Rôzne spôsoby stravovania - diéty, a pod.

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
pegasusss
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Rôzne spôsoby stravovania - diéty, a pod.

Príspevok od používateľa pegasusss »

Zdravím,

chýba mi tu takáto téma, kde sa rozoberá spôsob stravovania ( nie len diéta ).

Za akým účelom som túto tému založil? V tejto téme môžete vyjadriť svoje skúsenosti, znalosti, pripomienky na rôzne spôsoby stravovania - vegetarianstvo, vitarianstvo, vegánstvo, paleo dieta, bez gluténová dieta, sacharidové vlny, etc etc. Vždy je dobré sa obojstranne obohacovať informáciami :) príp. môžete sem hádzať rôzne knihy, ktoré sa touto problematikou zaoberajú.

Tak by som začal, osobne mám za sebou 3 roky a 3 mesiace vegetariánstva a začínam s bez pšeničnou diétou, inšpirovali ma knihy William Davis - Život bez pšenice a Karel Červený, Drahomíra Červená - Vegetariánska kuchárka, vegetariánstvo v teórii a praxi

Čo sa týka skúsenosti, nemám žiadne zatiaľ s tým, že by to uškodilo môjmu zdraviu ale skôr naopak, nemám ani skúsenosti s nedostatkom b12 alebo železa, vápnika a pod. - teda časté výhrady ľudí, ktorí "kritizujú" vegetariánstvo.
Skúsenosti s bezpšeničnou diétou mám zatiaľ také, že vďaka stabilnému stupňu cukru v krvi sa viem ovládať, prestal som mávať chuť "niečo zjesť" ( čo sa týka maškrtenia)....

Dúfam, že táto téma pomôže mnohým :)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Rôzne spôsoby stravovania - diéty, a pod.

Príspevok od používateľa Syfon »

Ja jem všetko, hlavne v rozumnej miere, mám rád mäso avšak vôbec sa nevyhýbam zeleninovým jedlám, priam ich vyhľadávam keď mám možnosť. Rovnako mlieko a mliečne výrobky prijímam pravidelne. Ryby minimálne raz do týžďňa, častokrát aj viac. Kde-tu si dám aj niečo nezdravé - keksíky, maškrty, sladené vody, ale viac-menej ich obmedzujem. Jednoducho pestrá vyvážená strava, kde je zastúpené všetko :) Napriek niekoľko ročnej obezite, ktorá je za mňou, nemám zvýšený cukor ani cholesterol, nič mi nechýba, som zdravý (pravidelný darca krvi) a cítim sa výborne. Nie je to žiadny alternatívny spôsob, ale aj tento klasický, môže fungovať a byť zdravý :)
pegasusss
Light Professional
Light Professional

niekoľko ročná obezita a je za tebou ? ako si hu porazil ? :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tema o (ne)konzumacii masa nestaci?

ste-proti-konzumacii-masa-t36154.html?start=680
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Hlavne zmenšenie porcií jedla, lebo som sa prejedal, viac zeleniny a ovocia, obmedzenie maškŕt. Teda žiadna diéta :D
pegasusss
Light Professional
Light Professional

jackb napísal:tema o (ne)konzumacii masa nestaci?

jackb, som si jej vedomí, ale nevystihuje "iné" stravovania - nie len vegetariánstvo ....
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

som za samostatnu temu. Ja nejem nic, co vrha tien.. dieta je to dost jednotvarna, no chudnete pri pri nej ako divi!
pegasusss
Light Professional
Light Professional

lumir napísal:som za samostatnu temu. Ja nejem nic, co vrha tien.. dieta je to dost jednotvarna, no chudnete pri pri nej ako divi!
len vieš, dieta nerieši nič dlhodobé ... je to len krátkodobé riešenie, ktoré keď finišuje tak nastupuje "normálny" režim stravovania a zasa sa dostávaš do stavu, z ktorého si sa chcel dostať pomocou diety ... blúdny kruh ej kej ej :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Syfon napísal:Hlavne zmenšenie porcií jedla, lebo som sa prejedal, viac zeleniny a ovocia, obmedzenie maškŕt. Teda žiadna diéta :D
To robim momentalne aj ja...uvedomil som si, ze travim vela casu doma teraz, a tym padom vela jem, lebo clovek ked dostane chut tak ide do chladnicky, ked je mimo domov tak taka moznost vacsinou nieje. Vaha mi stupla rapidne hore, tak som si povedal, ze s tym treba nieco spravit :!:
Proste uz jem iba tri zakladne jedla denne: ranajky, obed, vecera...a nic pomedzi to, ziadne dezerty, ziadne blobosti, snacky ani nic ine, ked uz som fakt hladny, tak si dam banan, alebo ine ovocie. Takze som vylucil sladkosti a ine kaloricke 'pamlsky' na cca 90%. Popritom sa snazim jest do tej siedmej-osmej hodiny vecer, neskor uz nejdem ani do kuchyne :D
A dalsia vec, ze som mal zvyk jest pokym som necitil v bruchu plno...to som tiez zastavil, zmensil som si porcie, a jem viac s rozumom aby mi nebolo nijak tazko a podobne, proste aby som po obede nefucal jak prasa, a nesiel sa vyvalit na gauc :D

Uz je to asi mesiac, a cuduj sa svetu 5kil je dole, takze zatial to funguje, ale kazdopadne potrebujem este aspon 5 zhodit.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

jackb napísal:tema o (ne)konzumacii masa nestaci?

Suhlasim s OP, ze je vhodne oddelit, toto nemusi byt tema len o vegetarianskych a veganskych dietach, ale napr. aj o bezlepkovych alebo paleo dietach...
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Leangains v kombinacii s paleom a pre slabsie povahy zjemnit sacharidovymi vlnami. Isiel som takto dva mesiace a vyrysoval celkom. Prvy tyzden a pol bol kriticky, no potom uplna pohoda :-)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

energy00 napísal:Leangains v kombinacii s paleom a pre slabsie povahy zjemnit sacharidovymi vlnami. Isiel som takto dva mesiace a vyrysoval celkom. Prvy tyzden a pol bol kriticky, no potom uplna pohoda :-)
Pogooglil som vyraz ''Leangains'' lebo predtym som o tom nepocul. Chcem sa opytat teba, ked s tym mas skusenost. Islo u teba iba o ten ''prerusovany post'' alebo aj cvicebny plan?
energy00
King
King

Nesiel som cvicebny plan, upravil som si svoj koli praci, tak ako mi vyhovovalo. Nedodrzoval som to na 100% ale vysledky som mal celkom potesujuce (lepsie som sa citil, energicky, upravila sa mi pokozka - akne) takze urcite odporucam vyskusat. Hlavne jest jedla, aby ta zasytili na dlhsi cas, aby si naozaj nehladoval.
pegasusss
Light Professional
Light Professional

jackb
Redeemer
Redeemer

mohlo by ta asi zaujimat aj makrobio. na jesen som sa ocitol na krste kucharskych knih pani Luznej. vydava ich tu: http://www.anag.cz/varime/cz/c-1534/
pegasusss
Light Professional
Light Professional

Ď, aj karmu som ti dau :D jasne preštudujem tú teóriu - už recepty ma menej zaujímajú ...
jackb
Redeemer
Redeemer

dakujem :D

ja sa tomu nevenujem, takze skusenosti z literatury nemozem zdielat. ale mam pocit, ze pani vydala aj dake teoreticke knihy.
a keby sa ti chcelo dat prachy na cestu a za sedenie, tak ma kancelariu v Olomouci :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

energy00 napísal:Nesiel som cvicebny plan, upravil som si svoj koli praci, tak ako mi vyhovovalo. Nedodrzoval som to na 100% ale vysledky som mal celkom potesujuce (lepsie som sa citil, energicky, upravila sa mi pokozka - akne) takze urcite odporucam vyskusat. Hlavne jest jedla, aby ta zasytili na dlhsi cas, aby si naozaj nehladoval.
Pockat, teraz neviem ci si daval dietu tych 24hod bez jedla, alebo 16hod bez jedla?
energy00
King
King

16. Okno som mal od 12 do 20 a potom bol "pôst". Ale ako píšem, ja som si to upravil podľa seba vzhľadom k práci, lebo robím aj nočné, takže sa to nedalo dodržovať vždy naplno. Niekedy bol pôst od 20 až do 18 a potom som mal 8 hod jedlo. Keď som už pociťoval hlad, tak som si dal nejakú zeleninu, alebo maso.V podstate stačí vysadiť biele jedy - soľ, múku a cukor a pocítiš zlepšenie. Prvý týždeñ bude kritický, potom to už pôjde a pri vybere spravnych jedal vobec nebudes hladny resp. minimalne.
pegasusss
Light Professional
Light Professional

soľ, múku, cukor + zemiaky, ryža ( alebo keď to chceš pod jednu kategóriu - veci, ktoré rapídne zvyšujú hladinu cukru v krvi + soľ )
ešte ako bonus si prečítaj hore článok čo som dal, na správny výber prílohy k bielkovinám + správne tuky pre trávenie ;)
Napísať odpoveď