Rework domacej siete - WiFi

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3176
Registrovaný: 28 jan 2005, 17:39
Bydlisko: KE
Kontaktovať používateľa:

Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa IMI »

Ahojte,
dosiel zu cas na prestavbu siete, ktoru mam doma a posunut sa trosku, kedze aktualny router uz nestiha pokrytie.
Momentalna konfiguracia je:
- privod Ethernetu do bytu --> zapojenie do switchu --> kabel zo switchu do Laptopu c.1. /separatna IP adresa - A/
- druhy vystup zo switchu --> kabel do WiFi Routru /druha separatna IP adresa --> WiFi bezi na tejto IP - B/

Chcel by som dosiahnut kupovou noveho routra to, ze na novom wifi routri nastavim viacmenej to iste avsak switch sa uz nebude pouzivat. Jeden vystup na routri bude mat pevne pridelenu IP adresu /tu prvu - A/ a wifi bude bezat na druhej IP /IP B/.

Je to zrealizovatelne?
Rozpocet na router mam cca do 100E. Samozrejme, cim bude cena nizsia tym lepsie. Potrebujem len pokryt 3izb byt.

Vdaka za odpovede.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7217
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa wladas »

Troska si to domotal. Wifi je len forma pripojenia. K nemu vies pridelit len rozsah IPcok ktore sa maju pouzit pre zariadenia co sa cez neho pripoja.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 37404
Registrovaný: 24 apr 2004, 18:29
Bydlisko: Európa
Kontaktovať používateľa:

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa hojko »

Ethernet do bytu zapojis do wifi routra a odtial uz si potahas kable dalej (do pc, do tv...). A plus wifi siet.

Lacnejsi: https://www.alza.sk/asus-rt-n18u-d2142205.htm?o=12
Drahsi: https://www.alza.sk/asus-rt-ac58u-d4411674.htm?o=3
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3176
Registrovaný: 28 jan 2005, 17:39
Bydlisko: KE
Kontaktovať používateľa:

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa IMI »

wladas napísal:Troska si to domotal. Wifi je len forma pripojenia. K nemu vies pridelit len rozsah IPcok ktore sa maju pouzit pre zariadenia co sa cez neho pripoja.
Jasne, domotal ale myslel som to tak, ze mam pridelene 2 IP adresy a len jednu chcem vyuzit na WiFi + pod nu sa budu pripajat ostante zariadenia a druha IP adresa bude len na dany PC, ktore je fyzicky pripojene do portu.
@hojko: Dik, pozriem co to su zac.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10770
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa heker »

Netreba tu pliest IPcky, to je normalna funkcia. Pocitacu das pevnu IP adresu podla MAC adresy, , napriklad .10, mozes tam dat pre kabel este DHCP od .20 do .30 a wifi mozes dat DHCP od .100 do .200 a mas vybavene.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7217
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa wladas »

Aha ty mas vlastne dve pripojky do domu tak to ale musis nadalej pouzivat switch. Router je len pre jednu pripojku.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10770
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa heker »

Pise, ze ma hore kabel do bytu, nic viac. Nepise, ze ma 2 kable a teda 2 pripojenia. Alebo ako si k tomu wladas dospel?
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7217
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa wladas »

Aha tak nie. Hned mi to bolo cudne. Kazdopadne ale ostava fakt ze ma pridelene dve IPcky od poskytovatela. Preto ta pointa separatnych IPckiek. Preto ma pripojku najprv do switcha.
Ak aj toto som zle pochopil tak uz neviem :D
Arkaz
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4058
Registrovaný: 09 nov 2008, 14:08
Bydlisko: BA,Okolie
Kontaktovať používateľa:

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa Arkaz »

Podla mna nema dve IP od poskytovatela internetu ale na switchi to ma tak nastavene ze na ten book ma jednu podsiet a na zvysok druhu podsiet.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7217
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa wladas »

podsiet so switchom? na to je predsa router
Bad.boy
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 968
Registrovaný: 20 sep 2008, 20:39
Bydlisko: BA/RK
Kontaktovať používateľa:

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa Bad.boy »

Ma od providera pridelene 2 ip adresy. Bohuzial bez switchu to nepojde.
STomko
King
King
Príspevky: 1932
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa STomko »

Alebo pouzit nieco kde nema 1x wan a 1x Lan (spolu so switchom) - napr. nejaky mikrotik, ktory uz ale bude vyzadovat zlozitejsie nastavenie.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10770
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa heker »

Kde citate, ze ma 2 IP od providera?
STomko
King
King
Príspevky: 1932
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa STomko »

No pisal ze ma pridelene 2 IP, ale po novom by chcel pouzivat len jednu. Samozrejme, je to mozne.
Arkaz
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4058
Registrovaný: 09 nov 2008, 14:08
Bydlisko: BA,Okolie
Kontaktovať používateľa:

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa Arkaz »

Nie on nepise ze ma pridelene dve ip adresy. Len ze ma nastavene separatne ip adresy.
STomko
King
King
Príspevky: 1932
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa STomko »

Ved v 4tom poste to pise. Asi by nebolo odveci aby to objasnil, inak sa tu mozeme dohadovat donekonecna.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7217
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa wladas »

Presne ako som pisal na zaciatku. Motanica :D
STomko
King
King
Príspevky: 1932
Registrovaný: 28 feb 2007, 16:27
Bydlisko: BA

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa STomko »

Asi tak. Ja som to teda pochopil tak ze teraz musi mat pred routrom switch, a skratka ma cez switch zapojene PC a wifi router (WAN port). Vsetci wifi klienti sa pripajaju na wifi router a su hidovani za IPcku co ma na WAN porte wifi routra.
Chce dosiahnut to iste, bez nutnosti pouzit 2 zariadenia. Riesenie napr. nejaky mikrotik, kde vie preswitchovat lubovolne porty a vytvorit si viacere bridge groupy. Potom je len otazka ci mu staci klasika 4-5 portov, alebo ich potrebuje viac.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 10770
Registrovaný: 30 máj 2006, 20:27

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa heker »

Tapame tu. Ked nema zaujem vyjasnit to, tak zbytocne nieco hadame.
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3176
Registrovaný: 28 jan 2005, 17:39
Bydlisko: KE
Kontaktovať používateľa:

Re: Rework domacej siete - WiFi

Príspevok od používateľa IMI »

Sorry za late odpoved. Mam od providera 2 IP.
Napísať odpoveď