Štrajk učiteľov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Štrajk učiteľov

Príspevok od používateľa hughito »

Tak v podstate áno, ide aj o tie "machinácie," teda rôzne premeny foriem podnikania v záujme maximalizácie zisku, čo je prirodzené. Ono viacerí z vás tú presadzujú čisto tento podnikateľský pohľad v zmysle, že všetko treba robiť v záujme podnikateľov, teda kapitalistickej triedy = znížiť všetky dane a odvody, zmeniť zákonník práce, zrušiť minimálnu mzdu.. ale čo majú z toho tí pracujúci? To len ničím o demagógia, že ak by sa spomenutí veci zmenili, tak sa zlepší život aj pracujúcim. Isté by bolo to, že sa zlepší život kapitalistickej triede.

Každopádne Ficovci sa skôr zamieravajú na tie väčšie projekty, ťahanie veľkých investorov cez rôzne dotácie a úľavy.. je to proste ich voľba. A robia tu. Reálne sem ťahajú tieto firmy, tie sem chodia. Najnovšie vyrastie firma v BB a vytvorí sa tak 1500 pracovných miest. Čiže viacerí ste tu totálne mimo ak robíte z Fica boľševika len preto, lebo nevolí nejakú Sulíkovskú taktiku, ktorá jasne kope za podnikateľov - tých menších.

Treba však povedať aj to, že Ficovci podporujú rôzne novovzniknuté - aj menšie - firmy, takisto cez rôzne úľavy. Prijali aj Zákon o malých a stredných podnikoch, iniciovaný EÚ.
" A celkovo, lepší výber daní nemá súvis len s ich vyberaním" čo tým myslíš? Nedáva to zmysel
Ale dáva to zmysel, Stoporko, a súvisí to napr. s Akčným plánom boja proti daňovým podvodom - celá táto sféra. Výber daní je lepší a je tu súvis aj s tým, čo tu viackrát opakujem - marazmom, ktorý v tejto oblasti zanechal Mikloš a pravičiari.
Zníženie nezamestnanosti
Pozri sa, klesla? Klesla. Zo 14 čosi na 10 čosi.

A fackať môžeš keď tak seba.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Ono viacerí z vás tú presadzujú čisto tento podnikateľský pohľad v zmysle, že všetko treba robiť v záujme podnikateľov, teda kapitalistickej triedy = znížiť všetky dane a odvody, zmeniť zákonník práce, zrušiť minimálnu mzdu.. ale čo majú z toho tí pracujúci?
vyššiu flexibilitu, trh práce potom automaticky vytvára tlak na konkurencieschopnost pracovnikov
Nie je náhoda, že najrozvinutejsie ekonomiky maju silné SMEs, tie sú totiž základ prosperujuceho statu
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

nezamestnanost klesla, lebo kto moze, tak ide robit do zahranicia.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Na margo tej nezamestnanosti - Ficov marketing vs. realita
Pointa - takéto tvrdenia treba vždy doložiť nejakým dobrým zdrojom. Štatistiky sa dajú veľmi ľahko manipulovať.
Prílohy
PiPdP671RDvQYUN5uZI2fQ-Predvolebn-let-k-Smeru.jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:vyššiu flexibilitu, trh práce potom automaticky vytvára tlak na konkurencieschopnost pracovnikov
Nie je náhoda, že najrozvinutejsie ekonomiky maju silné SMEs, tie sú totiž základ prosperujuceho statu
Toto je neoliberálna dogma, ktorá sa neustále opakuje.

A prosím ťa, vyjadri sa ešte k tej krivke, dík.

BX: Nezamestnanosť: Hovoria to aj štatistiky Eurostatu aj štatistiky Úradu práce (zhodujú sa). Fico je už skoro ako Žid: má dosah a ovplyvní všetko, aj Eurostat.

Gratulujem k intelektuálnemu výkonu pravičiarov: lebo Fico.
beardie
Redeemer
Redeemer

K Lafferovej?
hughito
Redeemer
Redeemer

Áno.
beardie
Redeemer
Redeemer

V skratke, znížením daní sa zvýši výnos. To bolo základom Sulikovej rovnej dane.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

hughito napísal: Reálne sem ťahajú tieto firmy, tie sem chodia. Najnovšie vyrastie firma v BB a vytvorí sa tak 1500 pracovných miest.
https://www.facebook.com/ginn.press/pho ... =3&theater :roll:
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

hughito napísal:
Každopádne Ficovci sa skôr zamieravajú na tie väčšie projekty, ťahanie veľkých investorov cez rôzne dotácie a úľavy.. je to proste ich voľba. A robia tu. Reálne sem ťahajú tieto firmy, tie sem chodia. Najnovšie vyrastie firma v BB a vytvorí sa tak 1500 pracovných miest. Čiže viacerí ste tu totálne mimo ak robíte z Fica boľševika len preto, lebo nevolí nejakú Sulíkovskú taktiku, ktorá jasne kope za podnikateľov - tých menších.
dakujem pekne za take pracovne miesta, dovolim si tvrdit, ze vacsina prac pozicii bude mat platy <600e, firma po dvoch troch rokoch nevyplati vyplaty, skrachuje, supne sa do konkurzu a bude vymalovane
keby tie dotacie pouzili na zaplatenie ludom napriamo mali by viac penazi a nerobili by zo seba otrokov pocas par rokov
ale naco by to robili, treba zaplatit kamaratom a zaroven vykricat ze vytvarame strasne moc pracovnych miest
hughito
Redeemer
Redeemer

Henten magor je už úplne na smiech.

http://www.rknglobal.com/

vendo: V pohode, však to je tvoj pohľad, takí ako ty nenechajú ani nitku suchú na Ficovi a musia si niečo nájsť, resp. majú inú predstavu a pod. Mne je to jedno, ja sa bavím o faktoch, či tá nezamestnanosť klesla alebo nie.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

hughito:
zaujímavé, že ty ako anarchista schvaľuješ to, že sem súdruh prizval veľké nadnárodné korporácie a dal tým prácu pár tisíc ľuďom v danom okrese. :) Možno iba zle rozumiem anarchistom - bol som v tom, že sú za maximálnu liberalizáciu pracovného trhu, v skratke "nech si každý robí čo chce, ak to nevadí iným. Ak im to vadí, majú právo mu v tom zabrániť."

K tým "machináciám" - pozri si odvodové zaťaženie živnostníkov. Pokiaľ chce malý podnik prežiť, nemá veľmi na výber, iba zmeniť právnu formu. Alebo tebe v domácom rozpočte nezáleží na stoeurovkách? Apropo - ako si na živobytie privyrábaš ty? Kľudne aj do správy. (nech rozumiem kontextu z ktorého vychádzaš - inak bude písať synček milionára, inak človek robiaci za pásom a inak stolár robiaci na vlastnom piesočku)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

jaj jaj hugo, ak uz mas potrebu ukazat, ze nie vsetko spravil fico zle, tak si to aj do hlbky nastuduj, lebo ak je takto vytvarana aj tvoja argumentacia v inych temach, tak potes pan buh. nie tak davno to rozoberal nejaky clovek zo statistickeho ustavu v radio slovensko, metodika statistiky sa za tie roky zmenila, do toho grafu nie su zapocitani nezamestnani na pn a na absolventskej praxi(co teda ani neskryvaju, s nimi to je cosi nad 12%), ale najvacsi pruser je, ze do statistiky nie su zapocitavani ludia na aktivacnych pracach! takze tolko ku grafu. inac nie som taky naivny, aby som si myslel, ze pravica si tie grafy tiez neupravovala podla seba, ale toto je hlavne o tebe, nemozes ukazat jednoducho na graf, tresnut po stole a zakricat: klesla? no klesla, tak ticho! ja osobne si nemyslim, ze ta statistika je az tak vypovedajuca a to koli lahkemu manipulovaniu s cislami, ak chces dokazat, ze sa nieco zlepsilo, skus to na inych veciach.

inac brutalne ti chyba ludsky pohlad. napr taka veta: "ide aj o tie "machinácie," teda rôzne premeny foriem podnikania v záujme maximalizácie zisku". co je sice pravda, ale ono to v reale na svk znamena, ze zivnostnik musi na silu zakladat sro aby vobec vyzil. ja neviem kolko zivnostnikov mas vo svojom okoli, ale ich zivot sa realne pocas vlady smeru neskutocne zhorsil. a to nie je o liberalizacii, ale aspon o minimalnej podpore a volnosti dychat. nehovoriac kolko malych podnikatelov zruinovali koli dialniciam. toto je vazne jedina vlada, ktora dokazala polozit ludi pracujucich na statnych zakazkach. a toto nemozes jednoducho odbit vetou o tom, ze sa zameriavaju na stredne a velke podniky. to robi kazdy, opominat koli tomu zivnostnikov je nezmysel.

inac ale davam ti za pravdu, co sa vyberu dani tyka. len rozmyslam, ci ma tento fakt az tak tesi :lol: v kazdom pripade by som bol radsej, keby sa lepsie starali aj o alokaciu toho co vyberu.
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko: Anarchizmu nerozumieš ale rozoberať to tu nebudem. A nie som žiadny syn milionára.

Celý problém je v tom, že viacerí z vás tu majú natlačené do hláv neoliberálne pravicové bludy z čias Mikloša, preto ten zdeformovaný pohľad na celú túto problematiku. Keď sa zaviedla progresívna daň a zrušila rovná, viacerí ste to tu prirovnávali k boľševikom, pričom to je bežná realita okolitého sveta, dokonca USA a nevraviac o najvyspelejších štátoch. To je problém, ľudia s obzorom, ktorý je v mantineloch Kaníka, Mikloša a SME, ťažko rozdýchajú čosi iné.

Podnikatelia sú istá záujmová skupina, ktorá si samozrejme kope za svoje záujmy a ideálne pre ňu by bolo, aby neboli žiadne odvody a dane = lebo vyššie zisky. Ja im to neberiem, pokojne nech sa znížia odvody atď., nech sa zrušia rôzne byrokratické zaťaženia a pod. Ale vy tu Fica prezentujete tak, akoby celú túto tried pomaly poslal do gulagu a totálne zdevastoval krajinu, čo je úplne absurdné.

Štatistiky: ja to sledujem, samozrejme, že nejaká zmena metodiky tam mohla čosi uhrať, ale pravica tvrdí, že Ficovci vlastne nič neznížili, skôr naopak - čo je zas ten fanatizmus. Tú vec o aktivačných pracovníkov opakovanie popierajú a vyvracajú. Celkovo si nemyslím, že by 4 % spravili na metodike a zmanipulovali aj Eurostat.

Suma sumárum: mne nejde o obhajobu Fica, keby som chcel, nájdem x iných sfér, kde sa dá kritizovať, čo aj robím v iných témach. V podstate si ale stojím za tým, čo som napísal vyššie a zatiaľ ste ma nijako nepresvedčili. Zdôrazňovaním jednej oblasti (podnikateľské prostredie, aj to imo prehnané) sa to ani moc nedá.

A samozrejme, môžem pokračovať ďalej a pozrieť sa na ďalšie sféry, kde sa dajú pripísať aj plusové body SMERu.

//autoeditácia príspevku (22 Feb 2016, 16:58)
beardie napísal:V skratke, znížením daní sa zvýši výnos. To bolo základom Sulikovej rovnej dane.
Ešte na margo tohto.

http://economistsview.typepad.com/econo ... curve.html
beardie
Redeemer
Redeemer

zistoval si si vynosy z dani po zavedeni na Slovensku?

//autoeditácia príspevku (22 Feb 2016, 17:22)
hughito napísal:Podnikatelia sú istá záujmová skupina, ktorá si samozrejme kope za svoje záujmy a ideálne pre ňu by bolo, aby neboli žiadne odvody a dane = lebo vyššie zisky. Ja im to neberiem, pokojne nech sa znížia odvody atď., nech sa zrušia rôzne byrokratické zaťaženia a pod. Ale vy tu Fica prezentujete tak, akoby celú túto tried pomaly poslal do gulagu a totálne zdevastoval krajinu, čo je úplne absurdné.
zameriavat sa na velke podniky a trapit zivnostnikov, to je take ficovske
nie je anarchia ajo tom, ze sa ma starat kazdy o seba?
2016-01-26-zmena-poctu-zivnostnikov.jpg
Za roky 2014 a 2015 sa počet živnostníkov znížil o viac ako 11 200. Spoločností za rovnaké obdobie pribudlo o viac ako 9 900.Celkový počet podnikateľských subjektov v tejto majoritnej skupine právnych foriem podnikania klesol za tieto roky o necelých 1 400. - See more at: https://www.podnikajte.sk/start-podnika ... oSK67.dpuf
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty áno? Každopádne som nadobudol dojem, že má ísť o univerzálny ekonomický princíp.

Pozri sa, v poriadku, ja tento trend nespochybňujem a je jasné, že Ficova politika živnostníkom nepraje. Čo viac chceš počuť? Však už som písal, že ja nepopieram, pokojne nech sa znížia niektoré odvody, dane a byrokratická záťaž.

__

Dnes sme na kurze Dejiny medzinárodnej politickej ekonómie rozoberali aj otázky, ktoré riešime tu. Učiteľ, kovaný neoliberál, ktorý sa k tomu otvore hlási, jasne povedal, že ohľadom štatistík nezamestnanosti sa dá trocha hýbať, ale nijako zásadne ich nespochybňuje. Odmietal aj ten argument o ľuďoch na aktivačných prácach - tí tam zarátaní proste nie sú. Čo sa týka toho, prečo nezamestnanosť tak padla, tak videl tam aj iné faktory, teda nie v zmysle: lebo Fico. Avšak tu chcem podotknúť, že je logické, že sa tým vláda chváli, veď to je téma č. 1. Aj pravica by sa tým chválila a chcel by som vidieť, ako by ste sa vyrútili vy a Denník N a SME + Karpiš s jeho INESSom s tým, že áno áno, nezamestnanosť klesla, ale pravica za to nemôže, lebo "ekonomika" je nezávislá. ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

urcite Ficova vlada nejaky vplyv ma, ale myslim si, ze v globale bude ten vplyv maly
resp, ak by naozaj chceli robit nieco pozitivne, vysledky by mohli byt vyrazne lepsie

ide o to, ze nevyuzivaju aktualny ekonomicky rast na cielene zmeny, ktore by pomohli dlhodobo, vsetko len ad-hoc riesenia, ktore maju sice pozitivny kratkodoby efekt, ale z dlhodobeho hladiska su negativne - viz zivnostnici
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Inak hughito mozes nam teda vysvetlit aky je nazor anarchistov na dotovanie nadnarodnych korporacii? Ja som mal taku predstavu ze anarchisti a laviciari vo vseobecnosti velmi takyto sposob ekonomickych stimulov neuznavaju (ked si tak spomeniem na taky film ako La hora de los hornos). Naopak cakal by som ze zivnostnici su taka tvoja cielova skupina (svojbytny, samostatny, lokalny).
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:urcite Ficova vlada nejaky vplyv ma, ale myslim si, ze v globale bude ten vplyv maly
resp, ak by naozaj chceli robit nieco pozitivne, vysledky by mohli byt vyrazne lepsie

ide o to, ze nevyuzivaju aktualny ekonomicky rast na cielene zmeny, ktore by pomohli dlhodobo, vsetko len ad-hoc riesenia, ktore maju sice pozitivny kratkodoby efekt, ale z dlhodobeho hladiska su negativne - viz zivnostnici
Fajn, ale tento argument alebo ako to vôbec nazvať: robit nieco pozitivne, vysledky by mohli byt vyrazne lepsie mi nepríde moc férový. Používajú to pravicoví politici aj Karpiš z "nezávislého" inštitútu. Príde mi to už také nasilu: nedajú sa poprieť niektoré ukazovatele v prospech Ficovej vlády, tak povieme: ale ten rast mal byť rýchlejší, tá nezamestnanosť mala klesať rýchlejšie. To je už naozaj slabučké.

beardie a čo tá krivka?

eMPIko: "Nerozumiem" tvojej otázke, teda tomu, čo ňou sleduješ. A keď tak si to rieš v príslušnej téme. Ono aj s týmto sme OT.
Napísať odpoveď