Slovensko.sk - zaplnená schránka

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Slovensko.sk - zaplnená schránka

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Ahojte,

pracujem vo firme kde prichádza do našej el. schránky enormné množstvo správ (momentálne máme okolo 2000 v schránke) a potrebujeme tie správy archivovať. Riešime to tak, že správy dáme preposielať po jednom na iba na tento účel spravený gmail schránku (na slovensko máme klasickú bezplatnú 1 gigovú schránku), avšak problém je v tom, že pri preposielaní sa prepošle iba klasický pdf súbor a veľakrát potrebujeme el. podpísaný súbor s príponou .asice. Otázka znie, ako by sme mohli tento problém efektívne vyriešiť (preposielať asice súbory) tak, aby som tým nemusel stráviť celý deň (preposlať manuálne 500-600 asice súborov nie je žiadna sranda). Zvýšiť kapacitu schránky nechceme, pretože sú to pravdepodobne zbytočne vyhodené peniaze (a strašne je to predražené - 100 gb za 1000Eur za rok - akože WHAT?!), pretože sa tá schránka naplní skôr či neskôr a sme tam kde sme boli.

Jediná alternatíva je všetko manuálne stiahnuť do počítača, ale je to strašne zdĺhavý proces a ani nevhodný ,pretože pokiaľ viem, tak v .asice súboroch ani neviem hľadať text keď potrebujem niečo (napr. potrebujem prílohu spred siedmich mesiacov)

Ďakujem za každú dobrú radu, bola by to obrovská pomoc, keby mal niekto nejaký použiteľný nápad.
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Slovensko.sk - zaplnená schránka

Príspevok od používateľa Mek »

To preposielanie co teraz robite rucne, by sa mozno dalo automatizovat nejakym programom beziacim na pozadi. Ale nemam prehlad, ci nieco take existuje alebo ci je to technicky vobec mozne (so slovensko.sk som doteraz ani neprisiel do kontaktu, mam obciansky bez cipu).
Ak to technicky mozne je a este to nikto nespravil, mozete zaplatit nejakemu programatorovi, ktory vam urobi programik na mieru a urcite to vyjde lacnejsie ako tisic eur na rok.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Rozmýšľal som nad Automatorom alebo niečo podobnom lebo používame Macy, nech je to hlavne spoľahlivé, ale s tým žiaľ nemám skúsenosti, tak som sa rozhodol najprv tu na fóre poprosiť o radu
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Odporúčam skúsiť opýtať sa na fóre slovensko.digital
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A myslis, ze pojde spravit program alebo plugin do prehliadaca? Podla mna ani moc nie, pretoze overenie prihlasenia funguje medzi prehliadacom a eID aplikaciou + vlozeny obciansky preukaz v citacke, no a preto si myslim, ze ta komunikacia funguje ako VPN.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

slovensko.digital ma GowBox - https://ekosystem.slovensko.digital/sluzby/govbox mozno pomoze.
Ale osobne to povazujem za velmi nebezpecnu sluzbu.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Ten govbox je veľmi zaujímavý. Prečo ju vnímaš ako nebezpečnú službu?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Leslie10 napísal: 02 júl 2021, 21:45 Ten govbox je veľmi zaujímavý. Prečo ju vnímaš ako nebezpečnú službu?
Najskor take klasicke ako, tym, ze si to preposielas na email ma k tvojim datam pristup Google, slovensko.disigital. Na maily sa da oficalny mail podvrhnut,...

Ale hlavne, tym ze sa na shcranky prihlasis a precitas si spravu, tak ti zacinaju plynut tie rozne prane lehoty. No pri preposielani ti zacnu plynut, ked ich gowbox precita, jednak ti to kvoli nejakej chybe nemusi prist na mail, popripade si ten mail neprecitas dlhsie. Co moze viest k pravnym problemom.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

harrison314 napísal: 02 júl 2021, 22:06 Najskor take klasicke ako, tym, ze si to preposielas na email ma k tvojim datam pristup Google, slovensko.disigital. Na maily sa da oficalny mail podvrhnut,...

Ale hlavne, tym ze sa na shcranky prihlasis a precitas si spravu, tak ti zacinaju plynut tie rozne prane lehoty. No pri preposielani ti zacnu plynut, ked ich gowbox precita, jednak ti to kvoli nejakej chybe nemusi prist na mail, popripade si ten mail neprecitas dlhsie. Co moze viest k pravnym problemom.
Tak s tým nesúhlasím, pretože na to, aby ti začali plynúť lehoty potrebuješ prevziať tú správu o čom ti príde aj doručenka. Samozrejme aj na prevzatie máš lehotu, potom platí fikcia doručenia. Ty inak ako cez slovensko.sk ani nevieš prevziať tú správu pokiaľ viem.

Ale späť k problematike. Prišiel som na to, že mi to netrvá o toľko dlhšie, že si tú celú správu stiahnem ako keby som si to dal preposlať na mail. Jedine mám problém so stiahnutými súbormi, nakoľko oni majú koncovku .asice a neviem v nich hľadať keď potrebujem niečo konkrétne nájsť. Má niekto nejakú radu ako by som mohol hľadať v tých súboroch? V pdfku logicky to nie je problém, ale v asice priamo hľadať neviem...
heker
Redeemer
Redeemer

To je europsky podpisovy format - ASiC kontajner. Obavam sa, ze vyhladavanie spravit nepojde.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

heker napísal: 11 júl 2021, 0:58 To je europsky podpisovy format - ASiC kontajner. Obavam sa, ze vyhladavanie spravit nepojde.
Vies o nejakom dovode preco by to neslo?

Aj ked uznavam, ze spravit nieco take si vyzadauje znalost standardov, co sa dnes moc nenosi, ale postavit nejake DMS-ko, co by dokazalo indexovat podpisane dokumenty nie je raketova veda, ale zas to nie je ani nieco co clovek zbucha za dva tyzdne.
heker
Redeemer
Redeemer

Nie som programator, takze ti presne odpovedat neviem. Ale na citanie sprav a priloh treba ist cez slovensko.sk, tam asi nie je ziadna API na pouzitie 3rd aplikacii. Takze najskor by trebalo tie prilohy manualne ukladat niekde na disk a az potom sa da bavit o moznosti citania ASiC kontajnerov. Na GitHube su dake info k ASiC, mozno by sa dalo vychadzat prave z toho. No ak by to bolo mozne, tak platforma slovensko.digital by snad uz nieco zaujimave v tomto smere pripravili. Alebo sa na to divam zlym pohladom a ocami programatora to vyzera inak?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

heker napísal: 11 júl 2021, 13:39 Nie som programator, takze ti presne odpovedat neviem. Ale na citanie sprav a priloh treba ist cez slovensko.sk, tam asi nie je ziadna API na pouzitie 3rd aplikacii.
Api na to jestvuje, je cezen integrovane napriklad slovensko.disigtal cez govbox.
heker napísal: 11 júl 2021, 13:39 Na GitHube su dake info k ASiC, mozno by sa dalo vychadzat prave z toho. No ak by to bolo mozne, tak platforma slovensko.digital by snad uz nieco zaujimave v tomto smere pripravili. Alebo sa na to divam zlym pohladom a ocami programatora to vyzera inak?
Netreba chodit na Github, ale na stranky ETSI, tam niekde je uplna specifikacia ASiC kontainerov. Slovensko.disgital su kecalkovia (nebrat ako negativnu konotciu), oni viac menej len obkecavaju chyby statneho IT, ale sami o sebe toho moc nerobia.

Ak chces vediet co je vo vnutri ASiC-ov, tak pouzi tuto stranku https://qesportal.sk/, jestvuje aj API na vytiahnutie podpisanych dokumentov, ale to je urcene skor pre integraciu na ine infromacne systemy.
heker
Redeemer
Redeemer

Ak je API aj popis kontajneru, tak by to v takom pripade malo ist spravit. Uz je len otazne, ze kto to naprogramuje.
Napísať odpoveď