vybočil, v bezpečnej miere, aby som ho obišiel, no zrazu sa z tmy vynoril típek, ktorý si niečo dole na svojom aute montoval. Skoro som sa zabil, keď som ho obchádzal, keďže oproti vyletelo auto.
Ak by mal reflexnú vestu, dávno by som ho zazrel a nemusel som sa dostať do takýchto nie príjemných situácií. A naopak, už sa mi stalo, že šofér v noci, aj napriek tomu že si nič neopravoval, len niečo kontroloval, reflexnú vestu na sebe mal a už z diaľky som ho krásne videl.
Reflexné vesty majú svoj zmysel, v aute ju mám, mám ju na zadnom skle, pekne poskladanú. Ešte som ju nemusel použiť, ale ak na to príde, budem ju mať na sebe.
Čo sa týka obliekania sa za volantom. Reflexná vesta má dva otvory na ruky a jeden suchý zips vpredu. Je to jednoduchšie ako obuť si ponožku, takže najprv skús, potom hodnoť.
Edit: Spolujazdec ju teoreticky mať nemusí, pretože ak je pri tebe, pri tej oprave, stačí že oprotiidúci vodič zazrie teba, automaticky zbystrí pozornosť, a nebezpečenstvo nehrozí. Samozrejme neplatí to v prípade, keď tvoj spolujazdec pobehuje okolo po ceste.
Ak by mal reflexnú vestu, dávno by som ho zazrel a nemusel som sa dostať do takýchto nie príjemných situácií. A naopak, už sa mi stalo, že šofér v noci, aj napriek tomu že si nič neopravoval, len niečo kontroloval, reflexnú vestu na sebe mal a už z diaľky som ho krásne videl.
Reflexné vesty majú svoj zmysel, v aute ju mám, mám ju na zadnom skle, pekne poskladanú. Ešte som ju nemusel použiť, ale ak na to príde, budem ju mať na sebe.
Čo sa týka obliekania sa za volantom. Reflexná vesta má dva otvory na ruky a jeden suchý zips vpredu. Je to jednoduchšie ako obuť si ponožku, takže najprv skús, potom hodnoť.
Edit: Spolujazdec ju teoreticky mať nemusí, pretože ak je pri tebe, pri tej oprave, stačí že oprotiidúci vodič zazrie teba, automaticky zbystrí pozornosť, a nebezpečenstvo nehrozí. Samozrejme neplatí to v prípade, keď tvoj spolujazdec pobehuje okolo po ceste.
Bolo na case !
Budem sice musiet nurit v letnom aute, snad ju tam mam dakde pod sedackou, aby som si ju prehodil do zimneho. Je to vyborna vec, ako uz bolo spomenute o prispevok vyssie.
Juznejsie som sa stretol s tym, ze tam zakon prikazuje mat tolko viest v aute, kolko je pasazierov. To je uz troska pritiahnute za vlasy, ale v daktorych krizovych situaciach to nemusi byt na skodu.
Budem sice musiet nurit v letnom aute, snad ju tam mam dakde pod sedackou, aby som si ju prehodil do zimneho. Je to vyborna vec, ako uz bolo spomenute o prispevok vyssie.
Juznejsie som sa stretol s tym, ze tam zakon prikazuje mat tolko viest v aute, kolko je pasazierov. To je uz troska pritiahnute za vlasy, ale v daktorych krizovych situaciach to nemusi byt na skodu.
Nie nie, bude to ako v zahranici (juznejsie od nas). Kolko ludi je AKTUALNE v aute, tolko viest treba. Ked som siel v lete na dovolenku, tak som hodil do auta vesty pre vsetkych 4och, aby sme mali ked tak pokoj od policajtov.schw33k napísal:Ja som zase počul , že sa má uzákoniť zákon, ktorý bude asi v takomto znení - Počet reflexných viest = počet osadenstva v aute , t.z v každom aute má byť povinne zavedených 5 refl.viest
No a to už je dobrá keketina
Takze ziadnu paniku.
To hej, ale neda sa sledovat kazdy cyklista. A vesty by to vyriesili. Nie je tak ?brm napísal:Cyklisti maju podľa zákona byť riadne osvetlení.. čiže zákonodarcovia na toto myslia, ale policajti, ktorí majú poctivo kontrolovať, na to z vysoka kakajú.
-
jamess
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
no tuna v anglicku je to bezna praktika u VSETKYCH robotnikov, pokial vidim niekoho na byckli, na 90%ma reflexnu vestu, zvysok su mladi pubertaci ktorym sa to nehcce nosit....no a v autach je to tak ako to bude na slovensku, akurat to tu tusim nie je pod zakonom...a je to celkom dobra vec podla mna....urcite to zachrani nejeden zivot 
Rozprava bola, ale nic z toho. Zatial je to neaktualne, zaradenie do zakona je v nedohladne. Bude ako zvycajne zalezat aj na lobovani vyrobcov/predajcov.minob napísal:A co hasiace pristroje? uz bola o tom tusim debata aj v parlamente,ale neviem ci je to schvalene, ak hej, kedy to nadobudne ucinnost, neviete niekto?
To je spravne. Pri poruche, alebo pri lahsej havarii vystupia vsetci z auta. Takze ich musi byt vidiet.schw33k napísal:Ja som zase počul , že sa má uzákoniť zákon, ktorý bude asi v takomto znení - Počet reflexných viest = počet osadenstva v aute , t.z v každom aute má byť povinne zavedených 5 refl.viest
No a to už je dobrá keketina
Cyklistom treba dat vesty aj helmy. Je to pre ich bezpecnost. Aj ked si neviem dost dobre predstavit tych strycov co idu v dedine do krcmi na bicykli, alebo babenky do kostola v prilbach.