Trvalý pobyt na území SR aj ČR - stále možné ?
Trvalý pobyt na území SR aj ČR - stále možné ?
Ahojte,
Prehľadával som rôzne fóra vrátane Hojka, ale všetky relevantné témy sú príliš staré, a preto sa skúsim opýtať tu.
Po X rokoch aktívneho živobytia v ČR som si tu konečne vybavil aj trvalý pobyt. Urobil som to hlavne preto, lebo bola neistá situácia v práci, a v prípade, že by ma prepustili, tak by som musel riešiť nezamestnanosť v mieste trvalého pobytu, a to by znamenalo návrat na Slovensko. A trvalý pobyt mi mimo iného umožní aj založiť živnosť v ČR, a otvoria sa mi možnosti okolo hypoték a úverov.
Toľko ku kontextu, a teraz samotná otázka: môžem v aktuálnej dobe držať 2 trvalé pobyty, 1 na Slovensku a 1 v Česku ? Alebo sa niečo zmenilo z pohľadu vyhlášky či zákona, a budem musieť odhlásiť trvalý pobyt na Slovensku ? Poplatky za odpad sú viazané na trvalý pobyt, a to mám pod kontrolou. Zdravotné poistenie nie je viazané na trvalý pobyt, len na miesto výkonu práce. Ide mi len o to, aby ma niekto neprekvapil po X mesiacoch, že je to zakázané, a spôsobím si zbytočné problémy.
S pozdravom,
RedBull
Prehľadával som rôzne fóra vrátane Hojka, ale všetky relevantné témy sú príliš staré, a preto sa skúsim opýtať tu.
Po X rokoch aktívneho živobytia v ČR som si tu konečne vybavil aj trvalý pobyt. Urobil som to hlavne preto, lebo bola neistá situácia v práci, a v prípade, že by ma prepustili, tak by som musel riešiť nezamestnanosť v mieste trvalého pobytu, a to by znamenalo návrat na Slovensko. A trvalý pobyt mi mimo iného umožní aj založiť živnosť v ČR, a otvoria sa mi možnosti okolo hypoték a úverov.
Toľko ku kontextu, a teraz samotná otázka: môžem v aktuálnej dobe držať 2 trvalé pobyty, 1 na Slovensku a 1 v Česku ? Alebo sa niečo zmenilo z pohľadu vyhlášky či zákona, a budem musieť odhlásiť trvalý pobyt na Slovensku ? Poplatky za odpad sú viazané na trvalý pobyt, a to mám pod kontrolou. Zdravotné poistenie nie je viazané na trvalý pobyt, len na miesto výkonu práce. Ide mi len o to, aby ma niekto neprekvapil po X mesiacoch, že je to zakázané, a spôsobím si zbytočné problémy.
S pozdravom,
RedBull
Re: Trvalý pobyt na území SR aj ČR - stále možné ?
urcite nie je legalne mat dva trvale pobyty, neviem kde si prisiel na to, ze je.
Netvrdím, že to je legálne, mňa zaujímal aktuálny stav, pretože viacero ľudí, od ktorých som čítal, ako túto vec riešili, tvrdí, že trvalé pobyty nikto nekontroluje, a väčšina si dokonca nechala aj občiansky preukaz s pôvodným trvalým pobytom.M142 napísal: 27 sep 2023, 10:42 urcite nie je legalne mat dva trvale pobyty, neviem kde si prisiel na to, ze je.
Ja som rozmýšľal nad tým, že si nechám aktuálny OP so slovenskou adresou, a na českej strane sa budem preukazovať už len českou kartičkou s trvalým pobytom + slovenský pas. A ak by sa ma na to niekto pýtal, tak proste OP nemám, lebo som musel odhlásiť trvalý pobyt na slovenskej strane. Zákon tvrdí, že trvalý pobyt na SK zanikne a s ním aj OP, leda žeby som si nechal vydať nový OP s českou adresou.
ak budes mat v SR trvaly pobyt, tak budes zbytocne platit za odpad 2x, aj v CR, aj v SR
predpokladam, ze na matrike / mestskom urade to skor ci neskor zistia a vyskrtnu ta z volicov do obecneho parlamentu
ked nahlasis cesky trvaly pobyt, na slovenskom obcianskom budes mat cesku adresu, ale stale budes obcanom SR, takze volby do slovenskeho & europskeho parlamentu + referenda a volbu prezidenta stale mozes vykonat
nevidim uplne tie vyhody mat 2 trvale pobyty
predpokladam, ze na matrike / mestskom urade to skor ci neskor zistia a vyskrtnu ta z volicov do obecneho parlamentu
ked nahlasis cesky trvaly pobyt, na slovenskom obcianskom budes mat cesku adresu, ale stale budes obcanom SR, takze volby do slovenskeho & europskeho parlamentu + referenda a volbu prezidenta stale mozes vykonat
Ďakujem za reakciu.beardie napísal: 27 sep 2023, 11:09 ak budes mat v SR trvaly pobyt, tak budes zbytocne platit za odpad 2x, aj v CR, aj v SR
Odpad - ten platím na ČR strane v podstate od začiatku. Na SR strane som môjmu otcovi doručil potvrdenie, že sa zdržujem v ČR väčšinu času, a tak ma slovenský obecný úrad odhlásil z evidencie pre poplatky za komunálny odpad.
Napadlo mi držať 2 trvalé pobyty, kým si vybavím dovolenku, aby som to mohol adekvátne a v rámci 1 cesty na SK vyriešiť. Chcem to takto držať aj preto, aby som mal zálohu, keby som sa musel niekedy vrátiť na Slovensko z akéhokoľvek dôvodu. Ostatne, na ČR strane bývam v podnájme, a na hypotéku zatiaľ nedosiahnem.
Zatiaľ to vyzerá tak, že v dohľadnej dobe budem musieť "zamlčať" OP, a vystačiť si s pasom a kartičkou s trvalým pobytom.
trvaly pobyt je len obycajne prehlasenie, nevidim dovod, preco by si si ho nemohol znova na Slovensku prihlasit
neviem presne, ake su podmienky, ale ak budes na Slovensku, asi tam budes mat aj pracu a potom predpokladam, ze staci pracovna zmluva a zmluva o prenajme alebo suhlas majitela, cize predpokladam, ze to, co v CR
neviem presne, ake su podmienky, ale ak budes na Slovensku, asi tam budes mat aj pracu a potom predpokladam, ze staci pracovna zmluva a zmluva o prenajme alebo suhlas majitela, cize predpokladam, ze to, co v CR
Máš pravdu, to znovu-prihlásenie by nemusel byť taký veľký problém.beardie napísal: 27 sep 2023, 11:28 trvaly pobyt je len obycajne prehlasenie, nevidim dovod, preco by si si ho nemohol znova na Slovensku prihlasit
Ďakujem všetkým, čo sem prispeli nejakou odpoveďou, ja tu sem prípadne dopíšem v budúcnosti aj odozvu z cudzineckej polície na ČR strane, alebo reakciu obecného úradu na SR strane.
V ramci EU mozes mat dva trvale pobyty, to nehra rolu. Rolu to hra iba pri daniach a tam musis mat jeden stat danovej rezidencie. Urcite si SK pobyt neodhlasuj, potom nebudes moct mat ani ucet na Slovensku, ked vymenis obciansky, kde budes mat pobyt v CR. Odpovede vyssie ignoruj, to asi pisu ludia, co neziju medzinarodne.
Zákon č. 253/1998 Z. z. paragraf 3 odsek prvy veta druha hovori nieco ine
-
starysomar
Hardcore addict
Vyplýva z neho, či v rámci jedného štátu alebo viacerých?
V jednom len jeden - áno.
Toto je veľmi dobrá otázka.starysomar napísal: 27 sep 2023, 15:55 Vyplýva z neho, či v rámci jedného štátu alebo viacerých?
Zákon č. 253/1998 Z. z. paragraf §3 odsek prvý hovorí, že:
Toto sa dá vyložiť tak, že v rámci jednej krajiny skutočne môžem mať len 1 trvalý pobyt, čo je pochopiteľné a logické.(1) Trvalý pobyt je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území Slovenskej republiky. Občan má v tom istom čase iba jeden trvalý pobyt.
Sranda začne pri paragrafe §6:
Ak sa mám riadiť odsekom (1), tak som porušil zákon už v roku 2012, pretože vtedy som skutočne šiel do ČR s cieľom tu žiť - ale trvalý pobyt som tu nemohol získať skôr ako v roku 2017, pretože som musel mať najprv 5 rokov nepretržitého pobytu v ČR, aby som vôbec mohol uvažovať nad trvalým pobytom v ČR. Z rôznych osobných aj profesných dôvodov som sa k tomuto kroku dostal až teraz, a aj vyhláška MV ČR sa menila, takže bola situácia, kedy som vôbec nemohol nad trvalým pobytom uvažovať.(1) Občan, ktorý sa pripravuje na vycestovanie do zahraničia s cieľom trvalo žiť v zahraničí, je povinný pred vycestovaním ohlásiť skončenie trvalého pobytu ohlasovni, ktorá vedie údaje o jeho trvalom pobyte; v ohlásení uvedie štát a miesto pobytu, kam hodlá vycestovať, a deň začiatku pobytu v zahraničí, ktorý je zároveň dňom skončenia trvalého pobytu.
(2) Občan je pri ohlásení skončenia trvalého pobytu povinný vyplniť a podpísať odhlasovací lístok z trvalého pobytu, ktorého vzor určí ministerstvo. Občan, ktorý nebude žiadať o vydanie občianskeho preukazu, je zároveň povinný tejto ohlasovni odovzdať občiansky preukaz.
(3) Občan, ktorý má pobyt v zahraničí a ktorý sa rozhodne počas tohto pobytu skončiť trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, môže ohlásiť jeho skončenie prostredníctvom zastupiteľského úradu Slovenskej republiky alebo prostredníctvom splnomocneného zástupcu v Slovenskej republike. Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky alebo splnomocnený zástupca doručí ohlasovni pobytu, ktorá vedie údaje o trvalom pobyte občana, odhlasovací lístok s osvedčeným podpisom občana, v ktorom sa uvedie štát a miesto súčasného pobytu v zahraničí. Dňom skončenia trvalého pobytu je deň doručenia uvedeného dokladu ohlasovni.
Je mi jasné, že paragraf 6 ma zaväzuje k ukončeniu trvalého pobytu na SR strane. Otázka je: kto a ako to skontroluje, že som v ČR ako občan SR "s cieľom trvalo žiť v zahraničí" ?
-
starysomar
Hardcore addict
Čo je to trvalo? Ak sa dakam chystám na 5 alebo 20 rokov alebo neviem na aký čas - je to trvalo? Viem, že do smrti aby to napĺňalo význam slova trvalo?
To je tiež veľmi dobrá otázka, ktorá zrejme nebude adekvátne zodpovedaná, kým neprídem na ten obecný úrad osobne, a nespýtam sa priamo na toto.starysomar napísal: 27 sep 2023, 16:47 Čo je to trvalo? Ak sa dakam chystám na 5 alebo 20 rokov alebo neviem na aký čas - je to trvalo? Viem, že do smrti aby to napĺňalo význam slova trvalo?
A to s tym bankovym uctom mas zasa odkial.icefiresr napísal: 27 sep 2023, 14:56 V ramci EU mozes mat dva trvale pobyty, to nehra rolu. Rolu to hra iba pri daniach a tam musis mat jeden stat danovej rezidencie. Urcite si SK pobyt neodhlasuj, potom nebudes moct mat ani ucet na Slovensku, ked vymenis obciansky, kde budes mat pobyt v CR. Odpovede vyssie ignoruj, to asi pisu ludia, co neziju medzinarodne.
tl;dr - je to mozne a pravne v poriadku. Mam to oficialne potvrdene z ministerstva vnutra SR aj CR.
Ďakujem za odpoveď. To "oficiálne potvrdenie" je čerstvé ? T.j. mal si to potvrdené povedzme behom posledného roka ? Ak to bolo emailom, bolo by možné, aby si sem hodil danú elektronickú komunikáciu ? Samozrejme, poriadne cenzurovanú, aby si sa nechtiac nedoxxnul.melonSVK napísal: 29 sep 2023, 13:51 tl;dr - je to mozne a pravne v poriadku. Mam to oficialne potvrdene z ministerstva vnutra SR aj CR.
Je to uz par rokov ked som to riesil, ale predpokladam ze sa nic zasadne nezmenilo kedze tam cituju ten zakon z roku 1998.
Zdravím, prosím Vás, dostali ste nakoniec oficiálnu odpoveď z cudzineckej polície či z obecného úradu na SK ohladom tých dvoch trvalých pobytov?RedBull napísal: 27 sep 2023, 13:57
Ďakujem všetkým, čo sem prispeli nejakou odpoveďou, ja tu sem prípadne dopíšem v budúcnosti aj odozvu z cudzineckej polície na ČR strane, alebo reakciu obecného úradu na SR strane.
Ďakujem
Ako to prosím vás príslušný úrad zdôvodnili? Aj ja po tom pátram, ďakujemmelonSVK napísal: 30 sep 2023, 13:20 Je to uz par rokov ked som to riesil, ale predpokladam ze sa nic zasadne nezmenilo kedze tam cituju ten zakon z roku 1998.
Z vlastnych skusenosti. Banky ziadaju kopiu OP v regulernych intervaloch a ak mas pobyt na OP mimo SR (vidno na OP), tak ti ucet zatvoria. Samozrejme tipujem, ze niektore mlandrave banky to nerobia podla pravidiel, cize sa moze postastit aj inak.