Rucna brzda na RWD
-
Stenky
Professional
Rucna brzda na RWD
mam taku otazku na ludi co sa troska sparaju v konstrukcii automobilov.
viem ze rucna brzda na autach s prednym nahonom brzdi zadne kolesa, cize nepohananu napravu.
ale mna by zaujmalo ktoru napravu brzdi rucna pri autach so zadnym nahonom? zadnu alebo prednu? logickym hentymto mi vychadza ze tiez nehnanu cize prednu, ale taky archetyp konstrukcie rucnej mi zasa dako nedava priestor pre uvahu ze zatiahnutim rucaku dozadu zablokujem predok.
staci mi jednoducha odpoved. len dufam ze existuje jedno univerzalne riesenie pre auta so zadnym nahonom.
zaujma ma to koli takejto ovaldatelnosti auta:
predpokladam ze take ovladanie suvisi s rucnou a s jej umiestnenim...
viem ze rucna brzda na autach s prednym nahonom brzdi zadne kolesa, cize nepohananu napravu.
ale mna by zaujmalo ktoru napravu brzdi rucna pri autach so zadnym nahonom? zadnu alebo prednu? logickym hentymto mi vychadza ze tiez nehnanu cize prednu, ale taky archetyp konstrukcie rucnej mi zasa dako nedava priestor pre uvahu ze zatiahnutim rucaku dozadu zablokujem predok.
staci mi jednoducha odpoved. len dufam ze existuje jedno univerzalne riesenie pre auta so zadnym nahonom.
zaujma ma to koli takejto ovaldatelnosti auta:
predpokladam ze take ovladanie suvisi s rucnou a s jej umiestnenim...
-
Kibo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
logicky sa mi teraz natiska otazka, tvojim myslienkovym pochodom by sme sa dostali k tomu, ze vozidla AWD nemaju rucnu vobec, lebo obe napravy su hnane?
rucna brzdi vzdy len zadnu napravu, ten lotus 7 je preto tak obratny, lebo nic nevazi, ma vykonny motor a zadny nahon. cize ked mu vytne, obrati sa na mieste a tym ze isiel slalom, mohol mat odpojene zadne brzdy, preto ti to mohlo vyzerat ze brzdi predok. logicky sa mi tazko predstavuje riesenie rucnej vrzdy na prednej natacacej naprave 
Pekne video, o Caterhame snivam a raz si ho urcite kupim 
Inak ta ovladatelnost je dana aj tym, ze to auto ma pomerne velky vykon a on tam jazdil tak na jednotke a dvojke. Cize mu stacilo pridat viac plynu a uz to vyzeralo akoby tahal rucnu. A do ked to vyzeralo, ze mu brzdia iba predne kolesa sa da dosiahnut jednoducho tym, ze stlaci brazdu a podrzi plyn. Predne brzdy su vzdy nastavene na silnejsi ucinok ako zadne a takyto motor zadne brzdy na nizkom prevode v pohode prekona.
Inak ta ovladatelnost je dana aj tym, ze to auto ma pomerne velky vykon a on tam jazdil tak na jednotke a dvojke. Cize mu stacilo pridat viac plynu a uz to vyzeralo akoby tahal rucnu. A do ked to vyzeralo, ze mu brzdia iba predne kolesa sa da dosiahnut jednoducho tym, ze stlaci brazdu a podrzi plyn. Predne brzdy su vzdy nastavene na silnejsi ucinok ako zadne a takyto motor zadne brzdy na nizkom prevode v pohode prekona.
jj.. toto presne som sa učil v autoškole v GTA: San Andreas.. myslím, že hneď prvá lekcia..GothaR napísal:A do ked to vyzeralo, ze mu brzdia iba predne kolesa sa da dosiahnut jednoducho tym, ze stlaci brazdu a podrzi plyn. Predne brzdy su vzdy nastavene na silnejsi ucinok ako zadne a takyto motor zadne brzdy na nizkom prevode v pohode prekona.
-
Mateq
Medium Professional
Ručná vždy brzdí len zadné. Výnimkou možu byť snáď len niektoré autá, ktorým absentuje ručná brzda v klasickej podobe. Buď ju majú ako ďalší pedál (ale aj tam to asi brzdí iba zadok podla mňa), alebo je celá elektronická (tam to môže brzdiť čo len chce, pretože sa na brzdenie zrejme používa normálny brzdový okruh vozidla). To už ale nie je "ručná" na ktorú si sa pýtal.Martinekk napísal:Mam taky pocit, ze rucna je vzdy na zadne kolesa. Aj u nas na aute s 4WD.
A samozrejme ešte autá rally a WRC, kde ručná nebrzdí, ale odpojuje pohon zadnej nápravy, takže okamžite po zatiahnutí sa zadok zablokuje.
-
krupica_dnb
Medium Professional
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
skuste kdesi vyguglit preco sa blokuje obcas kardan miesto zadnych brzd ... pretoze uz som to pri par autach videl ale netusim v com to ma vyhodu a preco je to tak riesene ... a asi len kvoli tomu aby sa o tom hovorilo to nebude 
// ciste spontanne ma napada ze keby to bolo blokovane an kardane nejakym sofistikovanym mechanizmom typu Rohatka - Zapadka pre oba zmysly otacania tak by to vydrzalo ovela vacsie sily ako keby to brzdilo brzdy ... predsalen, tvarovy styk je tvarovy, silovy "preperes"
// ciste spontanne ma napada ze keby to bolo blokovane an kardane nejakym sofistikovanym mechanizmom typu Rohatka - Zapadka pre oba zmysly otacania tak by to vydrzalo ovela vacsie sily ako keby to brzdilo brzdy ... predsalen, tvarovy styk je tvarovy, silovy "preperes"
-
Mateq
Medium Professional
Čiže systém ktorý blokuje zadnú nápravu sa volá "hydraulická ručná brzda/hydraulic handbrake" Google obrázky Na systém ako to presne pracuje som neprišiel ale vieme že je to cez hydrauliku. Predáva sa to za okolo 7000sk, ako kit - možete si to domontovať do auta, keď robíte napr. prestavbu sériového na rally špeciál.