Spotreba v domacnosti

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Spotreba v domacnosti

Príspevok od používateľa hojko »

Ak dobre citam a chapem, tak tam mas elektricke rohoze. Cize na 100 metrov, ak tam mas 80 metrov vykurovanej plochy pri prikone 100W/m2, tak to je 8kW/hod. Tazko povedat aku mas regulaciu, ale tak kuris napriklad 12 hodin denne, napriklad tak 100 dni, tak to je 8*12*100=9600kW co pri cene napr. 0,22 eur/kW spravi 2112 eur. A to netreba zabudnut na pracku, chladnicku, tv, router, vysavac, kosacku, nabijacky, svetla atd... Takze to realne moze sediet. Mozno tam nie je 100W/m2 rohoz, ale 150W.

Problem je, ze vykurovacie rohoze su lacne na realizaciu, ale drahe na prevadzku. Ale to investora, ktory stavia domy na biznis uz nezaujima.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

M142 napísal: 10 okt 2023, 12:45 a nemohol by si o tom nieco popisat? kludne do inej temy, napr banalne otazky, celkom by ma zaujimalo v podstate vsetko okolo toho. ako si nasiel ubytko, ceny, problemy, celkove zhodnotenie ci to za to stalo.. :D
Toto zaujíma mňa 😅
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

gogo956 napísal: 10 okt 2023, 12:35 nie je to uplne lacna investicia, ale chrania nielen proti prestupu tepla v lete, uniku tepla v zime, ale aj čiastočne aj proti hluku z ulice. Z hladiska zivotnosti a izolacie odporucam hlinikove /nie plastove/ s vnutornou izolaciou. Čim je v zime vonku slnejsi mráz, tým viacej je citit menšie straty tepla cez okná. My ich mame cca 15rokov a su ako nové, jedine s cim treba ratat jej priebezne opotrebenie stahovacieho popruhu /alebo existuje aj elektricke ovladanie/
Prave. Ja som nad tym uvazoval od zaciatku, ale potom som si povedal, ze je to fakt palka a je otazka ci to za tie peniaze stoji. Teraz to asi riesit nebudem, prio je klima pretoze bez nej sa tam zit neda a zvazujem aj nad fotovoltikou, ale po vyskrtnuti to asi vratim na zoznam :)

Autoeditácia príspevku po 8 min 26 sek:
M142 napísal: 10 okt 2023, 12:45 a nemohol by si o tom nieco popisat? kludne do inej temy, napr banalne otazky, celkom by ma zaujimalo v podstate vsetko okolo toho. ako si nasiel ubytko, ceny, problemy, celkove zhodnotenie ci to za to stalo.. :D
Neviem, ci je to na samostatnu temu. V principe nic extra. Od Covidu su zamestnavatelia benevolentnejsi co sa tyka HO, takze som vacsinu casu travila na liptove (odtial pochadzam). No a potom padla idea, ist niekde do exotiky. Minuly rok som bol mesiac v Thajsku s tym, ze som cistocne pracoval, cistocne proste spoznaval Thajsko. Pre zamestnavatela to nebola ziadna zmena. Akurat ja som odtial odchadzal so slzami v ociach a tak padlo rozhodnutie, ze si to musim zopakovat, akurat asi niekde inde, aj ked Thajsko bolo fakt skvele. Povodne to malo byt Bali, ale to medzicasom dost zdrazelo, takze padla volba na Vietnam. Na FB som nasiel apartman v Nha Thrangu na 3 mesiace s tym, ze v tom case (nie som si isty ako je teraz) sa museli viza obnovit kazdy mesiac, takze som na kanci kazdeho mesiaca musel podniknut vyjazd mimo Vietnamu, takze som siel raz do Singapuru a raz do HongKongu.

Problemy ziadne, je tam proste len priserne teplo a dazd som tam videl asi 5x za celu dobu co som tam bol :-D paradoxne prsalo akurat ked som bol v Singapure.

Celkove zhodnotenie je, ze si to zrejme v buducnosti zopakujem (asi zase ina lokalita), ale asi by som sa nezavrel na 3 mesiace do jedneho mesta. Napriklad Da Nang mi prisiel o dost krajsi, ale je samozrejme aj drahsi. A zaroven je Vietnam proste obrovsky :-)

Autoeditácia príspevku po 10 min 32 sek:
hojko napísal: 10 okt 2023, 12:57 Ak dobre citam a chapem, tak tam mas elektricke rohoze. Cize na 100 metrov, ak tam mas 80 metrov vykurovanej plochy pri prikone 100W/m2, tak to je 8kW/hod. Tazko povedat aku mas regulaciu, ale tak kuris napriklad 12 hodin denne, napriklad tak 100 dni, tak to je 8*12*100=9600kW co pri cene napr. 0,22 eur/kW spravi 2112 eur. A to netreba zabudnut na pracku, chladnicku, tv, router, vysavac, kosacku, nabijacky, svetla atd... Takze to realne moze sediet. Mozno tam nie je 100W/m2 rohoz, ale 150W.

Problem je, ze vykurovacie rohoze su lacne na realizaciu, ale drahe na prevadzku. Ale to investora, ktory stavia domy na biznis uz nezaujima.
Tej poslednej vety som si zial vedomy.

Tie cisla ktore uvadzas su popravde trochu desive :-D 0.22eur/kW je trochu moc, nie ?
Aj tych 9600kW celkovo sa mi zda strasne vela, ale to sediet moze lebo v tom vypocte dieru nevidim. Prave preto by som asi mal vyriesit to meranie aspon kurenia, pretoze ma fakt zaujima kolko to realne bezi aj kvoli tomu, ze Hviezdoslavov uz je pomerne tepla lokalita.

Ale ano, z toho co pises aj z toho co si prechadzam inde to naozaj vyzera, ze som tolko kurenim spalit mohol, len je to sok .
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

toto je moja faktura 1.7.22-30.6.23

ak spravne pocitam tak dodavka + distribucia / dodane mnozstvo vychadza na nejakych 19 centov na kw, bez dph, takze hojkova cena sedi.

my teda mame iba elektrinu, podlahove odporove kurenie, boiler, klimatizaciu, indukcnu dosku a elektricku trubu. nie ze by sme neboli ekologicki ale zhasinat zabudame (hlavne deti) casto.
no a samozrejme vsetky mozne servre, pocitace, raspberry pi, 3d tlaciaren, smart zariadenia...
Prílohy
elektrina.png
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Jasne, sorry, mate pravdu. Ja som ratal cistu cenu za kW bez poplatkov za distribuciu. Potom ano, to samozrejme sedi.

Mne prave tie ostatne veci mimo kurenia pri nechcem povedat ze zanedbatelne, ale v kontexte celkovej spotreby ich velmi neriesim prave kvoli tomu, ze tam travim malo casu a napriklad ruru som za ten rok zapol mozno 5x. Bezal boiler, aj ked nie nepretrzite a mimo tych troch mesiacov chladnicka. Desktop mam tiez len cca 2 mesiace, predtym len NB. Nejake NAS je v stadiu uvah, rovnako tak vacsie stereo, ale zatial je tam len pomerne maly 58" LED TV so soundbarom, obcasne pouzivany kavovar (teda, ja ho pouzivam casto, ale len ked tam som :-D ) a moj oblubeny desiatovac/zmrzlinovac.

Toto bude podla mna fakt zalezitost alebo toho kurenia, alebo sa niekde stala chyba.

Ani ta chladnicka toho podla mna nezozerie tolko. Je sice pravda, ze je to Ecko, kedze tie vstavane proste zeru viac, ale zase je pomerne mala. A zase ty mas klimu, co v lete asi zozerie pomerne hodne, nie ?

Ale asi hej, asi to nakoniec aj tak vyjde. Ak to kurenie bezalo v temperovacom rezime, asi sa ta moja nepritomnost az tolko neprejavi a na tych zvysnych spotrebicoch zrejme tiez az tolko neusetrim.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

akoze nemame tu klimatizaciu zapnutu nejak pravidelne ale tiez to nejak nekontrolujeme.

od koho inak beries elektrinu a aku mas tarifu? my sme v SPP a mame DD5, co je akoze specialne urcene pre priamovyhrevne vykurovanie. 20 hodin denne je nizka tarifa a 4 hodiny pocas dna je vysoka tarifa kedy je kurenie vypnute.
ako mozes vidiet graf tak nizka tarifa tvori viac nez 95% ceny.

Autoeditácia príspevku po 6 min 28 sek:
ale obavam sa ze to tiez nespravi az taky rozdiel, ked pozriem ze NT u mna je 77 eur a pokial by si mal jednotarifovu (DD2) tak je to 88 eur...

(ako to pozeram tak sa normalne zamyslam ze prejdem z DD5 na DD2, to vypinanie/zapinanie pocas dna je trochu otravne a v zime som to par krat citil (aj ked este ked sme zariadovali) ze sa citelne ochladi za 10 minut ako sa to vypne... tiez ked sa to vypne na 30-45 minut tak musi potom trochu viac makat aby sa zase dostal naspat na povodnu teplotu)
Prílohy
spotreba.png
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Ak sa nemylim, aj platba za odberne miesto je ina pri DD5 vs DD2, alebo nie?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Ja mam prave DD2 od ZSE.

No prave tak ako to popisujes u nas na liptove kde mame elektricke konvektory. Tam to clovek pusti, vykori to, ale az to vypnes, za 10-15m je tu zima a si na zaciatku. V mojom domceku mi ta izolacia pride hodne inde. Typicky aj teraz ked mame celu noc vonku 14-17 stupnov, ja mam v izbe stale 24 aj ked este nekurim. Aj ked pred spanim vyvetram a teplota vnutri padne na nejakych 21, za pol hodku je to zase spat.

A naopak v zime ked sme skladali kuchynu som vykuril obyvacku na 24 stupnov kvoli priatelke, ale na noc som to znizil na normalnych 21.5 co si davam ja a ked som tam rano prisiel, stale tam bolo 24. Takze mi to skratka prislo, ze to kurenie sice nieco zozerie kym to vyhrieva, ale nasledne udrziavanie uz je vyrazne lacnejsie.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

aacid napísal: 10 okt 2023, 14:11 toto je moja faktura 1.7.22-30.6.23

ak spravne pocitam tak dodavka + distribucia / dodane mnozstvo vychadza na nejakych 19 centov na kw, bez dph, takze hojkova cena sedi.
Ja som ratal 1273€ delene 7879kw a vyslo mi to 16,1 centa/kw s DPH. Ale v tom zaratane poplatky aj za hodiny takze v realy budes na cca 14,5c/kw
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 10 okt 2023, 12:06 tomu rozumiem, mna zaujima ci ak to vymenis miesto poistky ci to bude fungovat ako poistka a teda pri skrate sa to vypne a budem to moct znova zapnut alebo ci to pri skrate vyhodi vonkajsie poistky alebo nebodaj rovno zhori.
Nie je ziadny dovod to za istic nahradzat. Ani to logiku nedava. Staci to doplnit do obvodu.

aacid napísal: 10 okt 2023, 10:54alebo si kupit vlastne elektromery domov, minimalne nejake smart zasuvky ktore ti meraju aj spotrebu a na tie zapojit spotrebice ktore ti bezia neustale. s podlahovym kurenim je to tahsie ale myslim ze sa daju kupit aj priamo smart poistky ktore ti to budu merat.
Uplne v pohode aj na podlahovku sa daju dat smart merace. Nie je vobec dovod preco nie.

Johnnny napísal: 10 okt 2023, 13:50ale potom som si povedal, ze je to fakt palka a je otazka ci to za tie peniaze stoji.
Mozes konkretizovat? Ja ked do toho zaratam ten komfort tak mi to vobec nepride drahe.

Tipujem ze viac nez 50% spotreby robilo prave to kurenie. Aj tych 15st temperovanie daco spravi.
Ked budes mat tu klimu a aj tak budes chciet kurit aj podlahovkou na prijemne chodenie na boso tak termostat by sa mal dat nastavit aby kuril len na pozadovanu teplotu podlahy a tep.v priestore by ignoroval. Nasim som to tak navrhol a nastavi a su spokojni.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas napísal: 10 okt 2023, 22:45Nie je ziadny dovod to za istic nahradzat. Ani to logiku nedava. Staci to doplnit do obvodu.
priestor, pokial by si chcel za kazdy istic dat merac tak potrebujes 2x vacsiu skrinu, ak tam nemas taku rezervu, musis kupovat novu skrinu alebo druhu skrinu a tu musis znova zasekat do steny (my ju teda zasekanu mame).
wladas napísal: 10 okt 2023, 22:45Uplne v pohode aj na podlahovku sa daju dat smart merace. Nie je vobec dovod preco nie.
znova si limitovany priestorom. viem ze su smart vypinace co vies dat pod ovladac v stene ale napriek tomu ze som kupil minimalne 3 pod niektorymi ovladacmi skratka tolko miesta nie je aby sa tam zmestil.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Existujú aj inteligentné ističe..

http://www.smartonoff.sk/kategoria/smar ... tromer-r2/
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

wladas napísal: 10 okt 2023, 22:45 Mozes konkretizovat? Ja ked do toho zaratam ten komfort tak mi to vobec nepride drahe.

Tipujem ze viac nez 50% spotreby robilo prave to kurenie. Aj tych 15st temperovanie daco spravi.
Ked budes mat tu klimu a aj tak budes chciet kurit aj podlahovkou na prijemne chodenie na boso tak termostat by sa mal dat nastavit aby kuril len na pozadovanu teplotu podlahy a tep.v priestore by ignoroval. Nasim som to tak navrhol a nastavi a su spokojni.
Skor nemozem. Nenechaval som si robit cenovu ponuku, ale s ohladom na velkost okien atd mi to vyslo, ze by som za to dal kludne cez 5000eur a to uz sa blizim k cene FVE co mi v tomto smere aspon z pohladu setrenia dava vacsi zmysel.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ta FVE by sa ti zaplatila vzhladom na tvoju spotrebu? Neviem ako je to u nas, existuje aj u nas ta virtualna penazenka, kde moze clovek dodavat prud do siete z domacej FVE, ze mu to potom odrataju z celkoveho uctu za elektrinu?

Autoeditácia príspevku po 21 min 27 sek:
Edit// tak existuje virtualna bateria...
Cize za dodanu elektrinu do siete mi neplatia, ale mozem si odratat vyrobenu energiu z celkovej faktury. Pozeram, ze najviac zakaznikov maju ZSE vyse 12 tisic, logicky. Na vykurovanie el panelmi a v lete zase na klimatizaciu, plus spotrebice by to bolo mozno idalne riesenie. Ak by sa vyrobilo dostatok energie, tak by to mohlo pokryt cele naklady domacnosti za rok, aj na zimne vykurovanie, ci? Samozrejme museli by sa platit poplatky distribucii a nejaky drobny poplatok za virtualnu bateriu. Vyuziva tu niekto virtualnu bateriu? Is it as good as it sounds?
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Osobne si myslim, ze v dohladnej dobe nie, ale napriek tomu nad tym uvazujem, aj ked sa mi to buduci rok asi nepodari. Uz len s vidinou toho, ze skor ci neskor budem nuteny kupit elektricke auto a to by asi ciastocne riesilo aj problem s tou bateriou.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ale musíš počítať s tým, že FVE sa na vykurovanie použiť nedá, ak sa teda bavíme o systéme s max. výkonom <15 kWp, pretože v zime generujú tie panely tak 10% toho, čo v slnečných mesiacoch v lete. To znamená, že vygenerovaná elektrina nepokryje ani spotrebu bežných spotrebičov v domácnosti, nie to ešte kúrenie.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

To je samozrejme. Obzvlast pri mojej nie velkej ploche strechy. Preto to ani nie je priorita, skor plan do buducna ked budem mat nejake eura bokom.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Regulovanie podlahového vykurovania vypínaním a zapínaním je hlúposť. Neušetríš nič a efektívne tým nič regulovať nebudeš lebo chvilu trva nez sa zohreje poter a zacnes realne kúriť. Su k tomu na internete realne výpočty ludi. Efektívnejšie uz je kúriť stale na konkretnu teplotu.

Ak chces setrit, treba klimu. Ta podla typu a podla vonkajšej teploty vie spravit z 1kw elektriny spravit viac ako 3kw tepla. Cize Idealne aby si pustil trosku podlahovku aby ta nebola uplne studena ked budes chodit naboso a zbytok dokúriš klímou
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Toto je mi jasne a myslim, ze niekde v tejto teme som to aj spominal. Ono to hlavne velmi nejde. Napriklad v spalni by som mal rad celu noc chladno a kuril tam len vtedy ked vstavam, ale tej podlahovke realne trva hodiny kym to zacne kurit.

Ale, ako som pisal, tym, ze som tam byval nepravidelne, takze som sa o tu regulaciu snazil a myslim, ze to zmysel ma. Ono ked clovek nepride do baraku 1-2 tyzdne, nema zmysel drzat tam 20 stupnov.

Usetrit chcem, ale nie uplne na ukor komfortu, takze podlahovku budem pouzivat podobne ako doteraz, mozno s klimou to trochu upravim.

Ked sme BTW pri klime. Tu riesit musim, pretoze bez toho sa zit neda :-) Nejake rady, pripadne idealne obdobie kedy a u koho (okolia BA) to riesit ?
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Ano uz ked ides na tyzden orec tak sa ti oplati upravivat kurenie. Myslel som, ze sa neoplati upravivat v priebehu jedneho dňa.

Klimu rieš kedy sa ti bude dat. Nie je najlepsi termin. Cez zimu ale maju menej montáži vseobecne.
Napísať odpoveď