Šikana
-
P3Bo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Šikana
Veľa sa hovori v mediach o šikane medzi ľudmi (a teraz nemyslím iba agresivitu u deti ale aj v armadach a mnohych inych strediskach) a ze sa nevedia tito ludia aktivne branit. Osobne som sa s tym este nestretol chcem preto vediet ako je to u vas (ci ste sa s tym uz stretli a ci ste pomohli obeti alebo ste sam boli sikanovatelom) popripade vase nazory na na nedavno spomenute sikanovanie v ruskej armade po ktorom bol zraneny muz ktoremu museli odrezat genitalie a nohy 
-
Danny_Vin
Expert
Da sa povedat, ze so sikanou sa strevame na skolach (vascinou zakladne skoly), no v porovnani s sikanou v pravom slova zmysle to nema takmer nic spolocne.
Je to hrozne, ked sa niektori ludia vyvysuju na druhych jak keby odhryzli polku Zeme a teraz su najvynimocnejsi na svete - takych ludi absolutne nenavidim.
Je to hrozne, ked sa niektori ludia vyvysuju na druhych jak keby odhryzli polku Zeme a teraz su najvynimocnejsi na svete - takych ludi absolutne nenavidim.
-
jin
VIP
Stretával som sa s tým osobne. Až tak osobne, že ma to prinútilo tri krát meniť základnú školu
Nenávidel som to. Bol som jeden z tých subtílnejších a tichších a presne na takých si zvyknú "leaderi" vybíjať svoje problémy,dačo ventilovať, alebo mať iba jednoducho pocit moci/nadradenosti.
Je to však rozšírený fenomén a veľmi ťažko sa proti nemu bojuje. Týraný sa bojí ísť s "tým" za niekym pod strachom z ešte väčšieho násilia/šikany.
Tu dávam link na celý článok o šikane.
//Edit: Na strednej som sa so šikanou za tie tri roky zatiaľ nestretol. Aspoň nie osobne.
Nenávidel som to. Bol som jeden z tých subtílnejších a tichších a presne na takých si zvyknú "leaderi" vybíjať svoje problémy,dačo ventilovať, alebo mať iba jednoducho pocit moci/nadradenosti.
Je to však rozšírený fenomén a veľmi ťažko sa proti nemu bojuje. Týraný sa bojí ísť s "tým" za niekym pod strachom z ešte väčšieho násilia/šikany.
Tu dávam link na celý článok o šikane.
//Edit: Na strednej som sa so šikanou za tie tri roky zatiaľ nestretol. Aspoň nie osobne.
-
Shark NX
Addict
Ta "prava" sikana sa odohrava na Strednej ... na zakladke to su slabe odvary ... ale cest vynimkam ... Na strednej v 1. Rocniku som sa stal obetov sikany asi do polroku Potom som zacal chodit do posilky a zmlatil som hlavneho sikaniera od vtedy je klud ... a povahovo som sa strasne zmenil ... Som aky som bol ale vela sa vo mne zmenilo ...
-
P3Bo
Guru wannabe
Mna fascinuje ze tyto ludia ktory su sikanovany sa nedaju dokopy "v jednote je sila"
a dost zalezi na sebavedomi daneho tyraneho cloveka tym ze ho bije sa jeho sebavedomie znizi ale ked sa zacne branit myslim ze si tym taky clovek zasluzi obdiv a sam sa stava odvaznejsi. Lenze co ak sa z obete stane ale napokon tyran ?
-
Lord PROXI
King
Takže sikanu poznam, a stretol som sa snou osobne, nebola to taka, ze by sa lamaly ruky, ale aj tak.
Na strednej bol v triede jeden chalan, bol od nas o 4roky starsy, ale pripadal kazdemu akoby zaostaval. Bol z dediny ( a to doslovnej ) cize rano chodil este do konici daco robit s konmi ako inac, cize dost smrdel z toho.
Ale max. dostal iba dake prezivky, a posmech od ostatnych, ale nic vazne.
Ale z casti to bola aj jeho chyba, ked sa ho niekto nieco normalne, a vazne spytal, iba odfrflal.
Nakoniec ked sme ho pozvaly na stretavku neprisiel
Na strednej bol v triede jeden chalan, bol od nas o 4roky starsy, ale pripadal kazdemu akoby zaostaval. Bol z dediny ( a to doslovnej ) cize rano chodil este do konici daco robit s konmi ako inac, cize dost smrdel z toho.
Ale max. dostal iba dake prezivky, a posmech od ostatnych, ale nic vazne.
Ale z casti to bola aj jeho chyba, ked sa ho niekto nieco normalne, a vazne spytal, iba odfrflal.
Nakoniec ked sme ho pozvaly na stretavku neprisiel
-
okonenipica
Zablokovaný
No tak ja vam tu porozpravam jeden moj pribeh ze zivota. Na zakladke sme mali v triede takeho chlapca. Tipicka slovac. Rodina krestanska, otec lekar, matka profesorka na vysokej skole, pocetna rodina, vsetci studijne uspesny. Ten chlapec bol na zaciatku celkom ok. Isty cas dokonca aj chodil s nama von. Dalo sa povedat ze vsetko bolo uplne v pohode. Jeho matka ale stale vsetko kazila. Kedze sa chlapec ucil na 3/4 a nedosahoval priemer jeho rodiny, jeho matku to stvalo, a davala za vinu ucitelkam. Nehala ho preradit na ine skoly, za rok bol na 3 skolach. Potom sa ale vratil na spet k nam. To bola uz ale taka troska, ze stacilo ze ked niekto po nom hodil servitku (len tak normalne, ved urcite si pametate ako sme sa vsetci ohazovali na zakladkach..) a uz sa chlapec zosipal a rozplakal. Samozrejme takto svojou znicenou osobnostou pritiahol na seba pozornost, a zacal byt ne len ze celou skolou sikanovany, ale dokonca aj celou ulicou. Nemal ziadnych kamaratov, proste konec. Tulal sa sam po hypermarketoch, obchodakoch atd.. Zakladku skoncil, a so svojima znamkama s priemerom 3-4 ho rodina dotiahla na gymnazium. (Co je strasna blbost, lebo on sa ucil asi tak jak ja). Teraz viem len to, ze uz niaky ten rok je stale na uteku z domu, spi v cudzich branach, a den si krati tim ze jazdi v MHD..
-
kukiak
Addict
Na zakladnej skole, jeden chalan o 3 roky starsi (ja som bol 3tiak) domna dobiezal, ze nech mu dam peniaze, ze ma zmlati atd..samozrejme som bol dosraty a urobil som co sa mi zdalo najspravnejsie, proste som to povedal ocovi...ten si ho raz pockal, vytmavil mu to a bol pokoj...
Mozno si myslite ze, zbabele riesenie..ale mal som 8 rokov... Ked ma mlade dieta niaky takyto problem, nie je logike uvazovat o nejakej viazanosti na rodicov a bojazlivosti...
Mozno si myslite ze, zbabele riesenie..ale mal som 8 rokov... Ked ma mlade dieta niaky takyto problem, nie je logike uvazovat o nejakej viazanosti na rodicov a bojazlivosti...
u nas na zakladke to zas bolo takto : Chalan bol vtipny, mali ho ( skoro ) vsetci radi, celkom dobre sa ucil....bol nizsieho vzrastu, no zato to bol taky provokater jakeho ste nestretli. tak si koledoval ze ho niekolkokrat zbili chalani a kedze jeho mamicka kedysi na tej skole ucila, tak jej to povedal a ona to nazalovala nasej triednej. Nasa triedna to hanebne zhodila ( na chalanov tip ) na mna, ja som vsak bol uplne nevinny v tomto, nic som s tym chalanom nemal a napriek tomu som schytal riaditelske pokarhanie a chalan odisiel....Nakoniec vsak vysvitlo, ze chlapcek odisiel kvoli tomu, ze na tej skole druhej ucila jeho mater....doteraz sa nanho nemozem pozret ked ho stretnem, a nikdy mu to neodputim ze to hodil na mna..fuj
-
Vesper
Professional
mne sa casto stavalo ked som bol mensi 6-10 ze ma navali dole dominantnejsi jedinci
a to som bol dokonca na svoj vek aj dost hovado ale proste som bol taky ze som len ticho robil vzdy co bolo treba a velmi som nekecal a nikomu neodvraval tak si na mna parkrat sadla nejaka partia... a vtedy som to riesil tak ze som to povedal otcovi a ten im to pekne isiel spocitat
a teraz ked idem po ulici oproti nejakym ludom ktorych si pamatam ze mi robili nieco zle tak sa len pousmejem a pomyslim na to ze niektori z nich ani nedokoncili strednu a su na krku rodicom a roznasaju letaky aby mali na chlast a cigarety a hned mi je veselsie 
-
miki690
Medium Professional
No ja s tym mam skusenost ... mam o 10 rokov mladsieho brata (teraz je druhak na zakladke) a nejaky starsi chalan sa mu vyhrazal, ze ked mu nebude nosti sladkosti, tak ho zbije. Bracho to samozrejme povedal rodicom aj mne. Tak ked som raz isiel po meho do skoly, opytal som sa ho, ktory to bol,zavolal som si zasrana, ten uz dosiel cely vyplaseny a ja som mu len povedal nieco v tom zmysle, ze ked udrie mojho brata tak bez bitky neostane a ze je mi jedno ake to bude mat pre mna nasledky. A verte tomu, ze keby chalan zbil brata tak by som ho prehol cez koleno a taku by dostal po riti, ze na to nezabudne ... Nieze by som chcel byt male deti alebo si nieco dokazovat, ale po prve Neznasam sikanovani, nech zasrany vie ake to je, ked sa nema ako branit a po druhe ak bude niekto bit mojho brata tak musi ratat s tym ze sa bude bit aj so mnou (btw niesom konfliktny typ, ale proste take veci nemozem nechat len tak) no a aby som neodbocil od temy, u takychto decak celkom dobre zabera, ked su poriadne prestrasene. Proste toto vdaka Bohu nieje USA, kde sa dotknes decka a uz mas na krku sexualne obtazovanie ...
Osobne som sa na mojej osobe so šikanou ešte nestretol , ani na ZŠ a na Strednej už vôbec ...
Mám vážne pocit , že sa to rozmáha hlavne teraz , ako tu Miki spomína , pretože aj mne minule bratranec volal , že mu do brata stále na ZŠ nejaký " ganster " vyskakuje - viete ako je to teraz , keď ani učiteľ nemôže dať výchovnú ako za starších čias , proste si s tým " ganstrom " nevedia rady ...
No tak ma zavolal , že chce skočiť za jeho otcom , lenže nevie čo je to za človeka , aby som išiel s ním ...
Tak sme sa vybrali za starým , nakoniec po 5 min zvonenia , našla odvahu len mater ( drzá ako riť btw , asi to majú v rodine )
Zasran vraj už spal ( 18:15 ) , otec tiež pracoval ( ako inak ) tak sme jej vysvetlili , jednoducho polopaticky , aby mu dal pokoj , lebo dostane , keď ho nevie rodič vyučiť , my ho vyučíme ...
Stará zaliezla , zasran prestal - takže najlepšie situácie je riešiť cez rodičov , nie rovno sa vybrať na chlapca
Mám vážne pocit , že sa to rozmáha hlavne teraz , ako tu Miki spomína , pretože aj mne minule bratranec volal , že mu do brata stále na ZŠ nejaký " ganster " vyskakuje - viete ako je to teraz , keď ani učiteľ nemôže dať výchovnú ako za starších čias , proste si s tým " ganstrom " nevedia rady ...
No tak ma zavolal , že chce skočiť za jeho otcom , lenže nevie čo je to za človeka , aby som išiel s ním ...
Tak sme sa vybrali za starým , nakoniec po 5 min zvonenia , našla odvahu len mater ( drzá ako riť btw , asi to majú v rodine )
Zasran vraj už spal ( 18:15 ) , otec tiež pracoval ( ako inak ) tak sme jej vysvetlili , jednoducho polopaticky , aby mu dal pokoj , lebo dostane , keď ho nevie rodič vyučiť , my ho vyučíme ...
Stará zaliezla , zasran prestal - takže najlepšie situácie je riešiť cez rodičov , nie rovno sa vybrať na chlapca
-
dudinko
Light Professional
To je pekne od teba (nemyslene ironicky), ale nesuhlasim s rodicmi. Zober si to tak, rodicia dohovoria zasranovy aby to nerobil, zasran samozrejme pred rodicmi seka dobrotu a povie ze ok. Lenze v skole ziadny rodicia niesu a dnesny ucitelia su radi ze maju pokoj, kludne si ho moze pockat niekde za skolou. Keby som riesil tento pripad tak by som to decko sfackal do modra ze sa nespameta, s pestrym komentarom.schw33k napísal:Osobne som sa na mojej osobe so šikanou ešte nestretol , ani na ZŠ a na Strednej už vôbec ...
-
erytrocyt
VIP
Ja mám inú skúsenosť a inak som ju riešil. Mám brata, má 13 rokov. Nie je to žiadna posera, má strašnú silu, no nemá v povahe biť sa.
Dvaja zasrani - 14 a 12 ročný sa mu vyhrážali že ho zbijú. Došlo to k tomu, že ten 14 ročný môjmu bratovi dal facku.
Brat prišiel domov a samozrejme, povedal mi to.
Predovšetkým som brata zjazdil ako hada, prečo mu to nevrátil, veď má silu, je o 20 kíl ťažší a o jeho obratnosti vám písať radšej nebudem.
No a na druhý deň, som ráno šiel pred jeho školu. Brat sa robil že ma nepozná a šiel za tým idiotom. Ten sa mu zasa vyhrážal a skákal do bitky. Z nenazdajky som prišiel k nemu, chytil som ho za vetrovku, tresol som s ním o zem a začal som na neho nieže kričať. Revať.
Ten sa skoro zosral od strachu.
Troška som ho chcel postrašiť, tak som natiahol ruku a zreval som na neho či ja mu mám teraz prije***.
Nakoniec som ho postavil do rohu a počkal som toho druhého. História sa opakovala, ale s tým, že ten začal utekať, tak keď som ho dobehol ako bonus dostal dva po papuly. No a oboch za golier a rovno do riaditeľne. No a do riaditeľne som takmer doslova dotiahol v zuboch. Nestačili prepletať nohami.
Riaditeľke som všetko vysvetlil.....
Záver? Na jeho škole nie je noha, ktorá by sa mu odvážila ublížiť. Tí dvaja dostali dvojky s chovania a pozvanie rodičov do školy na pohovor. A o hanbe, ktorú títo najväčší gangstri na škole zažili sa ani nezmieňujem. Totižto, ako som na nich začal revať, celá škola bola na oknách. A ešte si spomínam ako na mňa jeden chlapček volal: Ujo, dajte mu aj za mňa, aj do mňa si dovoľovali.
Dvaja zasrani - 14 a 12 ročný sa mu vyhrážali že ho zbijú. Došlo to k tomu, že ten 14 ročný môjmu bratovi dal facku.
Brat prišiel domov a samozrejme, povedal mi to.
Predovšetkým som brata zjazdil ako hada, prečo mu to nevrátil, veď má silu, je o 20 kíl ťažší a o jeho obratnosti vám písať radšej nebudem.
No a na druhý deň, som ráno šiel pred jeho školu. Brat sa robil že ma nepozná a šiel za tým idiotom. Ten sa mu zasa vyhrážal a skákal do bitky. Z nenazdajky som prišiel k nemu, chytil som ho za vetrovku, tresol som s ním o zem a začal som na neho nieže kričať. Revať.
Ten sa skoro zosral od strachu.
Troška som ho chcel postrašiť, tak som natiahol ruku a zreval som na neho či ja mu mám teraz prije***.
Nakoniec som ho postavil do rohu a počkal som toho druhého. História sa opakovala, ale s tým, že ten začal utekať, tak keď som ho dobehol ako bonus dostal dva po papuly. No a oboch za golier a rovno do riaditeľne. No a do riaditeľne som takmer doslova dotiahol v zuboch. Nestačili prepletať nohami.
Riaditeľke som všetko vysvetlil.....
Záver? Na jeho škole nie je noha, ktorá by sa mu odvážila ublížiť. Tí dvaja dostali dvojky s chovania a pozvanie rodičov do školy na pohovor. A o hanbe, ktorú títo najväčší gangstri na škole zažili sa ani nezmieňujem. Totižto, ako som na nich začal revať, celá škola bola na oknách. A ešte si spomínam ako na mňa jeden chlapček volal: Ujo, dajte mu aj za mňa, aj do mňa si dovoľovali.
-
peterkozel
Medium Professional
sikan bol a urcite aj bude a zvlast je to krute a nizsych rocnikoch, decka vedia byt krute jak svina, ked som bol na intraku tak sikan bol, nie az tak tvrdy ale bol, co uz ked sme mali po 14.rokov a nadstavbari 21, boli sme s nich vysrany jak ritki a ty sku...eny vychovavatelia o tom vedeli len boli tak lenivy ze to vobec neriesili, zly bol len 1.rocnik, potom nas zacali mlatit cigosi clovek sa sem tam pobil hmm aj priucil a dalsie rocniky sme uz kralovali
no keď narážaš na tých rodičov , tak práve ten zasran ich mal takých divných ... čo mi hovoril bratranec ( ten siedmak ) , že aj v škole majú dokonca s jeho rodičmi problémy , pretože je to taký nevychovaný fagan , ktorý skáče aj do učiteľov , keď už aj učiteľka ho vyťahala alebo neviem už presne či mu vylepila , matka prišla robiť škandál do školy , že čo si to dovoľujú ... proste rozmaznaný fracek na ktorého si nedá mamička dopustiť ... máš recht , kebyže to neprestane , tak by sme sa mi oňho postarali , našťastie prestal , tak je už okdudinko napísal:To je pekne od teba (nemyslene ironicky), ale nesuhlasim s rodicmi. Zober si to tak, rodicia dohovoria zasranovy aby to nerobil, zasran samozrejme pred rodicmi seka dobrotu a povie ze ok. Lenze v skole ziadny rodicia niesu a dnesny ucitelia su radi ze maju pokoj, kludne si ho moze pockat niekde za skolou. Keby som riesil tento pripad tak by som to decko sfackal do modra ze sa nespameta, s pestrym komentarom.