Treba vymeniť lambdu?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Marry528
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Treba vymeniť lambdu?

Príspevok od používateľa Marry528 »

Heľou. Chcela by som sa s vami poradiť.

Keď naštartujem auto, po nejakej chvíli s ním trošku hekne, podobne ako keď nešikovne pustíte spojku. Také sekundové akoby zatrasenie. A tiež mi mierne kmitá ručička na tachometry.
Brat mi povedal, že to je zlá lambda a je možné, že mi zle dávkuje palivo. Že si ju mám dať vymeniť, že to môže časom spraviť problém.
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Treba vymeniť lambdu?

Príspevok od používateľa heker »

Nemyslim si, ze by to bolo lambdou. Nepises ci mas benzin alebo diesel, ani ake mas auto, ale moznosti je vela co to sposobuje - od zlych vstrekov (u diesloveho motora, cez vahu vzduchu, EGR ventil, az po rozvody a dvojhmotny zotrvacnik. Treba s tym ist na diagnostiku, pretoze tam chybnu lambda sondu ukaze, pripadne k mechanikovi, ktory vie co ma hladat a pozrie to. Ale len tak od buda do buka menit lambda sondu, to veru nie.

Moj skromny tip je, ze to bude bud vstrek alebo dvojhmotny zotrvacnik.
Marry528
Expert
Expert

Peugeot 206+, r.2012, benzín 1.4, 54kw

Autoeditácia príspevku po 3 min 38 sek:
Kontrolka mi žiadna nesvieti. Len to občas (nemám odsledované ako často) akoby hekne na voľnobehu. A brat mi vraví, že keď mi kmitá ručička na otáčkach, tak to bude zlé dávkovanie paliva, že podľa neho lambda.

Akože, jasné, najlepšie je zájsť za mechanikom... Ale nechcem tam prísť ako trúba, že mám toto s autom a on sa zasmeje, že mu vravím blbosť 😅😅
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Heker má pravdu. Dobrého automechanika s kvalitnou diagnostikou.
Aj brat - nie môže ale spraví väčší problém, otázne je za aký čas.
Otázka kto a kedy naposledy menil sviečky.

Zatiaľ môžeš kúpiť VIF super benzín aditív a naliať ho (má sa pred tankovaním no ak naleješ a hneď pojazdíš, premieša sa). Môže pomôcť uvoľniť úsady, prečistiť.

Necítim sa byť oprávnený radiť tak takto:
Byť to moje, predávkujem ten VIF niekoľkonásobne, kľudne 10 mililitrov na liter namiesto jedného a pozaťažujem, povytáčam motor. To som odskúšal na našom dávnejšom aute.
heker
Redeemer
Redeemer

Preto chod k mechanikovi s tym, ze ti po nastartovani klepe auto. Mozno ti vymeni sviecky na zaciatok za par eur, mozno precisti nieco. Ty nie si automechanik a preto mas pravo vyzniet ako truba. Ja som tiez neraz isiel k mechanikovi s tym, ze nieco je s autom, ale netusim co - od toho je mechanik, aby na to prisiel, opravil a ja mu za to zaplatim.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Presne - na starých dávnych autách som si opravil, vymenil všetko. Odkedy je v nich elektroniky a snímačov ako v laboratóriu si leda tak vymením žiarovku. Inak som z mnohých závad blbý keď o nich čítavam a nie je to hanba.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Marry528 napísal: 10 máj 2025, 8:45 Keď naštartujem auto, po nejakej chvíli s ním trošku hekne, podobne ako keď nešikovne pustíte spojku. Také sekundové akoby zatrasenie.
absolútne identický problém mám aj ja, aj som sem chcel napísať, ale akosi nemám čas na nič :( tiež mi to občas robí otrasy, zatiaľ som si nevšimol že by sa pohla ručička tachometru, skúsim odsledovať. a tiež mám benziňák r.2012, len Hyundai.

starysomar napísal: 10 máj 2025, 14:00 Presne - na starých dávnych autách som si opravil, vymenil všetko. Odkedy je v nich elektroniky a snímačov ako v laboratóriu si leda tak vymením žiarovku. Inak som z mnohých závad blbý keď o nich čítavam a nie je to hanba.
ja mám osobne s týmto problém, mám pár známych ktorí sa do áut naozaj vyznajú a opravujú si ich sami, a ja sa pri nich potom cítim ako idiot :( už sa ich ani nechcem pýtať, lebo z toho vždy vznikne polhodinová prednáška po ktorej som ešte blbší ako predtým a aj tak s tým idem nakoniec do servisu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Prečo? Teda ak opravia aj Tebe - ako náš mechanik nám - tú prednášku vydržím. A väčšinou aj tak moc nerozumiem. Mám za to že dobrý garážnik (ak sa vyzná a vie robiť) je lepší, než priemerný servis.
Marry528
Expert
Expert

Nie tachometra ale ručička na otáčkach - tam som sa pomýlila.

A sviečky boli menené v septembri 2023, pred STK.

Autoeditácia príspevku po 1 min 32 sek:
No hej, asi bude najlepšie zájsť si za mechanikom. Akože, ja som si toto prvýkrát všimla niekedy v septembri, ale to som len začínala jazdiť, nevedela som to posúdiť. A skôr ako ďalší mesiac si servis dovolit nemôžem 😅 tak snad to ešte chvíľu vydrží. Len sa chystám o 2 týždne na dlhšiu trasu, tak uvidím 🤷🏻‍♀️
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

VIF super benzín aditív - nič ním nepokazíš, môže pomôcť.
Ak sa motor na voľnobehu zakoktáva (tarokuje) ručička otáčok zakolíše.
heker
Redeemer
Redeemer

Podla mna ziadne aditivum nepomoze v tomto pripade.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Je to dosť pravdepodobné - je potrebné nájsť príčinu a odstrániť ju. Včas.
Marry528
Expert
Expert

starysomar napísal: 12 máj 2025, 7:39 Je to dosť pravdepodobné - je potrebné nájsť príčinu a odstrániť ju. Včas.
Tak, ono mi to robí už trištvrte roka. Ešte v septembri som sa na to pýtala bývalého, on je mechanik, ale podľa neho je nemám sluch a cit pre auto 😂 a ono je to v poriadku, nemám ísť so studeným motorom, ale ho mám nechať zohriať na voľnobehu. Ale mám kamaráta mechanika, budem teda asi musieť zájsť za ním 🤷🏻‍♀️
heker
Redeemer
Redeemer

Zohriat motor na volnobehu? To urcie nie. Zohrievanie motoru platilo pre motor s karburatorom na starej Skodovke v roku 1993, nie v dnesnej dobe. Ale ak ti poradil byvaly tuto metodu, tak sa necudujem, ze ti povedal, ze mas zly sluch alebo ze mas menit lambdu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako píšeš. Odporúčané pre modernejšie motory je čím skôr po naštartovaní miernym tempom vyraziť (ja aj ostrým no to je o inom) - nech sa motor ohreje čím skôr. Dlhý voľnobeh studeného motora spôsobuje splavovanie zrazeného benzínu na stenách valca do oleja so všetkými dôsledkami. Kto jazdí dlhé trasy sa ten benzín z oleja odparí (na rozdiel od nafty).
Na voľnobehu stačí tá chvíľka kým si človek zapne pásy, pohodlne sa usadí a pokojne vyrazí. Prípadne než v zime ometie sneh.
Marry528
Expert
Expert

heker napísal: 12 máj 2025, 11:32 Zohriat motor na volnobehu? To urcie nie. Zohrievanie motoru platilo pre motor s karburatorom na starej Skodovke v roku 1993, nie v dnesnej dobe. Ale ak ti poradil byvaly tuto metodu, tak sa necudujem, ze ti povedal, ze mas zly sluch alebo ze mas menit lambdu.
Že mám vymeniť lambdu mi poradil brat. Cez víkend šoféroval moje auto, vraví, že podľa neho to bude ono. Ale zájdem s tým do servisu

Autoeditácia príspevku po 55 sek:
starysomar napísal: 12 máj 2025, 13:46 Ako píšeš. Odporúčané pre modernejšie motory je čím skôr po naštartovaní miernym tempom vyraziť (ja aj ostrým no to je o inom) - nech sa motor ohreje čím skôr. Dlhý voľnobeh studeného motora spôsobuje splavovanie zrazeného benzínu na stenách valca do oleja so všetkými dôsledkami. Kto jazdí dlhé trasy sa ten benzín z oleja odparí (na rozdiel od nafty).
Na voľnobehu stačí tá chvíľka kým si človek zapne pásy, pohodlne sa usadí a pokojne vyrazí. Prípadne než v zime ometie sneh.
Presne toto isté mi povedal aj brat
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Mne otáčky skákali keď rozvody dosluhovali.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Preto najlepšie dobrému automechanikovi.
Marry528
Expert
Expert

Paťko napísal: 13 máj 2025, 6:45 Mne otáčky skákali keď rozvody dosluhovali.
Ou, tak toto dúfam nie.
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

Marry528, mám podobný problém a dnes som prišiel na to, že to u mňa súvisí s klímou... Keď mám klímu pustenú, semtam sa zvýšia otáčky motora. Dnes som to dlhšie pozoroval pri otvorenej kapote, pri vypnutej klíme všetko ok, pri zapnutí klímy začnú vibrácie a zmeny otáčok.

Znie to síce podivne, ale skúšal som to asi 20min a ten súvis tam je. Skús aj ty, daj voľnobeh s vypnutou klímou, potom púšťaj chladenie/kúrenie a sleduj otáčky. Otvor kapotu a sleduj, či sú viditeľné aj vibrácie v motorovej časti.
Napísať odpoveď