Survival,turistika a všetko okolo toho
-
Jeremy
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Re: Survival,turistika a všetko okolo toho
njn ja som niekolko rokov pouzival slovenka termo za par supov a boli skvele teraz pouzivam zajo termo polartec a je to skvela veca a v exi nechodim nakupovat ani ja ja ked tak tak trekland, hudy sport vacsinou. A este ked tak tak zajdem do mamutka do ba
ale vravim dat 60-70 erasikov za termo tricko je na moj vkus vyhodene peniaze ked rovnaku kvalitu mas za 20-30
ale vravim dat 60-70 erasikov za termo tricko je na moj vkus vyhodene peniaze ked rovnaku kvalitu mas za 20-30
-
hojko
Site Admin
Jeremy: Nemyslim si, ze ta kvalita bude az taka rovnaka, rozdiel by som tam aj videl. Ale dat 60 eur za take tricko, ktore si za rok obleciem mozno 5x, tak to urcite nie.
-
Stoporko
VIP
Porovnávať kvalitu Zaja a Merina je ako porovnávať kvalitu jabĺk a hrušiek. Zajo (Craft, Moira a pod.) robia z umelých vláken, Merino je vlna zo špeciálneho druhu oviec. Syntetika (Zajo..) má iné vlastnosti ako vlna, inú náročnosť výroby, iný marketing (koľko merina je v outdoor katalógoch - plno) a iné výrobné náklady a z toho plynúcu inú cenu. Ten cenový rozdiel nie je zapríčinený rozdielnou kvalitou (ak neporovnávame termo z exišportu a renomované značky ako Zajo, Craft, Moira...), ale faktormi, ktoré som uviedol.
Hojko, ak si bol v Hudysporte (predpokladám z toho čo píšeš), tak tam majú pomerne úzky sortiment. Lepšie je vyhľadať si (opýtať sa), ktoré termoprádlo je dobré, kde ho zohnať a osobne si obehať predajne. Termoprádlo má byť "na telo" = druhá koža. Pokiaľ ti v ňom nevidno bradavky, tak máš veľkú veľkosť
Musí byť "na telo" preto, aby mohlo čo najúčinnejšie odvádzať pot a udržiavať tepelný komfort. Nesmie ťa pochopiteľne tlačiť, obmedzovať v pohybe alebo tak. No veľkosť rozgajdaného trička z chalupy nie je zrovna ono.
//autoeditácia príspevku (05 Okt 2010, 14:11)
Zdravím,
8. - 10. 10. 2010 sa bude konať v lese poblíž obce Hostomice (poniže Prahy) akcia českého portálu Knife.cz Akcia bude zameraná na prácu s malým nožom, vyrezávanie, výrobu nástrojov. Spí sa "na divoko," teda ako si kto v lese ustelie, tak sa vyspí. Strava je individuálna (čo si kto uloví/donesie, to zje
), blízko táboriska je studnička. Viac info o akcii v príslušnom vlákne (Nožnění) na danom portáli.
Idem z Ba autom, tak ak má niekto chuť sa pridať, rád ho vezmem so sebou - ideálne niekto z Ba, prípadne v okruhu cca 30km prídem poň autom. Chcem vyraziť v piatok (8.10.) ráno.
ak máte záujem, kontaktujte ma PM alebo na mail iseeyou.now (ryba s kapustou) gmail.com
Hojko, ak si bol v Hudysporte (predpokladám z toho čo píšeš), tak tam majú pomerne úzky sortiment. Lepšie je vyhľadať si (opýtať sa), ktoré termoprádlo je dobré, kde ho zohnať a osobne si obehať predajne. Termoprádlo má byť "na telo" = druhá koža. Pokiaľ ti v ňom nevidno bradavky, tak máš veľkú veľkosť
//autoeditácia príspevku (05 Okt 2010, 14:11)
Zdravím,
8. - 10. 10. 2010 sa bude konať v lese poblíž obce Hostomice (poniže Prahy) akcia českého portálu Knife.cz Akcia bude zameraná na prácu s malým nožom, vyrezávanie, výrobu nástrojov. Spí sa "na divoko," teda ako si kto v lese ustelie, tak sa vyspí. Strava je individuálna (čo si kto uloví/donesie, to zje
Idem z Ba autom, tak ak má niekto chuť sa pridať, rád ho vezmem so sebou - ideálne niekto z Ba, prípadne v okruhu cca 30km prídem poň autom. Chcem vyraziť v piatok (8.10.) ráno.
ak máte záujem, kontaktujte ma PM alebo na mail iseeyou.now (ryba s kapustou) gmail.com
Caute, kedze za chvili tu je zima a dufam ze aj sneh, tak by som chcel ist lyzovat a k tomu by som si chcel kupit nejake termopradlo, chcem si objednat z tohoto obchodu http://www.dohory.sk/ mate s nim niekto nejake skusenosti ? Alebo po pripade odporucit nieco z vlastnej skusenosti
Diky 
-
Stoporko
VIP
Dnes som mal v lese na sebe termoprádlo Moira imarion a môžem len a len doporučiť
Chrbát perfektne v suchu, keď bolo treba, dobre hrialo. Nemám čo vytknúť - ak očakávam náročný výšľap, dá sa prevrátiť naruby - vrúbkami od tela - ešte viac sa posilní odvod potu na úkor termoizolácie. Fantastický matroš.
-
qwerty-xyz
nooo uz aby som si to siel kupit, ked to tak chvalis, .....Stoporko napísal:Dnes som mal v lese na sebe termoprádlo Moira imarion a môžem len a len doporučiťChrbát perfektne v suchu, keď bolo treba, dobre hrialo. Nemám čo vytknúť - ak očakávam náročný výšľap, dá sa prevrátiť naruby - vrúbkami od tela - ešte viac sa posilní odvod potu na úkor termoizolácie. Fantastický matroš.
da sa u nas kupit varic Markill Spider za menej ako 65€?
mam s nim dobre skusenosti, hlavne stabilita ale aj piezo zapalovac, no ta cena ma mierne odradza... aj ked na moznosti si v jaskyni ci pred stanom uvarit teplny caj/polievku by sa teda setrit nemuselo...
a ake kartuse by ste mi odporucili?
mam s nim dobre skusenosti, hlavne stabilita ale aj piezo zapalovac, no ta cena ma mierne odradza... aj ked na moznosti si v jaskyni ci pred stanom uvarit teplny caj/polievku by sa teda setrit nemuselo...
a ake kartuse by ste mi odporucili?
-
Stoporko
VIP
jackb: je veľký rozdiel variť čaj pred stanom alebo v jaskyni. Pred stanom si spravím oheň = varič nie je treba. V jaskyni naopak treba (aspoň z mojich skúseností s bunkrami a baňami) niečo odolávajúce vlhku a čo najviac primitívne = minimalizovať možnosť poruchy (žiadne piezzo vydikundácie a pod.). Mám staručký plynový varič od Campingaz (model tuším tornado) a ešte nikdy ma nezradil. Nevidím dôvod kupovať predražené hypermoderné veci, ktoré sa v krízovej chvíli pokazia. Do jaskyne by som ja osobne bral klasický liehový varič za 3eurá a VEĽA (aspoň 3 a viac krabičky) pevného liehu. Cenovo budem stále hlboko pod 65eurami, spoľahlivosť toho variča nedosahuje ani najlepší moderný benzínový varič 
Ak chceš predsa len niečo moderné, choď do benzínového variča - kukni značku Var.
Ak chceš predsa len niečo moderné, choď do benzínového variča - kukni značku Var.
no pred stanom nad 2500m na zapadnom Balkane nenajdes vela schopneho dreva na ohnik nenajdes...
s tym Spiderom som hral 10 dni minulu zimu a 2 tyzdne v lete a nemohol som najst zleho slova... Prave na "jaskyniarskom tyzdni" sa chalani kazde rano trapili s benzinovymi a lacnejsimi plynovymi varicmi a ja som za chvilku vytiahol z puzdra Spidera, a za 5 minut bola kava navarena... nehovoriac o stabilite... predavaju z tych, ktore si spominal aj na trojnozke ako to ma prave Spider?
s tym Spiderom som hral 10 dni minulu zimu a 2 tyzdne v lete a nemohol som najst zleho slova... Prave na "jaskyniarskom tyzdni" sa chalani kazde rano trapili s benzinovymi a lacnejsimi plynovymi varicmi a ja som za chvilku vytiahol z puzdra Spidera, a za 5 minut bola kava navarena... nehovoriac o stabilite... predavaju z tych, ktore si spominal aj na trojnozke ako to ma prave Spider?
Ja sa venujem turisike so psom (dogtreking) zatial len hobby a ziadne dlhsie vypravy takze moja vybava obsahuje vet. preukaz, nahubok, nahradne voditko, handru (mno skor maly rucnik) mikina. Voda, granule a miska.
nejake tie veci na prvu pomoc, obvazy atd... vsetko zavisi od typu a dlzky vychadzky
Jo, a venuje sa este niekto tomuto sportu?
Jo, a venuje sa este niekto tomuto sportu?
-
hojko
Site Admin
110mat110: Nepredpokladam, ze sa tu na fore niekto tomu venuje, ale je to mozne. Skor by ma zaujimalo ake trasy vyhladavas so psom, lebo pred rokom ci dvomi som bol na takej mensej ture, bola to asi slapacka na dve hodiny sviznym tempom a kedze sme mierne zabludili, tak sme stretli mladeho chlapika so psom, tak nas trosku naviedol. Hovoril, ze chodi takto pravidelne vzdy cez vikend za kazdeho pocasia so psom, tak mi teraz napadlo, ze to bude nieco podobne ako spominas ty. Aku dlhu (najdlhsiu) trasu si so psom absolvoval??? Akeho mas psa???
mno takto: mam 15 a mam polrocne stena aljasskeho malamuta. Z toho dvovodu mozem ist len po skole alebo cez vykendy. chodim kazdy den oklo dediny (po poli, les atd...) denne mam tak cca 5km max som zatial dal asi 12. Nemohol som ist dalej zotmelo sa. Ked prestane fukat planujem dat zajtra 20... tak drzte palce
-
Stoporko
VIP
taký dotaz na ten dogtreking - aký je rozdiel v tom čo robíš a v tom zobrať bežného psa so sebou na výlet do lesa? Je k tomu treba spešl postroj? Alebo je to len moderný názov? Ako riešiš "napájanie" psa vodou - čítam, že miska. Ako sa ti to osvedčilo? Akú spotrebu vody má ten pes? Pýtam sa, lebo by som v budúcnosti niečo podobné tiež rád praktizoval (pes so mnou, prípadne aj s rodinkou na výlety).
Mno ked ides na vychadzku beries psa vecsinou na volno. Pri dogtreku musi byt cely cas spojeny s clovekom. A vyuziva sa jeho sila na tahanie. Napajanie riesim tak, ze mu do malej misky nalejem vodu z flase a ona sa napije. spotreba je vacsinou okolo litra.... samozrejme to zavisi od dlzky. Na kratsie (do tych 5km) vodu ani neberiem
-
Stoporko
VIP
celý čas spojený s človekom - ráta sa aj obyčajné vodítko? Či je tam nejaký postoj? Na vychádzku do lesa brať psa na voľno by som si pri slovenských poľovníkoch netrúfol 
Nerozumiem tomu využitiu sily na ťahanie - čo tým myslíš?
Díky za odpovede
Nerozumiem tomu využitiu sily na ťahanie - čo tým myslíš?
Díky za odpovede
No ja pouzivam len voditko v ruke. K psovi je pripevnene hlavne na postroj. Tam sa vyuziva tah psa ktory sa moze zapriet do postoja a taha ta. Tym sa ty menej unavis a ide sa omnoho lahsie aj v zlozitom terene. Na obojok sa pripevnuje menej, pretoze ked sa pes zaprie zacne ho to skrtit. Potom voditko (Ja mam 3m ale rozmyslam nad 5m) a voditko drzis v ruke. Prosfesionlalne sa pouziva nieco ako opasok, na ktorom je voditko pripnute. To som neskual a co som videl pes sa na tom dost tazko ovlada takze kym nieje na 100% poslusny odporucal by som len tak, do ruky (neviem ako je to na sutaziach, ci povoluju aj v ruke)
-
Soviet
Darca
Nebyvaju na SVK nejake skupiny, ku ktorym by sa dalo pridat? Take, ktore idu niekam na hory cez vikendy a tak..?
-
Stoporko
VIP
soviet: kukni www.bushcraft-portal.sk sekciu Plánované. Prípadne si tam kukni userov a nakontaktuj sa na nich. Nie je problém tam založiť tému že chceš ísť vtedy a vtedy von a že zháňaš parťáka.
WAU vyborna stranka take nieco som potreboval diki 
hmm uz mam nejaky ten survival odzity... co sa tyka stravy, najlepsie je mat ovsaky, musli, susene ovocie a cokoladu. ovsaky vela miesta nezaberu a su dokonala nahrada pestrej stravy obsahuju vsetko co je treba vydatne, nevyhoda je ze ich treba varit, na preto je dobre vopred pripravit musli zmes ktora vydrzi dost dlho... varic som nikdy nenosil, ani neskusal, ohen sa da zrobit takmer vsade a za kazdeho pocasia. dalsia dolezita sucast je vojenska celta http://www.armpek.sk/celta-nva-zanovna- ... va-180x180, dobre naimpregnovana, + nejaky lahky spacak, z celty sa da urobit prsiplast, na spanie sa da zopnut do "vreca", takto som uz prespal zopar noci za silneho lejaku (najlepsie sa hodit pod nejaky husty ihlicnaty strom). co sa tyka oblecenia tak nenosim ziadne znackove veci, v lete bavlnene kosele zo sekaca za 50 centov + BDU gate/kratasy , spodne pradlo klasicke bavlnene ziadne termo
v zime takisto BDU + bavlnene spodare, v tuhej zime sa mi brutalne osvecil vojensky/pracovny presivany kabat s kapucnou, v tom neje zima ani pri -20 a neprefuka to
nevyhoda je jeho vaha/skladnost ale na to som si uz zvykol
. inak naimpregnovana harringtona s kapucnou, a kanady. v podstate ma kompletne odieva armyshop
. potom uz len nozik a sekerka, lavinova snura 6mm 15 metrov cca, zide sa na napinanie celty ak sme viaceri tak sa da postavit super pristresok, a tryskovy zapalovac na podpalovanie uhlikov do vodnej fajky, to je asi tak vsetko co sa vybavy tyka, halvne nezabrat vela miesta v batohu zbytocnostami cim lahsie tym lepsie.
//zabudol som este dolezita zasoba ponoziek, a spodneho pradla, vzdy v igelitovom sacku pre pripad zeby sa tam nejak chcela dostat vlhkost, a karimatku nosim obycajnu ale tu hrubsiu tusim 12mm z kauflandu...
presivak mam na mysli presne http://www.emcar.sk/produkty/30/145/, foter ich fasoval v praci...
//zabudol som este dolezita zasoba ponoziek, a spodneho pradla, vzdy v igelitovom sacku pre pripad zeby sa tam nejak chcela dostat vlhkost, a karimatku nosim obycajnu ale tu hrubsiu tusim 12mm z kauflandu...
presivak mam na mysli presne http://www.emcar.sk/produkty/30/145/, foter ich fasoval v praci...