Úloha z programka, pomoc - výpočet obvodu

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Miso2012
Novice
Novice

Úloha z programka, pomoc - výpočet obvodu

Príspevok od používateľa Miso2012 »

Ahojte,
Mám takú úlohu a neviem si s ňou rady. Mám krivku zadanú parametricky

Kód: Vybrať všetko

x=sin(t)-sin(6t)/2
y=cos(t)+cos(6t)/4
Ale to v podstate nie je dôležité.
Mám najprv napísať funkciu PribliznyObvod, ktorá vypočíta obvod toho niečoho, čo mám zadané parametricky tak, že tam dosadí za tčko nejaké te malinké čísielka a dostane polygón s N počtom strán, ktorých vypočíta dĺžky, ktoré potom spočíta. To je lahké ako facka.
Druhý bod je, že mám napísať funkciu lagrangeove interpolácie funkcie zadanej k bodmi polynómom stupňa k-1, čo bude trochu horšie, ale stále sa to dá zvládnuť.
Čo ale neviem je tretí bod, kde mám napísať reálnu funkciu LepsiObvod, pre dva parametre, N a k, ktorá spočíta obvod krivky tak, že extrapoluje hodnoty PribliznyObvod(N/2^(k-1)) ako funkciu x=1/N^2 a to v hodnote x=0, kde by odpovedalo N=inf.

Nerozumiem tomu tretiemu bodu. Extrapolácia je v podstate interpolácia mimo zadaný interval(interval zadaný bodmi). Viem, ako napísať lagrangeovu interpoláciu, akurát nerozumiem tomu, čo tam mám dosadiť. Pravdepodobne by som postupoval takto: spočítam interpoláciu pre tie približné obvody a dostanem nejaký polynóm, funkciu. Teraz mám ale N poslať do nekonečna... alebo ako?
Prosím pomôžte.
Ďakujem
Napísať odpoveď