Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa hughito »

hot: Práve to, že by som nechcel, aby bol takýto stav (čo je úplne prirodzené), je potrebné negovať segregáciu napr. na tej úrovni segregácie malých cigánčat, resp. zabezpečovať tým, u ktorých by to bolo potrebné, rôzne špeciálne možnosti "výchovy," získavania povedomia o základných návykoch atď. (tu sa bavíme ešte o predškolskom veku).

vendo:
mno, ako som pisal, docitas sa o mnoho skolach kde mali rovnocenne podmienky a dopadlo to zle, teda to co ty preferujes je, aby nemali rovnake podmienky, ale aby romovia mali lepsie podmienky, vacsiu starostlivost, vacsiu pozornost atd ?
Ak je to potrebné (a samozrejme, by to neplatilo len na cigánov), tak prečo nie? Nie je vhodnejšie pracovať s takouto skupinou, resp. venovať tomu nejaký čas, aby sa potom vyvíjali a fungovali úplne normálne spolu s ostatnými, ako to nehať tak a výsledok potom vidíme. Ono ale podľa mňa tie podmienky ani častokrát rovnocenné nie sú, ak to decko príde do školy ako prvák/čka a predtým v živote nebol/a ani v škôlke, nemá žiadne hygienické a spoločenské návyky, môže tam byť aj rečová bariéra a pod.
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Hughito: Ešte stále si neodpovedal, na otázku, ktorá tu niekoľkokrát odznela. Odkiaľ si? Ďalej by som rád vedel, ako si prichádzal/prichádzaš do styku s cigánmi ak vôbec. Aké máš s nimi skúsenosti dlhodobé? Nemyslím teraz typu, že raz som sa s pár cigánmi stretol a hotovo. Vravím o každodennom styku.
hughito
Redeemer
Redeemer

Túto otázku som tu zodpovedal miliónkrát. Ale keďže patríš k tým normálnym tu, tak ti odpoviem.

Špecifikovať odkiaľ presne som, nebudem, ale záp. Slovensko. Ak som doma (teda nie v BA), tak s cigánmi som dennodenne v styku, lebo ich tu je pomerne dosť. Stačí cesta do obchodu, do práce v lete na brigádu, pobyt v práci, cesta vlakom, cesta z vlaku domov, obecná akcia, proste čokoľvek. Spokojný? Samozrejme, svoje neutrálne/pozitívne skúsenosti nijako neabsolutizujem, ani ich nenadhodnocujem. To je devíza mojich oponentov. :wink:
Hotwire
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

hughito napísal:hot: Práve to, že by som nechcel, aby bol takýto stav (čo je úplne prirodzené), je potrebné negovať segregáciu napr. na tej úrovni segregácie malých cigánčat, resp. zabezpečovať tým, u ktorých by to bolo potrebné, rôzne špeciálne možnosti "výchovy," získavania povedomia o základných návykoch atď. (tu sa bavíme ešte o predškolskom veku).
Ale ved si tym uplne protirecis, tiez by si to nechcel, a tak preto ich treba zaclenit medzi biele deti? Akoze WTF? A to si vazne myslis ze nejaka specialna vychova ich nauci sa doma kupat ked ziju v spine bordeli a ich rodicia a pribuzni sa tiez vobec neumyvaju? Hej uz vidim jak 6 rocne decko hovori rodicom ze Dyk more mali by sme sa zacat kupat a upratovat si tu, lebo pani ucitelka povedali... :lol:
hughito napísal: Samozrejme, svoje neutrálne/pozitívne skúsenosti nijako neabsolutizujem, ani ich nenadhodnocujem. To je devíza mojich oponentov. :wink:
Ano, a preto ti vlastne bolo milionkrat napisane ze tym myslime hlavne tu neprisposobivu vacsinu a ze kazdy pozna aj slusnych cigosov, co vsak pravidelne odignorujes, resp. k tomu napises nejaku poznamku uplne od veci, ze sa nema zmysel k tomu vyjadrovat apod. :roll:
hughito
Redeemer
Redeemer

Však ale keď ten stav nie je žiadaný, tak ako tomu pomôže nič nerobenie? Alebo segregovania do čisto cigánskych tried? To sa len utvrdzuje.

No, také 5-6 ročné decko už vie trochu rozmýšľať a keď sa mu ukáže "čosi iné," tak je tam možnosť. Samozrejme, aj to je nejaký proces a nestane sa to zo dňa na deň.

Toto vyzerá zaujímavo, ale pre vás to asi nebude mať žiadnu hodnotu: http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=& ... 9372,d.Yms
Ano, a preto ti vlastne bolo milionkrat napisane ze tym myslime hlavne tu neprisposobivu vacsinu a ze kazdy pozna aj slusnych cigosov, co vsak pravidelne odignorujes, resp. k tomu napises nejaku poznamku uplne od veci, ze sa nema zmysel k tomu vyjadrovat apod.
Toto bol čo za bočák?
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Však ale keď ten stav nie je žiadaný, tak ako tomu pomôže nič nerobenie? Alebo segregovania do čisto cigánskych tried? To sa len utvrdzuje.

No, také 5-6 ročné decko už vie trochu rozmýšľať a keď sa mu ukáže "čosi iné," tak je tam možnosť. Samozrejme, aj to je nejaký proces a nestane sa to zo dňa na deň.

Toto vyzerá zaujímavo, ale pre vás to asi nebude mať žiadnu hodnotu: http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=& ... 9372,d.Yms
Toto bol čo za bočák?
Kde pisem ze nicnerobenie tomu pomoze? Ale zaclenenie medzi normalny kolektiv (nemyslim biele deti, myslim hocijake deti ktore niesu spinave a vsivave) tomu takisto nepomoze. 5-6 rocne bezne decko rozmyslat nevie, uz duplom nie ciganske, treba zacat od rodicov, kym sa nezmeni prostredie v ktorom decko zije, nezmeni sa ani to decko. A dovtedy by som take deti do skoly medzi ostatne decka rozhodne nepustal!!!
hughito
Redeemer
Redeemer

Ok, beriem, pustil som sa do čítania toho výskumu. Potom môžeme ďalej riešiť. :)
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

hughito napísal:Kto sa dobrovoľne segreguje?
Napriklad Amisi v Severnej Amerike.
Určite vytiahneš nejakých amerických Indiánov.
Z casti ano, aj ked podstatna cast z nich uz kontaktom s pre nich neprirodzenym prostredim Belochov zdegenerovala podobne ako nasi Cigani.
Viacerí z vás tu opakovanie tvrdia mantru, že im nevadia cigáni, ale vadia im tí, čo robia bordel. Z toho mi vychádza, že nejde o rasový problém, ale problém sociálny.
Moj pohlad je trochu iny. Cigani bez rozdielu ich socialneho postavenia, by mali usilovat o samostatny narodny zivot, mimo priameho vplyvu a nutenych spolocenskych noriem Zapadnej civilizacie.
Tvoj výklad anarchizmu je absurdný.
Takze jednym z aspektov anarchizmu nie je aj slobodne vytvaranie komunit bez autoritativnych zasahov zo strany statu, atp. ?
Prijatie napr. rasových zákonov a začatie vypudzovania minority diktátorskou väčšinou, nemá s anarchizmom absolútne nič spoločné.
To je pekne, a kto tvrdil opak?
Ide iba o tvoje pomýlené predstavy a totálne nepochopenie anarchizmu.
Alebo neschopnost porozumiet pisanemu textu z tvojej strany.
Nevraviac o nezmysle kategórie "bieli."
Ide o zastupne oznacenie, z dovodu zjednodusenia.. a nie, rasa nie je socialny-konstrukt.
Používania slova komunizmus tebou radšej ani nebudem viac rozoberať, lebo ktohovie, čo pod tým pojmom ty chápeš a ako ďaleko je to vzdialené od reality.
Samozrejme som hovoril o realnom komunizme nie Marxovych utopickych nezmysloch, ktorym ani sam neveril..
hughito
Redeemer
Redeemer

Napriklad Amisi v Severnej Amerike.
To je špecifický, náboženstvom determinovaný prípad.
Moj pohlad je trochu iny. Cigani bez rozdielu ich socialneho postavenia, by mali usilovat o samostatny narodny zivot, mimo priameho vplyvu a nutenych spolocenskych noriem Zapadnej civilizacie.
Aký národný život jestvoval v 15. st.?
Takze jednym z aspektov anarchizmu nie je aj slobodne vytvaranie komunit bez autoritativnych zasahov zo strany statu, atp. ?
To dozaista, ale nemožno to spájať s diskriminačnými opatreniami a vylučovaním ľudí na základe etnika či obdobných prvkov.
To je pekne, a kto tvrdil opak?
Ty si tu splietal čosi o tom, ako sa bieli rozhodnú žiť mimo a bez cigánov. To by sa muselo nejak opatriť.
Alebo neschopnost porozumiet pisanemu textu z tvojej strany.
Toto nebude ten problém.
Ide o zastupne oznacenie, z dovodu zjednodusenia.. a nie, rasa nie je socialny-konstrukt.
No keď to píšeš ty.. :D
Samozrejme som hovoril o realnom komunizme nie Marxovych utopickych nezmysloch, ktorym ani sam neveril..
Reálny komunizmus? To je čo zač? A Marx neveril tomu, o čom písal? Hm, ešte čo sa tu nedozviem.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Hugo cize na jednej strane nech si ludia slobodne vytvaraju komunity ako chcu ale len pod podmienkou ze so sebou budu brat ciganov? :lol: Akoze vobec si neprotirecis co.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

Este sme sa stale nedozvedeli hughito KDE PRESNE BYVAS ????
hughito
Redeemer
Redeemer

Hotwire napísal:Hugo cize na jednej strane nech si ludia slobodne vytvaraju komunity ako chcu ale len pod podmienkou ze so sebou budu brat ciganov? :lol: Akoze vobec si neprotirecis co.
Len podmienkou, že si budú medzi seba budú brať cigánov... :roll:

Ide o to, že anarchizmus je nezlúčiteľný s akoukoľvek apriori diskrimináciou na základe etnika, takže nie, neviem si predstaviť, ako by vznikali komunity s ceduľami: cigánom vstup zakázaný. To je v úplne kontradikcii s myšlienkami a postojmi anarchizmu. Na druhú stranu, anarchizmus vyžaduje priloženie ruky k dielu, zodpovednosť za vlastné konanie. Čiže ak by sa niekto správal asociálne, agresívne alebo by sa nepodieľal na živote komunity, tak by boli voči takejto osobe, prípadne skupine osôb, vyvodené dôsledky.
cssco
Star
Star

Príspevok od používateľa cssco »

hughito napísal: Čiže ak by sa niekto správal asociálne, agresívne alebo by sa nepodieľal na živote komunity, tak by boli voči takejto osobe, prípadne skupine osôb, vyvodené dôsledky.
Ved o to tu cely cas ide nie? Proti tomuto tu vystupujes po cely cas
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, ale ja nepoužívam na označenie takýchto ľudí slovo "cigáni," narozdiel od podaktorých tu. :wink:
cssco
Star
Star

Príspevok od používateľa cssco »

Sam dobre vies kolko je tu na fore "skutocnych" rasistov. Na jednej ruke by si ich dokazal poratat. Vacsine vadia prave asocialne typy ludi. Niekto tu nadomnou to spomenul ze dost casto to ignorujes.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Aj toto mu uz bolo X krat povedane, hugo je proste vacsi populista nez Fico :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ten slovník je nebezpečný a hodný odmietania, žiadne "ale" ani veselá historika typu "poznám slušného cigána" to nezachráni. My tu nežijeme iba na nejakom hojku, ale aj v realite, kde tento spôsob aplikuje plno ľudí a vôbec im to nepríde čudné ani nesprávne. Tých ľudí, o ktorých sa bavíme, sa to však dotýka a vnímajú to. Je to dosť nechutná ignorancia, ak to neviete pochopiť a nie môj "populizmus" (?, prosím ťa nepoužívaj aspoň termíny úplne odveci). Opäť odkazujem na diskusiu Máte slovo. :arrow: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... -jilkovou/
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

http://m.topky.sk/cl/10/1364886/To-je-p ... ako-milion Cigáni nám ako inak robia reklamu...Ešteže sú tam fotky, lebo ináč by som tu dostával otázky typu "ako vieš, že sú to cigáni, vieš to nejako dokázať" a podobne. Cigánske priezvisko Žiga je samostatne výstižné.

//autoeditácia príspevku (14 Okt 2013, 19:59)
Aaaa, aby toho nebolo za jeden deň málo (na Narkóze boli ďalšie správy o kriminálnych činoch cigánov), tak http://spisskanovaves.korzar.sme.sk/c/6 ... -vlek.html samozrejme, bez diskusie :)
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Asi sa im nechcel prisposobit, tak ho dokopali...
http://www.cas.sk/clanok/263304/brutali ... kovia.html

Urývok jedného turistu na webe:

Keď som napríklad jedného letného popoludnia schádzal z Fabovej hole, musel som prejsť cigánskou osadou pri Polomke, o existencii ktorej som ani netušil, pretože nebola vyznačená na turistickej mape. Ale ležala v úzkej doline pozdĺž potoka, takže som ju obísť nemohol. Šiel som sám a Cigánčatá odo mňa drankali koruny. Neodpovedal som a ponáhľal som sa dolu osadou. Dospelí Cigáni na mňa začali vulgárne pokrikovať a obviňovať ma zo skúposti (mali na to zrejme ústavné právo), lebo chúďatám deťom nechcem dať ani korunu. Osada bola dlhá, ja som musel ísť jej stredom, a osadníkov moja "skúposť" podráždila až tak, že po mne začali hádzať kamene a na úzkom priechode cez potok mi zatarasili cestu, kde so mnou na túto tému zrejme chceli "diskutovať". Keď som dal najavo svoju rezolútnu neochotu k "diskusii" pod tlakom väčšiny, začali po mne s opovrhnutím pľuvať. Bol som rád, že ich "spravodlivé" rozhorčenie nad mojim "asociálnym" správaním neviedlo k vyťahovaniu nožov. Nesťažoval som sa vtedy na rasovo motivovaný útok – nie som ako oni.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

cigani su hnoj
Napísať odpoveď