Ste proti konzumacii mäsa?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Ste proti konzumacii mäsa?

Príspevok od používateľa gogo956 »

hughito

tie clanky a studie co si poslal nijako nevyvracaju vedecky nazor ze cervene maso sa podiela na zvysenom vyskyte niektorych druhov rakovin. Jedine co tvrdia je, ze je prakticky nemozne urcit percentualny vplyv nakolko sa neda v skumanych skupinach plne oddelit vplyv ostatnych faktorov.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ale chápeš? Všetko sa podieľa na všetkom. Vieš, koľko karcinogénov má slepačia polievka?

https://invivomagazin.sk/vasa-bio-kurac ... v_274.html

Ty si to vystihol presne v tom minulom príspevku, ktorý som ti po-podtrhával. Tak to je. ;)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

hughito napísal:Ale chápeš? Všetko sa podieľa na všetkom. Vieš, koľko karcinogénov má slepačia polievka?
Lenze ide o mieru, ak by bolo riziko vsade rovnake, tak by mohli bud zakazat vsetko, alebo vsetko povolit, no je zrejme, ze niekde je to riziko vyrazne vyssie a tam su bud varovania, alebo je to zakazane, no nie vsade...
hughito napísal:Pozri, čo si napísal:

ktory vo vysokom mnozstve u predisponovanych jedincov zvysuje pravdepodobnost

a toto sa akože = že, červené mäso je karcinogén?
Odpoved z mojho pohladu, kde som pisal o tom, ze preco sa pri cervenom a udenom mase neuvadza ze moze sposobovat rakovinu.

Ide o to, ze ani jedna krabicka cigariet zrejme u vacsiny ludi nesposobi rakovinu, ani alergen u vacsiny ludi nesposobi smrt, len u predisponovanych - ale varovanie na cigaretach, ci oznacovanie alergenov tam je - tak preco nie je aj pri cervenom a udenom mase, ak je tam co i len vacsia pravdepodobnost a len u predisponovanych ludi?

Aj ked je to mierne OT, spomeniem este raz aj alkohol, prave cesko-slovenske umy EU zakazala, kvoli karcinogenom, ktore mozu sposobit rakovinu tiez len u predisponovanych ludi, takze uplne to zakazala (danu latku, nie umy ako take), ale odvolali sa a dostali tusim 5-rocnu vynimku, takze je to zjavne skodlive, planovali to uplne zakazat, takze zrejme je to horsie ako cigarety (kedze tie nezakazali), ale zrazu to mozu dalsich 5 rokov predavat a dokonca bez akehokolvek varovania na obale!?

Takze niektore veci ktore mozu sposobovat rakovinu sa uplne zakazu, ine dostanu nalepku a mozu sa predavat a dalsie sa mozu predavat uplne volne a bez akehokolvek varovania. Preco?
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Riešiť karcinogenitu masa pri tom ako nám horí planéta je vcelku úsmevné.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

skoro kazde jedlo moze mat za urcitych okolnosti vecsi ci mensi vplyv na potencialny vznik rakoviny.
Ale niektori ludia si vlastne zdravie vazia natolko, ze selektuju a snazia sa tomu najvecsiemu "bordelu" vyhnut. Tym samozrejme neberiem pravo kohokolvek sa tlačit grilovaným hovadzim stejkom od rana do vecera..

DEVZYO1G

co robi prispevok o "horeni planety" /?/ v teme o mase?
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Chov dobytka sa značne podieľa na súčasnej situácií v Amazonskom pralese. Nieje to samozrejme jediná príčina, tak isto ako zníženie spotreby mäsa nieje jediné riešenie.

napríklad: https://www.smithsonianmag.com/smart-ne ... 180972962/

ale píše sa o tom veľa a už som videl veľmi veľa hysterických článkov ktoré o tom informujú dosť skreslene, čo sa týka oboch názorových strán na túto problematiku.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

DEVZYO1G napísal:Riešiť karcinogenitu masa pri tom ako nám horí planéta je vcelku úsmevné.
Nechapem preco by sme to nemohli riesit, ved prave take varovanie na niektorych druhoch masa ake som navrhoval by mohlo prispiet k tomu, ze by sa konzumacia masa znizila, co by znizilo aj chovy dobytka a pomohlo by to tym aj ekologii.

Myslim ze nikto nepochybuje o tom, ze jest cervene a udene maso od rana do vecera - a este ak ide napr. o deti je nezdrave, ale ludia su na to jednoducho zvyknuti, velka noc bez udeneho by nebola velka noc a pod., mnohym detom, aj velmi malym davaju rodicia bezne udene a este sa tesia ako im chuti, casto to deti jedia bez chleba. Ak by na samotnom obale bolo nejake varovanie, oznam, tak mozno by si to minimalne niektori rodicia uvedomili, lebo deti si nedokazu tu skodlivost uvedomit.

Este spomeniem dalsi priklad, na energetickych napojoch je varovanie, ze sa neodporuca detom a tehotnym zenam.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Kofein je tiez prikladom navykovej latky ktora je olne legalna. Pritom ked sa pozriem po mojom okoli tak vela ludi je na nej tak zavislimi, ze ak si nedaju jednu salku hned rano a a aspon dalsie 2-3 cez den, tak nedokazu vobec normalne fungovat. Podobne energeticke napoje, ktore sa casto zneuzivaju v kombe s alkoholom co je enormna zataz na srdce a nestalo sa raz ze z toho clovek dostal inkfart. A vsetko to je legalne, s pozehnanim statu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ten kofein by ma zaujimal ako to s nim je presnejsie. Ze by to bolo individualne? Priemerne vypijem 5 kav denne ale ked sa vyskytne logisticky problem a som napr cely den bez kavy tak bez problemov. Dokonca niekedy len kvoli lenivosti si nedam cely den ziadnu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

skus vydrzat nie jeden den, ale povedzme tyzden alebo dva. Ja napriklad som typ ktory si na kofein vie zavislost vypestovat velmi rychlo.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo - ja presne kvoli tomu kavu nepijem, zda sa mi to podobne ako nikotin, s kofeinom sa clovek citi normalne a bez neho uz horsie, takze efekt sa strati, zostane len zavislost, ako pri nikotine, prip. efekt pride az po zvyseni davky.

Ked ale spominas kofein, z pohladu varovania alebo upozornenia je opat zaujimave, ze pri energetakoch tam je, ale pri kave nie, pritom detom sa neodporuca.

Dalsia absurdita je to, ze v telke musi byt pocas celeho programu piktogram (18), aby deti nevideli obsah pre dospelych, ale na alkohole nemusi byt ziadne varovanie, resp. som teraz na etiketach cez google ziadne nenasiel - a zase na pive je varovanie proti slnku a mrazu, ale nie ze je nevhodne pre deti a tehotne zeny.

Inak sorry za OT, mali by sme sa vratit k teme. Tu su odkazy k temam energetaky, kava a alkohol, tak prip. pokracujme tam.
hughito
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal:skus vydrzat nie jeden den, ale povedzme tyzden alebo dva. Ja napriklad som typ ktory si na kofein vie zavislost vypestovat velmi rychlo.
Je to zaujímavé, lebo ja kávu nepijem, ale dávam si kofeínové tablety pred tréningom, čiže v podstate do seba dávam značné dávky kofeínu každý druhý, resp. tretí deň. Ak však mám pauzu od tréningu, nepozorujem na sebe závislosť na kofeíne. Určite si len tak nejdem dať tabletu. :) Napadá mi vysvetlenie, že mávam chuť na kolu – tu mám však tendenciu si myslieť, že je to kvôli chuti, nie kvôli tomu, že obsahuje kofeín. Ale tak ktohovie... :)

//autoeditácia príspevku (25 Aug 2019, 15:36)
Dreamer:
Ide o to, ze ani jedna krabicka cigariet zrejme u vacsiny ludi nesposobi rakovinu, ani alergen u vacsiny ludi nesposobi smrt, len u predisponovanych - ale varovanie na cigaretach, ci oznacovanie alergenov tam je - tak preco nie je aj pri cervenom a udenom mase, ak je tam co i len vacsia pravdepodobnost a len u predisponovanych ludi?
Zásadný rozdiel je v tom, že mäso je úplne esenciálna potravina pre ľudí. Obsahuje x látok nevyhnutých pre život vôbec.

Cigarety sú nič, je to len škodlivá droga. Porovnávaš neporovnateľné. Daj k cigaretám napr. chľast, tam to bude o inom. ;)

edit: Spomenul si. :)

gogo:
grilovaným hovadzim stejkom od rana do vecera..
Vidíš, zase.. grilovanie ako také je asi najnezdravší spôsob prípravy mäsa. :) Ja o tom viem, grilované však jem párkrát do roka, takže mám pokojné svedomie.

Ale samozrejme, je všeobecne známe, že žrať priveľa mäsa nie je tá najzdravšia vec na svete (s tým bojujem, nedarí sa mi moc spotrebu znížiť, hoci by som aj chcel).
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

ked si davas kofein kazdy druhy ci treti den, tak pochopitelne sa navyk nan nevytvori. Takyto sposob uzivania je rozumny, ja to robim tak podobne, nikdy nikdy neberiem dva dni po sebe,minimalne jeden den bez a tym sa ucinok kofeinu neznizuje co je super.
hughito
Redeemer
Redeemer

Môže to tak byť, že tie prestávky to rušia.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Telo si pri pravidelnom prijimani latok na ne zvykne a vytvori voci nim stale vecsiu toleranciu. Preto chronicki uzivatelia psychotropnych latok musia neustale zvysovat davky. Samozrejme je tam vela dalsich faktorov ktore do toho zasahuju, je to znacne individualne. Teoreticky takto by sa dalo neobmedzene dlho uzivat bezpecne akakolvek psychotropna latka, ak by clovek dokazal dodrziavat za kazdych okolnosti pravidelne prestavky- co je ale ako vieme castokrat problem a u tvrdych drog uzivatel velmi skoro straca kontrolu nad svojim konanim a prestava sa ovladat.
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak to je ale zaujímavé, vzhľadom na tú závislosť, ktorú si spomínal – hypoteticky, by si moje telo malo vytvoriť závislosť a žiadať kofeín každý deň. Veď to také, že "len občasne, s prestávkami," si zrejme spočiatku hovoria všetci, ktorí prepadnú nejakej droge.

Skôr to bude špecifické prípady a konštelácie, ako v mojom prípade, že to mám vyslovene späté s aktom cvičenia.
Les
King
King

Príspevok od používateľa Les »

Velmi mam rad maso, hlavne hovadzie a kuracie. Bravcove vobec nejem. Ak vsak v buducnosti budu bezmasite vyrobky chutit skutocne ako maso a budu mat podobne nutricne hodnoty, budem kupovat to. Na cene mi nezalezi. Jedol som uz aj fasirku bez masa s hovadzou prichutou, ktora stala 400 dolarov. Nechutila zle, ale stale to nebolo to prave. Zostavam pri mase, pokial vedci neobjavia pravu chut falosneho maska :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Prichádza vegetariánsky steak z 3D tlačiarne, chutí ako ozajstný

For the Love of Meat | Redefine Meat | Why redefine meat? |

Pamatam si, ako pred niekolkymi rokmi dokazali vytlacit prvych par gramov masa a trvalo to velmi dlho, zrejme aj hodiny, to "maso" malo iba cisty tuk, ani ako maso nevyzeralo, teraz sa spomina, ze tlaciaren dokaze vytlacit 6, resp. 20kg masa za hodinu, vraj chuti rovnako ako prave maso, v kazdom pripade je to velky rozdiel.

V tomto pripade to zrejme vyrabaju bez praveho masa, ine alternativy pouzivaju bunky zo zivych zvierat, ktore ale nezabijaju a z nich "pestuju" maso, tak som zvedavy ktora moznost sa presadi, pri porovnatelnej cene a chuti by som na toto alternativne "maso" presiel.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nie som vegetarian ale ich kuchynu zboznujem. Preto mi toto nedava zmysel. Napodobeniny nemaju logiku. A to az vegani su vacsinou veganmi aby zvierata netrpeli a neboli zneuzivane. A im bude vadit aj to odoberanie buniek.

Cize z tohoto moze byt skor len nahrada pre masozravcov.
Napísať odpoveď