Čiastočna prohibícia na Slovensku?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Čiastočna prohibícia na Slovensku?
Ahojte,
nedavno som bol v Norsku a tunajsi system prohibicie sa mi velmi pacil - neslo o uplny zakaz alkoholu (to nefunguje), slabe pivo slo kupit aj v supermarkete, ale tvrdy alkohol a znacna cast liehovin sla kupit len specializovanych statnych obchodoch, ktore zatvarali o ôsmej, vino a ine veci sa dali kupit aj v reuraciach, ale zas nebolo lacne.
Takito druh prohibicie sa mi velmi paci, lebo cloveka by neodrezal od dobreho vina, medoviny, na druhej strane by sa znizila konzumacia alkoholu. V Norsku som nevidel ozratych ludi o 3 poobede, vyratskov v parku z vodkou alebo ovracneho bezdomovca s čučom.
Boli by ste za takyto druh ciastocnej prohibicie aj na Slovensku? Co plusy a minusy?
//autoeditácia príspevku (10 Aug 2018, 9:02)
Zaujimal by ma nazor napriklad @ephramko, kedze je trochu s fachu
nedavno som bol v Norsku a tunajsi system prohibicie sa mi velmi pacil - neslo o uplny zakaz alkoholu (to nefunguje), slabe pivo slo kupit aj v supermarkete, ale tvrdy alkohol a znacna cast liehovin sla kupit len specializovanych statnych obchodoch, ktore zatvarali o ôsmej, vino a ine veci sa dali kupit aj v reuraciach, ale zas nebolo lacne.
Takito druh prohibicie sa mi velmi paci, lebo cloveka by neodrezal od dobreho vina, medoviny, na druhej strane by sa znizila konzumacia alkoholu. V Norsku som nevidel ozratych ludi o 3 poobede, vyratskov v parku z vodkou alebo ovracneho bezdomovca s čučom.
Boli by ste za takyto druh ciastocnej prohibicie aj na Slovensku? Co plusy a minusy?
//autoeditácia príspevku (10 Aug 2018, 9:02)
Zaujimal by ma nazor napriklad @ephramko, kedze je trochu s fachu
-
yoggy
Re: Prohibícia na Slovensku?
To ze si to nevidel, neznamena ze to neexistuje
Na slovensku by si tiez nevedel, ze niekde po skole pri skole nastrocne deti piju na tajnasa alkohol, ked by si tu bol ako turista, ale ked uz tu zijes, tak pocujes/mozno aj vidis.
Ale inak na slovensku obzvlast v Bratislave by som to uvital, aspon by sme sa zbavili Alkohol-turizmu...
Si myslim, ze slovensko by malo riesit dolezitejsie problemy ako toto alebo ze ci budu v nedelu obchody zatvorene... Normalneho cloveka to neovplyvni nijak... a to ostatne je vlastne len take pozlatko, ze aha funguje to. Vsetko co si tu opisal, nema s tym absolutny suvis.
Ale inak na slovensku obzvlast v Bratislave by som to uvital, aspon by sme sa zbavili Alkohol-turizmu...
Si myslim, ze slovensko by malo riesit dolezitejsie problemy ako toto alebo ze ci budu v nedelu obchody zatvorene... Normalneho cloveka to neovplyvni nijak... a to ostatne je vlastne len take pozlatko, ze aha funguje to. Vsetko co si tu opisal, nema s tym absolutny suvis.
Podľa mňa by to viac obmedzilo bežných ľudí, než tých, čo naozaj požívaním alkoholu škodia spoločnosti. Neraz som na poslednú chvíľu kúpil fľašu vína alebo tvrdého, keď som nemal darček pre kamaráta a pod., resp. ak sa niečo oslavovalo atď. a len by to veci komplikovalo. Ono myslím si, že takí klasickí chlapi, čo idú do lokál tesca na ploskačku vodky za 1,75 každé ráno by si aj tak našli spôsob, ako sa sa k chľastu dostať, hlavne preto, že veci nefungujú ako niekde v Nórsku
Plus by to otvorilo priestor pre rôzne kupčenie a špekulantov atď.
Ja by som bol za ale suhlasim, ze by sa muselo odlisne pristupovat lebo predpokladam ze Norsko neslo zo stavu "krajina alkoholikov" do stavu prohibicia no na Slovensku by to tak bolo a ta zavislost na alkohole by nezmizla, muselo by sa na tom nejako zapracovat a to uz tvori komplexny problem do ktoreho by sa nechcelo nikomu a hlavne, na to aby sa politici nad takym niecim vobec zamyslali by potrebovali podporu verejnosti ktoru rozhodne mat nebudu 
-
Andi_Cibula
Addict
Ta vymedzená predajná doba má akože eliminovať impulzívne rozhodnutia alkoholikov "teraz hneď si idem kúpiť" ?
Akože sa predpokladá, že si nevie dopredu zakúpiť v predajnej dobe ?
Skôr by som povedal ze eliminuje tie klasicke skupinky ochlasov postavajucich pred obchodmi/v ich blizkosti. A ano, v podstate sa da povedat ze pre tym ako ide "trosku vypit" nemysli hned na to ako sa da do blackoutu no po prvej flasi uz sa bezne zabrany odsuvaju takze teoreticky to pomoct moze (ja osobne uz pijem len velmi vynimocne ale pamatam si nespocet krat sme cestovali kade tade v noci po pumpach rozbity s tym ze chceme dalsi chlast a verim, ze sme neboli zrovna prijemny zakaznici)
-
harrison314
Hardcore addict
To sa tam eliminuje aj cenou alkoholu.Andi_Cibula napísal:Ta vymedzená predajná doba má akože eliminovať impulzívne rozhodnutia alkoholikov "teraz hneď si idem kúpiť" ?
ked som par mesiacov zil v norsku tento system mi vyhovoval, mna osobne to neobmedzovalo, ale ludia z Oslo chodili ako blaznivi nakupovat alkohol do Svedskeho pohranicia - lepsie ceny, neviem presne ako to tam fungovalo, no ten obchod s alkoholom bol otvoreny myslim iba niektore dni, vtedy tam ludia cakali v radách pred obchodom.
avsak nemyslim si ze na slovensku by nieco take mohlo fungovat, nasa alkoholicka kultura je predsalen trochu ina - staci sa pozriet aka mobilizacia nastala ked mali podniky v meste zatvarat o 10
avsak nemyslim si ze na slovensku by nieco take mohlo fungovat, nasa alkoholicka kultura je predsalen trochu ina - staci sa pozriet aka mobilizacia nastala ked mali podniky v meste zatvarat o 10
Osobne by mi tento druh prohibície absolútne nevadil, ale tiež si nemyslím, že by to bolo na Slovensku reálne vzhľadom na tú alkoholickú kultúru, ktorá tu panuje...
To by sa hneď zorganizovali protesty väčšie ako po Gorile a pochodoch "Za slušné Slovensko" dokopy
To by sa hneď zorganizovali protesty väčšie ako po Gorile a pochodoch "Za slušné Slovensko" dokopy
vo Svedsku je Systembolaget (ten obchod) otvoreny cez pracovny tyzden o 10 do 18 (niekde do 19:00) a v sobotu do 15:00. V nedelu je zatvorene. Predpokladam, ze SB ma lepsie ceny ako jeho norsky naprotivok.DEVZYO1G napísal:ked som par mesiacov zil v norsku tento system mi vyhovoval, mna osobne to neobmedzovalo, ale ludia z Oslo chodili ako blaznivi nakupovat alkohol do Svedskeho pohranicia - lepsie ceny, neviem presne ako to tam fungovalo, no ten obchod s alkoholom bol otvoreny myslim iba niektore dni, vtedy tam ludia cakali v radách pred obchodom.
Ten system je plne funkcny, v piatok sa daju ocakavat pomerne velke masy ludi. Ceny alkoholu su dost vysoke, oproti SVK minimalne o 50% ^. Mna osobne to nejak extremne netrapi, kedze moc alkohol nekonzumujem, jedine nejake vino. SB ma vybornu selekciu vin z celeho sveta, v pripade zaujmu si mozes objednat akykolvek alkohol, ktory maju v ponuke
Ja som zas žila 7 rokov v Írsku. Alkohol sa tam dal (asi je to stále tak, neviem) kúpiť len do 22 hodiny. Vtedy som tam robila na smeny, takže, keď som chodila domov okolo 23:00 všetko to ožrané osadenstvo bolo ako v krčme, tak na pol chodníku. Takisto tam v tom čase bolo zakázané fajčiť v pohostinstvách (krčmách), reštauráciách. Takže všetci fajčili na zastávkach po slovensky hromadnej dopravy (lebo tam to zakázané nebolo) a pred reštauráciami a krčmami, takže chodec mnohokrát obchádzal tento dav fajčiarov cez cestu. Takže časová prohibícia mi prišla úplne zbytočná až nebezpečná, keďže takéto "fungovanie" viac ohrozovalo chodcov ako tých, čo pili.
-
harrison314
Hardcore addict
Casova prohybicia ako spomina SofiaElla ani uplna mi nepride ako rienie.
Ano a viem, keby nieco take vlada navrhne tak padne, lebo konzervativci by hlasovali za tradicne hodnoty, liberali za slobodu ozrat sa
Ano a viem, keby nieco take vlada navrhne tak padne, lebo konzervativci by hlasovali za tradicne hodnoty, liberali za slobodu ozrat sa
Čo by taká prohibícia u nás riešila?
Absolútne nič, len by to opäť slušným ľuďom komplikovalo život.
Na alkoholizmus nulový dopad, nie je problém kúpil si alkohol aj na týždeň dopredu.
"V Norsku som nevidel ozratych ludi o 3 poobede, vyratskov v parku z vodkou alebo ovracneho bezdomovca s čučom." - to je problém nevymožiteľnosti práva, nie predaja alkoholu. Ten bezdomovec vie, že mu mestský policajt môže fúkať do riti, keďže akákoľvek udelená pokuta bezdomovca iba rozosmeje. Výrastkov v parku sa prohibícia už aj týka (predaj až od 18 rokov), cestičku k nemu si našli... Našli by si ju aj pri tej tvojej.
Mimochodom, to obmedzenie predaja alkoholu hore na severe má svoj špecifický dôvod, nemá zmysel ťahať to sem...
Absolútne nič, len by to opäť slušným ľuďom komplikovalo život.
Na alkoholizmus nulový dopad, nie je problém kúpil si alkohol aj na týždeň dopredu.
"V Norsku som nevidel ozratych ludi o 3 poobede, vyratskov v parku z vodkou alebo ovracneho bezdomovca s čučom." - to je problém nevymožiteľnosti práva, nie predaja alkoholu. Ten bezdomovec vie, že mu mestský policajt môže fúkať do riti, keďže akákoľvek udelená pokuta bezdomovca iba rozosmeje. Výrastkov v parku sa prohibícia už aj týka (predaj až od 18 rokov), cestičku k nemu si našli... Našli by si ju aj pri tej tvojej.
Mimochodom, to obmedzenie predaja alkoholu hore na severe má svoj špecifický dôvod, nemá zmysel ťahať to sem...
ja som za taketo veci totalne, nejde o to ze by takyto zakon zrazu vymietil alkoholikov, ide o to naucit verejnost ze alkohol nema byt bezna sucast zivota. lebo to je presne to co je na slovensku velky problem, ze ludia beru alkohol ako samozrejmost. nechcem nejak generalizovat ale hlavne s ludmi s vychodu mam take skusenosti. vsetko treba zapit, prides na navstevu, sup poldeci, pokial odmietnes, este sa ten clovek urazi. najviac ma irituju ludia ktori do teba budu furt dookola tlacit. daj si, no tak, sak my pijeme musis aj ty...
ja si rad vypijem, ale iba prilezitostne, nepovazujem to za sucast svojho zivota. (ten poharik whisky obcasne vecer nepovazujem za pitie)
u nas kupis alkohol vsade, kazda blba trafika predava plastove poldecaky. co je este horsie, alkohol je strasne lacny. nepride vam chore ze pol litra piva stoji menej nez pol litra mineralnej vody? v krcme stoji capovana kofola vacsinou rovnako ako pivo (mozno trochu menej ale to su percenta len).
ja by som uplne v pohode obmedzil predaj len na specializovane obchody (tak ako je to v norsku, v svajciarsku ci finsku). a hlavne by som poriadne zdvihol dan. preco sem chodi cela europa do bratislavy? lebo na zapade das za pol liter piva 5 eur, tu euro.
alkoholizmus to samozrejme nevymieti, ten tu bude vzdy, ale obmedzit sa da. staci sa pozriet ako je to s cigaretami, zakazali reklamy, vo filmoch ci serialoch uz tiez kazdy nefajci, obmedzili fajcenie v podnikoch, na zastavkach. najnovsie zakazali "pritazlive" obaly a donutili vyrobcov davat na cigarety nechutne obrazky.
prestal cely svet fajcit? nie. kto chce stale moze fajcit, ale staci sa pozriet ako to vyzera teraz a ako to vyzeralo pred 50 rokmi. staci pozriet stare filmy alebo serialy, fajcilo sa vsade, v nemocniciach, na uradoch, uplne bezne si prisiel k niekomu domov a zapalil si si. to by si dnes nikto nedovolil. ja osobne nechapem ako vtedy mohli ludia zit, ja som sice kedysi fajcil pravidelne a stale si obcas zapalim, ale neviem si predstavit ze by som fajcil vo vlastnej obyvacke, alebo dokonca spalni v posteli...
ja si rad vypijem, ale iba prilezitostne, nepovazujem to za sucast svojho zivota. (ten poharik whisky obcasne vecer nepovazujem za pitie)
u nas kupis alkohol vsade, kazda blba trafika predava plastove poldecaky. co je este horsie, alkohol je strasne lacny. nepride vam chore ze pol litra piva stoji menej nez pol litra mineralnej vody? v krcme stoji capovana kofola vacsinou rovnako ako pivo (mozno trochu menej ale to su percenta len).
ja by som uplne v pohode obmedzil predaj len na specializovane obchody (tak ako je to v norsku, v svajciarsku ci finsku). a hlavne by som poriadne zdvihol dan. preco sem chodi cela europa do bratislavy? lebo na zapade das za pol liter piva 5 eur, tu euro.
alkoholizmus to samozrejme nevymieti, ten tu bude vzdy, ale obmedzit sa da. staci sa pozriet ako je to s cigaretami, zakazali reklamy, vo filmoch ci serialoch uz tiez kazdy nefajci, obmedzili fajcenie v podnikoch, na zastavkach. najnovsie zakazali "pritazlive" obaly a donutili vyrobcov davat na cigarety nechutne obrazky.
prestal cely svet fajcit? nie. kto chce stale moze fajcit, ale staci sa pozriet ako to vyzera teraz a ako to vyzeralo pred 50 rokmi. staci pozriet stare filmy alebo serialy, fajcilo sa vsade, v nemocniciach, na uradoch, uplne bezne si prisiel k niekomu domov a zapalil si si. to by si dnes nikto nedovolil. ja osobne nechapem ako vtedy mohli ludia zit, ja som sice kedysi fajcil pravidelne a stale si obcas zapalim, ale neviem si predstavit ze by som fajcil vo vlastnej obyvacke, alebo dokonca spalni v posteli...
Ako všetko je to o veľkosti dávky. V malej miere liek, vo veľkej jed.
Východniari sú kapitola sama o sebe, to prohibícia nevyrieši.
Východniari sú kapitola sama o sebe, to prohibícia nevyrieši.
ano pride mi chore, ze sa voda predava tak draho. ale vobec sa necudujem, ze v krajinach s ovela vyssou priemernou mzdou stoji nieco viac..aacid napísal: u nas kupis alkohol vsade, kazda blba trafika predava plastove poldecaky. co je este horsie, alkohol je strasne lacny. nepride vam chore ze pol litra piva stoji menej nez pol litra mineralnej vody? v krcme stoji capovana kofola vacsinou rovnako ako pivo (mozno trochu menej ale to su percenta len).
inac ja osobne neviem co si o tom mysliet, do tejto temy nevidim. asi by malo pozitiva, keby alkohol nebol tak lacno dostupny. na druhu stranu su narody, kde sa tolko nepije, aj ked s dostupnostou nie je problem. ale ako bolo spomenute vyssie, niekde sa pije regulerne aj ked ceny su vysoke a alkohol v predajniach sa obmedzuje. takze z velkej casti to bude o samotnej kulture.
Keď som pracoval v Nórsku, popravde ma to trochu sralo. Tvrdý chlast sme neriešili vôbec, ten sa predával v danom mestečku len v špeciálnom obchode a tie ceny... tvrdé sme mali aj tak "nabalené z domu." Ale viem, že raz sme si chceli kúpiť pivá, obchod bol tuším do 19:00. Prišli sme cca 18:30, nakúpili sa, presunuli sa k miestu, kde boli pivá a tie už zakryté. Že alkohol len do 18:00. Roztomilé.
Ale ako v pohode, keď im to tak vyhovuje. Každopádne neaplikoval by som ich model na SK. Nie kvôli chlastu, ten aj tak nekupujem v obchode. Ale ako pivečko chcem mať možnosť si kúpiť, aj po 18:00, to už mi príde troška hardcore.
Ale ako v pohode, keď im to tak vyhovuje. Každopádne neaplikoval by som ich model na SK. Nie kvôli chlastu, ten aj tak nekupujem v obchode. Ale ako pivečko chcem mať možnosť si kúpiť, aj po 18:00, to už mi príde troška hardcore.
Alkohol je pre priemerneho Slovaka ovela drahsi ako pre priemerneho Nemca v Nemecku, v obchodoch su ceny viac-menej rovnake, zvysenie dani a vyrazne by si nedovolila ziadna vlada, dovody su zrejme, boli spomenute, to nie je cesta, viac by sa zacal predavat nekvalitny alkohol, viac by sa palilo doma, opat su tam zdravotne rizika, paradoxne straty na daniach... Taktiez Polsko a Madarsko nie su tak daleko, ako dnes zo zapadu cestuju k nam, robili by sa alko-vylety aj zo Slovenska.aacid napísal:u nas kupis alkohol vsade, kazda blba trafika predava plastove poldecaky. co je este horsie, alkohol je strasne lacny. nepride vam chore ze pol litra piva stoji menej nez pol litra mineralnej vody? v krcme stoji capovana kofola vacsinou rovnako ako pivo (mozno trochu menej ale to su percenta len).
Alkohol v podnikoch na zapade je drahsi, lebo si to mozu dovolit vzhladom na platy, u nas by vyssie ceny vyhnali zahranicnych alko-turistov z BA, zaroven by si to ani vacsina Slovakov nemohla dovolit, takze podniky by mohli rovno zavriet - opat strata penazi z dani a strata pracovnych miest, ludia by sa ale vynasli.
Priklad zakazu - take drogy su zakazane, ale pristup je, dokonca male deti bezne fetuju.
Iny priklad - spominane cigarety, po vyraznom zvyseni cien sa viac pasuje, ludia si radsej nekupia jedlo, alebo kupia lacnejsie, ale cigarety si dopraju, lebo su zavisli, aj ked zrusili reklamy, aj ked zaviedli "obrazky", na zastavkach je zakaz, ale priamo tam sa stale fajci, alebo velmi blizko, o nieco menej ale stale, aj doma ludia fajcia, v panelakoch, na balkonoch a doplacaju na to ini, nejde len o zapach, ale bezne podpalia cudzi balkon, na FB je toho dost, aj zeny s detmi bezne fajcia a pod.
Este priklad k tomu casovemu obmedzeniu - chodite do obchodov vecer pred sviatkom? Tak ako si ludia zvykli nakupit ovela viac vtedy, tak by si zvykli kupovat aj alkohol skor.
Ak zmeny tak postupne:
- urcite by som bol za to ihned zakazat predaj tvrdeho alkoholu v malych plastovych flasiach, minimum by mohol byt pol litra, to by mohlo pomoct a zrejme by to lahko preslo, bol by to podobny krok ako zakaz predaja kusovych cigariet
- zakazal by som sutaze - tie aj pri cigaretach
- neskor zakaz akcii, nizsie ceny, X+Y zdarma a pod.
- neskor zakaz predaja v najmensich obchodoch ktore su vsade
- neskor zakaz reklam, mozno od 20%
-
Solo_Kamen
King
Hm, tu zase pár ludí pozná detailný recept na dokonalý život a chce ho vnútiť ostatným....
super porovnanie si dal, lebo keby zakaz alkoholu znizil pocet alkoholikov hoci len na dvojnasobok fetakov tak by to bol fenomenalny uspech. tvrde drogy su nieco absolutne okrajove v nasej spolocnosti. naopak alkoholizmus je viac menej clen tradicnej slovenskej rodiny. mne uplne staci nasa brana v nasom panelaku, kolko alkoholikov tu mame.Dreamer napísal:Priklad zakazu - take drogy su zakazane, ale pristup je, dokonca male deti bezne fetuju.
no a opravim ta, male deti urcite bezne nefetuju.
len zopakujem, netvrim ze cigarety vymizli ale stale menej a menej ludi fajci, to je proste fakt. to iste by sa mohlo diat s alkoholom.Dreamer napísal:Iny priklad - spominane cigarety, po vyraznom zvyseni cien sa viac pasuje, ludia si radsej nekupia jedlo, alebo kupia lacnejsie, ale cigarety si dopraju, lebo su zavisli, aj ked zrusili reklamy, aj ked zaviedli "obrazky", na zastavkach je zakaz, ale priamo tam sa stale fajci, alebo velmi blizko, o nieco menej ale stale, aj doma ludia fajcia, v panelakoch, na balkonoch a doplacaju na to ini, nejde len o zapach, ale bezne podpalia cudzi balkon, na FB je toho dost, aj zeny s detmi bezne fajcia a pod.
mne by uplne stacilo keby som nemusel na kazdom rohu slapat po crepoch z ploskaciek. a to nebyvam v ziadnej "divokej" stvrti. aj tento tyzden sme boli v parku, dieta sa bose blaznilo vo fontane, potom vyslo von, bezalo za nami na lavicku az kym neskoncilo s crepom v nohe, lebo tam niekto roztrieskal ploskacky dve o beton... mozno keby si ju nemohol kupit v najblizsej trafike, mozno keby si ju mohol kupit len v specializovanom obchode v meste, mozno by sa to nestalo, mozno hej.