Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je 10 Aug 2020, 18:41



Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 7 ] 
Server pre Pohodu
Hľadať:
Facebook Twitter Vybrali Sme  
 
Autor Správa
VIP
VIP
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 24.4.2011
Príspevky: 5761
Bydlisko: Zvolen
Karma: Level +5
Príspevok Server pre Pohodu
Ahojte,

chceli by sme v práci prejsť na Pohodu, potrebujeme na to server. Nebudem rozoberať detaily, priamo zo Stormware nás odkázali na tento link: https://www.stormware.sk/systemove-pozadavky/#uroven_2 (teda úroveň 2) a podľa toho si ten server máme poskladať.

Chcel by som sa opýtať, či by mi niekto zbehlejší vedel poradiť ako v tých požiadavkach vyskladať čo možno najlacnejšie riešenie. Keď som im poslal nejaké generické low-cost servery pod 300€, tak mi odpovedali, že tam sú pomalé diskové polia (pričom oni ani disky nemali, iba informáciu že majú SATA rozhranie). Potom mi povedali, že keď riešeia hw pre klientov s ich partnermi, tak tie servery začínajú na asi 1200 €, čo sa mi zdá prehnane veľa na chod skladu a účtovníctva pre malú firmu.

Máte niekto skúsenosti, alebo vedeli by ste poradiť niečo konkrétne?

Vďaka.


24 Feb 2020, 16:25
Profil  
Expert
Expert
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 26.9.2009
Príspevky: 175
Karma: Neutrál
Príspevok Re: Server pre Pohodu
Tiež používam pohodu na asi 6 pobočkách. Načo je dobrý server?


24 Feb 2020, 16:33
Profil  
Moderátor
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.2.2005
Príspevky: 19013
Bydlisko: KE
Karma: Level +6
Príspevok Re: Server pre Pohodu
SATA disky su pomalsie ako SAS disky, preto ti rovno povedali, ze to bude pomale. Ale SSD zapojene do SATA je porovnatelne s 10000 rpm SAS diskami. Nepisu kolko GB/TB uloziska treba, ale s SSD by ta to mohlo vyjst lacnejsie ako keby si mal kupovat normalny server so SAS radicom a SAS diskami. Skus si navrhnut zostavu s odporucanym CPU, RAM, SATA3 rozhranim a tam 1x SSD a k tomu 2xHDD do RAID1 na backup. Ale pocitaj s nejakym lepsim SSD pretoze to vyzera na velky pocet zapisov (napriklad Samsung 860 Pro).


24 Feb 2020, 16:54
Profil  
VIP
VIP
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 24.4.2011
Príspevky: 5761
Bydlisko: Zvolen
Karma: Level +5
Príspevok Re: Server pre Pohodu
Smoukey: Neviem, tak nám poradili, keď sme opísali, čo chceme.

V princíe tam bude niekoľko tisíc skladových kariet (ale počet "zákaziek" nebude až taký veľký), + sa v tom bude riešiť komplet ekonomika a potrebujeme aj viacero účtov, ktoré na tom budú môcť robiť paralelne.

Gothar: Vďaka. Čo sa týka návrhu zostavy, môžem to skladať ako bežný komp a po nainštalovaní Win Servera to bude plnohodnotný server, alebo tam sú aj nejaké rozdiely (napr. architektúra CPU, pamäte...) ? Lebo keď si na Alze vyfiltrujem najlacnejšie serverové dosky a procáky, tak len za tieto 2 položky som na 500 eurách. :D

Fakt som čakal, že jediný naozaj vyťažovaný komponent bude disk, ostatné operácie že nemôžu byť až tak náročné. A aj to som čakal, že ten disk bude menej vyťežený ako napr. disky čo máme v NAS uložisku, kde sa nonstop 8 hodín denne pristupuje rádovo k niekoľkým GB z min. piatich PC naraz.


24 Feb 2020, 18:54
Profil  
Moderátor
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.2.2005
Príspevky: 19013
Bydlisko: KE
Karma: Level +6
Príspevok Re: Server pre Pohodu
V podstate ano, bezne sa napriklad domace servery robia zo starsich PC. Ale asi najvacsi rozdiel je vsak v tom, ze serverove procesory podporuju ECC RAM. V skratke ide o RAM, kde sa automaticky opravuju chyby a nehrozi, ze sa ti poskodi databaza. A kedze Pohoda vyuziva databazu, tak by to bolo istejsie. Vraj to podporuju aj bezne Ryzeny, ale teraz som skusil nieco vygooglit a vyzera to na slabu podporu a nefunguje to uplne 100 %ne.
No a potom je tu CPU, pre tvoj model vytazenia odporucaju 8 aj 24 jadrove Xeony co je dost velky rozptyl. Najistejsie a najlacnejsie by asi bolo zobrat nejaky lacnejsi Threadripper, k tomu dosku s podporou ECC a na tom stavat dalej. Ale to sa uz s cenou dostanes k tym 1200 €.
Este si pozri licencnu politiku pre Windows Server...tam je to tiez vesele :D
Tazko sa radi a ja s takymito standalone servermi nemam velmi skusenosti, preto neviem presne posudit ake je riziko ak by si pouzil non-ECC RAM. Len viem, ze za urcitych okolnosti tak mozes prist o databazu a potom mozu byt skody omnoho vacsie ako keby ste teraz priplatili za normalny server.
//edit: teoreticky mozete skusit bazar, toto je celkom dobra ponuka: https://pc.bazos.sk/inzerat/108585192/h ... 0gbhdd.php
G8 vsak v juni 2021 skonci HW support od HP


24 Feb 2020, 20:09
Profil  
VIP
VIP
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 24.4.2011
Príspevky: 5761
Bydlisko: Zvolen
Karma: Level +5
Príspevok Re: Server pre Pohodu
Díky, skúsim to teda ešte prebrať s nimi.

Čo sa týka Windows Server licencií, tam som sa trochu spoliehal nad licenčnými kódmi pod 30€ z Ebayu. Všetko overení selleri a je tam toho na mraky, rovnako ako na bežný Windows, kde som problém nemal. Či je to zložitejšie? :D
Potom na samotný Windows SQL Server predáva licenciu za 120 € či koľko aj priamo Pohoda.


25 Feb 2020, 11:31
Profil  
Moderátor
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 21.2.2005
Príspevky: 19013
Bydlisko: KE
Karma: Level +6
Príspevok Re: Server pre Pohodu
Pocita sa to podla poctu procesorov a jadier. Ale nerobim s tym a neviem ake su minima a poziadavky. Skus si to este overit, aby sa nestalo ze kupis licenciu, ktora ti nebude fungovat.


25 Feb 2020, 15:31
Profil  
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 7 ] 


Kto je on-line 
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. © Hojko 2004-2016
[ Time : 0.222s | 12 Queries | GZIP : Off ]