Tocenie kilometrov

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
hrban
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Tocenie kilometrov

Príspevok od používateľa hrban »

dudo02 napísal:Pokial vies ako na to,tak nikto ziadnim PC/Software nezisti,ze KM boli stacane.
Ha, stačí za niekým zbehnúť čo sa trošku vyzná v danom motore/značke on to hodí na diagnostiku a krásne sa dá vidieť koľko auto má (samozrejme je to len odhad) ale tak keď má auto reálne 500 a na tacháči 250 (ako majú všetky autá čo sa predávajú) tak sa dá isto povedať, že boli KM stáčané. Leda, že by sa spravila komplet generálka motora. To je jediné, čo by mohlo trošku zamiešať karty.

Hej a na svk nie je možné kontrolovať počet KM, v západnej európe je bežné, že auto raz dostane značky a tie sú dokonca života viazané s VIN-kom, (takisto ako v čechách). Potom sa robia ročné STK prehliadky, kde sa zapisuje aj stav tacháča, a nie je problém si potom zistiť komplet históriu celého auta. Dáta sa zapisujú priamo do databázy na Ministerstve dopravy. Toto keby funguje na SVK takto, tak by sa dalo ľahšie zistiť koľko má auto reálne najazdené.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Hegy napísal:myslim ze bremeno dokazovania bude moc tazke na to aby to v praxi aj fungovalo...
Si vies predstavit ako by policia sla vysetrovat nejakeho Abdula ktory predal bazarnikovi auto v nemecku...
Veď práve počul som že v nemecku je to zakázané. To znamená že nemôžem kúpiť napríklad v nemecku v autobazári auto kde sú stočené km. (toto som počul a fakt neviem či je to pravda).

ten príspevok nad týmto // 3000 :D
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Kľudne môžeš, hlavne ti ali abtul v bazári povie, že auto musí na export. Posledne som sa pýtal, či je možné si auto prihlásiť aj na nemecké značky a on, že nie, nie, iba export... btw auto v katastrofálnom stave na to, že malo údajne 150 tis... :?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

no dokazovat sa to bude tazko... kto ako zisti, kolko malo povodne, kolko sa na nom jazdilo a podobne... v prvom rade zacat kontrolovat servisy, ktore "upravu pocitadla kilometrov" ponukaju... pripadne spravit nejaky system zaznamenavania jazdenych kilometrov ako je na stk... ale poriadne, nie ako je to na tych stk teraz... mozno viac mobilnych stk alebo zaznamenavat pocas beznych policajnych kontrol... no neviem...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak ako hovoris sa to robi v holandsku. Rocne stk a komplet protokol sa nahadzuje do online databazy. Potom pri predaji vacsinou predavajuci moze poziadat o doklad stavu tachometra pri poslednej kontrole a urad to vyda. A vtedy vela stocit nemozes. Takisto si mozes poziadat sam o tento vypis ale vtedy to stoji nejake to euro. To by si musel pretacat pred kazdou kontrolou a to zas nie je take bezne. Tusim ze servisy a policia ma tiez pristup k databazam a nahadzuje to tam pri kazdej kontrole. A pokuty su vysoke pre majitela auta ak pocitac zbada nejaku anomaliu so stavom km.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

hrban napísal:Ha, stačí za niekým zbehnúť čo sa trošku vyzná v danom motore/značke on to hodí na diagnostiku a krásne sa dá vidieť koľko auto má (samozrejme je to len odhad)
Ked niekto pretoci Octaviu cez VAG-Tacho, tak ano, pretoci km na displeji a na diagnostike ukaze realne km. Ale v bazaroch ci pri dovoze autickarmi sa to robi inak. Tam sa prekoduje cela jednotka, od ECU, ABS, airbagu, klucov az po dalsie veci kam sa km ukladaju. Vsetko zalezi od znacky auta a typu ukladania.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Ja neviem, prečo všetkých toľko iritujú tie kilometre. Šak kua zoberiem auto do servisu, kde sa poznám s mechanikmi, dám ho pozrieť a hotovo. To je najlepší spôsob ako zistiť stav auta, a nie kilometre na palubke :roll: . Podľa mňa kilometre nehovoria o ničom, nehovoria o tom ako bolo o auto starané, či dostávalo kapky od majiteľa stále a podobne. Reálny technický stav neojbeš a to je aspoň u mňa priorita pri aute, a nie kilometre...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Jasne, ze pri sumach ako 150-250 tisic to je jedno, ale pri autach kupovanych s najazdenymi menej ako 100 000 km je to pomerne dolezity udaj. Po 100 000 vacsinou zacinaju povinne vacsie servisne zasahy ako napriklad vymena rozvodov, mozu sa zacat objavovat netesnosti v motore a na to uz tak lahko neprides. Brzdy a podvozok sa daju znicit skor a daju sa aj lahsie skontrolovat. No a ked niekto dovezie auto s 200 000 km bez poriadneho servisu a stoci ho na 80 000, tak novy majitel moze velmi lahko a nevedomky auto dorazit.
Nehovoriac o tom, ze auto s menej km na tachometri je drahsie a ked je potom drahsi aj potrebny servis, tak je z toho uz slusna skoda.
Druha vec je ta, ze nie kazdy ma moznost zohnat spolahliveho mechanika a preto by bolo fajn keby sa na tachometer dalo spolahnut.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

A práve pre toto, by som kúpu takého auta riešil nasledovne.
Idem pozrieť auto :arrow: ak mám možnosť dám prezrieť ak nie tak nie :) :arrow: páči sa mi beriem, nepáči neberiem.

Potom prvá vec čo urobím, vymením rozvody, filtre náplne, brzdy čo je investíca rádovo stovky €. Nekúpim auto s 80 000km za 6000€ a zostane mi akurát na prepis, no auto za 5000€ s 200 000km v relatívne podobnom stave, urobím servis, zmestím sa šesť tisíc a spokojne si zajdím, vysmiaty, s dušou na mieste, že to auto pôjde :D .
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

bindo011 napísal:vymením rozvody, filtre náplne, brzdy
...no bodaj by bolo toto vsetko, co staci vymenit, aby auto slo bez problemov, ako Ty pises :D

...rozvody a olej beriem, ale naco si do toho "doleziteho zoznamu" zahrnul ine naplne a filtre, to netusim... a napr. brzdy? ako komplet brzdy ci platne s kotucmi? na platniach a kotucoch predsa vidis, v akom su stave, tak naco preventivne menit... alebo menit komplet brzdy? no toto som este nikoho nevidel preventivne robit... myslis, ze ked tu riesime najazdy cez 200 - 300 000km, hovorime o opotrebovani takychto sucasti, vo vacsine pripadov este k tomu spotrebnych dielov?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Nie je nicim bezne, ze auto s 330 000 km ma zrazu 150 000 km. A to je myslim uz sakra rozdiel a niekde sa to musi ukazat, hoci auto behalo den/noc po dialnici, interier je krasny, ale tych 180 000 stocenych km si odnesie motorova cast auta.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Brzdy samozrejme platničky :).
A čo viac chceš meniť na aute, ktoré kúpiš pojazdné a malo by byť v absolutnom poriadku? Teda ja nechcem byť naivný, ale snáď nikto si nekupuje auto za účelom toho, že bude tlačiť doňho prachy, aby jazdilo, či? :D

Ako píše Hojko, tých 180 000km neschováš. Neverím tomu, že to nebude vidieť a cítiť z toho auta. A ak hej, tak to auto bude fungovať dobre aj s 1000 000km. Beriem, že pri 80 000 a 150 000 napr. sa tie rozdiely budú hľadať ťažšie a chce to naozaj skúseného človeka mať so sebou alebo sa vyznať, na čo sa zamerať. Práve preto, ak si nie som 100% istý históriou auta, by som hneď po kúpe preventívne urobil tento servis. Tie prachy bude treba investovať tak či tak v krátkej dobe.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

toto, co si napisal, je uz v poriadku :) to predtym nebolo...

pisal si, ze kupis auto s 200k, vymenis platne, rozvody apod. a jazdis vysmiaty s dusou na mieste... a to si este nezohladnil moznost, ze auto nema 200k ale 380k, aj taky pripad som mal...

co by si tych 180 000 neschoval... ani sa nemusis snazit, ludia kupuju auta podla fotiek a najma stavu interieru, a ten byva casto pri dialnicnych koraboch v stave, ako pise hojko... okrem toho nikto nevie, ako ma klepat dizlak s 200k a ako s 400k... a to sme este stale iba pri motore... co elektronika? adaptivne podvozky? automaticke prevodovky? ...radsej budem riesit zadrety motor ako vytopenu elektroinstalaciu...

...inak to, co si pisal o vymene pred kupou, je standardny postup, nic nove, tiez to sam robim a ludom to odporucam...
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

RATZINGER666 napísal: ...inak to, co si pisal o vymene pred kupou, je standardny postup, nic nove, tiez to sam robim a ludom to odporucam...
prave tuto dobu zvazujem kupu jazdenky (octavia kombi) a dost premyslam ze ako vybrat to auto kedze diesel som nikdy nejazdil nebudem to poznat, mechanika nemam, a staca kazdy :(
co si myslel vymenou pred kupou? pripadne ake ine rady by ste mi dali aby som sa mohol vyhnut autu so 150k na tachaci a 300k na motore
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nevyhnes sa, ked to bude chciet niekto skryt, tak to skryje tak, ze to nezisti nikto...

no naftova octavia combi je velmi rozsirene auto, skus sa teda popytat znamych, ci nepoznaju niekoho, co predava nejake overene... pozeraj po autach kupovanych na Slovensku, sleduj podla VIN cisel zaznamy o najazdenych kilometroch a podobne...

...a myslel som samozrejme vymenu po kupe :)
Jaccobinho
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jaccobinho »

Chlapi, dnes som sedel v MB Viano, dobrá výbava, r.v. 2011 s najazdenými 1 170 000 km a poviem vám, majiteľ keby si povie nejaké čislo a na to číslo ho stočí, určite sa nájde niekto kto by to auto kúpil za oveľa viacej, ako ho predáva teraz, v takom je interiér stave. Motor po GO. Denne vozil opatrovateľky do AT/DE.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

njn ale treba uznať, že na svk sa stáča menej, čo si pamätám inzeráty z roku 2000, tak sa na svk nepredávalo auto s prejazdom viac ako 200tis km, teraz je už bežné pri deasloch, že majú nabehané 400tis alebo veľké benzínové motory majú ten prejazd proste už reálnejší ako kedysi.

Čo sa týka predaja v bazaroch, tak tam sa auto dokonale vyčistí, nastriekajú sa gumy aby vyzerali ako nové, interiér sa len tak ligoce, prebehne sa exteriér brúsnou pastou a aj keby auto jazdilo doslova po hov*ách a vnútri by sedela celá cigánska rodina tak by nikto nič nevidel, predávajúci môže kľudne tvrdiť, že auto mal zámožný doktor, preto ten interiér je taký pekný. Celé sa to dá vyčistiť za pár hodín. Investícia pár euro na spreje, peny, pasty, etc.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

hrban: Ale to nie je len o bazaroch, tak by mali auta predavat vsetci. Vzdy si radsej pozriem inzeraty na auta, kde vidim krasne umyte auto, povysavane, utrete utierkami na palubovku, osetrena koza, vylestene elektrony, ligatajuce sa disky. Aspon mam pocit, ze ten majitel mal to auto rad a dal si na to zalezat. Stale lepsie ako jedno BMW 730D, ktore bolo pred par rokmi dost dlho na autobazar.eu, neraz sme to s kobaltom pozerali, ze je tam este stale. Ten mal to BMW odfotene v Bratislave v nakupnom centre v podzemnej garazi, bolo to fotene za tmy mobilom a bola jedna fotka auta zboku, pricom auto bolo cele od dazda a blata, druha fotka bola z vnutra cela rozmazana. A hoci by bolo to auto v tiptop stave, aj tak by som sa o to nezaujimal, pretoze by som to bral tak, ze na to auto majitel kaslal a podla tych dvoch fotiek sa neda ani usudit v akom stave je interier, v akom stave je lak. Ved ak je auto krasne umyte, tak nejaku tu ryhu ci hrdzu vidiet aj na fotke, pokial to nie je zakryte alebo upravene v Photoshope. Asi malokto z nas by cestoval cez pol Slovenska pozriet sa na taketo auto.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Práveže mi kamarát robí montéra v jednej garáži a čas od času si ma zavola na výpomoc pri čistení áut čo idú na predaj. Posledne tam bola octavia tak zam*daná, že bolo treba vyberať komplet všetky sedačky a snáď polka interiéru aby sa to dalo vyčistiť. Fakt ten rozdiel pred tým a po tom to bol takmer šok, takže pri kúpe nemáš ani šajnu ako sa dotyčný o auto (ne)staral. Ale na druhej strane keď kupujem auto, nechcem potom ešte týždeň stráviť drhnutím, to je pravda.
Napísať odpoveď