TTS - Synteza reci - citanie textu

Informácie o software, ankety...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

TTS - Synteza reci - citanie textu

Príspevok od používateľa Dreamer »

Davnejsie som zacal pouzivat TTS na dlhsie clanky, funguje to prekvapivo dobre, je to uzitocne aj ked robite nieco ine a nemozete pozerat na monitor, stale si mozete vypocut zaujimavy clanok, tiez si takto mozete setrit oci, zavriet ich alebo pozerat inde ako na monitor, aspon jeden odkaz pre vyslvetlenie:

Syntéza řeči (wikipedia cz)

Moznosti je viacero:
1) Bezplatna moznost ako eSpeak, vyhodou je to, ze sa to integruje to "SAPI 5" a tym je pouzitelne takmer vsade, lenze pri Slovencine znie velmi umelo, strojovo, takze prakticky nepouzitelne.
2) Balabolka - externy bezplatny program, ktory dokaze citat aj text zo schranky, pouziva "SAPI 5" jazyky Microsoft. Predvolene tam ale Slovensky, resp. Cesky jazyk chyba, aj ked je nainstalovany, ale nasiel som fungujuce riesenie - odkaz pre SK, odkaz pre CZ. Su tu aj globalne klavesove skratky, ktore dokazu precitat oznaceny text a pod.
3) Microsoft Edge - oficialna "starsia" verzia, ta pouziva Microsoft jazyky, ktore su nainstalovane a ma autodetekciu, zmenu rychlosti citania, pauzu, preskocenie odstavca (napr. reklamy), zvyraznenie textu a kontinualne citanie - teda nie je nutnost oznacovat cely clanok.
4) Google Chrome spolu s bezplatnym rozsirenim, napr. Read Aloud - ma na vyber aj Google jazyk pre Slovencinu a tento jazyk sa mi paci viac ako Microsoft Filip, Read Aloud ma autodetekciu, zmenu rychlosti, ale Google API ma urcite obmedzenie, po urcitom case to precita iba niekolko viet a citanie sa zastavi, niektore rozsirenia na to aj upozornuju*.
5) Firefox takuto moznost nema, nedavno bolo zablokovane rozsirenie Read Aloud pre Firefox a teraz tam nie je ziadne pouzitelne, kde by fungovala aj Slovencina, je tam len trik pri pouziti starsej verzie Text to Speech (TTS) 0.1.7 a zakazani aktualizacii, je tam jazyk MS aj Google, ale chyba zmena rychlosti, takze je to velmi pomale a prakticky nepouzitelne.

* Poznate sposob ako pouzivat Google API - Slovencinu bez limitu, pripadne ako resetovat ten limit?

Pripadne poznate este ine bezplatne jazyky pouzitelne vo webovych prehliadacoch alebo programe Balabolka alebo inych, okrem Microsoft Filip a Google Slovak?
Napísať odpoveď