Ste vlastenec?
Re: Ste vlastenec?
to tu bude OT, ale pocity su vzajomne. ked niekto, kto asi vystudoval historiu ju popiera, vysmieva sa z milionom zavrazdenych a nakoniec, absolutne neznaly realii ma nazve "socialnym mostrom", lebo mi pride nespravodlive, aby umyvaci zachodov mali vyssi plat ako absolvent vysokej skoly, tak je to na zlost. ale teraz je usmevne ako zo seba robit obet. to je take komunisticke.
Nie som zastancom nacionalizmu ani keby bolo vsetko idealne co samozrejme nebude nikdy a nikde. Niektori kvoli tomu nadobudaju pocit ze su nieco viac ako ine narody/rasy s cim principialne nesuhlasim. Nacionalizmus moze byt zneuzity na masovu manipulaciu, extremizmus, rasizmus, vojny, atd... Svet by bol lepsi keby namiesto vlastencov boli vsetci ,,osvieteni individualisti"-AA- napísal:Všimol som si, že "osvietení individualisti" majú rôzne dôvody prečo je vlastenectvo zlé, že nemajú dôvod tu byť na niečo hrdí, atp.
Ale čo ak by bolo všetko krásne, skvelé a fungovalo?
Potom by to (vlastenectvo) už bolo v poriadku?
Znie to ako prejav nízkeho, oportunistického charakteru človeka, a na ten byť hrdí určite nemôžu.
ale ja si sam seba vazim, len nepovazujem za podstatne hrdit sa tym, k comu som sa nicim nepricinil, ze som sa nahodou narodil v jednej stredoeuropskej kotline a nie o 200 kilometrov mimo na akukolvek inu svetovu stranutehla napísal:Rovnica je klasicka - ak si nevazime sami seba, nebude si nikto vazit ani nas - ani politici, ani ostatne narody, preco by mali?
spomienkovy optimizmus? lebo v celkovom sucte kvalit slovenskeho naroda si nemyslim, ze by sme nejak extra vybocovaliMy Slovaci sa urcite nemame zaco hanbit a s chladnou hlavou stareho anglicana by sme mohli nasledovať ine krajiny.
v tomto sa velmi mylis, drviva vacsina ludi mimo Europy ani netusi, kde sa Slovensko nachadza, vsetci sa pytaju ci "tam niekde pri Rusku?" alebo "tam kdesi v Juhoslavii?", kontinent povacsine trafia vdaka farbe mojej pokozkyNa to aka sme mala krajina sme dali svetu vela spickovych ludi - nasa bohata historia, kultura su specificke a obdivovane po celom svete
ak vykrocis zo svojej rodnej viesky, tak zistis, ze pre zivot existuju aj lepsie oblastiTu sme sa narodili, dostali podmienky na zivot, vzdelanie a pocit domova
netrpim teda sentimentom, ze narodit sa na Slovensku je to najlepsie, co sa mi mohlo kedy stat, nie je to pravda
//autoeditácia príspevku (09 Dec 2018, 12:03)
sice si sa snazil, ale nemal si sancu, fakty vyhrali nad ideologiouhughito napísal:No tak vidíš, mne takto došla trpezlivosť s hentými indivíduami, a to až po rokoch.
Sú lepšie a zdravšie kolektívne identity, s ktorými sa môžu ľudia zžiť, ak chcú, ako nacionalizmus. Dejiny sú dostatočne poučné.
to si napisal pekne. preto nikto iny okrem ignoranta nemoze podporovat ani ziadny komunisticky smer, lebo vsetky viedli ku vrazdeniu na zaklade povodu a politickych nazorovhughito napísal:Dejiny sú dostatočne poučné.
Vlastenectvo skôr vnímam ako lojalitu a istý bližší citový vzťah k svojej vlasti.jackb napísal:-AA-, na co konkretne si hrdy, nech mame predstavu
Nepísal som, že vlastenectvo je o nejakej hrdosti, na to narážali jeho odporcovia.
Ale som hrdý na Muffi-ho a jeho vzťah k slovenskej gramatike.
-
javatar
Hardcore addict
Otazka na miestnych vlastencov: Co znamena to vlastenectvo v praxi? Ako sa prejavuje, co sposobuje atd...
Aj ja mám otázku na vlastencov: Čo hovoríte na u nás nadmieru populárne lokálvlastenectvo? Myslím to také "ja som z Kysúc a zvyšok Slovenska sú Maďari" vlastenectvo, ktoré rozdeľuje vlastencov na menšie skupiny podľa jednotlivých regiónov, územných celkov, miest, ba až dedín.
Ja žijem v predstave, že vlastenec by podľa bežnej definície tohoto pojmu mal byť zadobre s príslušníkmi svojho národa. Lenže v praxi je bežné, že udatní vlastenci z jedného regiónu sa povyšujú nad nemenšími vlastencami z iného konca našej rozľahlej domoviny. A keď sa momentálne nedá nadávať na imigrantov, cigánov a Maďarov, tak je ako objekt ich vlastenectva dobrý aj východniar, záhorák, Bratislavčan, resp.(povedzme si to rovno) ktokoľvek z inej dediny, než ten konkrétny vlastenec a hrdý Slovák.
Lebo samozrejme v úplne každom kúte našej krajiny sú ti najlepší ľudia a žijú najkrajšie ženy, nalieva sa najtuhšia borovička, ulice tam brázdia vo všetkých smeroch najzdatnejší a najchytrejší chlapi, v okolitom háji rastú najmohutnejšie buky, v potokoch tečie najčistejšia voda atď.
Ono to vlastenectvo sa mi vidí často aj ako filozofia, na základe ktorej ľudia klamú seba samého, že ich bezprostredné okolie až po celú krajinu vôkol je lepšie, než zvyšok sveta. Obvykle sú to samozrejme hlavne ľudia, čo toho o zvyšku sveta veľa nevedia.
Ja žijem v predstave, že vlastenec by podľa bežnej definície tohoto pojmu mal byť zadobre s príslušníkmi svojho národa. Lenže v praxi je bežné, že udatní vlastenci z jedného regiónu sa povyšujú nad nemenšími vlastencami z iného konca našej rozľahlej domoviny. A keď sa momentálne nedá nadávať na imigrantov, cigánov a Maďarov, tak je ako objekt ich vlastenectva dobrý aj východniar, záhorák, Bratislavčan, resp.(povedzme si to rovno) ktokoľvek z inej dediny, než ten konkrétny vlastenec a hrdý Slovák.
Lebo samozrejme v úplne každom kúte našej krajiny sú ti najlepší ľudia a žijú najkrajšie ženy, nalieva sa najtuhšia borovička, ulice tam brázdia vo všetkých smeroch najzdatnejší a najchytrejší chlapi, v okolitom háji rastú najmohutnejšie buky, v potokoch tečie najčistejšia voda atď.
Ono to vlastenectvo sa mi vidí často aj ako filozofia, na základe ktorej ľudia klamú seba samého, že ich bezprostredné okolie až po celú krajinu vôkol je lepšie, než zvyšok sveta. Obvykle sú to samozrejme hlavne ľudia, čo toho o zvyšku sveta veľa nevedia.
-
tehla
ako vies, ze som nevykrocil? Mam toho precestovane dost a 6 rokov som pracoval v zahranici ... Ale zaujimave sledovat, ako si niektori budujete stereotypy o "vlastencoch" - zivot prezity na dedine, borovicka a nenavist k madarombeardie napísal:ak vykrocis zo svojej rodnej viesky, tak zistis, ze pre zivot existuju aj lepsie oblasti
Inak prave ten zivot v cuzine vela ludi privedie k vlastenectvu a zlepsi vztah k domovine - staci sa pozriet na krajanske spolky po celom svete, ktore udrziavaju slovenske tradicie
ano. to vidiet na mojich postoch po tom co som sa vratil po roku z Irska. potom som ale za 5 rokov vytriezvel, zistil som vela o svojich predkoch a hlavne som pocas cestovania videl co chore vlastenectvo porobilo pred menej ako 30 rokmi v castiach Europy.
Jáááj prepáč, že sme zabudli ešte na špeciálnu kategóriu idiotov, ktorí robia v cudzine (sú ekonomickí migranti) a celý čas na sociálnych sieťach nadávajú na imigrantov, zdieľajú každý hoax, chcú voliť populistov, ktorí sú proti imigrantom alebo v cudzine ukazujú svoju schopnosť "prispôsobiť sa" napríklad tak, že manžel dánskeho ministra dostane po papuli.
-
tehla
Ty si uz daj antidepresiva, bol som vonku, lebo moja rodina v Nemecku zalozila firmu a zavolali ma a doteraz tam chodim, okrem toho teba do mna absolutne nic
jackb - musis oddelit "chore vlastenectvo" nenavist a vojny od zdraveho vlastenectva. Je to tak tazke?
Ale myslite si co chcete, nevidim dovod aby som to tu pred vami obhajoval ... kazdeho osobna vec
jackb - musis oddelit "chore vlastenectvo" nenavist a vojny od zdraveho vlastenectva. Je to tak tazke?
Ale myslite si co chcete, nevidim dovod aby som to tu pred vami obhajoval ... kazdeho osobna vec
človek, čo ma co-to precestovane vie, že vo svete sú aj lepšie miesta pre život a nepovysuje svoj región len preto, lebo sa v ňom náhodou narodiltehla napísal:ako vies, ze som nevykrocil? Mam toho precestovane dost a 6 rokov som pracoval v zahranici
Inak som rad, ze si odpovedal na to najmenej podstatné z môjho postu
P.S.: ako sa v medzicase zmenil tvoj vzťah k náboženstvu? Hejslovacizmus neprítomnosťou na fóre neutrpel, názory na WWII sa zrealnili, čo je trochu paradox
-
tehla
podte vsetci do mna
vidim, ze dnes na fore neni co riesit 
// nazory na vojnu sa zrealnili? Kedy som mal ine nazory na vojnu? Vidis jak si sam produkujes projekcie v svojej hlave beardie
// nazory na vojnu sa zrealnili? Kedy som mal ine nazory na vojnu? Vidis jak si sam produkujes projekcie v svojej hlave beardie
Neber to nejak negatívne, konečne (staro-)nová krv, čo chce diskutovať, to tu už dávno nebolo 
Toto od teba nevidím prvýkrát, čo také si sa dozvedel, boli tvoji predkovia kanibali, alebo nedajbože Chazari?jackb napísal:zistil som vela o svojich predkoch
to konkretne potvrdene nemam, ale generacie mojich predkov mali povod v aspon piatich dnes existujucich krajinach. ergo, mal by som byt vlastenec v kazdej z nich.
tehla, urcite je to potrebne oddelovat, ale ma to k sebe nebezpecne blizko. preto je pre mna poucenim z vyvoja v Europe drzat sa od toho daleko.
tehla, urcite je to potrebne oddelovat, ale ma to k sebe nebezpecne blizko. preto je pre mna poucenim z vyvoja v Europe drzat sa od toho daleko.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Možno má len iné kritéria pre to, čo je dobré a čo je zlé miesto pre život.beardie napísal:človek, čo ma co-to precestovane vie, že vo svete sú aj lepšie miesta pre život a
Samozrejme, ale trúfam si tvrdiť, že z priemerných preferencií zástupcov celého sveta Slovensko v top10 sveta nebude
Mne osobne by asi najviac vyhovoval Svajc, napriek ich chrchlavej nemčine, ale každý má iné preferencie
Mne osobne by asi najviac vyhovoval Svajc, napriek ich chrchlavej nemčine, ale každý má iné preferencie
-
tehla
-AA- napísal:Toto od teba nevidím prvýkrát, čo také si sa dozvedel, boli tvoji predkovia kanibali, alebo nedajbože Chazari?
jackb napísal:to konkretne potvrdene nemam, ale generacie mojich predkov mali povod v aspon piatich dnes existujucich krajinach. ergo, mal by som byt vlastenec v kazdej z nich.
ale ty si sa narodil na Slovensku nie? Co sa bojis, ze ked budes mat vztah ku Slovensku, bude vojna?
.Každý, kto cestoval po svete vie, že je v porovnaní s inými krajinami dokonca ešte aj veľmi pekná a až keď ju opustia, zisťujú ako veľmi im chýba. Naopak, pre niektorýchmienkotvorných ľudí tu na Slovensku je ešte stále veľmi „cool“ všetko slovenské kritizovať, ale uvidíte, že ak tomuto trendu nepodľahneme, budeme sa tu mať všetci o trochu lepšie.