$_SESSION vs. $_COOKIE
-
__construct
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
$_SESSION vs. $_COOKIE
Mám sýstém do ktorého sa prihlási admin a edituje obsah, atď .. Používam na autentifikáciu a prenášanie sedenia $_SESSION a uvažuje či nemám používať $_COOKIE. Chcem sa opýtať čo je z hľadiska bezpečnosti výhodnejšie používať a prečo ?
-
audiotrack
VIP
-
__construct
Medium Expert
Díky .. Nevieš mi poradiť ako si to zabezpečiť čo naj.. ? Stačí "analýza" nemusíš písať zdrojákaudiotrack napísal:session je bezpečenejšie, nakoľko užívateľ nemôžeš svojvolne meniť akúkoľvek hodnotu. Platí ale že je iba natoľko bezpečné, nakoľko bezpečne s tým budeš narábať
-
audiotrack
VIP
tých potencionálnych exploitov je také množstvo, že keby ich mám menovať tak sa napíšem viac ako na diplomovke a stále by som všetko nespomenul. Niektoré veci nájdeš tu, niektoré na iných weboch a na niektoré prídeš sám. V zásade ale nedovol aby ti niekto cez xss mohol ukradnúť ssid, nedovol žiadne sql exploity a samozrejme žiadne csrf. To sú chyby čo sa najčastejšie opakujú
-
__construct
Medium Expert
Ja to mám zatiaľ urobené tak že keď sa prihlási vytvorí sa $_SESSION['Uzivatel'] do ktorej sa načíta prihlasovacie meno užívateľa ..
Potom sa pri každej stránke do ktorej má prístup iba prihlásený užívateľ overí :
(takto nejako ..)
Session ID nepoužívam ..
Poradíš mi prosím ako to vylepšiť .. Stačí ako použiť session id ..
Díky moc ..
Viem že to nie
Potom sa pri každej stránke do ktorej má prístup iba prihlásený užívateľ overí :
Kód: Vybrať všetko
<?php
session_start();
if (! isset($_SESSION['Uzivatel']))
{
echo "Niesi prihlaseny.<br><br>\n";
echo "<a href=\"index.php\">Prihlasit</a><br>";
echo "</body>\n</html>\n";
exit;
}
?>Session ID nepoužívam ..
Poradíš mi prosím ako to vylepšiť .. Stačí ako použiť session id ..
Díky moc ..
Viem že to nie
-
audiotrack
VIP
-
audiotrack
VIP
očividne si nepochopil čo som písal. Je to natoľko bezpečné, nakoľko bezpečne s tým budeš narábať. Ak ti ukradnem cez xss session, prihlásim sa pod tvojím účtom nech tam robíš 200 kontrol alebo žiadnu. Tým chcem povedať že chybu môžeš spraviť niekde úplne inde ako v session, ale vďaka tej chybe sa bude dať session zneužiť.maros7777 napísal:ked to prenasa len takto. ze session(prihlaseny) da true a s tym pracuje. je to aspon trochu bezpecne?
viaže sa to na doménu, takže na inej stránke ťa neprihlási. Môžeš v session kľudne používať názvy premenných aké chceš (presnejšie povedané názvy indexov)maros7777 napísal:ak pridem na inu stranku a ta bude pouzivat tiez session(prihlaseny) automaticky ma prihlasi? alebo proste je tam taka kontrola, ze sa to viaze len k tej konkretnej url? diky
-
__construct
Medium Expert
No neviem o tom, že by som cez URL, alebo cookies posielal niečo..audiotrack napísal:session id používaš, len o tom nevieš. Je to ten identifikátor čo sa klientovi prenáša v url alebo v cookies a na základe neho sa asociuje so session na serveri (kde už sú konkrétne jej hodnoty)
Inak sa chcem opýtať či má nejaký hlbší zmysel pridať tam niečo ako:
Kód: Vybrať všetko
Header("WWW-authenticate: basic real="restricted area"");
Header("HTTP/1.0 401: Unauthorized");
a sem už tá hláška o tom, že zadal nesprávne prihlasovacie údaje ..