Staviame domacu siet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 18096
Registrovaný: 14 jún 2004, 18:35
Bydlisko: Martin SR, Brno CZ
Kontaktovať používateľa:

Staviame domacu siet

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

jjhacker
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 371
Registrovaný: 24 apr 2004, 20:05
Bydlisko: Brno
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jjhacker »

Zdielanie pripojeni aDSL, WiFi, Kabel bez pridavneho switchu alebo rozbocovaca:

Stale sa mnozia dotazy ako zdielat pripojenie, ked nemame rozbocovacie zariadenie a chceme spojit 2 samostatne pripojenia. Tu je strucny navod:

Otvorime si "Sietove pripojenia", kde mame manazment pripojeni na dany PC. Otvorime pripojenie k internetu, vlastnosti, spresnenie a zaskrtneme policko "Umoznit ostatnym uzi..." (obr.1) pricom nasledne pod tym vyberieme "Pripojenie domacej siete", teda siet kam ma byt internet zdielany. Tento krok nam umozni kliknut na tlacitko "Nastavenie" kde vyberieme sluzby, ktore budu pre pripojenie dostupne. V okne "Sluzba - nastavenie" zadame bud nazov DNS zdielajuceho PC, alebo jeho IP. (obr.2) Na ostatnych PC je potom nutne nastavit branu ako IP zdielajuceho PC. Windows si bude ziadat nastavenie adaptera ktorym bude zdielany internet, IP adresu 192.168.0.1, je teda potrebne nastavit celu siet na danu sietovu adresu. Je mozne, ze pri tejto variante stratite konektivitu s lokalnou sietou.
Nastavenie je jednoduche a neziada si restart Windowsu.

viz obr.1, obr.2 v prilohe

Iny sposob bez takehoto nastavovania je spojit 2 pripojenia pomocou Proxy serveru. Taketo pripojenie je zhotovene rychle, a moze ponuknut viac sluzieb ako zdielanie cez Windows (zalezi od proxy). Ja osobne na web, ftp a mail pouzivam Proxy Workbench. Soft je 30 trial, potom bude ziadat registraciu, ale po nainstalovani a spusteni si sam zisti internetove pripojenie a switchuje traffic zo vsetkych okolitych pripojeni do internetu. Ak sa rozhodnete pre variantu s Proxy, je nutne aby ste nastavili na ostatnych PC v prehliadacoch presmerovanie podla portov, ktore si zvolite. (obr.3) Ak vsak chcete poskytnut ostatnym PC komplexnejsie sluzby, treba volit iny soft ako napr.: WinProxy, Allegrosurf alebo softverovy router Kerio Winroute Firewall.

viz. obr.3 v prilohe

P.S.: Prosim pripomienky a najdene chyby na SS, aby som mohol edit
Prílohy
obr3.jpg
obr2.jpg
obr1.jpg
vikki
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 63
Registrovaný: 22 feb 2007, 10:51
Bydlisko: mám
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vikki »

Kód: Vybrať všetko

http://knihy.cpress.cz/Pocitac/Book.asp?ID=294
Celkom pohode odporucam...
MayDaySK
Star
Star
Príspevky: 678
Registrovaný: 27 dec 2006, 13:03

Príspevok od používateľa MayDaySK »

Návod na jednoduché vytvorenie siete s internetom medzi dvoma PC s operačným systémom WinXP:

1. Štart -> Nastavenia -> Sieťové pripojenia
2. V tom one máš vľavo v menu (druhé zhora) že: Nastaviť domácu sieť alebo sieť malej kancelárie, klikni nato a tam daj Ďalej a potom ešteraz Ďalej
3. Sa ti zobrazia tri možnosti. Na materskom PC kde je internet zvoľ prvú (hornú): Tento počítač má priame pripojenie na internet. Ostatné počítače v sieti sa pripájajú prostredníctvom tohto počítača.
4. Potom choď ďalej, ďalej, ďalej (nič nemeň iba klikaj) potom ti začne konfigurovať to prečkaj a potom sa ti zobrazí jedno menu.
5. Tam zvol poslednú možnosť (úplne dole) že: Dokončiť sprievodcu (nie je potrebné spustiť sprievodc na iných počítačoch)
6. Potom choď k druhému PC ktorý bude ako hosťovský a tam všetko zopakuj s tým rozdielom že bod 3 daj voľbu v strede a tá je: Tento počítač sa pripája na internet prostredníctvom iného počítača v sieti alebo prostredníctvom domácej brány.
Nebster
Novice
Novice
Príspevky: 4
Registrovaný: 19 máj 2008, 17:21
Bydlisko: Sečovce
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nebster »

Nazdar, mam AP Ovislink WL-5460 na povale z neho ide pigtail ku antene na streche,z AP mam kablom spojene dva pc a chcel by som aby na prizemi sa dal chytiti signal napr. na notebook alebo z PDA islo by to pripojenim routra na kabel ktoryy isle pôvodne do pc?Alebo ako to urobit?
Diki
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 18096
Registrovaný: 14 jún 2004, 18:35
Bydlisko: Martin SR, Brno CZ
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ano presne to potrebujes spravit, kupit WiFi router, do ktoreho WAN portu zapojis kabel ktory ti teraz ide do kompu a za tento router "napichas" kablom PC + wifi zariadenia.
Nebster
Novice
Novice
Príspevky: 4
Registrovaný: 19 máj 2008, 17:21
Bydlisko: Sečovce
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nebster »

Tak potom ok diki potreboval som sa ujistit :) tie dalsie wifi prvky tam mozem dat dalsie ap alebo nejaku antenku? a este jedna vec nevadia mu steny alebo sadrkoarton?
moosha
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3522
Registrovaný: 02 máj 2008, 21:23
Bydlisko: Košice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Prekazky im vadia, samozrejme. Hlavne hrube mury na starsich domoch.
Nebster
Novice
Novice
Príspevky: 4
Registrovaný: 19 máj 2008, 17:21
Bydlisko: Sečovce
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nebster »

Ale ked to bude v jednej izbe tak by mal byt signal v druhej izbe nnie?A videl som ze niektore routre maju antenky a niektore nie? tym padom by som musel pripojit ku routru bez antenky dalsi acces point??
bart31
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 38
Registrovaný: 27 okt 2006, 19:48
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bart31 »

Jednoduchy navod na zosietovanie dvoch pc....
potrebujeme: krizovy kabel s RJ45

Najskor na prvom PC nastavime Ip 192.168.0.1 a maska podsiete 255.255.255.0
Druhe PC Ip 192.168.0.2 a maska ta ista.
na obidvoch pc vypneme Firewall....PC dame do rovnakej pracovnej skupiny a hotovo.

Pokial chceme zdielat aj net, na druhom pc kde ceme mat zdielany net dame v nastaveniach Defautnu branu: 192.168.0.1 VYCHODZIE Dns to iste, dalej na prvom pckde mame net nstavime povolit ostatnym uzivatelom zdielat internet...par restartov a hotovo
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3160
Registrovaný: 03 okt 2006, 18:19
Bydlisko: PP|PRG
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Zdravim.
Prosim vas poradte mi. sedim v robote, vyfasoval som novy komp, no neviem sa dostat na firmnu siet. siet je robena nejak tak, ze kazdy pocitac uklada svoje data na server a na neho je kazdy pripojeny, cize su vlastne PC pospajane na seba cez ten server. tak nejak to je :P prosim vas poradte mi ako sa k nim dostat. internet cez tuto siet mi ide, ale v tento pocitac ked som mal stary pc som mal H: I: J: atd. z "diskami" ale teraz nic

pls ako na to?
tomPD
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 679
Registrovaný: 17 okt 2005, 14:41
Bydlisko: Senec
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

Takze kedze ti ide net tak si urcite zapojeny do siete a teda aj siet ti ide. To aby sa ti zobrazovali v Tomto pocitaci sietove jednotky je treba nastavit.
Daj si Nastroje->Pripojit sietovu jednotku, a tam si vyberies pod akym pismenom a aky adresar zo siete sa ti tam ma automaticky pripajat...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3160
Registrovaný: 03 okt 2006, 18:19
Bydlisko: PP|PRG
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nejakymarko »

nejde to tak ako by to malo ist...

v tento pocitac by som mal mat zlozky
Archiv na server
kniznice na server
atd...

a ked dam priopjit tu sietovu jednotku tak tam nc take nie je :(
tomPD
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 679
Registrovaný: 17 okt 2005, 14:41
Bydlisko: Senec
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

co nejde? nejaka chyba, alebo co? to bolo asi tak, ze nejde mi pocitac co je s nim...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3160
Registrovaný: 03 okt 2006, 18:19
Bydlisko: PP|PRG
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nejakymarko »

uz som to editol
tomPD
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 679
Registrovaný: 17 okt 2005, 14:41
Bydlisko: Senec
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

No tam si vyberas nejaky server, respektive adresar na nejako inom pocitaci. To ze sa to tam tak nevola ako si to mal predtym v tomto pocitaci neznamena, ze to tam nie je. Co takto sa opytat nejakeho administratora/technika , nech ti to spravi...pre neho by to mala byt zalezitost par minut.
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3160
Registrovaný: 03 okt 2006, 18:19
Bydlisko: PP|PRG
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nejakymarko »

ved to ze technik je mimo :D
myslim ze dovolenka :?
G0lDiER_
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1948
Registrovaný: 16 máj 2007, 16:09
Bydlisko: Topolcany
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

ahojte, tak mam tu maly problem, mam zosietovane dva pc, na streche je antena z nej ide kabel do AP, z AP do routru, a z routru do PC. na prvom pc mam nastavene v TCP/IP Ziskat IP adresu automaticky a na druhej zalozke alternativna konfiguracia mam IP nastavenu 192.168.1.1 a masku 255.255.255.0 a na druhom pc presne to iste ale ip na zalozke alternativna konfiguracia je 192.168.1.2.
a teraz potrebujem na jednom z tychto pc nastavit zdielat internetove pripojenie no to nejde lebo ked idem na zalozku spresnenie tak tam vobec tato moznost nieje a tak isto ked dam Nastavit domacu siet alebo siet malej kancelarie a potom ked vyberem prvu moznost Tento pocitac ma priame pripojenie na internet. ostatne pc..... a daj dalej tak mi napise ze ostatne pocitace sa nemozu pripojit na internet prostrednictvom tohto pocitaca. okrem internetoveho pripojenia musi byt pocitac aj pripojeny na siet. co mam robit ?

P.S. sorry ze nepouzivam diakritiku no mam anglicku klavesnicu.
dik
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 18096
Registrovaný: 14 jún 2004, 18:35
Bydlisko: Martin SR, Brno CZ
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

nenapisal si kam je zapojeny druhy PC, ale predpokladam, ze do routru. V tom pripade naco chces zdielat internet? Router ho uz automaticky zdiela. Ak mas pripojeny PC2 do PC1 tak ho pripoj do routru. Na oboch nastavis nech ziskavaju IP adresu aj DNS z DHCP servra a o vsetko sa router postara.
Napísať odpoveď