STEREO / MONO?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
DR8PruBr
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

STEREO / MONO?

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

Ako mám správne zapojiť zosilňovač v aute (výstup je na subwoofer). Teraz to mám zapojené tak, že z rádia mám Line-Out výstup (2 x cinch) a tak to ťahám cez celú kasňu až do zosilňovača na „Line-In“ vstup.

Zosilňovač mám v režime bridge (teda mono). Chcel by som to spraviť tak, aby som ťahal od rádia radšej jeden kvalitný (tienený kábel) a nie dva (teraz tenké dvojlinky). Mám spojiť pravý a ľavý kanál na výstupe od autorádia alebo ťahať len ľavý kanál ako sa to robí a potom ho tiež v zosilňovači zapojiť do ľavého vstupu alebo ako?!

Teraz to mám zapojené tak ako som písal vyššie, hrá to v pohode, ale chystám sa meniť napájacie káble + silnejší subwoofer tak preto či meniť nejako aj toto alebo nie.
jimmy_xp
King
King

Re: STEREO / MONO?

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Nemáš zvlášť sub-out na rádiu?
DR8PruBr
Star
Star

jimmy_xp > Nie, na rádio taký výstup nemám.
jimmy_xp
King
King

Tak jednoduchšia možnosť je priviesť tam len jeden kanál. V podstate ak tam privedieš obidve, tak sa zlučia v obvodoch zosilňovača. Ak si veľký fajnšmeker, možeš si taký zlučovač spraviť aj sám hneď za rádio. Niečo podobné som robil ja do bytu -> http://svetelektro.com/modules.php?name ... ad&id=4814 (samozrejme niektoré veci tam vynecháš - filtre)
DR8PruBr
Star
Star

jimmy_xp > Hm, nestačilo by to len spojiť "natvrdo" a dať tam nejaké kondenzátory na každý kanál kvôli rušeniu?! Do schém zas nie som nejaký extra guru, takže preto hľadám zatiaľ nejaké čo najjednoduhšie riešenie, ak nebude iné, tak si navrhnem ten plošák...
jimmy_xp
King
King

Chceš oba kanály spojiť navtrdo? To by som neodporúčal. To máš skoro ako keby si ich vyskratoval, a to nevravím o presluchoch, ktoré ti tam môžu vzniknúť. Kondenzátory tam dať môžeš, aspoň oddelíš jednosmernú zložku signálu. Najjednoduchšie sa to dá spraviť takto - za káblikom kondenzátor - cca 470nF na každý kanál + rezistor 22k do série a až tak to spojiť spolu. Ale budeš tam mať útlm...
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

ja som chcel ťahať subwoofer priamo z rádia. mám na zadnom paneli sub-out len sa vyskytol problém. nemal by som to kam napojiť do subwoofera, nakoľko je to len taký jednoduchý aktívny subwoofer s výkonom 170W (toľko je písaných ale neverím, že to má taký výkon). tak som to vyriešil tak, že som natiahol dva káble od zadného reproduktory a použil ich ako signál pre subwoofer. hrať to hraje ale neviem posúdiť, či by to hralo aj lepšie, keby som to napojil cez ten sub-out priamo z rádia. ak kúpim druhý subwoofer, ktorý bude mať vstup na cinche (neviem ako sa to správne píše) tak ho pripojím priamo na rádio.

inač ak máš dosť času, tak si to vyskúšaj zapojiť na jeden zadný reproduktor. kto vie, ako to bude potom hrať. či to bude lepšie, horšie alebo stále rovnaké.
Napísať odpoveď