zdravim, v piatok som dal reklamovat telefon a trochu sa bojim ako reklamacia dopadne, co som pocuval nazory ludi tak vecinou reklamovanie elektroniky dopadne zle, kedze si mozu najst hocijaky dovod preco nereklamovat.... vedeli by ste mi tu spisat nejake tipy a rady, na co mam pravo a co musi predajca splnit?
pozeral som aj nejake clanky na internete a aj som sa rozpraval s par ludmi
tu je clanok http://www.pravaspotrebitela.sk/?page=b ... s&itemid=9
konkretne ma zaujima
Starostlivo si pred podpisom prečítajte reklamačný protokol. Jednoznačne formulujte popis vady, vašu požiadavku na spôsob riešenia reklamácie a nesúhlaste s vybavením reklamácie až na 30-ty deň.
to ako ked mi na 30 den zavolaju ze si mam ist po telefon tak ho nemam prebrat?
dalej
Ak výrobok kvôli vade reklamujete do 6 mesiacov od zakúpenia, podľa zákona sa to vníma tak, že vada existovala už v čase predaja a je na predajcovi, aby dokázal, že vada nie je na jeho strane – mal by to doložiť nezávislým znaleckým posudkom.
telefon reklamujem po 3-4 mesiacoch takze to znamena ze ked mi zamietnu reklamaciu nemam prebrat telefon bez toho aby mi k tomu dali aj znalecky posudok?
dalej jeden znamy vravel ze reklamaciu by nemali odkladat a zaoberat by sa nou mali hned ako vec reklamujem, ze tiez ked reklamacia trva viac ako x dni (neviem teraz presne kolko vravel ci 3 alebo 7) tiez musia dat vypracovat znalecky posudok ze preco a ci naozaj bola vada tak zavazna ze ju nemohli reklamovat skor
viete mi objasnit niekto tieto veci, priapdne dat svoju radu ako postupovat pri reklamacii a neodist s dlhym nosom
Samozrejme, ak ju vybavia na 30ty den, prevzat ju musis. Svoju zakonnu povinnost si splnili.
Ako je to s vadou, to netusim.
Co sa tyka zaoberania sa reklamaciou, tak plati co som napisal vyssie - zakon im uklada vybavit ju do 30 dni, a tym sa vsetci riadia. Z pohladu predajne moze vacsinou znamenat ze sa nou zaoberali to, ze ju zaslali do servisu. Z pohladu servisu - verim tomu ze sa nou zaoberaju hned ako pride na rad.
Co sa tyka rad - pri telefone takmer vzdy trvam na presnom popise zavady, casto sa totiz stava ze pracovnik co prijal reklamaciu to preformuluje vlastnymi slovami, v mnohych pripadoch nie velmi presne. Nie je hanba ziadat si zmenu formulacie zavady.
Taktiez vzdy trvam na opise stavu - napr. nalepena folia, ziadne viditelne skrabance ci poskodenia. Pri poslednej reklamacii som ziadal aj zapisat ze stav indikatorov vlhkosti je v poriadku a ze telefon neprisiel do styku s vodou. Tetuska to preformulovala v style "zakaznik ziada o uvedenie, ze nalepky nachadzajuce sa napr. pod bateriou a v konektore, ktore su udajne indikatory ci telefon prisiel do styku s vlhkostou, su bielej farby" - aj takto to staci. Podstatne je ze to tam je uvedene.
Co sa tyka vybavenia, je potrebne povedat ze reklamaciu musia vybavit do 30 dni pocnuc nasledujucim dnom od podania reklamacie. Ak posledny den vychadza na vikend/sviatok, poslednym dnom je prvy nasledujuci pracovny den. Firma nie je povinna informovat ta napr. SMSkou, povinnost maju tusim len postou (ak sa nemylim). Podstatne je aby na 30ty den vybavenia reklamacie bola zakazka dostupna na predajni.
Ak zavadu vedia odstranit, musia tak urobit, pripadne ti mozu dat novy telefon. Ak je to stale v lehote, je na nich aku metodu zvolia. Mozu ti navrhnut aj vymenu za ekvivalentny alebo lepsi produkt, tam je to ale na dohode (aj malu vec mozes namietat, ak ti daju napr. telefon s rovnakymi parametrami, ale inou farbou, alebo velkostou displeja, mozes namietat ze ti to nevyhovuje, ale toto sa stava malokedy, vacsinou to riesia vratenim penazi ak to nevedia opravit/vymenit). Ak to nevybavia v lehote, mas narok na vratenie penazi v plnej vyske (tj. za kolko si to kupil). Vyhovorky ze meskanie je na strane servisu, nie su podstatne, ak to nestihli, musia ti vratit peniaze.
Ak si to reklamoval kvoli zavade ktoru vies velmi presne nasimulovat, idealne je pred prebratim reklamacie a podpisanim preberacieho protokolu produkt vyskusat. V pripade ze zavada pretrvava, je potrebne reklamaciu neprebrat. Ak ju preberies, a prides na rovnaky problem hoci na druhy den, budes musiet podat dalsiu reklamaciu.
Dolezite je si precitat aj vyjadrenie servisu, teda co bolo problematicke, ako reklamaciu vyriesili, a pod. Raz sa mi stalo ze pri dolce&gusto kavovare sa servis vyjadril, ze chyba bola sposobena neodbornou manipulaciou, a ze to opravuju iba kvoli renome, a zdarma pre klienta. Sposob vybavenia reklamacie je dobry do buducna - kvoli 3 rovnakym zavadam, 3x roznym, a pod.
V pripade ze nesuhlasis s vyjadrenim servisu (napr. odmietnutie s tym ze chybu si sposobil sam), mas jedinu moznost obratit sa na nezavisleho znalca, dat si vypracovat posudok, a obratit sa na sud. Tam mozes ziadat odstranenie vady ako aj preplatenie nakladov na znalca.
Nakoniec hadam len tolko ze zarucna doba na produkt sa predlzuje o dobu, kedy bol produkt na reklamacii a nebolo ho mozne pouzivat. Ak ti vymenia telefon za novy, mas na neho novu 2r zaruku. Na preberacom protokole sa zvycajne uvadza IMEI povodneho telefonu a sposob riesenia - vymena za novy s IMEI xxxx.
Predávajúci alebo ním poverený zamestnanec je povinný vybaviť reklamáciu ihneď, v zložitých prípadoch do 3 pracovných dní. Do tejto lehoty sa nezapočítava čas potrebný na odborné posúdenie chyby. Vybavenie reklamácie však nesmie trvať dlhšie ako 30 dní. Po uplynutí tejto lehoty má spotrebiteľ rovnaké práva, akoby išlo o chybu, ktorú, nemožno odstrániť. Predávajúci je povinný, ak reklamáciu neuzná do troch pracovných dní, výrobok zaslať na vlastné náklady na odborné posúdenie.Predávajúci je povinný na požiadanie orgánu dozoru zaslanie alebo výsledky odborného posúdenia preukázať. Odborným posúdením je vyjadrenie znalca alebo stanovisko vydané autorizovanou, notifikovanou alebo akreditovanou osobou
plati toto? treba sa toho dozadovat?
a takisto este k otazke z prveho prispevku, ako je tam citovany ten text ze ked je vyrobok mladsi ako 6 mesiacov ze tiez musi predajca v pripade zamietnutia reklamacie dat vyhotovit na vlastne naklady odborne posudenie - tiez to plati? mam sa toho dozadovat a bez toho neprijat telefon?
ak mas lacny telefon tak ta ten odborny posudok vyjde podstatne drahsie ako novy kus. myslim si, ze v drvivej vacsine pripadov je odborny posudok totozny s tym, co ti pride zo servisu.
natahovat sa mozes, ale je to na dlhe lakte
takze po reklamovani automaticky mi dolozia ten nezavisly znalecky posudok ze vina nieje na jeho strane?
ide mi hlavne o to ze na telefone som mal prasknute sklo, vsetko islo ako ma, ale potom prestal telefon nabijat (par tyzdnov po tom co mi prasklo sklo) proste sa bojim toho ze mi ho nereklamuju koli tomu prasknutemu sklu, ze sa budu vyhovarat na to ze ked mi prasklo sklo tak ze vtedy sa nejak porusil aj nabijaci konektor
urcite ti ho nevyreklamuju a s tymto neuspejes ani na odbornom posudku.
nie neprilozia ti ho. daju ti posudok technika, ktory telefon prijal.
odborny posudok si mozes dat vypracovat nasledne ty, ale je celkom drahy a pri rozbitom displayi ti aj tak nepomoze, pretoze da za pravdu technikovi v servise. tym, ze telefon spadol sa mohlo poskodit cokolvek. ci uz okamzite, alebo sa to vlieklo dlhsie.
mozes skusit spravit to, ze si das vymenit display u niekoho, kto vie co robi a spravi to tak, ze nebudu velmi viditelne stopy po tomto zasahu a potom das reklamovat nabijanie pricom budes dufat, ze si to nevsimnu.
Ak výrobok kvôli vade reklamujete do 6 mesiacov od zakúpenia, podľa zákona sa to vníma tak, že vada existovala už v čase predaja a je na predajcovi, aby dokázal, že vada nie je na jeho strane – mal by to doložiť nezávislým znaleckým posudkom.
tak by som chcel vediet ako sa dozadovat tohto, kedze telefon je mladsi ako 6 mesiacov
ale mas to mechanicky poskodene, pochop ze keby som isiel reklamovat telefon prejdeny autom tak by som nevyreklamoval ze pred prejdenim mi nefungovalo wifi
z reklamacie sa ti vrati neuznany a pride ti maximalne cenova ponuka opravy s cenami nahradnych dielov
chezter: uplne odveci, ked nevies prispiet konstruktivnym prispevkom tak sa nevyjadruj
jednoducho chcem vediet ci je to pravda a naozaj musi predajca v pripade neuznanej reklamacie na vyrobok mladsi ako 6 mesiacov na vlastne naklady dat vypracovat posudok u nezavisleho znalca aj ked tam bude napisane ze "prasknute sklicko na displeji sposobuje nenabijanie telefonu a prasknutie sklicka zavinil pouzivatel takze neuznana reklamacia je opravnenea"
lebo mozno ked je to povinnostou predajcu a budem to povazovat tak si mozno povie ze radsej mi opravi ten konektor za par supov ako platit nezavisleho znalca
nikdy som sa s tym nestretol. aj telefony, ktore doniesli reklamovat hned na druhy den po kupe sli normalne na reklamaciu. nic s tym neurobili ani staznosti a vyhrazanie sa SOI-kou. skusit mozes...daj vediet ako si pochodil
konektor sa na dnešných telefónoch meniť nedá, takže to, že ti nenabíja je na výmenu celej dosky. Plus, to, že nenabíja bude na 99% poškodený nabíjací obvod a nie konektor. A posudok nie je treba robiť, lebo nie prasknutie sklíčka zapríčinilo problémy s nabíjaním ale mechanické poškodenie, čiže ti niekde padol a tým sa poškodila doska.
Plus, ten výrok o produkte do 6 mesiacov, ktorý donemoty omieľaš je síce pravdivý, ale jedná sa o prípad, keď reklamuješ nerozbitý telefón bez známok utopenia a reklamácia je aj tak zamietnutá.
//autoeditácia príspevku (03 Sep 2015, 7:58)
Brahmin napísal:dik za rady
este by som sa chcel opytat na toto:
Predávajúci alebo ním poverený zamestnanec je povinný vybaviť reklamáciu ihneď, v zložitých prípadoch do 3 pracovných dní. Do tejto lehoty sa nezapočítava čas potrebný na odborné posúdenie chyby. Vybavenie reklamácie však nesmie trvať dlhšie ako 30 dní. Po uplynutí tejto lehoty má spotrebiteľ rovnaké práva, akoby išlo o chybu, ktorú, nemožno odstrániť. Predávajúci je povinný, ak reklamáciu neuzná do troch pracovných dní, výrobok zaslať na vlastné náklady na odborné posúdenie.Predávajúci je povinný na požiadanie orgánu dozoru zaslanie alebo výsledky odborného posúdenia preukázať. Odborným posúdením je vyjadrenie znalca alebo stanovisko vydané autorizovanou, notifikovanou alebo akreditovanou osobou.
plati toto? treba sa toho dozadovat?
a takisto este k otazke z prveho prispevku, ako je tam citovany ten text ze ked je vyrobok mladsi ako 6 mesiacov ze tiez musi predajca v pripade zamietnutia reklamacie dat vyhotovit na vlastne naklady odborne posudenie - tiez to plati? mam sa toho dozadovat a bez toho neprijat telefon?
Znova, žiaden znalecký posudok, Predávajúci vybaví reklamáciu do 3 dní tým, že to pošle do autorizovaného servisu. A iba ak by ti ju neuznal do troch dní, (čiže by ti sfleku povedal, že to neuznáva) musel by ten posudok dať robiť, ale tým, že to pošle na reklamáciu do servisu, má po probléme. Predajca a servis sú dve veci. ak predajca odmietne reklamáciu musia sa robiť posudky, ale ak predajca pošle na reklamáciu do autorizovaného servisu a servis to následne odmietne, tak si nahratý a nemusia sa robiť žiadne posudky.
Napíšem sem aj svoju skúsenosť. Kúpil som si z alzy niekedy začiatkom tohto roka jeden high-end telefón. Spočiatku som bol spokojný, no nakoľko z telefónu využívam takmer všetky jeho funkcie, našiel som tam chyby. Tu je môj popis reklamácie na alzu:
Chýb v danom prístroji je viacero, začnem od najzávažnejšej: 1. po spárovaní telefónu cez BT s automobilom a následnom zapnutí GPS navigácie po zhruba cca 10 minútach sa odpojí telefón od BT a zároveň sa vypne GPS (v navigácii vybehne info o výpadku GPS signálu). Bluetooth sa nedá vypnúť a pomáha jedine reštart telefónu. Niekedy sa taktiež nevie telefón automaticky spárovať pri nastúpení do auta, je potrebné ho pripojiť manuálne. Tento stav pretrvával aj po obidvoch oficiálnych aktualizáciách FW výrobcu. 2. veľmi slabá výdrž batérie - aj v noci, keď je zapnutý letový režim a všetky synchronizácie sú vypnuté stratí telefón cca 3 - 5 % batérie. Rovnako som si všimol, že celý večer svieti home tlačidlo v slabej intenzite. 3. spracovanie - nesedí zadný kryt od zakúpenia - medzera, špina medzi "sklom" a hliníkovým rámčekom, zadný kryt sa ošúchal aj napriek tomu, že telefón bol vždy nosený v púzdre zakúpenom vo Vašom eshope.
Telefón poslali na posúdenie do servisu VSP Data v ČR. Český bu*erant to pravdepodobne ani nepozeral, ku všetkým bodom napísal, že závada sa neprejavuje. Išlo ma rozstreliť od zlosti, hovorím si, kur**, ako sa výrobná vada ako je špina medzi digitizérom a krivý kryt nemôže u nich prejaviť? Čo to dali nejakému slepému retardovanému servisákovi?
Telefón som si vybral späť, spočiatku plný emócií, že to pôjde na SOIku, atď... Nakoniec som telefón predal jemne pod cenu na jednom portáli a uzavrel prípad kratšou cestou.
tak tu vydrz ani moc neriesia. napoja ho na diagnostiku a ked vyhodi hodnoty v norme ide sa dalej. BT v aute tiez nemaju ako vyskusat a ked im GPS nevyplo do pol hodinu pri zapnutom BT tak to dalej tiez neriesia
jedine ta medzera medzi ramcekom mohla byt viditelna, ale asi sa mu s tym ozaj nechcelo srat