Smart Home? Aké značky? + router

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
laforez
Light Professional
Light Professional

Re: Smart Home? Aké značky? + router

Príspevok od používateľa laforez »

Ja mam aplikaciu priamo od jablotronu a mam tam dom aj chatu.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

V routri by som problem nevidel, daky lepsi Asus a nemas sa coho bat. Len si treba pozriet veci, ze ci nepotrebuju spravit akusi vlastnu siet s ktorou budu pracovat a bude sluzit ako gateway, ze ci tam uz nebude lepsie pouzit router od Xiaomi, ak teda tento Xiaomi router dokaze plnit funkciu gatewayu pre inteligentny don. Ak nie, tak by som isiel do Asusu, taky overeny RT-18U a nemas co pokazit.
Smoukey
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Smoukey »

baldorex napísal:Redukcie mám kúpené z dx, je to taký 3 cm medzikus, absolútne nič mi na ňom nevadí. Používam ho k ionizátoru z číny, keď je to pichnuté v zásuvke, tak o ňom človek ani nevie.
Medzikus nebude vidno ani pri základovej stanici.

http://www.dx.com/p/universal-european- ... DcBt6A1XqA

Wi-fi zásuvky tiež nebudú na očiach, takže toto ma netrápi.

Aplikáciu mi home používam už dlhšie, tiež s ňou nemám problém.
Screeny textov v aplikácii je pekne vidno v tej recenzii, čínsky je tam veľmi málo....
Inak len pre info, tie redukcie som na Ali našiel za 79 centíkov: https://www.aliexpress.com/item/New-Arr ... 264.MmTCiU

//autoeditácia príspevku (27 Nov 2016, 23:04)
heker napísal:V routri by som problem nevidel, daky lepsi Asus a nemas sa coho bat. Len si treba pozriet veci, ze ci nepotrebuju spravit akusi vlastnu siet s ktorou budu pracovat a bude sluzit ako gateway, ze ci tam uz nebude lepsie pouzit router od Xiaomi, ak teda tento Xiaomi router dokaze plnit funkciu gatewayu pre inteligentny don. Ak nie, tak by som isiel do Asusu, taky overeny RT-18U a nemas co pokazit.
Teraz som poštudoval niečo o routroch a prišiel som na to, že nie každý má port na opticke vlákno. Provider totiž ťahá optiku až do bytu FTTH a do toho asusu ani xiaomi sa to napojiť nedá. Akp to potom vyriešim? Samozrejme že k tomu za 3 eura prenajimaju aj nejaky huawei router ale ten ma slaby signal ( uz mi to montovali v praci). Imternet asi bude 100 mbit, zvladne to ten ziaomi mi WiFi 3 router? A kam pichnú to vlákno?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Na optiku potrebujes opticky prevodnik, to je samozrejme. Ked som tak prebehol tvoju temu, tak tu nikde nevidim spomenute nic o tom, ze tam mas optiku privedenu optickym kablom a nie ethernetovym kablom. Cize si musis zabezpecnit prevodnik a potom wifi router, ja by som volil spominany Asus RT-18U, sam ho mam doma, prenosove rychlosti ma vyborne. Ma ho viacej uzivatelov z fora, ja som ho kupoval podla rad tu na fore. Pripadne sa pozri na Asus RT-AC1200G+, je to akysi nasledovnik, ale uz s dual band pasmom. Musis si zistit ako tvoj provider riesi optiku, ake zariadenie pouziva alebo aky konektor dava na koniec optiky, podla toho si mozes kupit svoj prevodnik a pripojit ho k routru. Ak mas SFP, tak potom: https://www.alza.sk/tp-link-mc220l-d309 ... d=18851449 Ak SC, tak: https://www.alza.sk/tp-link-mc100cm-d30 ... d=18851449
Smoukey
Expert
Expert

hojko napísal:Na optiku potrebujes opticky prevodnik, to je samozrejme. Ked som tak prebehol tvoju temu, tak tu nikde nevidim spomenute nic o tom, ze tam mas optiku privedenu optickym kablom a nie ethernetovym kablom. Cize si musis zabezpecnit prevodnik a potom wifi router, ja by som volil spominany Asus RT-18U, sam ho mam doma, prenosove rychlosti ma vyborne. Ma ho viacej uzivatelov z fora, ja som ho kupoval podla rad tu na fore. Pripadne sa pozri na Asus RT-AC1200G+, je to akysi nasledovnik, ale uz s dual band pasmom. Musis si zistit ako tvoj provider riesi optiku, ake zariadenie pouziva alebo aky konektor dava na koniec optiky, podla toho si mozes kupit svoj prevodnik a pripojit ho k routru. Ak mas SFP, tak potom: https://www.alza.sk/tp-link-mc220l-d309 ... d=18851449 Ak SC, tak: https://www.alza.sk/tp-link-mc100cm-d30 ... d=18851449
V práci to je riešené ako na obrázku. Do miestnosti ide biely kábel do tej bielej krabičky na stene a z neho pravdepodobne optické vlákno priamo do routru. Podľa toho ako to vyzerá to bude pravdepodobne to SC, tým pádom potrebujem čiernu krabičku a už je jedno aký router? Tento http://www.gearbest.com/wireless-router ... tml?wid=21 chcem riešiť aj skrz smart home, aj kvôli cene.
Prílohy
IMG_20161128_110528.jpg
IMG_20161128_110508.jpg
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Aky ide kabel v praci je nepodstatne, kedze u teba doma to moze byt iny konektor. Router mas jedno aky pouzijes, dolezite je to, ze ako a na com funguje smart domacnost. Ja nepoznam tieto veci, takze musis studovat parametre. Kazdopadne si myslim, ze router mozes pouzit uplne lubovolny, pretoze to bude mat aj tak svoju vlastnu branu, ktora sa pripaja k uz vytvorenej sieti, pripadne si to vytvori svoju siet.
Smoukey
Expert
Expert

hojko napísal:Aky ide kabel v praci je nepodstatne, kedze u teba doma to moze byt iny konektor. Router mas jedno aky pouzijes, dolezite je to, ze ako a na com funguje smart domacnost. Ja nepoznam tieto veci, takze musis studovat parametre. Kazdopadne si myslim, ze router mozes pouzit uplne lubovolny, pretoze to bude mat aj tak svoju vlastnu branu, ktora sa pripaja k uz vytvorenej sieti, pripadne si to vytvori svoju siet.
Áno ale čo som čítal tak napr. kamery z tej značky vedia nahrávať priamo na disk pripojený k ich tomu routru aj keď niesu na jednej sieti- majú to nejak SW vyriešené. Potrebujem v podstate len vedieť, či stačí jedena z tých "redukcii" na optiku a z nej ethernetový kábel do routru a bude to fičať? Doma mi to bude riešiť ten istý provider, takže koncovka bude na 90% rovnaká.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Nechapem preco citujes prispevky, ked reagujes na niekoho.

Netusim ako to ma Xiaomi poriesene, to USB bude bud riesene cez firmware toho routra alebo to len normalne spravi akysi sietovy disk. Myslim, ze aj ten Asus RT-18U dokazes cez USB z flash/hdd spravit sietovy disk, ale nikdy som to neskusal, pise sa o tom napriklad tu: https://www.czc.cz/recenze-asus-rt-n18u ... kou/clanek - "Používání USB periferií je velice jednoduché – například USB disk je po připojení hned rozpoznán a rovnou k němu můžete po zadání přihlašovacích údajů přistupovat z celé domácí sítě (samozřejmě pokud nenastavíte jinak). V režimu AiDisk, který opět patří mezi prémiové funkce, pak k němu můžete dokonce přistupovat i z internetu, respektive sdílet soubory on-line." Predpokladam, ze aj Xiaomi to ma takto riesene, ale je mozne aj, ze to maju riesene inak pre tie ich IP kamery. Ked sa pozream na ten odkaz co je na predoslej stranke na temu z webu miuios.cz, tak sa tam spomina zakladna, teda gateway, konkretne ide o Xiaomi Mi Gateway (Xiaomi Smart Home Network), takze pre smart riesenie domacnosti tak ci tak potrebujes tento gateway od Xiaomi, bez ohladu na to aky budes mat router: https://www.aliexpress.com/item/Origina ... 25995.html Vidim to tak, ze tato gateway sa pripoji niekde do zasuvky, ale neviem z popisu urcit, ze si si to robi svoju siet alebo sa pripaja uz na existujucu siet, ktory by si mal vytvorenu napriklad pomocou Asus routru. Podla manualu to vypada ale tak, ze sa to pripaja uz na existujucu siet, kdeze sa tam na obrazku v strede spomina "the main hub", co bude podla mna wifi siet vytvorena inym zariadenim, konkretne tam je oznaceny na obrazku Mi wifi router: http://files.xiaomi-mi.com/files/Mi_Sma ... t%20EN.pdf Co sa tyka optiky, zavolaj providerovi a spytaj sa ho na ten opticky prevodnik. Povedz mu pripadne, ze mas ten TP-Link s konektorom SPF, ze ci je mozne ho pouzit alebo ci treba iny, resp. aky treba.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Tak si pomaly skladám smart home :).

Zatiaľ mám základňu a žiarovku, zbytok na ceste.
Žiarovka je bomba. Samozrejmosť je nastavenie teploty bielej farby, jas. Veľmi jednoduchý výber farieb. Dajú sa vybrať aj prednastavené "scény" ako napríklad romantika, sledovanie TV, východ slnka, západ slnka...nočný svit atď...

Takže som objednal ďalšie 2 žiarovky do ďalších miestností, za 11€ (tentokrát ale iba biele LED) nie je o čom :)

Žiarovky fungujú samostatne, takže netreba k tomu tú základňu - tú mám kvôli ďalším senzorom, ktoré chcem použiť...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Cize ziarovku mozem pouzit len tak doma, bez vsetkeho dalsieho (gateway)??? Staci mi wifi/bluetooth a mozem ju ovladat???
baldorex
Addict
Addict

Áno. Ovláda sa to cez aplikáciu mi home, žiarovka sa pripojí k tvojej wifi sieti (v tej aplikácii zadáš heslo k wifi pre konkrétnu žiarovku) a potom ju môžeš ovládať.
Ovládať ju potom ide aj napríklad z roboty...v aplikácii vidíš ktorá žiarovka svieti a môžeš ju vypnúť (ak si sa ponáhľal do roboty a zabudol si vypnúť svetlo...)

Ostatné veci potrebuješ, keď chceš využiť pohybový senzor na nočné svetlo.
Vtedy sa dá vytvoriť pravidlo, že keď pohybový senzor zachytí pohyb v čase 22:00-6:00, zapne svetlo na chodbe s jasom 10% a po 5 minútach sa vypne....
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

OK, aj som si myslel, lebo v popise som nevidel akusi nutnost gatewayu. Dakujem.
Smoukey
Expert
Expert

Zdravím.

Mám taký problém. Kúpil som Synology 216j NASko ale mám problém na tom rozbehať PLEX cez remote acces aby som k tomu mohol pristupovať aj z inej siete. Myslím, že problém môže byť len v dualNAT, pretože aj to synology mi vypisuje, že v sieti spozorovalo dve alebo viac routrov, pritom v práci mám iba jeden (ten na fotkách vyššie). Neviem čo to môže robiť, či tá biela krabička na stene (neviem prísť na to čo to je) alebo či v baráku neni ešte nejaký switch alebo modem, cez ktorý to je potom zavedené do bytov/nebytových priestorov. Vedel by mi niekto poradiť ako to rozbehať?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Mas verejnu IP adresu??? Ak ano, tak ta verejna IP adresa bude niekde po kabel co mas v byte, resp. po router co mas od providera. Tam treba potom spravit NAT, pripadne na dalsich zariadeniach co tam mas.
Smoukey
Expert
Expert

Netuším akú mám IP, a nerozumiem ani čo si napísal, do tých vecí som noob :(. Kde, čo a ako treba spraviť?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ked nevies odpovedat, tak je zbytocne nieco k tomu pisat.
Smoukey
Expert
Expert

Podľa toho čo som zistil verejnú IP mám. Ale do práce mi ide kábel do tej bielej krabičky čo je hore na fotke pripnutá na stenu a znej mi ide optické vlákno do routru a z toho mám potom napojený rovno PC aj NAS. Keď som dal na routri Bridge mode tak mi nechcelo načítať webstránky, ale NASko s PC komunikovalo. A pri nastavení EZ-INTERNET čo je program v NAS mi to vypíše to čo je na obrázku. Ale z domu sa cez QuickConnect k Synology pripojím v pohode. Akurát Plex nechce nastaviť server a podla toho čo som čítal to bude skrz ten dualNAT. Takže čo s tým? Potráp sa so mnou prosím ťa trošku :(.

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2016, 15:05)
hojko napísal:Ked nevies odpovedat, tak je zbytocne nieco k tomu pisat.
No vedel by si mi prosím ťa poradiť?

//autoeditácia príspevku (12 Dec 2016, 15:05)
hojko napísal:Ked nevies odpovedat, tak je zbytocne nieco k tomu pisat.
No vedel by si mi prosím ťa poradiť?
Prílohy
NAS.png
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ako som uz napisal, kedze nevies odpovedat na moje otazky, tak ti nemam ako pomoct. A ked sa tak pozeram z akej IP adresy pises na forum, tak verejnu IP adresu nemas. Preto pripojenie z vonku nebude mozne, jedine, ak to Synology ponuka nejaku formu VPN.
baldorex
Addict
Addict

Vrátim sa k tým LED svetlám. Kto sa s tým chce viac hrať, odporúčam kúpiť gateway a tlačidlá :).

Jedno tlačidlo mi nahradilo klasický vypínač na stene. Ďalšie tlačidlo som dal v obývačke na stôl zospodu, takže nie je vidieť, ale je hneď po ruke. Klasické stlačenie zapne/vypne svetlo. Na dvojklik som nastavil obľúbenú scénu "sledovanie TV". Je to rýchlejšie ako zobrať do ruky mobil a hrabať sa v aplikácii :).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

baldorex: Hod prosim ta link na tie tlacidla, chcem si to pozriet.
Napísať odpoveď