Rozmer fyzikalnej veliciny
-
shanoy
Star
- Kontaktovať používateľa:
Rozmer fyzikalnej veliciny
Dobry den..Vie mi prosim vas niekto vysvetlit ako urcit rozmer nejakej fyzikalnej veliciny? Dakujem
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fyzik%C3%A ... i%C4%8Diny dost dobre popisane 
-
shanoy
Star
- Kontaktovať používateľa:
diiky.. vyzera to ze to snad pochopim...ale ta ucka co nas ma na elektrine nam to vobec nevysvetlila...ades napísal:http://cs.wikipedia.org/wiki/Fyzik%C3%A ... i%C4%8Diny dost dobre popisane
takze OMRKOL SOM TO a teraz sa spytam ci myslim dobre:
Nam ucka povedala ze urcujeme rozmer JEDNOTKY teda napr. JOULA a nie prace...takze postup pri urceni rozmeru 1 Joula..
Mam vzorec pre pracu: W=F.s
Za to W= dosadim jednotky tych dalsich velicin co je za F je to NEWTON a za s je to METER..Takze som dostal: W=(F.s)=N.m.. dalej dosadim ako kazdu tu jednotku reps. velicinu vypocitam. NEWTONA teda Silu vypocitam vzorcom: F[N]=kg.a....kg je zakladna jednotka takze to dalej neodvodzujeme (to iste je aj jednotka m; m je zakladna tak ju nechame tak), ale zrychlenie teda "a" vypocitame v/s..takze to dosadim do nasho vzorcu W=F.s=N.m=kg.a.m a to sa rovna po dosadeny "a": W=F.s=N.m=kg.a.m=kg.v/s.m... A teraz kedze uz mam skoro vsetky jednotky zakladne, rozlozim iba to "v" a "s" co nie su zakladne jednotky.."v" a jej zakladna jednotka je m/s a "s" je s/1 (ta 1 je tam preto aby zlozeny zlomok mal aj toho druheho menovatela, alebo to "s" je uz samotna jednotka tej veliciiny???)..takze ked som rozlozil aj to "v" a aj "s" na zakladne jednotky mi vznikol vozrec:
W=F.s=N.m=kg.a.m=kg.v/s.m=kg.[m/s]/[s/1].m..teraz to upravim a vznikne mi: ... W=kg.m/s^2.m a po uplne uprave je to kg.m^2.s^-2 a to je vlastne podla nasej ucky ROZMER jedneho JOULA... mam pravdu? PRosim o opravenie resp. o vysvetlenie .. diky
//ak som to spravne pochopil tak stale upravujem ten vzorec na zakladne jednotky?