Ako tak pozerám, na Slovensku je úroveň písania o hrách (herný žurnalizmus mi príde ako silné slovo ) celkom nízka. Tie najväčšie weby ako Sektor má síce krásnu stránku a veľa obsahu ale je to suché a nezáživné. Väčšinou len veta a link na anglický web.
Napadlo ma to pre to lebo mi niekto linkol na FB tento nový blog, a celkom sa bavím keď ho tak čítam. Dal som si ho do RSS readera.
Podľa mňa na Slovensku chýbajú ľudia ktorý by sa o to zaujímali. Ja osobne poznám strašne veľa ľudí ktorý nevedia aký je rozdiel medzi Hardwérom a Softvérom. A keď s nimi chcem pohovoriť o nejakej hre ktorá má výjsť tak na mňa pozerajú ako keby som spadol z Marsu.
To by mohol byť problém, ale to ako herný priemysel rastie znamená aj že stále viac ľuďí sa zaujíma o hry ako zábavu. Stačí sa pozrieť na Nintendo Wii ktorý hrajú aj babky.
No a anglických stránok ktoré píšu o hrách aj inak ako "omg lol noob 9/10" je už celkom dosť. Slovensko toto ešte nemá a verím že tá kultúra by tu bola. Len dobrých písateľov nieto.
Pravda aj je že ako hobby je to trošku drahé pre bežného Slováka.
Ja poznam strasne vela ludi, ktori nevedia, ze v nominative pluralu podla vzoru chlap sa pise I a nie Y. Pri neznalosti takychto elementarnych vedomosti je potom uplne prirodzene, ze je SK zurnalistika na urovni, akej je.
To, ze hernej zurnalistike sa u nas nikto vazne nevenuje je mozno sposobene aj tym, ze sme maly trh, kde tuzba po informaciach o hrach nie je az tak velka, aby bolo mozne dobre zaplatit kvalitneho zurnalistu, ktory sa problematike venuje nie z nadsenia, ale na profesionalnej urovni.
Ludia by sa aj nasli ale zadarmo to robit seriozne nikto nebude a v tom je problem. Sector mava pravidelne sutaze, snazia sa neustale vylepsovat. Ich stranka ma aj celkom dobre funkcie pre uzivatelov. Problem je s obsahom ako pises. Casto davaju novinky oneskorene ale vacsinou informuju o vsetkom co sa deje vo svete, ved vsetko kopiruju zo zahranicnych stranok. A tiez nemaju ziadnu vaznu konkurenciu, ale vacsinou sa tam najde kvalitny obsah.
Riesenie: citat zahranicne stranky. Na sector chodim uz len zo zvyku. Navstivujem ich uz peknych par rokov ale aktualne spravy cerpam zo serioznejsich stranok.
Pravda, ja tiež čítam primárne zahraničné stránky (anglické samozrejme) ale po slovensky sa dá robiť humor ktorý sa nedá v angličtine a opačne. Preto ma to aj napadlo ako téma, lebo henten blog čo som spomínal je snáď prvý ktorý píše o hrách zaujímavo. Normálne mám chuť sa pridať lebo vyzerá že píše sám.
Najčítanejší portál na slovensku je smečko a to čo tam píšu o hrách je hrozná nuda. A hlavne teraz keď sa hrám vyslovene iba rekreačne už nečítam časopisy a zaujímajú ma iba vychytávky a tých je fakt veľa. Hlavne indie scéna je veľká a stále rastie, a AAA tituly už sú trošku okukané vo všeobecnosti.
Ked neni nic poriadne na slovensku, tak je tu aspon ceske games.tiscali.cz a tam je podla mna toho popisaneho skutocne viac ako dost, od kratkych sprav, noviniek, az po recenzie.
Ja sledujem sector. Ani tak necitam tie clanky, skor len take info, typ hier o ktore sa zaujimam maju zahranicne stranky, kde su novinky skor a kopec sa ich sem ani nedostane, lebo proste vela ludi to nehra.
Vlastne vsetky weby na SK/CZ ci uz herne alebo hocijake, len prekladaju info, vacsinou si to ani neoveria nic.
Možno je táto téma už stará, a nie je tu čo rozoberať, ale chcem upozorniť na http://www.centrumher.eu/ ...už ju tu vendermarch spomenul v prvom príspevku, no od leta sa tam zmenilo kopu vecí. Otázka znie, čo chcete na slovenských herných stránkach zmeniť? Čo vám chýba najviac? Aké informácie a možnosti?
Eurogameru a Games ťažko konkurovať, prví majú celosvetovú sieť a zaručenú exkluzivitu, druhí zase skvelých autorov, ktorí riešia aj problematiky, nepreberajú len zo zahraničia, ako Sector. Na CH ja oveľa viac investigatívnych článkov, zaujímavostí a vlastnej tvorby, ako na Sectore napr. Okrem zahraničných webov stojí za prečítanie asi len games, kedže tematické články sú fakt dobré
Ja chodim na games.cz a obcas zakuknem aj na sector, ale sector mi pripada ako keby ho pisali 15 rocne deti, a okrem toho tá ich stránka je už aká stará? Kedysi ju trochu pozmenili ale napr. chat je stale taky isty ako pred 10-timi rokmi, keď som si sector pozeral zo školskeho počítača. Za takú dlhu dobu sa snaď dosť zmenili webové technológie aby aj oni aktualizovali stránku