Rumunsko a Bulharsko vstúpilo do EU
-
P3Bo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Napriek hospodárskemu rastu a rastúcom dopyte po kvalifikovanej pracovnej sile je nezamestnanosť pre Poľsko vážnym problémom. Mobilita poľských občanov, z ktorých mnoho žije a pracuje najmä v Británii, sa však neodráža úplne na poklese poľskej miery nezamestnanosti. Súčasná oficiálna hodnota 15,2% (september 2006)totiž berie do úvahy aj Poliakov, ktorí pracujú v zahraničí, no doma sú registrovaní ako nezamestnaní.
Poľský prezident Lech Kaczynzki poukázal na problém počas stretnutia s britským premiérom Tonym Blairom 7. novembra 2006. Hoci vyjadril vďačnosť za politiku otvorených dverí pre pracovníkov z Poľska po rozšírení v máji 2004, kritizoval ich za „umelé zvyšovanie miery nezamestnanosti v krajine“.
Prezident povedal: „Títo ľudia sú v Poľsku registrovaní ako nezamestnaní, žijú teda fiktívny život a zvyšujú čísla nezamestnanosti v Poľsku, zatiaľ čo si dobre žijú v Británii a ich podpora v nezamestnanosti by mala byť správne posielaná do Londýna. Chceli by sme, aby to tak nebolo.“
Nejde teda len o „štatistický efekt“, ale aj o podporu, ktorú získavajú, ako oficiálne nezamestnaní, Poliaci pracujúci v zahraničí. Pri pokračovaní ekonomickej prosperity v Poľsku sa očakáva, že počet Poliakov v zahraničí, vrátane Británie, poklesne. Varšava sa tiež cielene snaží predchádzať „úniku mozgov“, ktorý sa už prejavuje nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily v niektorých profesiách.
Odhaduje sa, že v krajinách EÚ pracuje približne milión Poliakov.- Zdroj TASR
Poľský prezident Lech Kaczynzki poukázal na problém počas stretnutia s britským premiérom Tonym Blairom 7. novembra 2006. Hoci vyjadril vďačnosť za politiku otvorených dverí pre pracovníkov z Poľska po rozšírení v máji 2004, kritizoval ich za „umelé zvyšovanie miery nezamestnanosti v krajine“.
Prezident povedal: „Títo ľudia sú v Poľsku registrovaní ako nezamestnaní, žijú teda fiktívny život a zvyšujú čísla nezamestnanosti v Poľsku, zatiaľ čo si dobre žijú v Británii a ich podpora v nezamestnanosti by mala byť správne posielaná do Londýna. Chceli by sme, aby to tak nebolo.“
Nejde teda len o „štatistický efekt“, ale aj o podporu, ktorú získavajú, ako oficiálne nezamestnaní, Poliaci pracujúci v zahraničí. Pri pokračovaní ekonomickej prosperity v Poľsku sa očakáva, že počet Poliakov v zahraničí, vrátane Británie, poklesne. Varšava sa tiež cielene snaží predchádzať „úniku mozgov“, ktorý sa už prejavuje nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily v niektorých profesiách.
Odhaduje sa, že v krajinách EÚ pracuje približne milión Poliakov.- Zdroj TASR
-
kukiak
Addict
Obidve su to krajiny co sa rychlo rozvijaju...si vsimnite kolko ludi chodilo na dovolenku do bulharska v minulosti, teraz je to mnohonasobne viac, aj ked sme prechadzali bulharsom, sli sme vacisnou po DIALNICIACH.. co sa tyka ciest su na tom omnoho lepsie ako my... Velke negativum pre mna, ze uz sa nebude dat lahko nakupovat v duty free shopoch na hraniciach so srbskom
...co sa tyka rumunska, neviem posudit, ale urcite keby sa tam jazdilo na kococh tak nie su v EU...
-
Santa Hitman
Amateur
Bulharsko je podla mna už ako tak ekonomicky pripravené na vstup do EÚ.Bol som tam tento rok a je to tam jedno veľké stavenisko hotelov, obchodov a pod.
O Rumunsku si myslim že ešte musí dlho makať aby sa dostalo aspon na kraj ekonomickej hranice s EÚ.Najlepšie je že v Rumunsku žijú ešte kočovní cigáni a ľudia tam majú ešte väčšinou len chatrče.Tak ako je možné že sa dostalo do EÚ, keď majú také hrozné podmienky na život skoro všetci obyvatelia
O Rumunsku si myslim že ešte musí dlho makať aby sa dostalo aspon na kraj ekonomickej hranice s EÚ.Najlepšie je že v Rumunsku žijú ešte kočovní cigáni a ľudia tam majú ešte väčšinou len chatrče.Tak ako je možné že sa dostalo do EÚ, keď majú také hrozné podmienky na život skoro všetci obyvatelia
ale chapes vies ale podla mna skor u ans doma najst parcu ko v zahrnicy trba pomoct slovensku ja viem malo sa na slovensku zarba oproti anglicku ale vies kazdu utece tam anna slovensku zrazu nikoho iba starych ludi a deti a ich rodicia mozno aj ty zdrhnuP3Bo napísal:Poviem to takto som strasne rad ze v Eu sme ale ako nestranny pozorovatel musi kazdy uznat ze sme tam vela dobreho nepriniesli a s tou nezamestnanostou behom roku ktroy bolo polsko v Eu pribudlo v anglicku milion Poliakov zmenila sa tym v Polsku nezamestnanost ?? Nie !! Preco ? Pretoze vsetci aspon trosku rozumny ludia opustili svoju krajinu a zacali si tak zarabat . Ten kto si pracu nehlada na rodnej hrude pretoze nezarobi tak si ju nenajde ani v zahranici .
-
Godfather
Medium Star
kukiak napísal:Obidve su to krajiny co sa rychlo rozvijaju...si vsimnite kolko ludi chodilo na dovolenku do bulharska v minulosti, teraz je to mnohonasobne viac, aj ked sme prechadzali bulharsom, sli sme vacisnou po DIALNICIACH.. co sa tyka ciest su na tom omnoho lepsie ako my... Velke negativum pre mna, ze uz sa nebude dat lahko nakupovat v duty free shopoch na hraniciach so srbskom![]()
...co sa tyka rumunska, neviem posudit, ale urcite keby sa tam jazdilo na kococh tak nie su v EU...
Tak to si mal stastie! ked sme my isli do Grecka tak som v Bulharsku ziadnu dialnicu nevidel. Zatial co v Srbsku tvorila tri stvrtiny cesty dialnica!! A este taka pikoska ked sme prechadzali cez Bulharsko tak v jednej takej malej dedinke v udoli sme si v MARKETE kupili nejake zemle ked som to rozbalil tak to malo cudnu vonu pozriem na obal a co nevidim na obrazku bol pes
-
Godfather
Medium Star
Aha jasne pouzivas Ficove cisla???brm napísal:Takmer všetci???Slovensko má 21% obyvateľov na hranici chudoby, Rumunsko má 12% (odhad 2003).
Žeby súdruh Fico hackol stránky CIA? 
Ukrajina má 29%
..a aj všeobecne by som nepovedal, že Ukrajina je na tom lepšie.. možno v Kyjeve.. ale treba pozrieť zvyšok krajiny..
potvrdzujú to aj čísla..
btw.. ja to nevypisujem Tebe, ale Santa Hitmanovi..
Ukrajina má 29%
btw.. ja to nevypisujem Tebe, ale Santa Hitmanovi..
-
Godfather
Medium Star
OK sorry ak ti vadi ze som reagoval.... UKrajina je na tom urcite lepsie ako Rumunsko ale zase si myslim ze na tom nie je lepsie ako Slovensko! Aj ked v takej Ukrajine je obrovsky potencial a to vie aj Rusko ktoremu sa nepaci jej orientovanie na zapad.---- To nazoaj si myslis ze je na tom Slovensko az tak zle lebo ja nie 
Veď jasné.. všetko je to relatívne.. veď napr. pre priemerného Angličana by bol náš priemerný plat akoby almužna.. možno na týždeň. 
Len nechápem, prečo tu všetci hodnotia Rumunsko a Bulharsko ako chudobné a zaostalé krajiny.. nech sa radšej pozrú najskôr na Slovensko z pohľadu ekonomicky vyspelejšieho štátu. Vraj nemajú diaľnice.. a my máme? ..tých pár stoviek km z BA do ZA.. možno niečo okolo LM.. a zvyšok Slovenska je............. Skúste sa napr. autom dostať do Humenného a Bardejova, či Gelnice.. sú to v podstate priemerné slovenské okresné mestá.
Godfather.. ja neohováram Slovensko, že je tu horšie jak v Rumunsku..
Samozrejme, že je tu lepšie.. aj ja sa momentálne mám na Slovensku dobre.. ale!
Ale ako som písal pár riadkov vyššie.. je to ťažké hodnotiť.. niekto z vyspelejšej krajiny by zase nevydržal na Slovensku. 
Len nechápem, prečo tu všetci hodnotia Rumunsko a Bulharsko ako chudobné a zaostalé krajiny.. nech sa radšej pozrú najskôr na Slovensko z pohľadu ekonomicky vyspelejšieho štátu. Vraj nemajú diaľnice.. a my máme? ..tých pár stoviek km z BA do ZA.. možno niečo okolo LM.. a zvyšok Slovenska je............. Skúste sa napr. autom dostať do Humenného a Bardejova, či Gelnice.. sú to v podstate priemerné slovenské okresné mestá.
Godfather.. ja neohováram Slovensko, že je tu horšie jak v Rumunsku..
Preco by tam tieto dve krajiny nemali patrit??? Nachadzaju sa geograficky v Europe, boli podla sprav EU na vstup pripravene atd, je smutne ako su niektori ludia negativne naladeny.
Co sa tyka oboch krajin, bol som v oboch a tiez poznam dost ludi aj z Bulharska aj z Rumunska. Kedysi som si tiez myslel ze Rumunsko je na tom o dost horsie, avsak nie je to zrovna velka pravda. Rumunsko sa rozvija vcelku rychlo, Bulharsko brutalne zaostava. To ze tam niekto ide na dovolenku k Ciernemu moru a hovori si - "tu sa vsade stavia (hotely a pod)", tak mimo pobrezia to je uz o niecom inom.
Kazdopadne vsak maju obidve krajiny pravo patrit do EU, Turecko to je uz o niecom inom.
Co sa tyka oboch krajin, bol som v oboch a tiez poznam dost ludi aj z Bulharska aj z Rumunska. Kedysi som si tiez myslel ze Rumunsko je na tom o dost horsie, avsak nie je to zrovna velka pravda. Rumunsko sa rozvija vcelku rychlo, Bulharsko brutalne zaostava. To ze tam niekto ide na dovolenku k Ciernemu moru a hovori si - "tu sa vsade stavia (hotely a pod)", tak mimo pobrezia to je uz o niecom inom.
Kazdopadne vsak maju obidve krajiny pravo patrit do EU, Turecko to je uz o niecom inom.
-
mato.x
Zablokovaný
No tam je háčik v niečom inom. A okrem toho v Chorvátsku je to dynamické a perspektívne iba na pobreží -> vo vnútrozemí je to ešte stále zaostalé. Ale v podstate s tebou súhlasímGodfather napísal:Namiesto tych dvoch mohlo zobrat radsej perspetivne a dynamicke Chorvatsko!!!!! NO dufam ze vedia co robia
-
P3Bo
Guru wannabe
Tento problem maju takmer vsetky mensie pobrezne staty pretoze infrastruktura je zalozena na cestovnom ruchu ale aspon nejaku maju co sa o Rumunsku povedat neda osobne nechcem aby bolo v Eu Turecko ale ked si mam vybrat Medzi Rumunmi ktore toho tak vela nespravilo a Tukrami ktorych vlada je ochotna spravit velke reformi na urobili na ukor Islamu tak zoberiem radsej do Eu teroristov ako flakacov.mato.x napísal:No tam je háčik v niečom inom. A okrem toho v Chorvátsku je to dynamické a perspektívne iba na pobreží -> vo vnútrozemí je to ešte stále zaostalé. Ale v podstate s tebou súhlasím
-
Godfather
Medium Star
Pre BRM: Ano viem naco naraz som z Michaloviec. Ale aj tak si myslim ze tie cesty niesu zle, TEDA MYSLIM z MI do KE alebo Z MI do HE. Nevravim, ze su v 100% stave ale nie je to zle. A Gelnica a Bardejov ... to uz neviem ako su na tom to by sa mohol vyjadrit niekto z tej oblasti.
Pre Zorqa: Ja nevravim ze BUL. alebo RUM. nepatria do EU a drzim im palce aby ich ekonomiky EU zlepsila. Len si niesom celkom isty ci je teraz ten spravny cas na ich prijatie. .... A dost ma prekvapuje, ty niesi prvy kto to pise, ze Bulharsko je na tom horsie ako Rumunsko. Doteraz som si myslel ze Rumusko je zaostalejsie ako Bulharsko.
.... A som velmi nakloneny k myslienke zjednocovania Europy. A bol by som velmi rad keby v EU boli vsetky europske krajiny a EU by bola ekonomika ktora by dokazala konkurovat aj ekonomike USA ale to je daleka buducnost /alebo len moje sci - fi
/ Neberem do uvahy Turecko TO JE VELMI DISKUTABILNE a okolo toho si myslim bude este veelmi velka polemika
Pre MAto.x: Chorvatsko ma iny problem a tym su nevyriesene vsetky pojvonove zlociny!!! Podla slova komisara EU uz Chorvatsko mohlo clenom EU nebyt jeho povojnovej minulosti! A to hlavne pre generala Gotovinu ktoreho stale velmi oblubuju aj ked je pre EU nepriatelny.
Pre Zorqa: Ja nevravim ze BUL. alebo RUM. nepatria do EU a drzim im palce aby ich ekonomiky EU zlepsila. Len si niesom celkom isty ci je teraz ten spravny cas na ich prijatie. .... A dost ma prekvapuje, ty niesi prvy kto to pise, ze Bulharsko je na tom horsie ako Rumunsko. Doteraz som si myslel ze Rumusko je zaostalejsie ako Bulharsko.
Pre MAto.x: Chorvatsko ma iny problem a tym su nevyriesene vsetky pojvonove zlociny!!! Podla slova komisara EU uz Chorvatsko mohlo clenom EU nebyt jeho povojnovej minulosti! A to hlavne pre generala Gotovinu ktoreho stale velmi oblubuju aj ked je pre EU nepriatelny.
-
Vesper
Professional
hej ale zober si kolko maju v Chorvatsku pobreziamato.x napísal:No tam je háčik v niečom inom. A okrem toho v Chorvátsku je to dynamické a perspektívne iba na pobreží -> vo vnútrozemí je to ešte stále zaostalé. Ale v podstate s tebou súhlasím
-
Santa Hitman
Amateur
Čím ide človek severnejšie na pobreží v Bulharsku tým viac je tam Nemcov a Angličanov ja si nemyslím že je Bulharsko nejak zaostalé a nemá nejak zlé dialnice veľa sa toho zmenilo za posledných 8 rokov a to posudzujem optimálne lebo som tam bol už 6 krát.
Pre Brm: Je možné že Rumunsko má menej chudobných ale majú aj väčšiu rozlohu krajiny a ja som to posudzoval podla dedín cez ktoré sme išli ale tie mestá v Rumunsku nevyzerali nejak skvelo.Ale je možné že sa to už zmenilo.
Pre Brm: Je možné že Rumunsko má menej chudobných ale majú aj väčšiu rozlohu krajiny a ja som to posudzoval podla dedín cez ktoré sme išli ale tie mestá v Rumunsku nevyzerali nejak skvelo.Ale je možné že sa to už zmenilo.