TINA elektrotechnika

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Fata! ChaoS
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

TINA elektrotechnika

Príspevok od používateľa Fata! ChaoS »

Čaute, hádam pozná tu z Vás niekto ten program, no takže som zapojil jednoduchý RLC obvod s generátorom prúdu, pripojil som všade VoltMetre paralelne, a chcem dať osciloscope, dám mu start a vypíše mi, že irregular circuit, ale že prečo nechápem, čo som dal zle? :? Výsledky napätí mi vyhodí správne, ale ten graf mi nejde nejak vyhodiť.

P.S. s generátorom napätia to funguje, ale ja tam potrebujem pridať striedavý prúd a nie napätie :(
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

"Generator prudu"???To je co za obvod a aka ma byt jeho fukcia?
Fata! ChaoS
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No tak tam to je, že generator prúdu, ale to akože je zdroj striedavého prúdu.
No má to byť jednoduchý RLC obvod

má tam byť zdroj striedavého prúdu 0,65A 65Hz, odpor R=160 ohmov, cievka L=0,94H, a kondenzátor C=40uF, to všetko do série.
A mám vypočítať napätia, napätia som vypočítal čekol som to aj v tine aj tam mi to tak vychádzalo, no ale potrebujem s toho spraviť protokol a potrebujem k tomu zobrať aj ten sínusový priebeh a fázový diagram, čo mi nechce fungovať.
lollo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lollo »

heh fazorak :)) ved si ho narysuj :) urob si na milimetrovy papier mierku a ides :) a nie je to az take zlozite :) ked vies ako to ma vyzerat len si musis zvolit dobru mierku(robil som take). Sice je pravda tina to vie urobit automaticky a nemusis sa ty trapit...Inac skus to pozriet v multisime ci sa to neda...A ty chces aj sinusovy priebeh ci len fazorak ?Jaj obidve(neprecital som to do konca)tak sinus som ti ochotny urobit ale v multisime

//300 prispevok :happyrespect: :aasmile3:
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Tak moment-sice som nerobil nikdy v to programe,ale on ti vlastne vypisuje spravne..Co vlastne chces merat?Vsak osciloskopom vies zmerat priebeh napetia-ci uz jednosmerneho alebo striedaveho,jeho parametre ako frekvencia atd.a porovnavat ich s casom.

Ty si troska mimo-"potrebujem tam pridat striedavy prud".Priebeh si zmeral-ak si ho meral pri jednosmernom napeti tak tam tecie jednosmerny prud.Ak bude napetie striedave tak prud potecie striedavy...
Fata! ChaoS
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

No ten multisime nemam a ja to potrebujem v tine, lebo o to nám ide, že sa v tom učíme a trebas si to porovnať s vlastnými výpočtami.

No možno som mimo, ale moc ťa nechápem, veď mám udaný prúd, indukciu, odpor, a kapacitu a mám vypočítať jednotlivé napätia na zdroji, rezistore, cievke a kondezátore. A keďže nám udala aj frekvenciu, je jasná vec, že ide o striedavé veličiny a nie jednosmerné. lenže mi ten osciloscope nejak nechce merať ak tam mám zdorj striedavého prúdu, ak je tam zdroj striedavého napätia tak to je v poho a funguje, ale ja potrebujem s zdrojom striedavého prúdu.

//autoeditácia príspevku ( 22 Feb 2009, 19:55 )
No teraz ma napadlo, spravil som obvod so zdrojom striedavého prúdu, s toho som zistil napätie na zdroji a následne som potom vymenil zdorj striedavého prúdu za zdroj striedavého napätia hodnotou, ktorú som nameral a už mi funguje osciloscope a vyzerá to na dosť reálne riešenie.
Napísať odpoveď