Ropná škvrna
Re: Ropná škvrna
No na mori do nej sypu rozne chemikalie, ktore ju rozkladaju. Ked ju zbieraju z brehu, tak mozno by ju bolo mozne pouzit, ale urcite sa to neoplati, pretoze ked vycistis 10 kamenov tak dostanes dajme domu pol litra ropy, lenze tie kamene budes cistit pol hodiny a pritom oni ziskavaju z jedneho fungujuceho vrtu niekolko litrov ropy za sekundu a v cistom stave.
-
qwerty-xyz
viem,....Stoporko napísal:qwerty - úplne si odignoroval moju najzávažnejšiu námietku: vyrobíme tam priebojnou strelou tunel, no NEVZNIKNE pri tom dostatok nadrvenej horniny, aby tú ropu upchal - toto vyplýva už z povahy kumulatívnej strely - roztopenou meďou prebiť pancier a teplom/tlakom/... pozabíjať vnútro tanku/bunkru. Nespraví ti to výbuch ako konvenčná hlavica, ktorá je schopná trhať skaly ako v kameňolome.
Vieš si vôbec predstaviť tlak, pod ktorým ta ropa prúdi von? Vieš si zhruba vyrátať, aké množstvo horniny (priemernú hustotu si nájdi v tabuľkách, netuším čo je tam za horninu) by bolo potrebné na zapchatie relatívne úzkeho tunela ktorým prúdi pod VYSOKÝM tlakom ropa? (zotrvačnosť ropy a trenie a podobne zanedbáme)
ale skor som mal na mysli samospad danej horniny, ved ked by to bolo pod uhlom, tak by si hornina sama o sebe nedovolila mat v sebe tunel, ktory nie je nicim vystuzeny, a prepadla by sa, tym by sa to zavrelo, asi sa moc dobre nechapeme, ... tak mi vysvetli ako s ito predstavujes ty alebo ako si to pochopil ty a dame nieco dokopy . . .
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Pokiaľ mi je známe, tak kumulatívna nálož (napr. RPG) pri detonácii slabého množstva konvenčnej trhaviny prehreje kov a vystrelí pomerne úzky (žiadne metre) prúd rozžhavenej medi (kovu). Ten do cieľa doslova prepáli dieru zodpovedajúcu prierezu prúdu rozžhaveného kovu = diera bude rádovo v mm/cm aj keď môže byť pomerne hlboká.
Samospádom ti tie sklay nespadnú - aby ti spadla "štola" potrebuješ niekoľko ton horniny a tunel slušného priemeru (metre) a ideálne hranatého prierezu a ty týmto podmorským RPG dosiahneš tunel kruhového prierezu (ideálne odoláva tlaku) a minimáleho polomeru.
Výbušniny ako reálne nevidím. Iba ak:
kumulatívnou strelou vypáliš dieru šikmo až k poškodenému vrtu pod takým uhlom, aby pri následnej explózii došlo k masívnemu zosuvu zeminy - uhol by bol v optimálnom prípade 90stupňov voči poškodenému vrtu, reálne tak 45-60stupňov.
Hneď po odpálení kumulatívnej strely musí nasledovať v tej istej dráhe konvenčná strela s impolzívnou hlavicou - kumulatívna "prepáli" cestu k poškodenému vrtu a implozívny výbuch (výbuch "do vnútra" ) spôsobí zhrútenie sa masívneho množstva okolitej horniny na vrt a súčasne upchá aj kanál prerezaný kumulatívnou náložou. Potrebnú silu oboch hlavíc si netrúfam ani odhadnúť. Tak isto je obrovský problém s načasovaním a súčasne s tým, ako dostať impozívnu hlavicu po tej istej dráhe po ktorej šla kumulatívna nálož.
Teoreticky by to šlo hrubšou silou a menej efektne: séria slabších kumulatívnych náloží prepáli pomerne široký tunel k poškodenému vrtu a následne tam šupnúť viacero implozívnych, niektorá už v tom tuneli cieľ trafí.
Toto je ale aj tak skôr sci-fi ako možná realita, keďže je tam veľmi veľa otazníkov po technickej stránke (teraz ani neberiem v úvahu bedákanie greenpeasákov a iných ekofanatikov, čo budú bedákať už z princípu) a súčasne nepoznám reálny efekt kumulatívnej a implozívnej nálože pri vysokom tlaku prostredia.
Samospádom ti tie sklay nespadnú - aby ti spadla "štola" potrebuješ niekoľko ton horniny a tunel slušného priemeru (metre) a ideálne hranatého prierezu a ty týmto podmorským RPG dosiahneš tunel kruhového prierezu (ideálne odoláva tlaku) a minimáleho polomeru.
kumulatívnou strelou vypáliš dieru šikmo až k poškodenému vrtu pod takým uhlom, aby pri následnej explózii došlo k masívnemu zosuvu zeminy - uhol by bol v optimálnom prípade 90stupňov voči poškodenému vrtu, reálne tak 45-60stupňov.
Hneď po odpálení kumulatívnej strely musí nasledovať v tej istej dráhe konvenčná strela s impolzívnou hlavicou - kumulatívna "prepáli" cestu k poškodenému vrtu a implozívny výbuch (výbuch "do vnútra" ) spôsobí zhrútenie sa masívneho množstva okolitej horniny na vrt a súčasne upchá aj kanál prerezaný kumulatívnou náložou. Potrebnú silu oboch hlavíc si netrúfam ani odhadnúť. Tak isto je obrovský problém s načasovaním a súčasne s tým, ako dostať impozívnu hlavicu po tej istej dráhe po ktorej šla kumulatívna nálož.
Teoreticky by to šlo hrubšou silou a menej efektne: séria slabších kumulatívnych náloží prepáli pomerne široký tunel k poškodenému vrtu a následne tam šupnúť viacero implozívnych, niektorá už v tom tuneli cieľ trafí.
Toto je ale aj tak skôr sci-fi ako možná realita, keďže je tam veľmi veľa otazníkov po technickej stránke (teraz ani neberiem v úvahu bedákanie greenpeasákov a iných ekofanatikov, čo budú bedákať už z princípu) a súčasne nepoznám reálny efekt kumulatívnej a implozívnej nálože pri vysokom tlaku prostredia.
Tu sa priam pyta nemiestny vtip "vedci konecne vyvinuli motor s pohonom na vodu... z mexickeho zalivu"Lub0$ napísal:Ked tu uniktnutu ropu zbieraju z vody a z brehu, dokazu ju este normalne pouzit tak ako by pouzili tu 'cerstvu' priamo zo zeme?
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
qwertynator mi pripomina 3 a 1/2 rocneho chlapca v skolke ... takeho co by si nalozami aj krajal salamu keby to islo 
... mas chlapce vobec nejaku matnu predstavu o tom co je tlak ? co predstavuje ? ako sa spravaju kvapaliny pod tlakom ? ... ja viem ze si na skusku z prskaviek hrdy, ale evidentne o tom nevies ani za mak oproti stoporkovi
... sam nemam skusku z prskaviek ale viem, ze ak mam prerazit tunel do skaly ((co ma spravit tvoje torpedo s ubervybavou)) a sucasne pohnut dost horniny na to aby to jak sa povie "sadlo" a ten vrt to zapchalo, pripadne znacne znizilo prietok ropy, tak potrebuejm extremne velke mnozstvo energie, ktoru musim riadene uvolnit ... to ze "stlpec" horniny by musel byt pri tom tlaku aky tam je vysoky je ti jasne a ze tym stupa energeticka narocnost asi tiez .. a teraz mi povedz ako ju tam dostanes ? ...
k tvojmu tunelu v hornine pod uhlom -> vies asi aky musi byt priemer v beznej skale aby tunel sam poddal ? ... sice na ukor priemeru tomu kolapsu pomoze tlak masy vody nad tym, ale stale ides prerazat kompaktnu skalu a nie nejaky pritrubnuty stit, pancier tanku ci hlupu stenu bunkru - ked mas skusku z vybusnin tak asi vies ake rozdielne je sirenie a nasledny ucinok energie pri dopade na plochu ako v pripade panciera na tanku a na neporovnatelne vacsi priestorovy vyplneny objekt
... proste by si ziadny tunel neprerazil ani do riti - jedine vrtnou sustavou co vrtala Eurotunel
...
cakam kedy prides s nejakou dementnou teoriou hodnou armagedonu - jadrova explozia, tektonicka zbran, presne spustenie obrovskeho obrateneho kuzela z hranice stratosfery, ktory bude po dopade fungovat ako zatka vo vani a podobne
... verim ze taky Ezop ako ty na to potencial ma 
... mas chlapce vobec nejaku matnu predstavu o tom co je tlak ? co predstavuje ? ako sa spravaju kvapaliny pod tlakom ? ... ja viem ze si na skusku z prskaviek hrdy, ale evidentne o tom nevies ani za mak oproti stoporkovi
k tvojmu tunelu v hornine pod uhlom -> vies asi aky musi byt priemer v beznej skale aby tunel sam poddal ? ... sice na ukor priemeru tomu kolapsu pomoze tlak masy vody nad tym, ale stale ides prerazat kompaktnu skalu a nie nejaky pritrubnuty stit, pancier tanku ci hlupu stenu bunkru - ked mas skusku z vybusnin tak asi vies ake rozdielne je sirenie a nasledny ucinok energie pri dopade na plochu ako v pripade panciera na tanku a na neporovnatelne vacsi priestorovy vyplneny objekt
cakam kedy prides s nejakou dementnou teoriou hodnou armagedonu - jadrova explozia, tektonicka zbran, presne spustenie obrovskeho obrateneho kuzela z hranice stratosfery, ktory bude po dopade fungovat ako zatka vo vani a podobne
Ja uz vieeeeeeem.. Vsak qwerty rata iba s alternativou v 2D, tam to vyzera vsetko uplne jasne a lahke - tu centimeter na papieri, tam dva centimetre na papieri - jednoduche a efektivne ako cestovanie na kamcatku v google-earth. v 2D sa pod takym tunelom skutocne zbori zem... Aspon na papieri urcite. Papier znesie vsetko.
-
axxis
Addict
vies, ze toto vobec nie je zly napd ?nordkapp_pb napísal:presne spustenie obrovskeho obrateneho kuzela z hranice stratosfery, ktory bude po dopade fungovat ako zatka vo vani a podobne... verim ze taky
-
qwerty-xyz
Stoporko napísal:Pokiaľ mi je známe, tak kumulatívna nálož (napr. RPG) pri detonácii slabého množstva konvenčnej trhaviny prehreje kov a vystrelí pomerne úzky (žiadne metre) prúd rozžhavenej medi (kovu). Ten do cieľa doslova prepáli dieru zodpovedajúcu prierezu prúdu rozžhaveného kovu = diera bude rádovo v mm/cm aj keď môže byť pomerne hlboká.
-
axxis
Addict
asdfghXYZ: mal by si si uvedomit jednu vec, a sice, ze nie si jediny obrovsky inteligent obklopeny nechapavymi tupcami. Tvoj skvostny napad a celu jeho funkcionalitu chape kazdy a kazdy si ju vie aj predstavit, akurat si o tom vsetci myslia, ze je to p*covina. a tu su dve rozdielne veci
ad stoporko: on nepise jednoduchsie, ale na rozdiel od teba pise k veci a objasnil ten tvoj kumulativny efekt, ktoreho podstatu si celkom ocividne nepochopil zase ty. ty si ho specifikoval citujem: vybuchuju pred seba akoby lucom ale je to kopmlikovane vysvetlit a on napisal, ze efekt spociva v rozeravenej hlavici, ktora vo vysledku neexploduje ako konvecna vybusnina cize by to bolo aj tak nahovno (dokonca z toho co napisal som pochopil, ze keby to naozaj vyslo a hlavica by sa prerazila az k vrtu svtorilo by to akurat dalsiu dieru, cez ktoru bude ropa unikat). chces este dalej trollit a hrat sa na genia, ktory zostal vo svojej genialite (zase raz) nepochopeny?
btw. co take sa dnes s tymi vybusninami riesi?
ad stoporko: on nepise jednoduchsie, ale na rozdiel od teba pise k veci a objasnil ten tvoj kumulativny efekt, ktoreho podstatu si celkom ocividne nepochopil zase ty. ty si ho specifikoval citujem: vybuchuju pred seba akoby lucom ale je to kopmlikovane vysvetlit a on napisal, ze efekt spociva v rozeravenej hlavici, ktora vo vysledku neexploduje ako konvecna vybusnina cize by to bolo aj tak nahovno (dokonca z toho co napisal som pochopil, ze keby to naozaj vyslo a hlavica by sa prerazila az k vrtu svtorilo by to akurat dalsiu dieru, cez ktoru bude ropa unikat). chces este dalej trollit a hrat sa na genia, ktory zostal vo svojej genialite (zase raz) nepochopeny?
-
Stoporko
VIP
axxis - výbušninami sa dnes napríklad strieľa skala v kameňolome, používajú sa pri razení tunelov, tvroba megalomanských pamätníkov (tie prezidentské ksichty v JúEsEj), nepovolený lov rýb (granát do rybníku)... 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
stoporko ... to su ale prave take tie bezne cinnosti, nie tie ktorym by som sa podla qwertasa divil
...
// kto mi zmazal predchadzajuci post ? nebol tam ani jeden vulgarizmus a OT bolo odhadom pod 40% celkoveho textu
... znova to pisat nejdem, ale zopakujem to co tam stalo -> Qwerty, nevies o tom ani prd ! chybaju ti elementarne znalosti, zakladny prirodzeny cit pre podobne veci a sudnost ... utesit ta ale moze, ze ezop to urcite nemal lahsie 
// kto mi zmazal predchadzajuci post ? nebol tam ani jeden vulgarizmus a OT bolo odhadom pod 40% celkoveho textu
-
axxis
Addict
to je jasneStoporko napísal:axxis - výbušninami sa dnes napríklad strieľa skala v kameňolome, používajú sa pri razení tunelov, tvroba megalomanských pamätníkov (tie prezidentské ksichty v JúEsEj), nepovolený lov rýb (granát do rybníku)...
ale ked pisal, ze by som sa divil co vsetko sa tymi vybusninami riesi cakal som, ze da nejake menej tradicne vyuzitie
-
qwerty-xyz
axXis napísal:asdfghXYZ: mal by si si uvedomit jednu vec, a sice, ze nie si jediny obrovsky inteligent obklopeny nechapavymi tupcami. Tvoj skvostny napad a celu jeho funkcionalitu chape kazdy a kazdy si ju vie aj predstavit, akurat si o tom vsetci myslia, ze je to p*covina. a tu su dve rozdielne veci
nebudem sa s tebou hadat lebo si podla mna nesmierne zaostaly clovek v danej problematike, norko tiez,.... ale jeho mam rad uz len z principu, to je taky mily blazon, chapes, ten ci zije v docista vlastnom svete. pozri jemu keby chcel tak in ZA mozem aj fotos ukazat, dokonca aj video, aby zo mna nerobil ezopa, ale naco? aby znova niekto kecal ze sa chvalim? ja? ja sa nechvalim ,ale v danej oblasti som daleko daleko pred vami a bozajte ma v rit, (v istych veciach zbehany nesom ale to uz budem riesit s inymi ludmi . . . )
qwerty - mozno si dostal patent na rozum tym skolenim, a skuskami to mas aj na papieri. Sposob, akym to dookola opakujes, nam ostatnym "tupcom" pripada uz trapny a priam smiesny. To, ze poznas teoriu o vybusninach (prax neviem neviem, to uz by si tu nepisal, s tvojim ponimanim reality), ale z teba nerobi majstra vsetkeho. Silne totiz pochybujem, ze aspon tusis nieco o fyzikalnych zakonoch, rovnako ako aj o tom, ze tusis ako take vybusniny reaguju v podmorskych hlbkach a nestandardnych podmienkach (rozumej nie na zemskom povrchu-na susi).
Vies preco nam je to take smiesne? Spolocenstva vynakladaju neskutocne prostriedky na odvratenie skod, kde je v stavke daleko viac, nez nejake smiesne peniaze. Na projekte sa spolupodielaju mozgy a ine kapacity, ktore maju za sebou viacej skusenosti ako vypisovanie sialenych teorii po forach. Ti vsetci su podla teba sprosti, lebo ich nenapadlo taketo smiesne jednoduche riesenie, hodne predstavy dietata, ktore si prave pozrelo superakcny film s nadupanymi efektami.
To vazne si myslis, ze si nepochopeny genius a vsetci okolo teba su nechapave telce? Tymto natahovanim sa o svoju pravdu (ktora sa mimochodom od tvojej prvej tezy nejako aktualizovala, poopravila, doplnila), ktora pripada nerealizovatelna aj jedinemu cloveku, ktory ta vraj chape (Stoporko), si koledujes len o vysmech.
Cely rozdiel medzi nami je ten, ze zatial co ty sa tu ohanas nejakymi skuskami mladeho svista v extremnych podmienkach, ostatni sa ohanaju logikou. Fakt urob tu vec, ze z tvojho 2D nacrtku si sprav 3D pohlad na vec a zamysli sa akym stylom chces realizovat svoj napad. Nakoniec z teba vypadne ze to tam cele vybombardovat z kazdej strany nejakym torpedom... Co by sa tym dosiahlo si uz domyslis sam - mozno ano mozno nie, co tam po tom, ze v stavke je vela, myknes plecami so slovami "ta nevydalo" a si spokojny, ze sa to aspon skusilo.
Ale nakoniec mas pravdu - ries to s inymi ludmi.
(cital som uz od teba nazor/riesenie, s ktorym by som suhlasil - ci uz ja, alebo dalsi? Viem len o clanku s uvahou o odprevadeni sa z tohto sveta, kde si mal zatial najvacsiu podporu. Si si isty, ze na tomto fore si medzi "svojimi"?)
Vies preco nam je to take smiesne? Spolocenstva vynakladaju neskutocne prostriedky na odvratenie skod, kde je v stavke daleko viac, nez nejake smiesne peniaze. Na projekte sa spolupodielaju mozgy a ine kapacity, ktore maju za sebou viacej skusenosti ako vypisovanie sialenych teorii po forach. Ti vsetci su podla teba sprosti, lebo ich nenapadlo taketo smiesne jednoduche riesenie, hodne predstavy dietata, ktore si prave pozrelo superakcny film s nadupanymi efektami.
To vazne si myslis, ze si nepochopeny genius a vsetci okolo teba su nechapave telce? Tymto natahovanim sa o svoju pravdu (ktora sa mimochodom od tvojej prvej tezy nejako aktualizovala, poopravila, doplnila), ktora pripada nerealizovatelna aj jedinemu cloveku, ktory ta vraj chape (Stoporko), si koledujes len o vysmech.
Cely rozdiel medzi nami je ten, ze zatial co ty sa tu ohanas nejakymi skuskami mladeho svista v extremnych podmienkach, ostatni sa ohanaju logikou. Fakt urob tu vec, ze z tvojho 2D nacrtku si sprav 3D pohlad na vec a zamysli sa akym stylom chces realizovat svoj napad. Nakoniec z teba vypadne ze to tam cele vybombardovat z kazdej strany nejakym torpedom... Co by sa tym dosiahlo si uz domyslis sam - mozno ano mozno nie, co tam po tom, ze v stavke je vela, myknes plecami so slovami "ta nevydalo" a si spokojny, ze sa to aspon skusilo.
Ale nakoniec mas pravdu - ries to s inymi ludmi.
(cital som uz od teba nazor/riesenie, s ktorym by som suhlasil - ci uz ja, alebo dalsi? Viem len o clanku s uvahou o odprevadeni sa z tohto sveta, kde si mal zatial najvacsiu podporu. Si si isty, ze na tomto fore si medzi "svojimi"?)
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ale noooo ... uz pripustas ze to nieje to prave orechove ? to je trosku v rozpore s tou vetou ze o tom vies daleko viac ako my
... vybusniny skutocne nemaju vyuzitie vsade, skor by som povedal ze ich vyuzitie je uzko specializovane ...
mam rad ked ty pises o inych ako o tupcoch a blbeckoch, to ti skutocne ide, ale niesi schopny to nejak presadit ... potom zijes v pocite ze sme vsetci jak sa vravi kkti a ty jediny lietadlo
... neviem tiez kde beres presvedcenie ze sme vsetci tak strasne ovplyvnitelni a hlavne svoj rádobysebavedomy nazor ze ty to dokazes vyuzit .. o tom ako moc si toho schopny pojednava cele tvoje posobenie v tejto komunite
... je mi luto, ze som v ZA nebol ani nepamatam a v dohladnej dobe sa tam ani nedostanem, ale fotky by som si rad pozrel a zdiskutoval tvoje dristy live a rozsiril tym ten moj "vlastny svet" ako to ty nazvas 
mam rad ked ty pises o inych ako o tupcoch a blbeckoch, to ti skutocne ide, ale niesi schopny to nejak presadit ... potom zijes v pocite ze sme vsetci jak sa vravi kkti a ty jediny lietadlo
-
axxis
Addict
budem odpovedat porade. Nie, nie, nie. Nie. Nie. Nie. Nie.qwerty-xyz napísal:axis, to ze ti stoporko vysvetlil co to je zac co som ti povedal, to zase nerobi experta z teba, ty vies ako funguje rozbuska, ake zlozeneie ma mina, ake vybusniny sa pouzivaju a naco? co je to nastrazny vybusny system? mal si skolenie s pyrotechnikmi vojenskymi? vies ako sa zneskodnuju bomby? na akych mechanizmoch pracuju?
Nie.qwerty-xyz napísal:A co sa dnesko vsetka da robit vybusninou?
Nie.qwerty-xyz napísal:myslis ze auta mafianom vybuchuju len tak? lebo su poruchove?
toto by som popravde velmi rad videl, rodinna rybacka ako sa patriqwerty-xyz napísal:niekto napali RPG ckom do vodicky a chyta si potom ryby
C4 - zabava pre celu rodinu! kupujte hend a dostanete dalsiu zadarmo!qwerty-xyz napísal:niekto sa len tak hra a napali si to kdesi
az budem so svojou laskou lyzovat v Aspene a uvidim nad hlavou lavinu tak si na tvoje slova este urcite rad spomeniem.qwerty-xyz napísal: niekto potrebuje vybusninu si predstav aby spustil umelo lavinu aby ti nespadla na hlavu ked budes so svojou laskou brazdit rakuske alpy.
btw. ked uz tu lavinu odpalia ako ju potom zastavia aby neznicila viac akoby chceli resp. ako vyrataju mnozstvo snehu, ktore sa pocas zosuvu nabali na povodnu odstrelenu masu?
toto je dost mozneqwerty-xyz napísal: Niekto potrebuje do vzduchu vyhodit zase ladovu kryhu ktora sa nebezpecne tuli k mostu a hrozi nebezpecensvo.
Nepopieram, dokonca nepopieram, ze ju potrebuju pod vodou. Btw. naco ju potrebuju?qwerty-xyz napísal: Potapaci potrebuju vybusninu tiez, predstav si pod vodou.
Ano, par prispevkov dozadu som bol donuteny vysvetlit ti ako hasenie vybusinou funguje pretoze si si myslel, ze ten vybuch zavrie vrt.qwerty-xyz napísal: Dalsi ju zase vyuziju na hasenie
toto je sice pravda, na rozdiel od teba vsak mam aspon naznak normalneho rozumuqwerty-xyz napísal:podla mna nesmierne zaostaly clovek v danej problematike
,
a cim by si sa chvalil? tou fotkou alebo videom aby sme ti zavideli aky si pekny? inak ak chces mozem do ZA prist a mi to vsetko mozes ukazat, aj tak sa po skuskach nudimqwerty-xyz napísal:keby chcel tak in ZA mozem aj fotos ukazat, dokonca aj video, aby zo mna nerobil ezopa, ale naco? aby znova niekto kecal ze sa chvalim? ja? ja sa nechvalim
nepopieratelneqwerty-xyz napísal:v danej oblasti som daleko daleko pred vami a bozajte ma v rit
tru tru, vsetkym nam mysle zatienili zidobolsevicke lzi a kompotyqwerty-xyz napísal:cim viacej primitivov tym lahsie ovplyvnitelni. . . . bez vlastneho nazoru, myslenia a rozmyslania . . .
-
qwerty-xyz
-
Stoporko
VIP
qwerty ma priviedol na myšlienku: dovolím si troška zakonšpirovať (tu asi budem liezť trocha do kaliho a tehlovho rybníka, čo už...): podľa mňa tá spoločnosť umelo predlžuje upchatie toho vrtu, resp. jeho nápravu. Chcú nechať vytiecť von čo najviac ropy, aby sa zdvihla jej cena na trhoch = zarobia viac money. Kadejaké podmorské zvony, upchávky, lieviky...sú len zástierka, aby mohli svoje zdržovanie zvaliť na zložitú a neodskúšanú technológiu! Chudáci rybičky v oceáne! (teraz by mal nasledovať obrázok rýb a živočíchov obliatych ropou) Zastavme tento hazard so životným prostredím! Nechceme na našej planéte ľudí, ktorí si obohacujú už aj tak plné vrecká na úkor našej prírody. Šírte túto správu medzi vašimi priateľmi a známymi, aby pravda vyšla najavo - už ju viac nemožno ukrývať: "nebude ničoho tajného, všetko v skrytosti konané bude raz zjavené."
-
qwerty-xyz
Stoporko napísal:qwerty ma priviedol na myšlienku: dovolím si troška zakonšpirovať (tu asi budem liezť trocha do kaliho a tehlovho rybníka, čo už...): podľa mňa tá spoločnosť umelo predlžuje upchatie toho vrtu, resp. jeho nápravu. Chcú nechať vytiecť von čo najviac ropy, aby sa zdvihla jej cena na trhoch = zarobia viac money. Kadejaké podmorské zvony, upchávky, lieviky...sú len zástierka, aby mohli svoje zdržovanie zvaliť na zložitú a neodskúšanú technológiu! Chudáci rybičky v oceáne! (teraz by mal nasledovať obrázok rýb a živočíchov obliatych ropou) Zastavme tento hazard so životným prostredím! Nechceme na našej planéte ľudí, ktorí si obohacujú už aj tak plné vrecká na úkor našej prírody. Šírte túto správu medzi vašimi priateľmi a známymi, aby pravda vyšla najavo - už ju viac nemožno ukrývať: "nebude ničoho tajného, všetko v skrytosti konané bude raz zjavené."
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
je jasne ze cena ropy stupat bude, kym zas nepride nejaky vykyv ... neviem ci je to spravna konspiracia - uniknutou ropou stracaju viac penazi ako keby ju tazili a predavali za nominalnu hodnotu ... + maju naklady na opravu + naklady na zivotne prostredie ... to by sa im ten zisk ktory nezavisi iba od nich celkom predrazil
... navyse keby sa skrabali moc vysoko, tak by nadalej klesali na trhu, lebo by bol dopyt po inej - lacnejsej rope 
myslim su ze sa hra divadielko prave preto, aby nemuseli ten vrt uplne znicit, aby ho mohli vyuzivat dalej + eventualne nejake dva nove, ktore budu ako "odlahcovacie" ale budu navrtane regulernym sposobom a bude sa aj znich dat tazit
... preto mi ta konspiracia pride ako velmi kratkozraka a moc zelena

myslim su ze sa hra divadielko prave preto, aby nemuseli ten vrt uplne znicit, aby ho mohli vyuzivat dalej + eventualne nejake dva nove, ktore budu ako "odlahcovacie" ale budu navrtane regulernym sposobom a bude sa aj znich dat tazit
... preto mi ta konspiracia pride ako velmi kratkozraka a moc zelena