Ultra tichý PC?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Ultra tichý PC?

Príspevok od používateľa Gepid »

Čaute!
Včera som sa tak pohrával s myšlienkou spraviť tiché PC. Čiže bez chladiča. Počítam s tým, že v zdroji ten chladič asi bude musieť byť. HDD sa bude tiež točiť(možno SSD nie :) ). S tým nespravím nič. Ale všetko ostatné by som chcel pasívne. Vydrží to PC? Býva zapnutý minimálne 8hodín denne. Niekedy (tak raz za týždeň) ho nechávam zapnutý zapnutý a fičí až aj 30hodín.
Je niečo také realizovateľné? Prípadne sem hodte rovno komponenty.
Od PC nechcem nič extra. Hry nehrám. Z času-na čas pustím PS. Takže grafika nejaká nVidia 9500 by mala stačiť. A procák je mi vlastne jedno. 2jadrový nejaká stredná trieda stačí.
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Ultra tichý PC?

Príspevok od používateľa beardie »

noctua na 800rpm to isti
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Akurát potrebuješ zainvestovať do extra pasívneho chladenia na CPU, šiel by som do sempronov, tie uchladí aj prostredie bez chladiča [vlastná skúsenosť], potom do pasívne chladeného PSU, čo je dosť luxus a tichého disku [odporúčam Samsung F3, je nepočuteľný], ďalej onboard, alebo nejakú pasívne chladenú VGA a máš ultra tichý PC. Nasávanie a výfuk z PC by som vyriešil s už vyššie spomínanou Noctuou s U.L.N.A. [ultra low noise adapter], pri ktorých je hlučnosť vetrákov 7-9 db.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

tichy zdroj sa da zohnat. popripade ak si ches nechat svoj tak vymenit vetrak nie je az taky problem. ono podla toho co od pocitaca cakas. existuju dosky (neviem ako je to s dostupnostou na slovensku), ktore sa napajaju podobnym adapterom ako notebook. dodavaju sa s atom procesorom. tam dat nejaky lepsi pasiv a nepotrebujes mozno az na jednu vrtulu, co by vyfukovala vzduch, nic ine+pasivna grafika(alebo integrovana pasivna grafika)+tichy disk. na net, hudbu, kancelarske veci by to stacit mohlo. ak by to bolo na platforme ION tak aj 720 riadkove hd video.
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa el_chupacabra »

Samsung F3 rozhodne nie je nepočuteľný, ak by bol zvyšok zostavy chladený pasívne, počuť ho bude. A či zostava dá uchladiť pasívne závisí od viacerých vecí, v prvom rade od použitého hardwaru a v druhom rade od riešenia skrinky a poriešenia odvodu teplého vzduchu.
Ja by som si to predstavoval s nejakým sempronom, ako už bolo spomenuté a doskou s integrovanou grafikou.
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

Teraz mám 8600 a je chladená pasívne. HDD mi nevadí. Ten je pomerne tichý. Zdroj takisto. Do zdroja by som vŕtať nechcel. Už len preto, že keď sa niečo pokazí jeden nikdy nevie čo so sebou upravený zdroj zoberie.
Keď môžte hodte rovno linky na komponenty.
Alebo ma napadlo varianta dať tam nejaký záchranný ventilátor. Ak by bola teplo vyššia ako xx stupňov zapni ventilátor.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Aby si nebol prekvapeny, ked postisujes ostatne komponenty tak disk, ktory teraz nepocujes zrazu budes najhlucnejsi clanok. Inak ja mam E4400 chladeny pasivne Ninjou, takze nemusi to byt iba Sempron.
verreaux
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa verreaux »

Uplne suhlasim s t0m4s3. Tiez som postupne menil chladice...potom ventilatory...vsetko uz bolo tiche a potom uz vrcal len HDD, ktory som dal do silent boxu a pohoda. Inak tiez mam Ninju 2, ktora mi chladi pasivne E7400 pretaktovany na 3,8Ghz, takze nemusis brat "kancelarsky" procesor.
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa el_chupacabra »

Tam je háčik v tom že normálne procesory sa dajú ticho chladiť len so zapnutým Cool'n'Quiet/Speedstep a v idle, kdežto taký sempron, ktorý má na HTPC dostatok výkonu nie je problém ticho chladiť aj v záťaži.
Osobne by som to videl asi takto:
http://eshop.x-computers.sk/zbozi/gigab ... p=z:156511
http://eshop.x-computers.sk/zbozi/cpu-a ... p=z:164539
http://eshop.x-computers.sk/zbozi/seaso ... p=z:116981
http://www.tichepc.sk/Alpenfohn-Brocken ... =001005009
+ samozrejme nejaké pamäte a disk napr. ten Samsung F3, alebo v lepšom prípade nejaké SSD.
do skrinky dať nejaký ventilátor na odsávanie a nastaviť ho na nízke otáčky, alebo ho regulovať cez Speedfan - použiť hoci aj ventilátor z toho CPU chladiča, alebo kúpiť nejakú Noctuu - pri nízkych otáčkach by to bolo počuť menej ako HDD (samozrejme ak by to nebolo SSD).
Neviem ale do akej miery je tichý ten zdroj, ak niekto vie o tichšom tak nech ho uvedie.
Dosť toho spraví aj skrinka...
A samozrejme by sa to dalo spraviť aj na intel platforme, kde by procesor mohol byť ešte chladnejší (asi), integrované grafiky AMD ale nemajú problém s dekódovaním HD videa (u intelu to je neviem ako).
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

No existuju zdroje,ktore su chladene pasivne.Sice je cena o dost vyssia,ale ak by niekto chcel naozaj ultratichy PC,moznosti existuju...

Ja tu mam nejake stare MB a komponenty a tiez planujem z toho poskladat nejaky pasivne chladeny uplne tichy PC...Proste zobrat kus hlinika(nejaky vacsi blok,chadic)a vsetky tranzistory zdroja,CPU tam namontovat napriamo.Samozrejme to nemoze byt umiestnene v standarej case.
mackousko007
Expert
Expert

Príspevok od používateľa mackousko007 »

S podobnou myslienkou som sa pohrával aj ja a dopadlo to nejako takto jedine čo počujem občas je HDD.
http://www.hojko.com/maticna-doska-a-pr ... 88-15.html
Napísať odpoveď