Spájkovačka na medený drôt?

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
rixo
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Spájkovačka na medený drôt?

Príspevok od používateľa rixo »

Ahojte,možno sa vám to bude zdať divné,ale pre mňa je to dôležité :) Otázka,je hlavne pre technicky zameranejších ludí.Potreboval by som vedieť,či je rovnaká, alebo podobná spájkovačka na medený drôt, ako aj na cínový
Aby ste boli v obraze, mám medenú trubku o hrúbke mat.asi 1mm a potrebujem k nej pripájkovať medený pliešok.Preto sa pýtam, či na to je spájkovačka kde slúži ako spájka medený drôt, alebo treba nejakú špeci zváračku.Keby ste boli taký dobrý a povedali mi aj názov, alebo link na tú vec(ak to samozrejme bude).Thx,k+
iwo1222
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa iwo1222 »

po 10tom precitani som az zistil co vlastne ces...

na spajkovanie medenich cohokolvek mozes pouzit aj obycajnu 100W trafopajku a cin, mozes pouzit aj propanbutanovy horak a cin (mojo foto pouziva taketo)
je to vcelku dobra vecicka, ale ako vravim uplne staci obycajna trafopajka...
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa yoplin »

myslim ze na to budes potrebovat nejaku zvaracku, lebo spajkovacka neda taku teplotu aby roztavila med.(1084,62 °C)
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Kyslíkovo-acetylénový horák, neutrálne nastavenie plameňa, prášková spájka - B-CuP10, pri spájkovaní sa neutrálny plameň sústredí na základný materiál a nie priamo na spájku. Spájku taví hlavne teplý základný materiál. Medzera spoja je menšia ako 0,1 mm. Volí sa osadený alebo preplátovaný spoj. Spájkovacie vlastnosti: - roztekavosť min. 800 mm.

Nic zlozite. :)
rixo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Kinjeril, :) škoda, že doma nemám kyslíko acetylénový horák,keby nebol taký "lacný" tak by som si ho aj zadovážil,ale to už je OT.
Yoplin:ja som to skúšal s trafákovou spájkovačkou a cínovou spájkou,ale rozpadava sa to,ešte som rozmýšlal nad tým zahriať to ,ale okrem kahanca nemám nič,čo by drôt roztavilo.A v jednom seriáli som videl ako pájkovali ramiky okuliarov tak, že ich dali do stojanu,do stojanu pustili prúd(asi) a priložili pájkovací drôt, neviete niekdo, ako zostrojiť klešte,alebo ničo podobné ,(napr zverák), aby to suciastku rozohrialo na tolko ,aby sa to dalo zvarit?

edit// ničo takéto,len podomácky vyrobené http://www.millerwelds.com/products/spotwelders/
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Je to odporova zvaracka a podomacky sa nepokusaj to zostrojit, inak ta to zabije.
Na tvojom mieste by som hladal ine riesenie a sice spajkovanie pomocou cinovej makkej spajky. Vlastne si ani nedal poziadavky na zvar, tak sa niet ani coho chytit vlastne. Ale predpokladam, ze hlavnou ulohou toho zvaru bude proste drzanie toho pliesku, tak jest?
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

rixo : zvar rucnou trafopajkovackou ti nedrzi lebo tym zahrievas len pridavny material a spajany material ostava chladny. preto sa spoj rozpada. nemaju sa ako "premiesat". acetylenovy horak ti zohrieva oboje. ale aby si ho na toto kupoval to je samozrejme somarina. daj to dakemu ujcovi zvaracovi zvarit za flasu vina :)
rixo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Kinjeril-zvar má byť tlakotesný a vodotesný.
Podarilo sa mi zistit,že na zváranie medených trubiek sa používa strieborná pájka a na zahriatie materiálu sa používa obyčajný propán-butánový horák.Dneska po škole idem kúpiť tú striebornú pájku(tá robí najkvalitnejšie zvary)do jednoty, snáď to tam budú mať.Ak by to nemali tam myslíte,že by to mohli mať v železiarstve?
1C3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 1C3 »

co keby si to znitoval? :?
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa yoplin »

bubo12342 napísal:co keby si to znitoval? :?
rixo napísal:Kinjeril-zvar má byť tlakotesný a vodotesný.
to by nitom asi neslo
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Ok, na tlako/teploodolne spajkovane spoje si spravne zvolil striebornu spajku. Ide o tvrdu spajku, takze odporucam kapilarne spajkovanie. No ma to svoje nevyhody. Cistenie zvyskov taviva (trosky) po spajkovani - 5-10% roztokom NaOH, event. Na2CO3. (Predpokladam, ze to asi nebudes robit)

Inak by som pouzil:
Strieborna spajka obalena tavivom na tvrde spajkovanie - BFC-900
Oznacenie ISO: EN ISO 3677: B-Ag40ZnCdCu-595/630
Klasifikacia taviva (obalu) EN 1045: FH 10
Solidus/likvidus: 595/630
dudo02
King
King

Re: Spájkovačka na medený drôt?

Príspevok od používateľa dudo02 »

rixo napísal:Ahojte,možno sa vám to bude zdať divné,ale pre mňa je to dôležité :) Otázka,je hlavne pre technicky zameranejších ludí.Potreboval by som vedieť,či je rovnaká, alebo podobná spájkovačka na medený drôt, ako aj na cínový
Aby ste boli v obraze, mám medenú trubku o hrúbke mat.asi 1mm a potrebujem k nej pripájkovať medený pliešok.Preto sa pýtam, či na to je spájkovačka kde slúži ako spájka medený drôt, alebo treba nejakú špeci zváračku.Keby ste boli taký dobrý a povedali mi aj názov, alebo link na tú vec(ak to samozrejme bude).Thx,k+
Na to co potrebujes ti staci spajkovacka najlepsie okolo 250 W,popr.horak.Cin,kalafonia,smirgel.A samozrejme troska zrucnosti :wink:.
Obe casti osmirglujeme,naneseme kalafoniu,nasledne pocinujeme tenkou vrstvou cinu.Potom na hrot nanesieme cin a za spolocneho zohrievania oboch casti spojime a nechame vychladnut.Bezne sa takto spajkuju napr.trubky(medene)ustredneho kurenia.
kinjeril napísal:Nic zlozite. :)
Hmmm..Pochybujem,ze by toto niekto zvladol ak by dostal prvykrat autogen do ruky :roll:

\\Inac najlepsie by bolo,ak by si napisal co to vlastne ides pajkovat-pojem"tlakotesny a vodotesny"je strasne siroky..
rixo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

ako som už povedal,potrebujem zpájkovať trbuku z Cu s Cu plieškom,ktorý má zakryť oba konce.samozrejme,že zvar nemusí vydržat stály tlak 200barov ale stačí 5-15bar.
Kinjeril:dnes som bol v jednote hore v potrebách tam majú nejaké veci spájkovačky a pod veci ,pýtal som sa na stribornú pájku ,ale mali len akýsi roztok vraj"niklová spájka" bola to kvapalina s malou hustotou.skúsim ešte železiarstvo,ale neviem,myslíš že sa to dá zohnať na nete?
viem ,že by som mal hladať ,ale nechce sa mi:D
dudo02
King
King

Skus pozriet totohttp://welco.sk/my_files/1555_P.pdf-je to jednoduche a nepotrebujes ani spajkovacku,horak...
rixo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

dudo02 napísal:Skus pozriet totohttp://welco.sk/my_files/1555_P.pdf-je to jednoduche a nepotrebujes ani spajkovacku,horak...
Dudo,pozeral som ich stránku nič viac o tom nemajú,zišla by sa fotka ako to vyzera a hlavne cenu by som musel vediet.Tam je písané,že ohrejte v peci a pracovná teplota tejto tvrdej spájky je 660 C,MYslíte,že obyčajný propán butánový plameň vyvynie teplotu 660 C?Ak nie ako by sa to dalo ešte zohriat na tych 660 C ak nemam autogén ani pec?
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

daj mame upiect do rury v kuchyni :D
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Mozes sem dat aspon jednoduchy nakres, ze ako to vlastne cele ma vyzerat? Mozno by sa to dalo aj inak poriesit, ako spajkovanim.
Staci neak schematicky.
dudo02
King
King

rixo napísal:Dudo,pozeral som ich stránku nič viac o tom nemajú,zišla by sa fotka ako to vyzera a hlavne cenu by som musel vediet.Tam je písané,že ohrejte v peci a pracovná teplota tejto tvrdej spájky je 660 C,MYslíte,že obyčajný propán butánový plameň vyvynie teplotu 660 C?Ak nie ako by sa to dalo ešte zohriat na tych 660 C ak nemam autogén ani pec?
Vobec neviem co chces robit...Ci to ma byt esteticke,..Asi nejake zaslepky na ruru..Mozno by stacilo rozklepat konce,zrolovat a ponorit do roztaveneho cinu..Tazko povedat :? -skus nakres...

Ten odkaz.Predstav si ak vsuvas rurku do rurky..A tie mieste ktore sa prekryvaju-natries pastou,vsunies a ohrejes.Ta pasta sa tam roztavi a vznikne spoj.
MYslíte,že obyčajný propán butánový plameň vyvynie teplotu 660 C?Ak nie ako by sa to dalo ešte zohriat na tych 660 C ak nemam autogén ani pec?
Preto som ti pisal v prvom prispevku aby si to spojil cinom,lebo ma nizky bod tavenia..Ale aj propanbutanom by si to spravil..
rixo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

dudo ide o to , ze ked som nahrieval trubku s plamenom nebola dosttocne tepla,aby roytopila cin a ked som namieril plamen na cin tak ten sa hned roztapal.neskusal som tam dat kolofoniu,lebo som nemal,dnes skusim.
esteticke to nemusi byt,ide o to,ze potrebujem trubku a na jej konce pripajkovat plieskz s priemerom trubky aby boli konce uzavrete.
Kinjeril/y nakresu by si nic nezistil ak by som ti to nakreslil v naryse tak by si videl len obdlznik.
dudo02
King
King

Kalafoniu musis pouzit-bez toho ti ten cin nebude chytat..

Podla mna sklep konce rurky,osmirgluj,zohrej a ponor do kalafonie.Potom konce nasledne ponor do roztaveneho cinu,ktory si si vopred pripravil v nejakej plechovici.Alebo to zaletuj letovackou popr.horakom...
Pozri obrazok-nie som sice umelec,ale dufam,ze pochopis.To cierne je cin a cervene rurka z profilu- :D

To co chces vyrobit je zbytocne zlozite,co sa tyka kvalitneho pospajkovania.A ak to sklepes,bude to aj lepsie vzdorovat tlaku :idea: .
Prílohy
bez_názvu.JPG
Napísať odpoveď