Rozdiely v BluRay ripy/veľkosti

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
Smoukey
Expert
Expert

Rozdiely v BluRay ripy/veľkosti

Príspevok od používateľa Smoukey »

Zdravím.

Chcel by som sa opýtať či mi niekto vie vysvetliť rozdiely v 1080p a 2160p ripoch. Aké sú ideálne veľkosti súborov? Aký je rozdiel v 1080p 2GB, 8GB a 20GB súbore? Resp. v 2016p 6GB, 20GB a 60GB súbore? Čo je teda ideálne ťahať? Napr. na webe YTS má film The Gentlemen (2020) v 1080p veľkosť 2,1GB a 2160p 5,17GB. Rozumiem že REMUX ripy sú úplne bezstratové, s veľa audio stopami titulkami atď. Ale aký je reálny rozdiel pri pozeraní 6-20-60GB ripov na UHD televízore bez pripojených reproduktorv? Pokiaľ tomu niekto rozumie a vedel by mi to polopatisticky zhrnúť budem vďačný :)
CheZteR
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Rozdiely v BluRay ripy/veľkosti

Príspevok od používateľa CheZteR »

rozdiel je hlavne v použitom kodeku
2160p s pouzitim 264 moze mat kludne cez 20gb
2160p s pouzitim h256 moze mat pri 10bit HDR kludne 12-16gb

potom tam je este zvuk, 5.1 alebo viac miesta zaberajuci 7.1.

predstav si to ako pesnicku, pesnicka vo FLAC moze mat kludne 80mb, ta ista pesnicka v mp3 moze mať veľkosť 6mb
stale je to ta ista pesnicka, akurat v inom kontajneri

ci mas zariadenie na to, aby si spoznal rozdiel je druha vec :)

remux je uplne bezstratovy rip a mas tam hlavne aj rozne dabingy takze aj preto taka velkost toho ripu

napriklad ja na svojej telke neviem ocenit remux rip, a navyse mi ho stahuje celu noc, preto radsej stahujem 10bit HDR v UHD, ma to krajsie farby, a stiahnem 5 filmov za celu noc
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To zaleži na konkretnych ripoch ktore porovnavaš, aky je v nich rozdiel.
Tam môže byť rozdielny kodek, bitrate, HDR metadata, zvukove stopy, kodeky zvuku.... a X ďalšich parametrov.
Smoukey
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Smoukey »

Mám Samsung UE65mu7002

Tzn. pre mňa ideálne 2160p ripy okolo 15-20GB ? Napr. Bad.Boys.for.Life.2020.2160p.UHD.BluRay.x265.10bit.HDR.DTS-X.7.1-SWTYBLZ .
Ja keď pustím remux mám pocit, že to je ešte horšie ako niečo ako tento Bad Boys. Doteraz som si totiž myslel, že remux sa rovná najvyššia kvalita. Ale teda 2160p, UHD, BluEay, HEVC/h265, 10 alebo 8 bit HDR, 5.1 / 7.1 audio s veľkosťami 15-22 GB pri 120 min. filme je ideálny pomer kvalita/veľkosť?

BTW keď na tej TV nastavím režim film, mám pocit, že je obraz taký "zažltnutý" je to normálne? Na čo najlepšie pozerať takéto filmy? Resp. je na to nejaký web kde odporúčajú najlepšie nastavenia? Momentálne mám na všetko nastavený režim Dynamický.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

tieto 10bit hdr stahujem aj ja,
ten remux sa ti nepaci lebo nie je hdr, to je cele :)

ak chces 4K tak aktualne nie je nic idealnejsie ako H265 v HDR
teda podľa mňa
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Smoukey napísal:
BTW keď na tej TV nastavím režim film, mám pocit, že je obraz taký "zažltnutý" je to normálne? Na čo najlepšie pozerať takéto filmy? Resp. je na to nejaký web kde odporúčajú najlepšie nastavenia? Momentálne mám na všetko nastavený režim Dynamický.
Ked nemas skalibrovany TV, najlepsi je vzdy rezim film. Zazltnuty nie je. To je len pocit prameniaci z toho, ze ostatne rezimy su prilis studene. Film je najblizsie realite.

Tu mas niekolko webov (aj video) so skalibrovanymi nastaveniami, tak sa preklikaj a poskusaj.
https://www.google.com/search?q=mu7002+ ... e&ie=UTF-8
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Čítam a nestačím sa diviť...
Napríklad "10bit hdr" - Super no na akom monitore?
Ak nejaký, čo má 10 bit na kanál, teda zobrazenie vyše miliardy farieb - ok.
Iný príklad "zažltnutý obraz" - no pravda - svet má chaos v tom, čo je "biela".
"Farebná teplota" svetla kdesi sa súdruhom z NDR nepodarila jej definícia - všetci s normálnym vnímaním farieb "technickú bielu" vnímame ako namodralú :)
CheZteR
Redeemer
Redeemer

myslím že žiadny súdny človek čo sťahuje 4k v HDR to nepozerá na monitore ale na 4k HDR televizore
Napísať odpoveď