Štatistický úrad

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Innocence
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Štatistický úrad

Príspevok od používateľa Innocence »

Zdravím, cez týždeň budeme mať v rámci prednášky besedu s človekom so Štatistického úradu SR. Študenti, ktorí sa spýtajú najzaujímavejšie otázky (ktoré majú súvisieť so štatistickou činnosťou ŠÚ), dostanú 20% k skúške.

Niekoľko otázok o výbere respondentov, intervaloch spoľahlivosti a pod. už pripravených mám, ale nakoľko som skutočne štatistik-amatér, obraciam sa aj na Vás. Je tu niekto, koho by práca ŠÚ zaujímala a napadá mu otázka, ktorá by pre toho týpka mohla byť zaujímavá?

Za prípadnú ochotu či diskusiu ďakujem :)
BX
Addict
Addict

Re: Štatistický úrad

Príspevok od používateľa BX »

Toto asi nie je zaujímavá otázka a odpoveď bude pravdepodobne veľmi jednoduchá :D Ale nedá mi to...

Mňa by zaujímalo, či existuje nejaká legálna cesta, ako sa obyčajný človek môže dostať k dátam, z ktorých spracúvajú výsledky.
Tzn. nie len ich výsledky - napr. priemerný slovenský plat, ale aj surové dáta, z ktorých ten priemerný plat spočitali (a teda by som si ten priemer mohol sám vypočítať a vyšiel by mi rovnaký). Samozrejme bez akýchkoľvek citlivých informácií - stačilo by kľudne aj 2milióny čísel, tj. platy 2och miliónov ľudí.

Obyčajný človek sa k tomu pochopiteľne nedostane, ale dá sa to nejako zakamuflovať za univerzitný/iný výskum, alebo nejak? Alebo teda aké sú možnosti dostať sa k takýmto dátam vo všeobecnosti (čo všetko a za akých okolností by som mohol získať, napr. práve na vedecké účely)
Alebo je to striktne tak, že čo spočítajú oni je sväté a nikto nemá šancu ich odkontrolovať?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Spytaj sa, ze preco trvalo tak dlho scitanie obyvatelov na Slovensku, ze ci na Statistickom urade nepracuju alebo cim to je :)
rados915
Guru
Guru

Príspevok od používateľa rados915 »

Hmm, inak aký malo vlastne to sčítanie zmysel? Nie každý to vypĺňal a odovzdával, údaje v tlačivách tiež nemuseli byť pravdivé. Ak išlo o to, zistiť koľko obyvateľov má SR, nebolo vhodnejšie, keby sa pri sčítaní radšej použili údaje z matrík obcí a miest?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

v matrike nemas nabozenstvo, zariadenie bytu/domu, jeho infrastrukturu, dochadzku do prace.
nespocitava sa len stav obyvatelstva ale cely balik statistickych udajov, podla ktoreho sa da urcit zivotna uroven, atd.

ja mam otazku z praxe, lebo mi s tym narobili velke zdrzanie jednej prace: "preco v 21. storoci vy nemozete zverejnovat udaje o polnohospodarstve na urovni obci, ale obce ano?"
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

rados915 napísal:Hmm, inak aký malo vlastne to sčítanie zmysel? Nie každý to vypĺňal a odovzdával, údaje v tlačivách tiež nemuseli byť pravdivé. Ak išlo o to, zistiť koľko obyvateľov má SR, nebolo vhodnejšie, keby sa pri sčítaní radšej použili údaje z matrík obcí a miest?
Chybovost, neodovzdane harky, vypisane bludy etc. to sa tiez nejak zapocitava... ale este som sa neucil na skusku tak ti nepoviem ze jak :D
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

No, odpovede asi nebudú...
Napísať odpoveď