Relativnost behu casu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gego
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Relativnost behu casu

Príspevok od používateľa gego »

Raz som premyslal nad jednou vecou chcel by som vediet ci mate podobnu skusenost ... ked som bol mensi tak 12 - 13 tak sa mi zdalo ze cas ide akosi pomalsie ako teraz ( vravim relativnost ponimania casu ) dobre to vystihol v jednom filme kuchar ktory povedal cas je fakt relativny ked sa chytis zeravej panvice sekunda je ako hodina , ked zeravej baby hodina je ako sekunda :))) ale k veci ... ked som mal tak 16 -17 tak v skole alebo v praci proste muka cakam cakam a hodiny sa nehybu teraz ked som v skole v praci hned je cely den fuc proste cim som starsi tym ako keby den trval kratsie ... aky mate na to nazor vy ?

PS: aby som to mal s cim porovnat co som dlho nerobil uvediem priklad ... vobec nema spolocne nic s bohom ani tak len koli porovnaniu ... ked som bol v kostole prednaposledy omsa trvala strasne dlho proste nemala konca aj ked trva cca hodinu ... to som mal 15 r ... od vtedy som nebol az pred mesiacom na pohrebe ... ties mala hodinu ale mne sa to nezdalo ako dlha chvila ... zvlasne ..
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Relativnost behu casu

Príspevok od používateľa Grim »

...súhlasím, tiež som bol nedávno v kostole, zhodou okolností tiež na pohrebnej omši a utieklo to tak rýchlo, akoby to trvalo 5 minút. Keď som bol menší, omša trvala skoro celú nedeľu. Tiež sa mi zdá, že ten čas mi v súčasnosti letí strašne rýchlo...ten deň je strašne krátky, ale možno je to aj preto, že spím denne 12 hodín...k tej relatívnosti času by som spomenul jednu myšlienku - niektorí ľudia sú takí nudní, že s nimi za 5 minút stratíte celý deň...
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

Toto co opisujete nie je relativnost casu ale sposobene psychologickim efektom. Ak prezivam nieco pre mna nezazivne a neviem co robit a moja znasanlivost je slaba, tak sa mi to zda ten cas ako vecnost, ak by som ten cas naplnil nejakym rozmyslanim alebo snivanim, ubehlo by to rychlejsie, pretoze by som si zamestnal mysel a taketo nieco podobne sa deje pri prijemnych chvilach.

podla mna.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Podľa mňa to ide stále rovnako rýchlo. Rozdiel je, že vtedy sme robili iné veci alebo sme mali inak organizovaný voľný deň- za jedno popoludnie sme sa stihli preháňať po sídlisku, spraviť si úlohy, poobsmŕdať doma, pozrieť telku a ešte nám zvýšil čas. Teraz už máme povinnosti, školské, pracovné a veľkú časť dňa presedíme za PC, takže zvyšný čas nie je a máme pocit, že nám všetko ubehne rýchlo.
Nyssow
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Nyssow »

Ked je clovek mlady (teenager), nema tolko povinnosti, nudi sa, cas mu bezi pomaly.
Ked je clovek starsi a starsi, ma pracu, stara sa o rodinu, ma vela povinnosti (az moc), nestiha, cas mu bezi rychlo.

relativne, ja pozorujem strasne pomaly beh cas v skole, na hodinach kde sa vazne nudim, a nie je ich malo :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Mne sa niečo podobné stane, keď musím ísť do práce autobusom a omeškám ho. Tým pádom idem do práce peši a aj keď sa akokoľvek ponáhľam, niekedy aj pobehnem, aby som stihol rannú poradu, čas akoby sa zrýchľoval spolu so mnou. Priemerne mi trvá cesta do práce 20 minút veľmi rýchlou chôdzou s občasným pobehnutím. Minule som šiel peši z práce domov a spravil som to ani nie za 20 minút a to som šiel pomaličky z nohy na nohu, lebo som sa nikde neponáhľal. Už veľa krát sa mi to stalo... Ten čas je sviňa.
Auruz
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Auruz »

Tiez s tebou suhlasim no, ked som bol mensi nemohol som sa dockat kym sa dostanem zo skoly, trvalo to vecsnost, po prichode domov som sa stihol pohrat, ist vonku, vecer pozret telku atd... kopu veci. A teraz? som v 3. rocniku na strednej, a pomaly ani neviem ako rychlo to zbehlo, pred chvilou som bol prvak, pridem domov, ani si to poriadne neuvedomim, a uz su 3-4 hodiny poobede, kus posedim za PC a uz je vecer. Zda sa mi ze to ide hrozne rychlo cim je clovek starsi
jamesiq
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa jamesiq »

Minule som nad tym rozmyslal. Ved nedavno som bol prvak na strednej a teraz mam maturovat? heh..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja o tomto jave mám svoju vlastnú teóriu, na ktorú som prišiel pri zaspávaní.

"Celý život na niečo čakáme."

Či čakáš na autobus, na to kedy ti skončí šichta, kedy už konečne dôjde vypláta, čakáš v rade na zemiaky, čakáš kým dokončíš školu, čakáš na bábo, čakáš kým deti odrastú, čakáš na vnúčence...a neskôr už len čakáš na smrť.

Neviem či sa to sem hodí, ale zamyslite sa nad tým.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

begbeee napísal:...už len čakáš na smrť...
...a potom...božský kľud v hrobe...stovky tisíc hodín... :|

...inak aby som nebol OT tak momentálne na nič nečakám a aj tak mi to letí strašne rýchlo, lebo mám čo robiť...
ithory
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ithory »

gego ved si si to uz sam objasil- "tak sa mi zdalo".Vsetko je v nasej hlave,v mozgu resp,aj chut aj vnimanie casu..
A begbee,sugestivna uvaha,uz aj Goethe napisal,clovek je v podstate cely zivot iba cakatelom na smrt.Ale to malo byt asi v invencii,ze ci chceme alebo nechceme,ci sa nam to paci alebo nie,smrt je je v nasom zivote vzdy pritomna realita.Inak /vynimajuc faktory ako tehotenstvo,skola a pod veci co jednoducho potrebuju cas na svoj prirodzeny vyvoj/si cakanie spajam s pasivitou,a tam kde vladne pasivita-tam vladne aj zlo..
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja si toto tiez vsimam a vo vseobecnosti to u mna funguje tak, ze ked sa niekde nudim alebo na nieco/niekoho cakam, tak mi cas ide pomaly. Ak som vsak niecim zamestnany, tak to zbehne celkom rychlo. Najlepsi priklad zo skoly - cas sa cez prednasky vlecie, ale na cviceniach, kde robime nieco prakticke, to je uplne opacne.
Dalsia vec, ktoru by sme mali brat do uvahy je ta, ze s vyssim vekom klesa podiel jedneho roka na celkovej dlzke zivota, teda ak ma niekto 14 rokov, tak 1 rok je 1/14 jeho zivota, ak ma 28, tak je to uz 1/28, cize o polovicu kratsi usek. Ak by sme to velmi zjednodusili, tak 5 rocne dieta si za 1 rok nazbiera 20% vsetkych spomienok, ale 50 rocny clovek uz iba 2%.
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

jamesiq napísal:Minule som nad tym rozmyslal. Ved nedavno som bol prvak na strednej a teraz mam maturovat? heh..
nedavno som maturoval a pomaly mam 30 :)

ak cloveka nieco bavi, cas ide "rychlo" a ak ho nudi, ta sa "vlecie"
Empatik
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Empatik »

Čas neexistuje . Je to len ilúzia ľudského mozgu ...
Gothar
Moderátor
Moderátor

A vies to aj nejako podlozit alebo ste na to prisli s kamaratmi pri poslednom jointe?
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

ja mam 22 a mam pocit ze som uz za polkou :( casto nato aj ja myslim, ako to rychlo leti. Raz som cital teoriu o tom ze den sa skracuje. Ale tomu neverim.
Empatik
Medium Star
Medium Star

A vieš podložiť , že čas nieje len 'ilúzia' ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Otvor si ucebnicu fyziky pre zakladne skoly a studuj, tam to najdes.
Empatik
Medium Star
Medium Star

To všetko je síce pekné , že čas aj všetky podrobnosti k tomu , ale všetko to záviselo len od ľudí , ale stále to je len ilúzia ľudského mozgu .
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

No tak tato tema sa hodi k mojmu vnimaniu v poslednom case..Nechapem cim to je..ci zmenou pacovneho casu v praci, alebo cim. Strasne rychlo mi tie dni ubiehaju..Ani sa nenazdam a z piatku je dalsi piatok a prajem pekny vikend opat..Vikend trva ako 5hodin a zas je clovek v praci..V skole mi to vzdy slo pomaly ale ako nahle som dostudoval, ide to rychlo..No teneto rok specialne rychlo..

Mozno je to aj tym, ze clovek ma vela veci, co chce postihat a nestiha ich a ked sa snazi, mu ten cas uteka raz tak rychlo..Horsie natom, ze uz aj ked nemam co robit, tak ten cas uteka..
Ale spravit s tym samozrejme clovek nespravi nic..
Napísať odpoveď