gogo956 napísal: 10 okt 2026, 15:59rozumieš že niektore profesie musia v noci pracovat?
Samozrejme ze rozumiem, preco si myslis, ze nie? Prave tie pece pri vyrobe oceli, ktore sa nemozu len tak vypnut som aj spominal ako priklad v niektorom komentari, ja som za obmedzenie alebo zrusenie
"nie nevyhnutnej" nocnej prace:
Dreamer napísal: 10 okt 2026, 15:34Akakolvek
nie nevyhnutna nocna praca by mala byt zakazana
gogo956 napísal: 10 okt 2026, 17:46Povedzme vo vyrobe automobilov. Firma by proste nemala ako zamestnavat tolko ludi ako doteraz a znacna cast zamestnancov by bola bez prace.
To nie je pravda. Mohli by rozsirit vyrobne haly, alebo postavit nove a zamestnat rovnaky pocet zamestnancov, ktori by pracovali na 2 zmeny. Financne by to ciastocne vykompenzovalo to, ze by nemuseli platit priplatky za nocnu pracu, ci rozne kompenzacie - invalidne dochodky, aj ked tie plati socialna poistovna, ale tiez z penazi, ktore plati za zamestnanca firma - bez nie nevyhnutnej nocnej prace by bolo menej invalidov a prispevky na zdravotne poistenie by mohli byt nizsie, alebo by nemuseli stupat.
gogo956 napísal: 10 okt 2026, 17:46Myslite ze by boli stastnejsi nezamestanni ako s pracou kde robia nocne? spytajte sa ich..
Nocna praca zvysuje riziko kardiovaskularnych chorob, infarktu, mrtvice, tiez je pravdepodobny karcinogen, mozes sa spytat tych, ktorym nocna praca sposobila rakovinu, infarkt, ci mrtvicu, ci su stastni, ze mali pracu a priplatky (teda tych, ktori to prezili).