Revízor, SBS v MHD a SBS na podujatiach - právomoci

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Začiatok Konca
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Revízor, SBS v MHD a SBS na podujatiach - právomoci

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Len by som sa rád spýtal, aké majú revízori právomoci.

Ako postupujú, ak cestujúci nemá lístok v MHD a podobne.

Niečo som si na tom už načítal, ale ako som zistil, v praxi to funguje trochu inak :)

Je to v každom meste inak?

Díky za odpovede.

... aké sú Vaše skúsenosti s nimi?
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Revízor - právomoci

Príspevok od používateľa D4vid »

Sú to hovädá. Minule som dostal pokutu. Ako huj som na to električku dobehol, a kým som sa vydýchal už zablokovali stroj a kartu som nestihol priložiť. Moja chyba. Tých 55,55€ som zaplatil.
A prebiehalo to asi tak. Ešte som z tou čupkou musel vystúpiť, lebo prestupovali na inú električku, a kedže už mala môj občiansky tak mi neostávalo nič iné.
Následne sme nastúpili na ďalšiu električku, kde ma normálne nasral ich prístup. Taktiež jeden študent pribehol na električku, oni to videli. Smsku posielal už keď nastupoval, oni mu dali pokutu napriek tomu že vedeli o tom že pri nástupe mal už sms poslanú a čakal len na potvrdzovaciu sms, ktorá prišla pritom ako si opisovali jeho údaje.

Ich právomoc je takmer nulová. Ak ale odmietaš dať svoje údaje volajú hliadku. Samozrejme že černejších sa len spýtajú prečo nemajú lístky, ani to nezapisujú kedže to nemá zmysel.

Takže až na tieto výnimky sa držia Dopravného poriadku. Pri troche štastia utečieš, alebo vystúpiš skôr ako sa k tebe dostanú. Ak máš lístok máš pokoj. Ale pri blbej zhode okolností sa môže stať, že proste ten lístok nemáš, a nejak zľutovanie nemajú
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

pocul som, ze ked na ich: "kontrola cestovnych dokladov" odpoviete jednou zo svetovych reci s fajn prizvukom, usetrili ste 40evri, len treba mat obrovske gule a tu rec vediet :)
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

som zvedavý čo budú robiť počas MS v hokeji. A to v košiciach bude na turistoch, obzvlášť tých opitých zlatá baňa vzhľadom k nedostatku automatov na lístky.
Ale verím že tá tlupa revízorov nebude skúšať od každého vymáhať pokutu tou ich hatlaninou, prípadne ešte možno tak ruštinou, lebo nejak neverím ich rečovým schopnostiam, čo sa týka angličtiny, prípadne iných jazykov
Začiatok Konca
Professional
Professional

Je to v riti, dnes sa mi stalo, moja chyba, viem, veď nakoniec som aj na mieste zaplatil pokutu. Ale to, čo sa dialo ma dorazilo.
Nekupujem si lístky už viac, ako tri mesiace, takže 20 € pokuta ma nezabila, zaplatil som ju na mieste, lebo som sa ponáhľal na tréning.
Ale, nastúpili do MHD, dve mladšie ženy... okolo 35 rokov. Na to, že chceli predložiť cestovný lístok a následne doklady som im slušne odpovedal, že nemám a nie som povinný ich predložiť. Slušne mi odpovedala, že v poriadku, ale je nútená zavolať policajnú hliadku, na čo som jej povedal, že v poriadku, ale ja vystupujem. Dala mi ruku a postavila sa pri miesto, kde som sedel, ruku som jej dal preč a povedal, že vystupujem, zakričala vodičovi, že nech neotvára dvere, čo mi pripomína obmedzenie osobnej slobody. Keď som chcel vystúpiť, chytil ma za tričko a pod krkom nejaký jej známy. Natrhol mi tričko a vyhrážal sa mi. Ponáhľal som sa na tréning a na zastávke, na ktorú som chcel vystúpiť sa blížila. Hovoril som jej, že nemajú právo mi obmedziť osobnú slobodu, že na to nemajú právomoci, nemajú so sebou SBSkára, ktorý na to právomoc má...

Pokutu som uhradil na mieste.

Dá sa proti ich konaniu nejak sťažovať?... majú na to právo?.. zadržiavať ma v dopravnom prostriedku proti mojej vôli? Ako by sa mala konať/koná privolaná policajná hliadka. Kto platí výjazd?
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

budem vulgarny a mozno porusim pravidla tohto fora.. ale cert to ber
.
Nekupujem si lístky už viac, ako tri mesiace
Takemu hovadu mali natrhnut rovno rit a nie len tricko.. za dane slusnych ludi sa vyvazas a este mas plnu hubu svojich obcianskych prav..
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

20€ pokuta? to si ešte dopadol dobre... v KE je to 55€ + 55c za lístok ktorý si nemal :D
ja si nekúpim lístok len keď idem jednu zastávku, čo sa zasa veľa krát nestáva...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

1/pokial viem, tak v Bratislave sa budu pocas majstrovstiev riesit zahranicni turisti iba napomenutim, bez pokuty...dokonca zriadia aj par hlavnych specialnych liniek, ktore budu zadarmo a budu tak aj specialne oznacene...

2/zober si priklad, ze si majitelom obchodu, tvoj sukromny pozemok a nejaky zlodej ti tam kradne a ty by si nemal pravo ho v tom svojom obchode zatvorit a drzat pokial pride policia ??? dopravny prostriedok v nejakej sukromnej spolocnosti nie je verejne priestranstvo, takze si povinny respektovat ich vlastne pravidla...

3/podla zakona policia nemoze poskytnut tvoje osobne udaje sukromnej osobe alebo spolocnosti, cize darmo si tam volaju hliadku, ked ta hliadka nemoze poskytnut tvoje udaje revizorom, aby ti mohli dat pokutu postou...zaroven je suma tak mala, ze sa jedna len o priestupok a ten policajti riesia teda dohovorom alebo pokutou, ktora je castokrat este mensia ako pokuta od revizora...

4/viem, ze ciganov pokutovat nechcu, aspon nie tych, ktori na prvy pohlad vyzeraju "neslusne"...zase raz na pokutach zarabaju len na slusnych ludoch, pretoze slusny clovek pokutu zaplati...
ja som tiez jediny raz dostal pokutu, mal som rocnu elektricenku, potrebujem ju len na 1.pasmo...vtedy som ale musel jednu zastavku pravidelne chodit do 2.pasma...no a pri mojom stasti ma samozrejme revizor chytil akurat na tej jednej zastavke na ktoru mi uz elektricenka neplatila, vysledok ? pokuta 50 euro...ako keby som elektricenku nemal vobec...ani zmensit pokutu alebo odpustit mi nechceli, lebo im to nacital ten pristroj a tam sa to zaznamenava, takze sa to oklamat uz dodatocne neda...takze som to ako slusny clovek uhradil hned na mieste...
niekolkokrat som bol svedkom, ze bez listka cestoval nejaky rom alebo romka...a ti odmietnu dat aj obciansky, chovaju sa k revizorom hned velmi hrubo...a vacsinou ich revizor necha proste odist bez pokuty...
raz som bol ale aj svedkom, kedy jeden robil problemy a boli taki dvaja velki silni revizori, tak si nechali zatvorit dvere a vsetci ludia v buse museli cakat zatvoreni pokial pride policia, ste mali vidiet ako ludia nadavali tomu bez listka, ze musia cakat kvoli nemu...:D

5/ pri sms listku je jasne napisane a niekolkokrat zdoraznovane, ze sms listok je platky az ked ti pride spiatocna smska...to, ze si ju odoslal pri nastupovani je tvoje tvrdenie, kludne si tu smsku pohol rychlo poslat ked si videl, ze revizor zacal kontrolovat listky...

6/ 3 mesiace si chodil na cierno a raz ta chytia, mas zaplatit len 20 euro a este mas s tym problemy ? :D nebolo to nahodou tak, ze si sa im snazil zdrhnut a az potom ked uz nebolo uniku si tu pokutu zaplatil ??? dost silno pochybujem, ze si im chcel zaplatit 20euro ale nechcel si im dat obciansky, tak potom oni odmietli prijat prachy a zavolali policiu, na co si sa ty uz surne ponahlal a nechceli ti dovolit vystupit :D trochu pritiahnute za vlasy, nie ??? ...ked chces pokutu zaplatit na mieste, doklady nepotrebuju...
Začiatok Konca
Professional
Professional

Áno, chcel som vystúpiť bez toho, aby som im dal doklady, nezaplatiť pokutu a len tak proste odísť.. ten jej známy mi v tom fyzicky bránil : ))) blížila sa zastávka, kde som potreboval nutne vystúpiť a tak som pokutu na mieste uhradil, nemal som čas sa s nimi hádať. Takto to bolo :) a nesťažujem sa, že som zaplatil pokutu 20 € :D len prístup revízora ma nasral.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

no, cize som mal pravdu a bolo to tak, ako som to podal ja...dobrovolne zaplatit pokutu si chcel az potom, ako si sa pokusil zdrhnut a revizor ta fyzicky zastavil v dopravnom prostriedku...v takom pripade konal absolutne regulerne...si zlodej ? si...sposobil si skodu sukromnej spolocnosti? sposobil...chytili ta dokonca priamo pri cine? chytili...dalej nemam o com...neviem ako by si ty jednal so zlodejom, ktory ti nieco ukradol a snazi sa zdrhnut, asi tiez by si nebol velmi slusny...
Začiatok Konca
Professional
Professional

rozumiem, ale v paragrafoch a zákonoch je to napísané tak, že ťa môže požiadať, aby si nevystúpil, nie priamo Ťa obmedzovať v pohybe(ak si dobre spomínam). Mohli by ste sem dať niekto zákony, nech sa tu neťaháme za slamky :)
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Síce MHD nechodím, ale zamyslieť sa môžem.... Síce na jednej strane je podľa mňa obyčajná zlodejina chodiť načierno, ale na strane druhej revízor NIE JE verejným činiteľom a teda nemá čo pýtať doklady....
A k tomu či má právo niekomu obmedziť osobnú slobodu.... Podľa zákona môže obmedziť osobnú slobodu osobe páchajúcej trestný čin či priestupok (čo jazdenie načierno je) každý (nielen revízor) občan.... Pochopiteľne do príchodu polície....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

"§5 Zákon o cestnej doprave "Podmienky, za ktorých sa prepravujú osoby, ich batožina a veci v cestnej doprave, upravuje prepravný poriadok."

"cestny a drahovy zakon od 1.1.2004 clanok 6 bod 5.:
V prípade, že cestujúci nezaplatí požadované cestovné (dovozné) a úhradu revízorovi priamo vo vozidle, cestujúci je povinný revízorovi preukázať sa osobnými údajmi (výlučne občiansky preukaz, cestovný pas, vojenská knižka, vodičský preukaz, povolenie na pobyt a potvrdenie o strate občianskeho preukazu) potrebnými na vymáhanie cestovného a úhrady. Cestujúci a revízor sú povinní všetky úkony, ktoré sú spojené s tarifným zistením vykonať priamo vo vozidle. Pokiaľ sa cestujúci nemôže alebo nechce preukázať svojimi osobnými údajmi (nemá preukaz totožnosti, odmieta sa preukázať), je povinný strpieť potrebné úkony spojené s privolaním polície a zistením jeho totožnosti."

v zakone sa ale nepise na zaklade coho, moze policajt poskytnut tvoje osobne udaje revizorovi...pretoze zakon jasne stanovuje, ze policajt osobne udaje nemoze poskytnut tretej osobe, teda ani dopravcovi ani revizorovi...

ono je v nasom zakone klasicky gulas, cestujuci sice ma povinnost zaplatit pokutu alebp preukazat sa osobnymi udajmi potrebnymi na vymahanie pokuty...avsak zakon zaroven nestanovuje sankcie a ak to cestujuci nedodrzi, revizor nema ziadne vynimocne prava podla zakona...
Informácie sú od: JUDR. Dušan KORGO, Akadémia PZ SR

Revízor v MHD je obyčajným zamestnancom bez akýchkoľvek privilégií. Vo svojej činnosti má postavenie radového občana a v nijakom prípade nemá charakter verejného činiteľa. Z toho vyplýva, že voči občanovi, ktorý cestuje v hromadnom prepravnom prostriedku, nemá výnimočné oprávnenia, ktorými by mohol zasahovať do jeho základných ľudských práv zaručených Ústavou SR. Treba si uvedomiť, že obmedzenie takýchto je možné iba na základe zákona a v jeho medziach. Spravidla takýto zásah môžu vykonať iba verejní činitelia , výnimočne každý občan, ale len vtedy, ak to výslovne povoľuje zákon. Vo väčšine prepravných poriadkov MHD je občanovi stanovená povinnosť preukázať sa revízorovi platným cestovným lístkom. Ak ho cestujúci nemá, potom je podľa takýchto poriadkov povinný zaplatiť stanovenú „pokutu“, skrytú pod názvom úhrada, alebo preukázať revízorovi svoju totožnosť.
Prepravné poriadky sa síce o niektoré zákony tzv. opierajú a vychádzajú z nich ( napr. zákon o dráhach ), kde sú takéto povinnosti cestujúcemu obdobným spôsobom stanovené. Zákon však neurčuje za nesplnenie takejto povinnosti nijakú sankciu. Takéto konanie, vzhľadom na minimálnu škodu spôsobenú konkrétnym cestujúcim - neplatičom, nemožno považovať za priestupok ani za trestný čin. Preto nie je možné proti takejto osobe postupovať ako proti páchateľovi a obmedzovať jej ústavné práva, ako je právo na osobnú slobodu, voľný pohyb a pod., pretože to nijaký zákon v takomto prípade nepripúšťa, ale naopak, chráni občana tým, že nezákonné porušenie jeho práv vyhlasuje za trestný čin.
Ak občan splní svoju povinnosť a revízorovi dobrovoľne požadovanú pokutu zaplatí alebo preukáže svoju totožnosť, je to právne v poriadku. Pokiaľ ide o vymáhanie dokladov totožnosti revízorom od cestujúceho, revízor má úplne „zviazané ruky“. Ak sa občan dobrovoľne nepreukáže, nemá právo ich iným spôsobom vymáhať. Občana nemá právo ani zadržiavať v dopravnom prostriedku, ak tento chce z neho vystúpiť. Právo na osobnú slobodu cestujúcemu patrí i v tomto prípade, a obmedziť ho možno, len ak by to zákon špeciálne umožňoval. Nijaký prepravný poriadok nemôže nahradiť zákon. V praxi sa vyskytujú prípady, že revízor cestujúceho proti jeho vôli odvedie na útvar Policajného zboru. V tomto prípade revízor bezpochyby pácha trestný čin proti ľudskej slobode ( § 231 Tr. zák. ). Iné je ak pri zisťovaní totožnosti požiada o pomoc prítomného príslušníka PZ. Ak je to potrebné na plnenie úloh podľa zákona o PZ, má policajt právo vyzvať osobu, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti. Medzi jeho zákonné úlohy však nepatrí zabezpečovať pre MHD servis pri jeho činnosti. Policajt rovnako nie je oprávnený zisťovať totožnosť osoby na požiadanie iného občana, ktorý je v určitom spore s touto neznámou osobou, a informovať žiadateľa o zistených nacionáliách kontrolovaného. Iné by bolo, keby došlo k spáchaniu trestného činu alebo priestupku – napríklad napadnutím revízora. Ak policajt aj zistí totožnosť takejto osoby, je podľa zákona povinný o všetkých skutočnostiach s ktorými sa oboznámil, zachovávať mlčanlivosť. To znamená, že i mená neplatičov cestovného, takisto ako mená zadržaných páchateľov a pod., nesmie vyzradiť nepovolanej osobe, ktorou revízor bezpochyby je. Od povinnosti mlčanlivosti môže byť policajt oslobodený ministrom vnútra alebo prezidentom Policajného zboru SR.
staznosti na agresivne spravanie revizorov vam moc nepomozu...v BA sa to riesi tak, ze s dvoma revizormi ide aj 1 SBSkar...a vacsinou potom akukolvek staznost dopravny podnik zamietne s tym, ze za to moze SBSkar a ten nie je zamestnanec dopravneho podniku...
alebo to zostane len na urovni tvrdenia proti tvrdeniu...
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Casto krat, je agresivita revizota reakcia na agresivitu cestujuceho (vid zaciatok konca) Pokial je clovek rozumny, tak si prizna chybu a zaplati pokutu. Nieje co riesit. A ak mate stastie a aj revizor ma dobru naladu da sa vyst aj s pokutou 1€, ked sa mu ospravedlnite, date nejaku schopnu vyhovorku a on vas len posle za vodicom kupit si listok.
Ad student co nestihol kupit SMS listok: v prepravnom poriadku KE MHD je zakotvene, ze je na starosti cestujuceho, aby mal SMS listok este PRED nastupom do vozidla, takze vyhovorky, ze mi nestihla prist SMS su podla mna irelevantne a dany clovek mal pockat na dalsi spoj.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

SRneC napísal:pocul som, ze ked na ich: "kontrola cestovnych dokladov" odpoviete jednou zo svetovych reci s fajn prizvukom, usetrili ste 40evri, len treba mat obrovske gule a tu rec vediet :)
odporucam naucis sa tuto -tam by revizor fakt nemal sancu :lol:

k teme: kto nema platny listok pri nastupe do mhd alebo ked sa uz trolejbus hybe ide na vlastne riziko - revizorky som ukecal raz a to som mal co robit aby som na nevybuchol a to som tiez mal listok len zablokovali kym som ho stihol oznacit, keby vsak velmi chceli tak tu pokutu dostanem tak ci tak
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Javatar: a opytal by od teba ZTP-S preukaz :lol:
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

na internete som cital pribeh jedneho chalana, ktoreho strasne nastval arogantny a agresivny pristup revizorov k ludom, tak sa rozhodol, ze si kupi elektricenku ale ked k nemu pristupi revizor, tak mu ju neda a nebude s nimi vobec spolupracovat, dokonca sam zavola na revizorov policiu, takze s najvyssou pravdepodobnostou ho donutia revizori ist na konecnu a budu ho nasilim drzat v elektricke...no a potom na konecnej, ked uz tam bude aj policia, tak bude komunikovat iba s policajtami, vytiahne tu platnu elektricenku a bude tvrdit, ze on im ju daval, ale oni odmietli, lebo chceli nasilu od neho vybrat pokutu a obohatit sa...a nasledne revizorov obvini z trestneho cinu obmedzovania osobnej slobody a trestneho cinu unosu...pretoze ho drzali nasilim az na konecnu, aj ked listok mal... :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

javatar napísal:odporucam naucis sa tuto -tam by revizor fakt nemal sancu :lol:

k teme: kto nema platny listok pri nastupe do mhd alebo ked sa uz trolejbus hybe ide na vlastne riziko - revizorky som ukecal raz a to som mal co robit aby som na nevybuchol a to som tiez mal listok len zablokovali kym som ho stihol oznacit, keby vsak velmi chceli tak tu pokutu dostanem tak ci tak
Toto sa ani učiť nemusí

Revízori sú taký slušný relikt komunizmu - dostanú trocha moci a už by chceli vynášať rozsudky smrti.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

begbee,
nebolo by čiernych pasažierov ( de facto zlodejov), nebolo by ani revízorov....
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja netvrdím, že sú nepotrební, hovorím len - buď to ošetrime nejako zákonom, nech je jasné čo a ako alebo potom nech sa naozaj správajú slušne a postihujú všetkých rovnako.
No vytiahnuť ma z MHD, zmeškať niečo a ešte sa potom prestupmi a na vlastné náklady teperiť niekde, prípadne rozthrnuté tričko.. Neviem, netešilo by to ani mňa. A potom o týždeň vidieť ako sa 100 kilovému potetovanému romákovi vyhnú?
Napísať odpoveď