Svet ako informačný systém ;)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
MarošDziak
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Svet ako informačný systém ;)

Príspevok od používateľa MarošDziak »

Realita vôbec nemusí existovať ;)

My, agenti reality ju vnímame pomocou zmyslov a naše vedomie nám poskytuje určitý obraz o nej ;)

Ale ak svet existuje v podobe informačného systému, tak všetko čo je, sú informácie uložené niekde v pamäti zložitého superpočítača ;)

A tak ak sa niečoho dotknem, tak informačný celok s názvom Dzio, dostane informáciu od informačného celku kanvica ;)

Ak ste niekedy hrali počítačovú hru tak si to dokážete predstaviť ;)

Celé svety aj s ich obyvateľmi existujú len v pamäti počítača ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Svet ako informačný systém ;)

Príspevok od používateľa beardie »

dakujeme ;-)
MarošDziak
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal:dakujeme ;-)
Nemáte vôbec zač ;)
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Veľmi zaujímavé čítanie poprosím viac info ;-)
MarošDziak
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

CrazyJerry napísal:Veľmi zaujímavé čítanie poprosím viac info ;-)
Som informatik a tak sa na svet pozerám z pohľadu IT ;)

Veľmi dlho mi už v hlave víri myšlienka o vytvorení komplexnej simulácie, ktorá by zahŕňala všetko ;)

A tak ak sa spätne pozriem na náš svet, tak mi príde na um, čo ak už takúto simuláciu niekto urobil? ;)

Ak poznáš hru SIMS, dokážeš si predstaviť zjednodušený model takejto simulácie ;)

V hre vystupujú postavičky, ktoré žijú svoje virtuálne životy vo virtuálnom prostredí ;)

Pri dostatočnom počítačovom výkone a samozrejme pri zohľadnení oveľa vyššej komplexnosti si viem predstaviť stvoriť danú simuláciu ;)

Nevravím že naša realita je simuláciou lebo to neviem dokázať ;)

Ale ak vidím čo vidím (kde sme momentálne v IT) a posuniem sa o pár desiatok rokov dopredu, tak si viem predstaviť že takéto simulácie budú reálne ;)

A ak teda všetci títo nábožní tvrdia, že sme stvorení tak ja vidím aj cestu ako to bolo dosiahnuté ;)
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Pozri si serial Black Mirror, konkrétne 4. epizódu 4. série. Myslím, že sa ti bude páčiť ;-)
MarošDziak
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

CrazyJerry napísal:Pozri si serial Black Mirror, konkrétne 4. epizódu 4. série. Myslím, že sa ti bude páčiť ;-)
Ok, díky za info ;)

//autoeditácia príspevku (06 Júl 2019, 23:42)
Tu je malé info asi ako by som postupoval ;)

Som fascinovaný vetou : NA POČIATKU BOLO SLOVO, KTORÉ BOLO BOH A KTORÉ BOLO U BOHA ;)

Som taktiež programátor a preto som sa na túto (ale nie len na túto) vetu pozrel z programátorského pohľadu ;)

A tu je výsledok ;)

Každý systém by mal byť popísateľný...

Aj systém fungovania vecí...

A preto som sa pustil do náročného projektu...

Popísať systém v ktorom žijeme...

Malý úvod do programovania...

V dnešnej dobe sme dospeli k objektovému programovaniu.

Systém (aplikácia), ktorý programátor stvorí obsahuje objekty, ktoré majú určité vlastnosti (premenné = môžu sa meniť) a môžu vykonávať určité aktivity.

Taktiež môžno povedať, že objekty môžu v systéme určitým spôsobom interagovať...

Nato aby sme zadefinovali ako objekt vyzerá a čo môže robiť definujeme takzvanú triedu (typ) objektu.

Je to vlastne akási špecifikácia, ktorá popisuje objekt...

Základné prostredie zabezpečí, že na základe definície triedy vznikne objekt podľa toho ako bol špecifikovaný...

Stavový systém

Stavový systém je taký, ktorý sa skladá z elementov a tieto elementy nadobúdajú určité stavy...

To je moja súčasná predstava sveta...

Teda je to stavový systém, ktorého stavy sa v čase menia...

Simulátor takéhoto sveta je cieľom tohto projektu...

Hierarchia

V živote to už tak chodí. Na počiatku sú veci jednoduché a postupom času sa stávajú zložitejšími...

Tak fungujeme i my programátori...

Stvoríme niečo, čo je jednoduché a postupne k tomu pribaľujeme nové a nové funkčnosti...

Systém sa tak stáva komplexnejším...

Hierarchia vecí teda funguje tak, že na vrchole je niečo a z tohto niečoho je odvodené niečo iné a z toho niečoho zas niečo iné atď...

Preto i ja som zadefinoval základnú triedu tohto systému, ktorá by bola na vrchole hierarchie tried...

Nechcel som vymýšľať nejaké nové pojmy a staval som na tom čo poznám...

Základná trieda systému je teda pomenovaná Boh...

Vychádzam z kresťanstva, lebo o tomto náboženstve viem najviac...

Aký je Boh?

Boh je veľmi jednoduchá trieda. Nechcel som ho veľmi komplikovať a preto som mu dal len základné vlastnosti ako je meno, popis a stav.

Stav je tu preto aby som mohol ovplyvňovať zvyšok systému. Nadobúda 2 hodnoty : ŽIJE alebo NEŽIJE.

Funkcie ktoré má Boh sú BIG BANG keď nežije, ktorá ho "oživí" a KONIEC keď žije, ktorá ho "umrie".

Život je zmena

Aby systém obsahoval dynamiku (teda aby v ňom prebiehali zmeny), tak ďalšou triedou, ktorú potrebujeme je niečo čo by tieto zmeny zabezpečilo.

Touto triedou je trieda Čas.

Je odvodená od triedy Boh, teda dedí špecifikáciu toho aké vlastnosti má (meno, popis, stav), pričom mu pridáme ďalšie vlastnosti.

Z pohľadu systému Čas bude ten ktorý bude prechádzať po krokoch a pri prechode na ďalší krok bude systém meniť.

Preto čas bude vedieť na akom kroku sa nachádza a zároveň bude mať funkcie : STOJ a CHOĎ (aby sme ho mohli ovplyvniť).

Funkcia CHOĎ spustí krokovač času, teda zabezpečí aby čas "kráčal" = vykonával kroky.

Funkcia STOJ zastaví krokovač času.

Objekty triedy Čas budú deťmi objektu triedy Boh a preto objekty triedy Boh budú obsahovať rererencie na objekty triedy Čas, ktoré boli "pod ním" vytvorené.

Zároveň sme upravili funkcie BIG BANG a STOJ triedy Boh následovne:

- funkcia BIG BANG vynuluje počet krokov všetkých podriadených časov a spustí na nich funkciu CHOĎ

- funkcia KONIEC spustí funkciu STOJ na všetkých podriadených časoch

Dôsledok

Boh je od času nezávislý...

Miesto pre realizovanie

Posledným krokom v tomto behu je vytvorenie triedy Priestor.

Trieda Priestor je odvodená od triedy Čas a teda sa jedná o časopriestor.

Objekty triedy Priestor sú deťmi objektu triedy Čas...

A teda

Stvoril som týmto základnú infraštruktúru...

Viac na //del

//autoeditácia príspevku (07 Júl 2019, 0:31)
https://www.youtube.com/watch?v=tlTKTTt47WE ;)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

prosim nepouzivaj toho smajlika, citim sa nesvoj, ked na mna zmurka starsi chlap. si uz druhy clovek tento rok, ktoremu to musim vysvetlovat, co sa to deje?!
preco preboha mas na svojej stranke skopirovany obsah svojho pokec profilu?
k ostatnym veciam sa vyjadrit neviem, tak velmi ma filozofia este neosvietila
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

hmm, na prazdninujuceho skolaka dost prepracovany prejav, na zdraveho dospeleho jedinca dost zaostaly prejav. ITak, ktory nevie rozlisit, ze nepise kod ake text a nemusi entrovat kazdu vetu, uroven stranky, ze moja v siedmom rocniku ZS vo Frontpage vyzerala lepsie...niekto sa velmi nudi
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

@MarošDziak vela pozeras na filmy. Simulacna teoria a matrix je dnes modreny, ale ziadne argumenty pre tento konstrukt nie su. To, ze sa nasa realita podoba na nieco este nic neznamena, tak isto sa niektore motheboadry sa podobaju na mapy starych miest inkov (rpitom ignorujuc stovaky motheboadrdov a miest, ktore nemaju nic spolocne).

Ak zijeme v simulacii tak je to jedno, lebo sa z nej nedostaneme... ani nedokazes nic opvplivnit. Takze zbytocne filozofovat a radsej sa venovat dacomu konstruktivnejsiemu.

//autoeditácia príspevku (07 Júl 2019, 11:03)
http://www.osel.cz/9349-simulacni-paradoxy.html
Aby se problémem simulačních argumentů vůbec mohla zabývat věda, musíme uvážit, zda z něj plynou nějaké alespoň potenciálně ověřitelné důsledky. Je-li simulace tak dobrá, že je zevnitř nerozlišitelná od „originálu“, vlastně takovou představu můžeme úplně škrtnout jako zbytečnou a nic se tím nezmění. Tak alespoň praví Ockhamova břitva v rukou skeptického, neúprosného holiče. Vlastně bychom tím s celým simulačním argumentem mohli skončit, přece jen ještě ale chvíli pokračujme. Dejme tomu, že simulace nebude bezchybná, protože něco takového by pro provozovatele bylo příliš náročné a neekonomické. Půjde spíše o cosi na způsob Potěmkinovy vesnice; pokud tvůrci simulace spustili celý proces z experimentálních důvodů, snaží se vše maximálně zjednodušit. Dalo by se to zjistit, kdyby se nám podařilo nahlédnout za kulisy.

Takže, co by mohlo ze simulačního argumentu plynout ověřitelného? Z pohledu zevnitř by se nedokonalost jevila tak, že realita občas „zaskřípe“ – stane se něco, co by se stát nemělo, jako by fyzikální zákony občas fungovaly nějak jinak. Jakou přesně podobu by tyto „chyby v realitě“ mohly mít? Zde se nabízí nepřeberné množství spekulací: třeba paranormální jevy (kdyby existovaly) by prostě odpovídaly chybě v programu, který by třeba občas zapomněl na omezující podmínku typu „tohle se nesmí“. Změny základních fyzikálních konstant v průběhu času by mohly být pokládány za ladění programu za běhu. Otázkou samozřejmě je, zda bychom trhliny v realitě mohli poznat, když jsme sami její součástí. Kdyby se třeba kvůli potížím s výkonem simulující superpočítač zpomalil, zpomalili bychom se (asi) i my sami a nic bychom nemuseli nebo ani nemohli zaregistrovat.

Z celé představy plyne i celá řada dalších bizarních důsledků. Vesmír fungující jako simulace může kdykoliv selhat z technických důvodů, nebo tvůrci mohou simulaci vypnout, když se jim třeba nebude líbit. Můžeme předpokládat existenci bytostí, jež jsou vůči nám nadány božskými pravomocemi. Někteří tvůrci simulací by třeba mohli klidně reagovat i na modlitby bytostí z podřízených světů.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

rok nezamestnany, tak sa nudi
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

podla mna je fajn ze MarošDziak sem napisal svojho nazor a svoje myslienky.
Je vela vedcov ktori tvrdia ze vesmir je simulaciou a vela dalsich ze nie je.
Osobne si myslim ze skôr nie je, nakolko ked si zoberieme hoci velmi ohraniceny,malý priestor, tak uz v nom prebieha na vsetkych urovniach tolko vzajomne prepojenych dejov, ze to simulaciu vylucuje ked si uvedomime vesmirne vzdialenosti.
Ina, zaujimava filozoficka tema je, ze ked sa na to pozrieme z pohladu individualneho ja, tak vesmir defacto neexistuje. Preco? pretoze nam ho sprostredkuvaju nase zmysli ktore posuvaju elektricke impulzy nasmu mozgu. Tj ak niekto nevidi,tak svetlo ani farby prenho neexistuju, podobne ako niektore zvierata vidia infra ziarenie zatial co my nie. Alebo ked je niekto hluchy, tak prenho zvuky neexistuju /ale moze vnimat vibracie povrchom tela a kostami/ a pod. Su to samozrejme iba take filozoficke hrátky, ale naznacuju, ze vsetky javy vo vesmire su iba relativne vzhladom k pozorovatelovi /uplne najjednoduchsie to vidno na kvantovych javoch ktore v rovnakom case mozu mat rozne stavy na zaklade toho kto ich pozoruje/.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal:u to samozrejme iba take filozoficke hrátky, ale naznacuju, ze vsetky javy vo vesmire su iba relativne vzhladom k pozorovatelovi /uplne najjednoduchsie to vidno na kvantovych javoch ktore v rovnakom case mozu mat rozne stavy na zaklade toho kto ich pozoruje/.
Toto je casty omyl vo fyzike a kvantovej fyzyke. Na pozorovatelovi nezalezi, ani v skutocnosti tam nejde o pozorovatela. Ak vlnova funkcia uz spadne do nejakeho stavu, tak je v nom pre vstekych.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

to je ta otazka ci padajuci strom vyda zvuk ked nie je nikto naokolo co by ho pocul? :D
proste zaujimave otazky z pohladu filozofie, elementarne otazky z pohladu fyziky.

k povodnej teme:
zaujimave myslienky, divne podane ale zaujimave... nerozumiem preco by sucastou simulacie mala byt nejaka trieda boh. boh je stvoritel, takze v pripade simulacie je boh ten kto simulaciu vytvoril, programator, ty. dava to uplnu logiku, boh je vsemocny, moze robit co chce a nema ziadne obmedzenia, nemozes ho zaskatulkovat nejakou triedou.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal:to je ta otazka ci padajuci strom vyda zvuk ked nie je nikto naokolo co by ho pocul?
proste zaujimave otazky z pohladu filozofie, elementarne otazky z pohladu fyziky.
Mam take tusnie, ze tato otazka je vyriesena. A odpoved je "ano".
aacid napísal:boh je vsemocny, moze robit co chce a nema ziadne obmedzenia, nemozes ho zaskatulkovat nejakou triedou.
:D preco nie? Este si nepocul o antipaterne God object?
A teraz vazne. Preco nesimulovat Boha? Ak sa byvime o tyh nasich je to jednoduche, dana trieda by nic nerobila. Ale nebolo by zaujimavejsie, ako simulovat cloveka, simulovat vsemocnu bytost?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

simulovat mozes vsetko samozrejme. ale toto mi pride ako "preco nenaprogramovat programatora".

bud vytvoris simulaciu, alebo vytvoris umelu inteligenciu ktora bude mat za ulohu vytvorit simulaciu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal:to je ta otazka ci padajuci strom vyda zvuk ked nie je nikto naokolo co by ho pocul? :D

k povodnej teme:
zaujimave myslienky, divne podane ale zaujimave... nerozumiem preco by sucastou simulacie mala byt nejaka trieda boh. boh je stvoritel, takze v pripade simulacie je boh ten kto simulaciu vytvoril, programator, ty. dava to uplnu logiku, boh je vsemocny, moze robit co chce a nema ziadne obmedzenia, nemozes ho zaskatulkovat nejakou triedou.
- napr. aky presah ma na cloveka ako individualitu skutocnost ze Zem obieha okolo Slnka ci pohyb castic v atome? Ma iba subjektivny presah, pretoze pohyb Slnka po oblohe vnimam iba subjektivne rovnako ako existenciu hmoty /energie/ . Ide samozrejme cisto o filozoficke disputy, nie fyzikalne kde sa pracuje s overenymi vedeckymi faktami.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal:simulovat mozes vsetko samozrejme. ale toto mi pride ako "preco nenaprogramovat programatora".
Preco dokaze simlovat pocitac sam seba? Preco dokaze Turingov stroj simlovat iny lubovolny turingov stroj? Preco sa robi v programovacom jazyku kompilator sameho seba?... lebo rekurzia je zabavna a ma to aj ine prakticke dosledky.
Takze, preco nie? PS: Okedy vie Boh programovat?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo:
s tym suhlasim, to je moja reakcia vzdy ked niekto spomenie teoriu ze zijeme v simulacii. ak zijeme tak co? co by sa zmenilo touto informaciou? stale budeme zit v tom istom svete a nebude to mat ziadny realny dopad na nas zivot, preto mi je to uprimne jedno ci zijeme v simulacii alebo nie.

harrison:
pozeraj, toto je cisto teoreticka diskusia, ako som napisal, nasimulovat mozes co len chces ako chces. neni problem "naprogramovat" programatora, ktory ma 2 ruky, na kazdej 5 prstov, naprogramovat klavesnicu a interakciu medzi rukami a klavesnicou a nasledne v tomto "frameworku" pustit AI aby programovala simulaciu vesmiru.
ja som len reagoval na to ze keby chces robit simulaciu "sveta", tak na co je tam boh? aby mal funkciu bigbang a koniec?
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
presne tak, ak sme sucastou simulacie tak s tym nevieme nic urobit. A ak aj nie sme- co si myslim, tak aj tak je fenomen zvany "slobodna vola jednotlivca" velmi determinovany.
Napísať odpoveď