SSD v notebooku

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

SSD v notebooku

Príspevok od používateľa 94jakub »

Zdravím.

Objavil sa mi menší(vlastne väčší) problém s diskom. Je to dokúpený SSD do M.2 slotu v notebooku (Lenovo U430)
Sadol som k NB a Windows zamrzol tak som ho vypol natvrdo a keď som znova zapol pri
štartovaní Windows 10 sa zastavil na "Scanning and repairing drive C: 56%"
Ak som to chcel pred tým preskočiť, tak sa sekol ešte pri tom odpočte.

Windows už teda považujem za odpísaný. Nabootoval som teda Ubuntu z USB. Disk išiel mount-núť len read-only, vraj bol Windows hibernovaný a Ubuntu nedovolí read-write.
Toto sa mi nepodarilo obísť. Tak som cez read-only našťastie zálohoval čo som potreboval a chcel som naformátovať celý disk.

Pri inštalácii Windowsu viem vymazať všetky partície ale inštalácia zamrzne na 0%.
Cez Linux tiež viem vymazať partície ale pri vytvorení novej alebo formátovaní pôvodných to zamrzne a nič nespraví.
Skúšal som aj GParted Live, takisto zastane na tvorbe novej partície/formátovaní a nič nespraví.

Cez Live Ubuntu som sa snažil ten disk naformátovať alebo sa dostať read-write na hlavnú partíciu.
Skúšal som všetký možné mount, ntfsfix, ntfs-3g na vymazanie hiberfil.sys, nijako som sa nedostal na disk okrem čítania.

Je to m.2 takže ho nemám ani ako dať do iného PC a tam skúsiť formátovať.
Našťastie je v NB pôvodný HDD, ktorý aktuálne chcem sformátovať(bol nejaký problém s UEFI, GPT, bootom and shit, tak ho chcem vyčistiť) a zatiaľ hodiť Windows tam.

Neviem, či ešte existuje nejak riešenie ako ten disk sformátovať aby bol použiteľný. Budem zaň vďačný.
Takže ho neviem nijakým spôsobom naformátovať ale data na ňom viem čítať a vyzerajú byť v poriadku, čo je(aspoň pre mňa) zaujímavé a preto mu ešte dávam nejakú nádej, že je možné to opraviť. Inak to vidím na reklamáciu.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: SSD v notebooku

Príspevok od používateľa 4040 »

Skúsil si vymazať všetky partície na disku ?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Cez všetky možnosti, čo som spomínal vyššie som skúšal vymazať partície.
Vždy to skončilo tak, že vymazať sa dali no vytvoriť nové už nešlo. Pri vytváraní sa to vždy seklo na 0% (tipujem, že to ďalej ani nešlo).
Skúsil som nechať aj nealokované miesto, no po reštarte sa partície znova objavili.

Inak som medzi tým ešte vyskúšal nejakú utilitu na vyčistenie disku (dban.org), 10 minút stál na 0.03% a potom skončil.
Tiež som skúsil diskpart z inštalačky windowsu, partície som zmazal, dokonca sa mi podarilo vytvoriť ako keby prázdnu partíciu (v diskpart označená ako RAW),
no keď som ju chcel sformátovať na NTFS. tak chyba hneď pri 0%.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Skús to v tom programe :
https://www.partitionwizard.com/free-pa ... nager.html
Formát RAW je pre Win chybný disk, pretože ho nevie prečítať ani použiť.Takže, ak sa nič nezmení , tak reklamuj.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

DBAN mozes skusit v rychlom rezime. Teda zmenit Method. Alebo aj tak stal na tych 0.03%?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Včera som ešte stíhol nainštalovať Win na pôvodný HDD v notebooku.
Dnes som chcel ten disk ešte pozrieť cez nový disk a skúsiť nejaké programy cez Win, kedže som ho pred tým nemohol ani nabootovať.
No disk vo Windowse už ani nevidím. Ani v správcovi diskov ani cez diskpart. V linuxe stále len ako read-only.
Nech robím, čo robím naformátovať ho nejde nijakým spôsobom, aj keď partície sa naoko zmazať dajú(žiadny program ich asi "reálne nezmaže").

Nabootovať z neho nejde. Ak chcem preskočiť kontrolu disku, sekne sa na tom odpočte pred kontrolou. Ak pustím kontrolu disku, vždy sekne na 56%.

DBAN som skúšal len v default nastaveniach. Keď mi nefungoval ani žiadny iný spôsob ako ho naformátovať, tak som sa s DBANom ďalej nebavil.

Takže asi pôjde na reklamáciu. Čo ma však fascinuje, že v Linuxe viem disk normálne otvoriť ako read-only a všetky data tam sú, dokonca som si odtiaľ zálohoval nejaké veci. No nič iné sa s ním nedá spraviť.
Napísať odpoveď