setrit na auto/setrit na nieco ine

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
sisken
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

setrit na auto/setrit na nieco ine

Príspevok od používateľa sisken »

Dlhsie ma "trapi" jedna vec.
Zacinam "plnohodnotný" zivot. Doteraz som bol student bez penazi, bez vizie do buducna, bez nejakeho konkretneho ciela. Dva roky som denne studoval na vyske, no konecne som sa odvazil to nechat.Kvoli peniazom, nevyuzitemu casu, tazkostiam s hladanim prace a pod. Nedalo sa prejst na dialkove studium, idem odznova.

Usmialo sa na mna stastie, nasiel som si pracu, dostal sa znova na skolu. Teoreticky som stratil dva roky ale otvara sa mi kopec novych moznosti. No a to mi spôsobuje velký rozpor.

Mozno by som si chcel o rok kupit auto.za rok by som si vedel nasetrit okolo 2000-2500€. Auto by som chcel nejake jazdene urcite do 3000€. No mám strasnú dilemu ci si mam ako nasledujuci ciel zvolit auto alebo nie.

:plus:
Auto by som celkom vyuzil. 5x do tyzdna do prace, sobotu do skoly. mal by som pohodlie, sukromie, mohol by som trosku dlhsie spat mozno. Mohol by som jazdit na dovolenky, na chaty. Mohol by som ist jednoduchsie niekam s priatelkou a kamaratmi ako sa trepat autobusom, pripadne by som sa uz nemusel nechavat vozit kamaratmi, ktori auto maju. Skratka, mal by som vsetky vyhody ake ma clovek ktory vlastni auto oproti tomu ktory ziadne nema a je zavisly na mhd, kamaratov..., ako ja teraz :)

:minus:
No na druhej strane: do prace aj do skoly mi jazdi priamy spoj. elektricenka ma na tri mesiace stoji tusim 70€. (Dovolenky zasa tolko nie je i ked pripadné výlety cez víkendy v MHD alebo SAD, chata na silvestra vlakom alebo busom a pod., su urcite menej pohodlne). Treba platit benzin, poistku, servis a neviem co vsetko. Jednoducho s autom prichádzaju samé náklady.

Mam 21, ale je mi jasne ze v 30tke s rodicmi byvat nechcem a dedit nemam po kom :). Keby som si od teraz do 30 setril pravidelne najviac kolko budem moct aj tak na byt v bratislave nenasetrim, ale stale je tu moznost stavebneho sporenia, hypoteky, len nech mam aspon polovicu nasetrenu.(ta 30tka je dufam najvyssia hranica, idealne by bolo skorej ale neviem si to ani predstavit, jedine ze trafim loto) No a kedze auto mi bude iba tahat peniaze z vrecka, tak s autom to bude o to tazsie. Na jednej strane mi ulahci transport, prinesie zabavu no na druhej strane mi moze dost znemoznit setrenie na dolezitejsie veci - mozno to tak nie je, to mi napiste vy.Auto momentalne na vykon prace nepotrebujem, nezarobi si na seba.

Tak a teraz sa mozete vyjadrit ci mate/mali ste podobny problem alebo co odporucate takym ako ja.

p.s.: ak napisete co by ste urobili vy tak chcem vediet preco, nejaky logicky dovod, tu sa neda rozhodovat na zakl pocitov lebo k autam nemam nejaky zvlastny vztah.
p.s.2: point, ty mi sem nic nepis lebo viem ze napises kup si civicu a budeme kolieskovy team :P
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: setrit na auto/setrit na nieco ine

Príspevok od používateľa Janio »

Tak ja na tvojom mieste by som kúpil auto. Má to nevyhody (ale určite sa oplatí) Ja auto nemám a poviem ti je to fakt otrava napr. stávať o 3 hodiny skvôr aby som stíhal do školy atď.... (Síce píšeš že máš priamy spoj, ale nikdy nevieš či budeš niečo na rýchlo potrebovať... takže v dnešnej dobe auto treba a pokiaľ si ho môžeš dovoliť tak prečo nie ? :)

Keby si viac definoval slovo "iné" Myslím že je zbytočne sa zamýšľať nad tým či niečo iné keď ani momentálne nevieš čo
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

ked dokazes 200 eura kazdy mesiac odlozit tak ano.ale premysli si to dokladne pretoze napr mozes zacat radsej so stavebnym sporenim a cim skorej tym lepsie.potom nebudes musiet fnukat ze mas auto ale byvas stale s rodicmi..kazdy mame velke oci ale sto krat meraj raz rez..
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Ja som v podobnom stave, a tiez mi preletelo hlavou auto. Ale povedal som si ze nie, kym to auto fakt nepotrebujem, do prace nemam daleko a ked mi treba niekde skocit, tak bud bus, alebo taxi, pripadne vlak a podobne. Auto nieje len o pociatocnom vklade, ale o nakladoch na jeho udrzbu, benzin, poistka a podobne. Podla mna, kym to nepotrebujes, tak sa tym netrap, ked raz budes mat rodinu a budes musiet odvazat pred pracou do skolky/skoly deti tak potom ano. To je moj nazor.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

sisken

je to o Tvojich momentalnych prioritach. Rataj vsak s tym, ze prevadzka auta vobec nie je lacna zalezitost, mesacne minimalne 40€ na benzin,poistka rocne cca 150€ a treba mysliet na to ze auto za 3000€ bude asi poriadne stary kram, takze bude pytat pravidelny servis..
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Ak naozaj nepotrebuješ auto súrne napríklad kvôli práci alebo máš dlhú cestu do práce, tak ho nekupuj. Keby to bolo len o počiatočnej jednorázovej investícií, tak ok, ale auto si vyžaduje platiť aj iné veci. Ak sa chceš osamostatniť čím skôr, tak uvažuj viac dopredu, aj keď to bude niekoľko rokov. Aj popri aute sa dá ušetriť, síce neušetríš toľko ako bez neho a budeš si musieť nejaké veci odpustiť. Mať auto, chodiť do školy, šetriť na byt a popritom chodiť napr. na dovolenky, chaty, tak ako si ty uvažoval, je podľa mňa dosť nákladné. A možno si nájdeš prácu, kde dostaneš firemné auto a túto otázku viac nebudeš musieť riešiť.

Takisto sa môže stať, že z nejakého dôvodu skončíš v súčasnej práci. Auto si bude pýtať stále. Ak úspory budeš odkladať, budeš mať vytvorenú aj rezervu pre nepredpokladanú situáciu.

Ale je to aj o tom, koľko zarobíš a to už vieš len ty sám, či by si peniaze vedel rozvrhnúť.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

auto, pokial ti nezaraba peniaze, su objektivne jedny z najhorsie investovanych penazi ;-) ... ale co ked ich mame tak radi :-D :-D
sisken
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

to je mozno tiez riesenie brat si taxi alebo si na dovolenku pozicat auto z pozicovne..v konecnom dôsledku by to mohlo vyjst lacnejsie.Ak to auto nahodou nerozbijem..to by som bol vo velkej strate.

Pockam si este na viac nazorov ale vpodstate ste ma utvrdili v tom ze auto mi netreba
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

ja mam 24, uz po skole, pracujem, tiez som uvazoval nad autom ale po hlbsom zamysleni a preratani nakladov som zistil ze zatial mi staci bicykel :)

auto je super, ale pokial som slobodny tak mi ho vobec netreba. autobusom sa dostanem hocikam, bicyklom tiez, pripadne mozem ist pesi. ak si preratas kolko krat naozaj potrebujes auto, a zistis ze moc casto nie, tak taxik a mesacnik je daleko lepsia volba co sa tyka penazi. momentalne mam taky plat, ze platit auto by bol privelky luxus, ktory by som ani nevyuzil.

a to nehovorim o tom, ze auto do mesta je uz pri dnesnej premavke...
na bicykli som v robote za 12-15 minut. aspon mam pohyb.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja si tiez myslim, ze auto nepotrebujes, najvacsou vyhodou auta je to, ze dokaze usetrit vela casu, no ak denne chodis priamym spojom, tak je to zbytocne. Najhorsie je to, ze tych 3000 nie je konecna suma a ak mas prilezitost, tak je urcite lepsie setrit si na byt, pretoze tomu moze hodnota neskor stupat, u auta bude iba klesat :) Auto je pre cloveka s tvojim zazemim urcity luxus, takze moze pockat.
sisken
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

zelovoc napísal:ja mam 24, uz po skole, pracujem, tiez som uvazoval nad autom ale po hlbsom zamysleni a preratani nakladov som zistil ze zatial mi staci bicykel :)

auto je super, ale pokial som slobodny tak mi ho vobec netreba. autobusom sa dostanem hocikam, bicyklom tiez, pripadne mozem ist pesi. ak si preratas kolko krat naozaj potrebujes auto, a zistis ze moc casto nie, tak taxik a mesacnik je daleko lepsia volba co sa tyka penazi. momentalne mam taky plat, ze platit auto by bol privelky luxus, ktory by som ani nevyuzil.

a to nehovorim o tom, ze auto do mesta je uz pri dnesnej premavke...
na bicykli som v robote za 12-15 minut. aspon mam pohyb.

bicykel by bol dobry napad..mal by som to priblizne tak isto casovo a robil by som aspon nieco pre seba... akurat, ty mas v robote sprchu? :D, lebo kolegom by sa asi nelubilo keby citili ze chodim na bicykli :D
ma3ix
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ma3ix »

canceled
sisken
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

ma3ix napísal:a ty ked ides na bicykli 12minut cez mesto, tak sa spotis ze s teba tecia vodopad? snad nie, tak ake citenie
tak ja pojdem cez mesto 20 mozno 30 minut..a spotim sa aj ked rano bezim na autobus. ale co ja viem.je 30 stupnov tak sa spotis pri chodzi nie to este na bicykli
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

sisken napísal:to je mozno tiez riesenie brat si taxi alebo si na dovolenku pozicat auto z pozicovne..v konecnom dôsledku by to mohlo vyjst lacnejsie.Ak to auto nahodou nerozbijem..to by som bol vo velkej strate.

Pockam si este na viac nazorov ale vpodstate ste ma utvrdili v tom ze auto mi netreba
auta z pozicovne sa boj najmenej :-) ... zaplatis vratnu zalohu, ktora je spravidla vo vyske spoluucasti na poistke a ked auto rozmlatis, tak ju nedostanes spatky, ale dalsie sankcie by ti z toho plynut nemali :-)
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

auto podla popisu nepotrebujes. nekupuj si ho.
pri starsom aute pridu banalne problemy ako odpadnuty/hrdzavy vyfuk, pripadne vyhrkane ulozenie tlmicov, a 100leti kade lahsie. kazdy mesiac sa nieco najde ; poistky a udrzba... auto je zrut penazi, najhorsia investicia ...
skus dat do "nejakeho setrenia" pri kupe bytu sa to bude viac nez hodit.. predsa mas asi tak cca 22 rokov, pomaly ta to caka..
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Ak kúpiš auto na MHD, SAD, vlaky si už nezvykneš...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Auto je najhoršia investícia, pretože už kúpou stráca hodnotu a stráca ju trvale, či využívaš či nie a to dosť závratným tempom.
Na tvojom mieste ak máš dopravu vyriešenú by som volil všetko iné len nie to auto. Napríklad to stavebné sporenie. Aj keď si nejak nefandi, že do 30ky budeš mať na bejvák :)
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Auto v prvom rade nie je investicia. (Jedine pre firmu/zivnostnika) Preto sa k tomu treba aj tak stavat. Bude si pytat stale papat, sem tam sa nieco pokaka. A poistky a bla bla a peniaze utekaju. Na druhej strane budes mat luxus, do/z prace/skoly vyrazis kedy chces a pod...Ak vsak mas bezproblemove spojenie mhd tam kam momentalne potrebujes tak auto straca na vyzname. A ak si na obcasne vylety mozes poziciat auto napr. od rodicov tak uz nie je o com. Ked raz budes zariadovat/kupovat byt kazde euro bude dobre. A mozno nakoniec tie peniaze neskor pouzijes aj na nakup auta. Prestahujes sa niekam kde nebude dobre spojenie mhd, zmenis pracu a pod...
sisken
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

je to pravda, auto sa neoplati. ale ked je vonku 30 stupnov, v autobuse 40, zapcha...krajsia predstava je sediet v aute, pocuvat radio a pustat spojku ako parit sa v buse. ale za tie peniaze to asi naozaj nestoji... ten bicykel by bolo najvyhodnejsie...zalezi ci to ma byt volba racionalna alebo emocionalna...z hladiska pocitov jednoznacne auto, ale ked sa mam na seba racionalne pozriet o par rokov neskor tak zrejme to auto ozeliem
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja na bajku obcas do roboty zbehnem a je to uplne v pohode lebo chodim skoro rano ked je vonku este prijemne a nie moc teplo a ked sa poobede vraciam tak mi je jedno ze sa poriadne spotim lebo zbehnem doma pod sprchu..
Napísať odpoveď