Zaujímalo by ma, čo si myslíte o uchovávaní kníh.
Príklad: Mám nejaké knihy, dajme tomu od Isaaca Asimova - mám ich prečítané a viem že aspoň 3 roky ich čítať nebudem, tak ako ich mám uchovať, aby sa ich nedotklo svetlo, prach, poškodenie.
Čo navrhujete?
Mňa napadá jedine uzavretie do vzduchotesného sáčku a nejako odtiaľ vysať všetko vzduch.
Uchovavanie knih
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Vážne sa až tak bojíš o poškodenie? Pokiaľ knihu totiž nemáš v mimoriadne vlhkom, alebo inak nepriaznivom prostredí, nič sa jej nestane. U seba v knižnici mám knihy, ktoré som nevytiahol už aj 6 rokov a všetky sú stále v nezmenenej kondícii, ajkeď je pravda, že odtienené od slnka. Mýslím, že takéto opatrenia by sa hodili, iba ak by si mal toho Asimova rukopisy, inak by som sa nestrachoval
Inak mám doma knihu z roku 1905, nikdy nebola nejak extra ošetrená, je prakticky polorozpadnutá, no tak ju aj chcem uchovať, aby si zanechala autenticitu - je to akési rodinné dedičstvo. Staré knihy majú neskutočné čaro a vôňu
Inak mám doma knihu z roku 1905, nikdy nebola nejak extra ošetrená, je prakticky polorozpadnutá, no tak ju aj chcem uchovať, aby si zanechala autenticitu - je to akési rodinné dedičstvo. Staré knihy majú neskutočné čaro a vôňu
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Ako som povedal. Pokiaľ nehrozí nebezpečenstvo vlhkosti, tak ich stačí uchovávať v knižnici - v tieni. Knihu Ti slnko nevypáli, pokiaľ bude v kľude v knižnici. A pri perspektíve 50tich rokov, ako najväčšie nebezpečenstvo vidím samotnú manipuláciu s knihou. Takže jemne a hlavne k tomu nepúšťaj decká (hlavne s voskovkami nie!!!Kosh napísal:vidis, prakticky polorozpadnuta. napriklad mam knihy juraja cervenaka v tvrdej vezbe, s podpisom autora, tie chcem napriklad uchovavat velmi, velmi, velmi dlho, ale tak, ze ked ich za 50 rokov budem ukazovat svojim arabskym susedom, aby boli neposkodene