Sme stale otroci?

Diskusie na politické témy...

Sme stale otroci?

Ano, skoro vsetci
5
20%
Ano, cast obyvatelstva, aj Slovakov
7
28%
Ano, ale prevazne len v chudobnych krajinach
2
8%
Ano, ale iba ludia bez moznosti volneho pohybu
3
12%
Nie
8
32%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 25

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Sme stale otroci?

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
a preto nie som schopny rozmyslat racionalne.
nikde som nič take nikdy nepísal.

Ty si písal o urážkach, ale doteraz si tie urážky necitoval. Z toho vyplýva, že žiadne urážky na tvoju osobu z mojej strany tu nepadli. Ty si sa len sám zamotal do svojich vlastnych vyhlásení a teraz nevieš ako z nich von, ale to je v pohode, to sa stane občas každému.. :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Načo je dobré sa dohadovať a vyčítať si?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956 napísal: 10 okt 2026, 3:52Takato praca ma totiz viacero vyhod: priplatok, v noci je väcsinou mensie pracovne tempo a zväcsa absencia šéfa na pracovisku.
Nocna praca nema ziadne realne vyhody, ktore by vyvazili zdravotne aspekty.
Nocna praca je uznany pravdepodobny karcinogen (2A).
Blastbit napísal: 10 okt 2026, 6:58Hej niektorí sú "nočné sovy". Príplatok nekompenzuje záťaž na biorytmus.
Ja som nocna sova, to ale neznamena, ze clovek funguje v noci a spi cez den, ale ze zaspava neskor, po polnoci a vstava rano neskor.

Navyse, nocne nie su takmer nikdy 7 dni za tyzden, su to casto 3-zmenne rezimy, taketo zmeny bdelosti a spanku su este horsie ako samotne nocne.

Akakolvek nie nevyhnutna nocna praca by mala byt zakazana, pretoze je to prakticky otroctvo.

To je jednym z dovodov, preco som navrhoval premiove priplatky, ktore by eliminovali nie nevyhnutnu nocnu pracu znizenim dopytu po tovaroch a sluzbach poskytovanych/vyrabanych v noci.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Dreamer
Nocna praca nema ziadne realne vyhody, ktore by vyvazili zdravotne aspekty.
rozumieš že niektore profesie musia v noci pracovat?
Nejde zdaleka len o poziarnikov, policajtov, vojakov, pekarov, vodicov Mhd, ci zdravotny personal. Ale napr aj v hutnickom priemysle, pretoze taviaca pec sa nemoze len tak vypnut, musi ist neustale 24/7/365, to su technicke veci.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Dreamer :
Nočná sova je aj termín používaný v práci pre ľudí, ktorým vyhovuje skrátka v noci pracovať, potom ráno do poobedia zvyknú aj pospať.
Tak zväčša zo zákona max 5 nočných po sebe, je aj pracovný režim v systéme 2 dni denná 12 tka, 2 dni voľno, 2 dni nočná 12 tka, 2 dni voľno.

No ako ti už dole gogo písal, sú pozície kde nočné musia skrátka byť, zrejme ty si myslel najmä pozície kde by to nebolo tak nevyhnutné.
Ako je správne uvedené, v hutníctve sa nemôže pec len tak vypnúť a to by spôsobovalo vysoké náklady na prevádzku firmy, zapnúť/vypnúť.
To sa týka aj jadrovej elektrárne, alebo chemický priemysel napr prísady do hnojív. Pekárňam tiež zapnutie/vypnutie zvyšuje celkové náklady.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono si treba uvedomit co by znamenalo keby sa zakazali nocne v podnikach kde nocna praca nie je nutná. Povedzme vo vyrobe automobilov. Firma by proste nemala ako zamestnavat tolko ludi ako doteraz a znacna cast zamestnancov by bola bez prace. Myslite ze by boli stastnejsi nezamestanni ako s pracou kde robia nocne? spytajte sa ich..

som robil to čo je považovane za najhoršiu variantu: 3zmenka, kde sa neustale striedaju ranne, obedne, nocne, volno, dokola. K tomu bolo treba sem tam potiahnut aj nadčas-dni naviac. Jedine tie nocne som pocitoval ako problematicke, striedanie ranne-poobedne boli pomerne v pohode, len si clovek musi chvilu zvykat.
Pisem to sem o sebe len preto, aby si niekto nemyslel, ze zijem v nejakej "slonovinovej veži" a nemam ponatie o realite bezneho cloveka.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak mala by kde zamestnať ľudí (veď preto majú stále fluktuáciu a nedostatok ľudí už roky).
Ale aj tak my to tu na fóre nezmeníme, to sú rozhodnutia samotných korporácii materských firiem.
Tak ale je rozdiel odrobiť 1 nočnú a medzitým máš zase inak zmeny a rozdiel urobiť 5 nočných po sebe.
Hovorilo sa dlhšiu dobu o výraznejšej podpore poľnohospodárstva, otázne či by dokázali konkurovať svetu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit
Tak mala by kde zamestnať ľudí (veď preto majú stále fluktuáciu a nedostatok ľudí už roky).
ak by museli zrusit nocne zmeny tak by ten objem prace ktory sa vyrobi v noci zmizol a firma by uz tolko ludi nepotrebovala
Tak ale je rozdiel odrobiť 1 nočnú a medzitým máš zase inak zmeny a rozdiel urobiť 5 nočných po sebe.
nikde som nepisal o jednej nočnej. Bolo ich vzdy viacej za sebou.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj tak im chýbajú ľudia - ako automobilkám tak aj ich dodávateľom.
"ranne, obedne, nocne, volno, dokola." - ok možno som to zle pochopil.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

gogo956 napísal: 10 okt 2026, 15:59rozumieš že niektore profesie musia v noci pracovat?
Samozrejme ze rozumiem, preco si myslis, ze nie? Prave tie pece pri vyrobe oceli, ktore sa nemozu len tak vypnut som aj spominal ako priklad v niektorom komentari, ja som za obmedzenie alebo zrusenie "nie nevyhnutnej" nocnej prace:
Dreamer napísal: 10 okt 2026, 15:34Akakolvek nie nevyhnutna nocna praca by mala byt zakazana
gogo956 napísal: 10 okt 2026, 17:46Povedzme vo vyrobe automobilov. Firma by proste nemala ako zamestnavat tolko ludi ako doteraz a znacna cast zamestnancov by bola bez prace.
To nie je pravda. Mohli by rozsirit vyrobne haly, alebo postavit nove a zamestnat rovnaky pocet zamestnancov, ktori by pracovali na 2 zmeny. Financne by to ciastocne vykompenzovalo to, ze by nemuseli platit priplatky za nocnu pracu, ci rozne kompenzacie - invalidne dochodky, aj ked tie plati socialna poistovna, ale tiez z penazi, ktore plati za zamestnanca firma - bez nie nevyhnutnej nocnej prace by bolo menej invalidov a prispevky na zdravotne poistenie by mohli byt nizsie, alebo by nemuseli stupat.
gogo956 napísal: 10 okt 2026, 17:46Myslite ze by boli stastnejsi nezamestanni ako s pracou kde robia nocne? spytajte sa ich..
Nocna praca zvysuje riziko kardiovaskularnych chorob, infarktu, mrtvice, tiez je pravdepodobny karcinogen, mozes sa spytat tych, ktorym nocna praca sposobila rakovinu, infarkt, ci mrtvicu, ci su stastni, ze mali pracu a priplatky (teda tych, ktori to prezili).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pamätám si postupnosť ranná-nočná-poobedná, nie naopak. Vrátane víkendu ktorý bol dva krát po 16-kach no málo práce cez víkend.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 10 okt 2026, 20:26 Pamätám si postupnosť ranná-nočná-poobedná, nie naopak. Vrátane víkendu ktorý bol dva krát po 16-kach no málo práce cez víkend.
ano, aj vikendy, sviatky. My sme to mali ale ranne, poobedne, nocne. 8hodinovky. Cez vikendy o nieco pokojnejsie ako cez pracovne dni, ale bolo co robit aj tak. Pre tych co nemali rodiny boli zmeny cez vikend kvoli priplatkom velmi popularne.

Dreamer
keby sa to uzakonila vies co by firma urobila? Prepustila nadbytocnych ludi a nabrala ludi v krajinach kde take obmedzenie nocnej sluzby nie je.
Suhlasim samozrejme, ze nocna práca je pre organizmus neprirodzená a škodlivá.
Ale ludia robia velmi vela skodlivych vec: piju alkohol, fajčia, nehýbu sa, su obezni..
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Platia oba pracovné modely : ranná-nočná-poobedná, ranná-poobedná-nočná.
Čo vravíte na pracovné zdieranie/zotročovanie zamestnancov v Saudskej Arábii ?
Resp. v bohatých arabských krajinách, pracovníci stavali štadióny - otročenie, smrť.
Napísať odpoveď