Slovensky Cerveny Kriz

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Aku mate skusenost z SCK

Velmi dobru
2
6%
Dobru
4
13%
Ziadnu
24
75%
Zlu
1
3%
Velmi zlu
1
3%

Celkom hlasov: 32

Runes
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Slovensky Cerveny Kriz

Príspevok od používateľa Runes »

Cafte zaujimalo by ma ake mate osobne skusenosti z SCK pripadne ked dakto mate aj mimo slovenske skusenosti z CK pripadne Cervenym polmesiacom tak sa podelte.

Ja osobne som clenom SCK som zdravotnik SCK som v humanitarnej jednotke mam spraveny LTC I II (kurz pre leaderov). A svojim sposobom sa stal CK zmyslom mojho zivota otvoril mi oci a pozeram sa na svet troska inak troska krajsie heh. SCK by mohol fungovat sice troska lepsie ale aj tak je to spolocnost ktora nema vo svete dvojca. Mozem povedat ze vdaka nemu sa stal zomna lepsi clovek :-) CK sa riadi 7 principmi ktorimi sariadim aj ja
1-Humanity-ľudskosť
2-Impartiality-nestrannosť
3-Neutrality-neutralita
4-Independence-nezávislosť
5-Voluntary service-dobrovoľnosť
6-Unity-jednotnosť
7-Universality-svetovosť

K otazke jedna sa mi oto aky ste mali dojem z vystupovania zastupcov SCK napr ako zdravotnikov, lektorov, propagatorov, verbovacov (napr darovanie krvi) atd.

dopredu cem podotknut jednu vec ty co robite autoskolu a museli ste absolvovat kurz prvej pomoci tak my sme si to nevymysleli prikazuje to zakon my sme len ako jediny dostali akreditaciu
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Moj vztah k cervenemu krizu, presne vystihuju tieto body:

2-Impartiality-nestrannosť
3-Neutrality-neutralita
4-Independence-nezávislosť
5-Voluntary service-dobrovoľnosť

inymi slovami - nebyt kurzu prvej pomoci pre vodicak, zrejme by som o nich ani nezakopol. Ale ked uz tam spominas tu jednotnost a svetovost, mam to chapat ako zdruzenie podobne nejakej "sekte", ktora ma podobne ako nabozenstva svoju "bibliu"? .. alebo je to skorej na baze hasicskeho zboru :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Povedal by som, ze skor na tej baze hasicskeho zboru.

V hlasovani mi chyba odpoved neutralna skusenost - lebo nemozem povedat ze nemam ziadnu, ale nemam ani vyslovene dobru alebo zlu.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

KoCi napísal: nebyt kurzu prvej pomoci pre vodicak, zrejme by som o nich ani nezakopol.
u mna presne to iste, zrovna tento pondelok som to mal.
takze to je moja (zatial) jedina skusenost.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

No silne pochybujem ze az tak ste sa nestretli na kazdych pretekoch abo vacsom podujati firemnom sportovom ale len takom sa nachadzaju zdravotnicia pokial tam nevidite sanitku na 99% su to prave SCK darcovia krvi sa s nimi casto stretavaju, napr v leviciach funguje aj RZP SCK cize viac si vsimajte oznacenie nie vsetko v cervenom je statna zachranka :idea:

a k tym principom nie nemame svoju bibliu :-D kazdy ten princip mas vysvetleny tuna http://www.redcross.sk/kto-sme/7-zakladnych-principov/
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

ja som nedavno bol na tom kurze prvej pomoci a strasna sranda tam bola a tych 5hodiniek ubehlo jak voda :lol:
M.a.R.o.s.H
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M.a.R.o.s.H »

MP4-23 napísal:ja som nedavno bol na tom kurze prvej pomoci a strasna sranda tam bola a tych 5hodiniek ubehlo jak voda :lol:
mne to tiez prislo v pohode,ale aj tak radsej keby sa prva pomoc musela davat co najmenej 8)
Jelko4
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Jelko4 »

mne tych 5 hodin pripadalo ako cela vecnost,hroza :x
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

chlapci...5 hodin - budte radi, ja som to mal dva dni po 4 hodiny. Nastastie lektorka bola skusena, zhovievava a zaujimavo rozpravala.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

ja si myslim, ze aj keby mal clovek 10 kurzov, tak zalezi na danej situacii, ak je clovek v soku sam zo seba, z nasledkov(ak zapricinil nehodu), ze niekoho zrazil, ze zraneneho stav este zhorsi(nespravnym zaobchadzanim, aj napriek absolvovani kurzu), atd... tak sa mu bude tazko robit...

ale ak si clovek zachova chladnu hlavu, tak nemusi mat poriadne ziadny kurz a moze robit vsetko dobre..

ak z tych 400SKK ostane v CK aspon polovica, tak je dobre, hadam sa zvysi kvalita zdravotnych zariadeni, nakupia sa novsie pristroje
Jelko4
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Jelko4 »

400Sk platia len darci krvy nie?Lebo ja som platil 800Sk.V TT to je tak ze darci platia 400Sk a nedarci 800Sk.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Jelko4 napísal:400Sk platia len darci krvy nie?Lebo ja som platil 800Sk
no, ja som bol vo stvrtok/teda vcera 18.9.) na tom kurze co je povinny pre vodicske preukazy a platil som 400SK, nam tu cenu povedal este na teorii prednasajuci...

BTW darci musia este aj zaplatit ked daruju krv ? :shock: to som nevedel :oops: (asi to znie ironicky, alebo neveriacky, ale myslim to uprimne)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

AXO napísal:no, ja som bol vo stvrtok/teda vcera 18.9.) na tom kurze co je povinny pre vodicske preukazy a platil som 400SK, nam tu cenu povedal este na teorii prednasajuci...

BTW darci musia este aj zaplatit ked daruju krv ? :shock: to som nevedel :oops: (asi to znie ironicky, alebo neveriacky, ale myslim to uprimne)
On to myslel tak, ze ked sa na kurze preukazes preukazom darcu tak neplatis 700 ako student alebo 800 ako pracujuci ale len 400.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Cena kurzu zalezi od miestneho spolku heh a je tam rozdiel napr daky lucenec a BA v ba je cenanajvyssia 850sk. A co sa tyka kurzov heh zaleiz od ludi nie od lektora ja obcas chodim pomahat a vidim to skupina ktora ma zaujem tam je radost ucit ale skupina kde je viac ludi v postaveni sme tu lebo musime tka tam moze byt zly dojem. Inak zalezi od ludi ludia ktori maju zaujem ten 8 hod kurz zmaknu za dakych 5 hod ale mali sme jednu skupinu ktora bola taka leniva a negativne postavena ze t skolenie trvalo 12 hod lebo stalevymyslali zechcu prestavky a ked mali daco robit tak sa pol hodinu hadali kto ide 1 a tak.
A co sa tyka poskytnutia 1pomoci heh su len 2 typi ludity co zpanikaria a im samim treba podat1pomoc a ty co prepnu a zrazu idu jak stroj a ked je po osetreni zrazu nechapu ako to zmakli
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

nam na kurze vraveli, ze ak mame pochybnosti o zdravotnom stave zraneneho, takze mozme ohrozit nase zdravie, tak nemusime davat umele dychanie, ale staci 100x za minutu nepriamu masaz srdca.... no ale kym pride zachranka(5-6) minut(ak ide vsetko ako ma), tak uz budem vystaveny ako sa patri... a 5 minut bez kyslika, mozog asi nebude velmi nadseny
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

AXO napísal:nam na kurze vraveli, ze ak mame pochybnosti o zdravotnom stave zraneneho, takze mozme ohrozit nase zdravie, tak nemusime davat umele dychanie, ale staci 100x za minutu nepriamu masaz srdca.... no ale kym pride zachranka(5-6) minut(ak ide vsetko ako ma), tak uz budem vystaveny ako sa patri... a 5 minut bez kyslika, mozog asi nebude velmi nadseny
nepoplietol si to nejako? Nam totiz hovorili ze nemusis nic spravit aby si neohrozil seba a svoje zdravie. Takze ked to vyzera ze to buchne tak ho tam necham a nebudem riskovat svoj zivot. Ale na druhej strane ked vidis ze to buchne tak nemusis ho tam nechat, mozes ho vytiahnut aj ked riskujes ze nebude v zivote chodit, ale aspon to prezije. Ked nehrozi nebezpecenstvo a ty si si neni isty ci nema poskodenu chrbticu tak ho tam radsej nechaj a ked pridu profesionali tak tí ho vytiahnu. A v ustave SR je povinnostou kazdeho podat prvu pomoc druhemu, takze kazdy okoloiduci by sa tam mal pristavit a pomoct ti. A ked uz nevladzes tak nevladzes, niesi stroj a to ti nikto vycitat nebude ze si nevladal.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

1-v SR sa ako poskytnutie prvej pomoci rata zavolanie zachranky (pokial nemate kurz PP co vy mate :-D ale kto vas bude kontrolovat )
2-Neposkytnutie 1 pomoci -A)pri posmrtnych skvrnach B)pri zraneniach nezlucitelnych zozivotom (vyteceny mozog nacestu oddelene hlavy od tela odrhnute dolne koncatiny) C) pri ohrozeni zachranujuceho - nebudes skakat do vody zadakym ked nemas plavcickeschonosti je 85% sanca ze sa potom utopite obaja pricom teba utopi ten topiaci, pri horiacom aute atd
Neposkytnutie nepriamej masaze srdca co myslis ty je napr bezdomovec hovori sa tomu z "osobnych dovodov" ale nie v zmysle ze vcera sme sa pohadali ale v zmysle ze bezdomovec ti nemusi voniat pri pokuse o daku plnohodnotnu resku by si sa pravdepodobne dozvracal vtedy davas len nepriamu masaz srdca zalezi od tvojho skillu ci to vies len rukami abo aj patou na nohe, vtedy davas frekvenciu 100s/min.
Ktomu nedokrveniu mozgu reska sama osebe nahradza krvny obeh na 25% takze tiez nic moc preto su nadseny potom v nemocnici ked zahlasis " reskovalsom 48minut ale podarilo sa" ty stastny ze si zachranil zivot a oni nateba skarede pohlady ze si stvoril dalsieho zombieho ale tak cem vidiet ich ako by ho len prekrocili. No a cisto k tej masazi bez dychania tam neviem kolko percentna je ucinost ale pri cisto masazi srdca sa dostava kyslik do pluc lebo pluca niesusamocinny organ ale funguje na principe roztahovania medzirebroveho svalstva ktore potom roztahuje pluca cimsa nasava vzduch donich, cize pri "skakani po hrudniku " toto svalstvo pracuje akysliksa dostava ale nie vo velkom mnozstve ale preto uznieje reska v pomere 2:15 ale 2:30
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

takze takymto nemusim davat prvu pomoc(kedze by mi, aj im, to bolo prd platne), takze sa nemusim ani zastavit, a mozem pokracovat v ceste dalej ? ci mam cakat na policiu, pohrebnictvo, ci hasicov ???

pred pozretim odporucam poriadne sa vydychat, pre slabsie povahy

http://halbot.haluze.sk/?id=875
http://halbot.haluze.sk/?id=1155
http://halbot.haluze.sk/?id=2147
Napísať odpoveď