stagnacia vyvoja notebookov ?
-
qwerty-xyz
stagnacia vyvoja notebookov ?
Tema je jasna. Podla mna je zbytocne presuvat do hardware temy....
Tablety a mobily prichadzaju s piatimi palcami na uhlopriecke, full HD displejmi a stvorjadrovymi procesormi, uz som pocul ze niektory vyrobca tam pcha aj 8 jadro.
Preto sa pytam co sa to deje ? preco notebooky spia vo vyvoji? ved na 15,6 tku monitor uz malo byt rozlisenie 4K a nieto full HD. Dalej baterie, rada timelineX od aceru bola to posledne co slo ruka v ruke kde sa ponukal vykon a vydrz baterie aj okolo 8 hodin.
chcem vediet, preco sa nerobia notebooky s brutal vydrzou baterky, stvorjadrovym vykonnym procesorom, perfektnym displejom, grafikou, pamatou a HDD plus SSD za normalnu cenu? ved jezisi to nie je mozne ako notebooky spia v tomto.... preco?
Tablety a mobily prichadzaju s piatimi palcami na uhlopriecke, full HD displejmi a stvorjadrovymi procesormi, uz som pocul ze niektory vyrobca tam pcha aj 8 jadro.
Preto sa pytam co sa to deje ? preco notebooky spia vo vyvoji? ved na 15,6 tku monitor uz malo byt rozlisenie 4K a nieto full HD. Dalej baterie, rada timelineX od aceru bola to posledne co slo ruka v ruke kde sa ponukal vykon a vydrz baterie aj okolo 8 hodin.
chcem vediet, preco sa nerobia notebooky s brutal vydrzou baterky, stvorjadrovym vykonnym procesorom, perfektnym displejom, grafikou, pamatou a HDD plus SSD za normalnu cenu? ved jezisi to nie je mozne ako notebooky spia v tomto.... preco?
-
Nadeo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Re: stagnacia vyvoja notebookov ?
Pretoze pre vyrobcov je vyhodnejsie vyvinut tabletovy/mobilny display s co najvacsim rozlisenim. Na to teraz letia ludia. Ale inak asi po prvy krat musim s tebou suhlasit, notebooky by mali byt uz inde. (hlavne ak si porovnam moj notebook s razer edge
)
-
hojko
Site Admin
Zda sa ti FullHD pri notebooku malo v porovnani s displejom mobilu??? Nemyslis, ze je rozdiel pozerat sa na mobil/tablet z blizky 30cm a na notebok vzdialeny 70cm???
-
Grim
Darca
...nejde iba o displej...dnešné "netbooky" sú len prebalené notebooky spred !15! rokov...ja mám doma notebook, ktorý sme dostali na vianoce ešte keď som chodil na základnú školu...ten notebook má 11 rokov a parametre 1,6 Ghz procesor a 512MB RAM...rozšíriť RAM o polovicu a dať tam dvojjadrový procesor je za 11 rokov trochu málo...ja viem, porovnávam priemerný notebook z tej doby s úplne podpriemerným dnešnej doby, ale v oblasti PC je dnes vývoj oveľa ďalej...pravda je, že ľudia dnes idú po mobiloch, ktoré v podstate nahrádzajú v mnohom práve notebooky a netbooky...profi hráči a ľudia, ktorí potrebujú na PC pracovať a nie chodiť na pokec a FB si vyskladajú stolný PC na mieru...vraj teraz predaj PC klesá, ale taktiež sa na druhej strane všetko orientuje na mobilné zariadenia...kto sleduje dianie na CES 2013, tak vie...notebooky sú momentálne segment trhu, ktorý je tak trochu menej zaujímavý...
Nepovedal by som, že vývoj stagnuje. Ide o to, že výrobcovia chcú samozrejme stále zaryžovať keď sa technológia posunie.
V dnešnej dobe pri CPU nejde o počet jadier ale o riešenie mikroarchitektúry ako takej. To už pochopilo aj AMD keď sa snažilo súperiť s Intelom v desktop segmente za posledné roky, čo viedlo k poklesu podielu AMD v segmente desktopov napríklad. Viac jadier neznamená vyšší výkon automaticky. Veď taký Bulldozer tiež nie je "pravé" 8 jadro. Roadmapy sú setnuté a posúva sa podľa nich. Veď čoskoro je tu Haswell. Pchať do noťasov radiátory s vysokým TDP nie je práve najšťastnejšie riešenie. Preto sa musí pri notebookoch na toto brať ohľad. A myslím, že Intel ide v tomto momentálne správnym smerom čo sa týka pomeru výkonu/spotreby a tým pádom aj tepelných nárokov. Ono v noťasi nemáš taký airflow ako keď si skladáš desktop.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haswell_%2 ... tecture%29
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di ... idf_7.html
Taktiež ohlásená podpora 4K native resolution pre Ivy bridge. Pointa je ale v tom, že 4K je na notebooky overkill.
Batériu si môžeš vo väčšine prípadov k notebooku dokúpiť viac článkovú, ak Ti defaultná nepostačuje. Taktiež take ultabooky sú pekne optimalizované a majú peknú výdrž. Taktiež existuje riešenie hybridných SSD+HDD čo sa storageu týka. Ten posun nie je taký pomalý ako sa zdá. Pre nezainteresovaného človeka sa to môže zdať. Tiež nemôžme pri desktopoch porovnávať napr. prvé generácie 4 jadrových CPU Core 2 Quad s Ivy Bridge. Jednoducho je to obrovský posun. Myslím, že nároky, ktoré máš, spĺňajú dnešné ultrabooky. Veľmi ale závisí od toho načo výkon potrebuješ. Taktiež nemôžes vôbec porovnávať CPU v mobile s CPU v noťasi.
V dnešnej dobe pri CPU nejde o počet jadier ale o riešenie mikroarchitektúry ako takej. To už pochopilo aj AMD keď sa snažilo súperiť s Intelom v desktop segmente za posledné roky, čo viedlo k poklesu podielu AMD v segmente desktopov napríklad. Viac jadier neznamená vyšší výkon automaticky. Veď taký Bulldozer tiež nie je "pravé" 8 jadro. Roadmapy sú setnuté a posúva sa podľa nich. Veď čoskoro je tu Haswell. Pchať do noťasov radiátory s vysokým TDP nie je práve najšťastnejšie riešenie. Preto sa musí pri notebookoch na toto brať ohľad. A myslím, že Intel ide v tomto momentálne správnym smerom čo sa týka pomeru výkonu/spotreby a tým pádom aj tepelných nárokov. Ono v noťasi nemáš taký airflow ako keď si skladáš desktop.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haswell_%2 ... tecture%29
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/di ... idf_7.html
Taktiež ohlásená podpora 4K native resolution pre Ivy bridge. Pointa je ale v tom, že 4K je na notebooky overkill.
Batériu si môžeš vo väčšine prípadov k notebooku dokúpiť viac článkovú, ak Ti defaultná nepostačuje. Taktiež take ultabooky sú pekne optimalizované a majú peknú výdrž. Taktiež existuje riešenie hybridných SSD+HDD čo sa storageu týka. Ten posun nie je taký pomalý ako sa zdá. Pre nezainteresovaného človeka sa to môže zdať. Tiež nemôžme pri desktopoch porovnávať napr. prvé generácie 4 jadrových CPU Core 2 Quad s Ivy Bridge. Jednoducho je to obrovský posun. Myslím, že nároky, ktoré máš, spĺňajú dnešné ultrabooky. Veľmi ale závisí od toho načo výkon potrebuješ. Taktiež nemôžes vôbec porovnávať CPU v mobile s CPU v noťasi.
podla mna vyvoj notebookov vobec nestagnuje, tato tema svedci len o qwertyho neinformovanosti momentalnej situacie, zachvilu pride prevrat v podobe Hashwellu, integrovane grafiky budu mat 2nasobne vyssi vykon, bude na tahu AMD, uvidime s cim pridu, ci aj ich grafiky budu mat vlastne videopamate...
a vies preco? pretoze vyrobit 5" a 15" perfektny displej je sakra rozdiel v cene aj vo vyvoji, s tou baterkou to nie je celkom pravda, uz sa davaju do nb li-polky miesto li-Ion, ma to aj svoje negativa, ale stale prevlada vyssia vydrz baterie, dat do notebooku vykonny procesor spolu s ssd a samostatnou grafikou a predavat to za 450€ sa neda, ved len 2,5" ssd 250gb ssd stoji 200€qwerty-xyz napísal: chcem vediet, preco sa nerobia notebooky s brutal vydrzou baterky, stvorjadrovym vykonnym procesorom, perfektnym displejom, grafikou, pamatou a HDD plus SSD za normalnu cenu
-
theBliZZard
Star
Myslim, ze vyvoj baterie (zdroja) a notebook su 2 rozdielne veci. Cez leto bol o tom pekny clanok v PC Revue, ze vyvoj baterky, ako takej sa oproti ostatnym technologiam za poslednych x rokov vlastne nepohol a bude to stale vacsi a vacsi problem v novsich technicky narocnych zariadeniach.qwerty-xyz napísal: chcem vediet, preco sa nerobia notebooky s brutal vydrzou baterky, ...
-
qwerty-xyz
okej, tak inak chlapi. Preco sa neposunul vyvoj baterie ? kapacity a podobne ? neverim ze hlavy v elektrotechnickom priemysle na to nevedia prist.
Hojko: ci kto to pisal, pozri, kolko notebookov co vidis v predaji ma stale rozlisenie nejakych 1366x768 ? ... jezisi, vacsina. chcem vacsie a lepsie rozlisenie aby bolo standardom. Pre ostatnych naopak, vyvoj a trendy sledujem, ale tiez sa nemozem spoliehat na to ze budem skakat od radosti pri tazkych palkach za notebooky. A s vydrzou baterie to je specificke hlavne v tomto ze ked vyrobca napise 4 hodiny tak ked na tom pustite nieco narocnejsieho tak sa z toho razom stavaju 2 a pol hodiny. Kludne dobry film, naplno jas, naplno zvuk, .... Ked ale ma vydrz 8 hodin, tak nech je realnych pri takomto zatazeni 5 a pol a to je uz ina nôta. nevravim o hrach a podobne. typu ze niekto potrebuje notas aj do prirody a v podstate pouzivat normalne cez den a zo sebou mat co najmenej veci.
jednoducho podla mna to stoji. ale chlapi o tom je diskusia tak diskutujte.
Hojko: ci kto to pisal, pozri, kolko notebookov co vidis v predaji ma stale rozlisenie nejakych 1366x768 ? ... jezisi, vacsina. chcem vacsie a lepsie rozlisenie aby bolo standardom. Pre ostatnych naopak, vyvoj a trendy sledujem, ale tiez sa nemozem spoliehat na to ze budem skakat od radosti pri tazkych palkach za notebooky. A s vydrzou baterie to je specificke hlavne v tomto ze ked vyrobca napise 4 hodiny tak ked na tom pustite nieco narocnejsieho tak sa z toho razom stavaju 2 a pol hodiny. Kludne dobry film, naplno jas, naplno zvuk, .... Ked ale ma vydrz 8 hodin, tak nech je realnych pri takomto zatazeni 5 a pol a to je uz ina nôta. nevravim o hrach a podobne. typu ze niekto potrebuje notas aj do prirody a v podstate pouzivat normalne cez den a zo sebou mat co najmenej veci.
jednoducho podla mna to stoji. ale chlapi o tom je diskusia tak diskutujte.
Potrebujes vydrz? Kup si pridavnu, mne moje vajco vydrzi 12 hodin a baterka ani nie je poriadne vidiet
-
audiotrack
VIP
batérie nie sú ani tak o elektrotechnike ako o chémii. A tam nás tie chemické reakcie v batériach moc nepustia ďalej. Jednou možnosťou je robiť väčšie (a teda aj ťažšie čo je nažiadúce) batérie, druhou možnosťou je robiť ostatné súčasti menej energeticky náročné. A práve toto je dnešný trend. Preto máš notebooky s parametrami ako máš. Ono spraviť sa dá aj super notebook a bude mať aj dobrú výdrž baterky. Ale načo? Cena bude taká vysoká že to nikto nebude kupovať.
Podľa mňa je to skôr o marketingu a nielen medzi notebookmi. Jednoducho pre väčšinu ľudí je pridaná hodnota medzi (pod)priemerným notebookom a namakanou mašinou nehodná rozdielu ceny. Preto nie sú firmy až tak tlačené do vývoja.
-
audiotrack
VIP
tak pozor, vývoj a predaj sú dve rôzne veci. Do vývoja tlačené sú, lebo vymyslieť niečo nové im zaručí patenty za ktoré majú pasívny príjem od ostatných čo to chcú použiť. Navyše, výrobcovia HW nerobia iba notebooky a tablety pre užívateľov. To je len časť ich produkcie. Ale aj počítače pre NASA, CERN, Pentagon, Superpočítačové centrá, Clustery a čo ja viem čo všetko musí niekto robiť. A tam sa už nešetrí na cpu a ramke. Tam už ide to najlepšie čo máme. Ak to nemáme my (ako výrobca) tak im to ponúkne niekto iný a nám uniknú pekné tržby. Takže vývoj ide dopredu vždy. Výroba ide ale len tým smerom ktorý má perspektívu
S tým samozrejme súhlasím, ale ide o masového zákazníka tak technologická presýtenosť je evidentná, či hovoríme o notebookoch, tabletoch, smartfónoch, foťákoc či dokonca napr. autách - veľa srandičiek je skôr na škodu ako na úžitok.
Kto si priplatí za rozdiel 12 Mpx a 16 Mpx..? Tam smerujem. Samozrejme TOP liga je o inom, s tým súhlasím, ale to určite nie je to z čoho tie firmy žijú.
Kto si priplatí za rozdiel 12 Mpx a 16 Mpx..? Tam smerujem. Samozrejme TOP liga je o inom, s tým súhlasím, ale to určite nie je to z čoho tie firmy žijú.
-
qwerty-xyz
no pri MPx by sme sa vedeli bavit dlhsie, tam je podstatna velkost cipu ako pocet Mpix.
takze prihodim znova nieco.
--na vacsine slabe wifi, jednouche antenky postacujuce na zaklad, nic vynimocneho.
-- aj na drahsich kusoch uplne na hovno web kamery. preco? podla mna nie je problem hodit dobru web kameru do notebooku. mimo ineho kde su prisvetlovacie diody? problem hodit ku web kamere jednu cree-led 3W alebo staci len 1W cez zvacsovaciu optiku a paraaaaada, ovela lepsie by sa komunikovalo podvecer, pri "blbom" svetle. o SUME a podobnych veciach ani nehovorim, ved dnesna web komunikacia je na smiech . . .
--- castokrat vacsinu notebooku zaserie CD romka, naco? ved tam prasknime dobru grafiku, ssd cko pre system, 1TB HDD, win 8 alebo 7, zvukovu kartu a dobru RAM ku !!!! lebo co zistujem tak vela notebookov ma vstavanu a vela notebookom hra proste notebook slabo ohladne zvuku.
--- repraciky? jezisi tie 0,5 Watt co su zabudovane, ved to je hroza a des. Neni problem dat 2 Watt alebo 4 watt repraciky, od dobrej firmy s dobrym zvukom.
--- displej ? smiesne rozlisenie, smiesna technologia, LED uz teraz su dobre celkom, ale ludia no taaak. INAK moj napad bol ze. PRECO nedaju na notebook, na displej zo zadnej strany, ked zavriete notebook tak vrchna strana E-INK displej? jezisi ved to by zabilo komplet vsetkych. mate malo baterky? tak preco si neprecitat aspon nejaku tu knihu, ANO fungovalo by to ako velka citacka knih, ale je to podla mna sikovnejsie riesenie ako so sebou vlacit X zariadeni.
--- PODSVIETENA KLAVESNICA --- preco to nie je standard? jezisi neverim ze podsvietit ju je az taky technologicky narocny proces, a kopec ludom by to zlahcilo vela veci, a usetrilo zrak.
--- DIALKOVE OVLADANIE --- niektore hp cka mali, podla mna IDEALNE riesenie, sorry ze pisem stale velkym ale ved to su do oci bijuce aspekty, napr mate touch pad a tlacidlom ho vyberiete cely, ma v sebe zabudovanu nejaku malu baterku, a automaticky je spojeny s notebookom na svojej frekvencii kde to ani netreba nastavovat, od postele pekne krasne na dotyk si chodite po touchpade a robite co treba. JASNEEEEEE androidaci a rovnako aj ja sme si to poriesili, ale bola by to sikovna utilitka za paaaar korun.
Ide o to aby notebook splnal plnohodnotny prenosny pocitac a potrebovali ste k nemu co najmenej veci, aspon to je moj nazor, neviem ako vy, ale jasne mozme sa hrat na externe baterky, mysky, zvukovky, repraky, chladenia, blue ray romky, klavesnice a co dostaneme ? ze budem mat notebook ale na to aby som ho pouzil budem potrebovat dalsi rupsak veci.
takze prihodim znova nieco.
--na vacsine slabe wifi, jednouche antenky postacujuce na zaklad, nic vynimocneho.
-- aj na drahsich kusoch uplne na hovno web kamery. preco? podla mna nie je problem hodit dobru web kameru do notebooku. mimo ineho kde su prisvetlovacie diody? problem hodit ku web kamere jednu cree-led 3W alebo staci len 1W cez zvacsovaciu optiku a paraaaaada, ovela lepsie by sa komunikovalo podvecer, pri "blbom" svetle. o SUME a podobnych veciach ani nehovorim, ved dnesna web komunikacia je na smiech . . .
--- castokrat vacsinu notebooku zaserie CD romka, naco? ved tam prasknime dobru grafiku, ssd cko pre system, 1TB HDD, win 8 alebo 7, zvukovu kartu a dobru RAM ku !!!! lebo co zistujem tak vela notebookov ma vstavanu a vela notebookom hra proste notebook slabo ohladne zvuku.
--- repraciky? jezisi tie 0,5 Watt co su zabudovane, ved to je hroza a des. Neni problem dat 2 Watt alebo 4 watt repraciky, od dobrej firmy s dobrym zvukom.
--- displej ? smiesne rozlisenie, smiesna technologia, LED uz teraz su dobre celkom, ale ludia no taaak. INAK moj napad bol ze. PRECO nedaju na notebook, na displej zo zadnej strany, ked zavriete notebook tak vrchna strana E-INK displej? jezisi ved to by zabilo komplet vsetkych. mate malo baterky? tak preco si neprecitat aspon nejaku tu knihu, ANO fungovalo by to ako velka citacka knih, ale je to podla mna sikovnejsie riesenie ako so sebou vlacit X zariadeni.
--- PODSVIETENA KLAVESNICA --- preco to nie je standard? jezisi neverim ze podsvietit ju je az taky technologicky narocny proces, a kopec ludom by to zlahcilo vela veci, a usetrilo zrak.
--- DIALKOVE OVLADANIE --- niektore hp cka mali, podla mna IDEALNE riesenie, sorry ze pisem stale velkym ale ved to su do oci bijuce aspekty, napr mate touch pad a tlacidlom ho vyberiete cely, ma v sebe zabudovanu nejaku malu baterku, a automaticky je spojeny s notebookom na svojej frekvencii kde to ani netreba nastavovat, od postele pekne krasne na dotyk si chodite po touchpade a robite co treba. JASNEEEEEE androidaci a rovnako aj ja sme si to poriesili, ale bola by to sikovna utilitka za paaaar korun.
Ide o to aby notebook splnal plnohodnotny prenosny pocitac a potrebovali ste k nemu co najmenej veci, aspon to je moj nazor, neviem ako vy, ale jasne mozme sa hrat na externe baterky, mysky, zvukovky, repraky, chladenia, blue ray romky, klavesnice a co dostaneme ? ze budem mat notebook ale na to aby som ho pouzil budem potrebovat dalsi rupsak veci.
Súhlasím a qwertym. Hlavne tá podsvietená klávesnica a video hovory. Ale podľa mňa nechcú to robiť kvôli tomu lebo by mali na výrobu väčšie náklady a keby chceli na tom zarobiť tak by to museli o dosť zdražiť a tým pádom by to kúpilo menej ľudí a moc by s tým nevyhrali.
-
audiotrack
VIP
qwerty, tak teraz si zrátaj koľko by taký book stál. Pod 700 by si sa určite nedostal. A kto by to za tú cenu kúpil?
-
qwerty-xyz
ja ti neviem, ved vsetci vysokoskolaci beru notebooky, ... teda vacsina.
-
audiotrack
VIP
ale hentaké? Načo je vysokoškolákovi 1TB disk, neviem koľko megapx kamera s diodou a podobne. Si tam dal parametre čo nevyužije ani človek ktorého počítače živia (programátor, grafik...) a nie ešte nejaký študák čo si to má kúpiť za 700€ keď má ledva na intrák
-
qwerty-xyz
vies aj sam ze vyuzije. keby to bolo dostune vyuzije to a 1TB HDD je dnes nic, vies aj sam. Par filmov v HD,full HD, par dobrych hier, nejaka hudba nejake serialy a ani nevies kedy a je to v tahu.
podla mna by sa vyuzilo Audio, urcite, poznam ludi ktori by to docenili urcite, ja sam patrim medzi nich a isto by sa ich naslo viacej. aj za cenu 700 eur. ja som svoj notebook kupoval za 28 000 sk, ... a vedel som preco ho kupujem. Ide o to neprehnat cenu a zaplatit si uz v dnesnej dobe za nieco viac. o tom je tema, ze na to kolko stoja by uz mali ponukat ovela ovela viacej, minimalne to co som rozpisal.
INAK by ssom vedel takychtto tem zalozit viac, sledujte napr REPRODUKTORY K PC. 2.1 tky s realne velkym vykonom a dobrou hratelnostou jednoducho nezozeniete. Ja mam jedny co uz mame 6 rokov, hraju paradne uz boli aj v oprave, ale inak bez sance. ...... ziadne ine za podobnu cenu (nase vtedy kupovane 1950 sk, ) sa jednoducho zohnat nedaju a ani za drahsie, proste lepsie a vykonnejsie nepohraju. Stale sa bavime o 2.1
podla mna by sa vyuzilo Audio, urcite, poznam ludi ktori by to docenili urcite, ja sam patrim medzi nich a isto by sa ich naslo viacej. aj za cenu 700 eur. ja som svoj notebook kupoval za 28 000 sk, ... a vedel som preco ho kupujem. Ide o to neprehnat cenu a zaplatit si uz v dnesnej dobe za nieco viac. o tom je tema, ze na to kolko stoja by uz mali ponukat ovela ovela viacej, minimalne to co som rozpisal.
INAK by ssom vedel takychtto tem zalozit viac, sledujte napr REPRODUKTORY K PC. 2.1 tky s realne velkym vykonom a dobrou hratelnostou jednoducho nezozeniete. Ja mam jedny co uz mame 6 rokov, hraju paradne uz boli aj v oprave, ale inak bez sance. ...... ziadne ine za podobnu cenu (nase vtedy kupovane 1950 sk, ) sa jednoducho zohnat nedaju a ani za drahsie, proste lepsie a vykonnejsie nepohraju. Stale sa bavime o 2.1
-
Grim
Darca
...nie qwerty, nevyužije...a že ty prehlásiš že využije, neznamená, že to tak je...s tými reprákmi súhlasím...hlavne čo sa designu týka je to humus...chcel som nové, ale keď som zbadal, čo ža špatu by som mal na stole, tak som sa na to vykašľal...