Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa starysomar »

Opýtal som sa to Arie. Odpoveď:

"Žiadne vtáky nezostanú na strome, pretože ostatné vtáky sa vyľakajú a odletia."

Jasná, stručná.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

OpenAI se pochlubilo všemodální AI GPT-4o. Už se to chová skoro jako člověk, protože to vidí a slyší

Google ukázal AI, která vidí a slyší jako člověk. A také generátor videa a procesor Trillium

10 faktů o humanoidních robotech Tesla Optimus. Není čas ztrácet čas, humanoidi už se zacvičují v Gigafactory

Presne o tom som pisal nedavno, ze ked bude existovat humanoidny robot, uz staci, aby sa naucil vykonavat urcite cinnosti a nasledne to dokaze robit neobmedzeny pocet rovnakych robotov, v tomto videu sa uci podla cloveka.

Taktiez vyuziva aj AI, v suvislosti s tymi predoslymi videami, kde je vidiet, ze AI rozumie cloveku, vidi a rozlisuje objekty, dokaze plnit ulohy, odpovedat na otazky, riesit problemy, tak v spojeni s humanoidnym robotom casom dokaze vykonavat aj fyzicke ulohy, napr. akekolvek prace za pasom, kde staci identifikovat objekty, triedit a pod., to by mohol robot vykonavat, dokonca aj rychlejsie a efektivnejsie, ako clovek.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som to tiez pisal uz davno ze progress vo vyvoji LLM + progress vo vyvoji humanoidnych robotov ked sa skombinuje tak do 10 rokov ma doma kazdy (realne asi stredna trieda a vyssie) roboticku "gazdinku" ktora poupratuje, navari a este aj poradi detom s ulohami.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid napísal: 17 máj 2024, 19:42 ja som to tiez pisal uz davno ze progress vo vyvoji LLM + progress vo vyvoji humanoidnych robotov ked sa skombinuje tak do 10 rokov ma doma kazdy (realne asi stredna trieda a vyssie) roboticku "gazdinku" ktora poupratuje, navari a este aj poradi detom s ulohami.
možno ani nie. Humanoidny robot ktorý by mal aj jemnú motoriku na urovni ludskej, bude aj o 10rokov drahé zariadenie pre priemernu domacnost. Ale v dlhsom casovom horizonte, to bude postupne cenovo dostupnejsie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

"ktora poupratuje, navari a este aj poradi detom s ulohami" - a nebude všetko spochybňovať, na všetko odvrávať a do všetkého mudrovať - alebo aj áno :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono bude hlavne zaujimave ako sa spolocnost vyrovná s tým, keď bude velký problem potvrdiť že niečo je skutočnosť. Fotografie, videá, hlasy- všetko sa bude dať sfejkovať bez toho aby to bolo rozoznatelne. Okrem ineho napr v bankovnictve funguje verifikacia cez hlasovu biometriu- a zrazu sa bude dat oklamať.
Pre rôzne Ai nástroje nebude problém generovať, doslova nonstop chrlit nekonečné mnozstvo akehokolvek obsahu s minimalnymi nakladmi.
Aku realnu cenu bude mat v buducnosti ludske vzdelanie, keď Ai nástroje budu mat tolko jasných výhod oproti ludskej mysli?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

myslim ze z isteho pohladu to bude pre spolocnost pozitivne. lebo aktualne najvacsi problem je ze ludia veria vsetkemu moznemu a vobec ich netrapi ci je to pravda alebo nie.
pokial bude na vsetko 300 nazorov a vacsina z toho generovanych AI tak sa nebude dat verit nicomu. jedina moznost bude sa zacat realne zamyslat a hladat doverihodne zdroje.
paralelu vidim s prichodom videa. zo zaciatku ludia nevedeli pochopit ze to co vidia na videu nemusi byt realita ale fikcia, dovtedy totiz bol cely svet zvyknuti sledovat len realitu, nic ine nebolo.

k bankovnictvu, nemam to nijak nastudovane ale mam pocit ze software/hardware dokaze rozlisit medzi realnym hlasom a generovanym hlasom, nie?

k ludskemu vzdelaniu. toto bude zaujimave. na jednej strane to ze si nebudeme hlavy zaplnovat nepotrebnymi vecami ktore nam dokaze realtime poskytnut AI by mohlo otvorit priestor venovat sa viac kreativnym ci filozofickym veciam ale zaroven to prehlbi tu zavyslost na cudzich zdrojoch informacii. nasa generacia vyrastala vo svete bez internetu, chapeme ze internet nie je nutnost. ale moje deti take nieco uz nedokazu pochopit, zivot bez internetu. je to rovnake ako si my nedokazeme predstavit zivot bez elektriny. spolocnost by bez elektriny skolabovala. to chapeme a zijeme s tou hrozbou. nase deti chapu a ziju s hrozbou ze by nastal kolabs bez internetu.
no a tie dalsie generacie budu prezivat to iste ale s AI.
gogo956
Redeemer
Redeemer

k bankovnictvu, nemam to nijak nastudovane ale mam pocit ze software/hardware dokaze rozlisit medzi realnym hlasom a generovanym hlasom, nie?
to nie je verejne dostupna informacia ako tieto verifikacne systemy na baze hlasu presne funguju/v bankach/. V kazdom pripade to že tieto systemy dnes este svoju ulohu plnia, neznamena ze budu aj v buducnosti, ked Ai nastroje budu niekde inde ako su dnes.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

aacid napísal: 17 máj 2024, 20:40myslim ze z isteho pohladu to bude pre spolocnost pozitivne. lebo aktualne najvacsi problem je ze ludia veria vsetkemu moznemu a vobec ich netrapi ci je to pravda alebo nie.
pokial bude na vsetko 300 nazorov a vacsina z toho generovanych AI tak sa nebude dat verit nicomu. jedina moznost bude sa zacat realne zamyslat a hladat doverihodne zdroje.
Presne, toto je aj moj nazor, aj teraz su hoaxy, ale ked bude zaplava realistickych hoaxov a deepkake videi, povedzme, ze k 10 skutocnym spravam denne bude 10 000 hoaxov, fake news, tak to donuti ludi sledovat doveryhodne zdroje, ktore nezverejnia nahodnu spravu z internetu, ale iba to, co nahraju v realnom svete, nazivo, ked zdroj A bude zverejnovat iba taketo realne spravy z realneho sveta a zdroj X bude zdielat cokolvek a urcite sa necha nachytat hoaxami, tak uz nikto nebude doverovat zdroju X, ale skor zdroju A.
gogo956 napísal: 17 máj 2024, 19:50Humanoidny robot ktorý by mal aj jemnú motoriku na urovni ludskej, bude aj o 10rokov drahé zariadenie pre priemernu domacnost. Ale v dlhsom casovom horizonte, to bude postupne cenovo dostupnejsie.
Pre beznu domacnost mozno nie, ale pre vyrobu, hlavne, ak by to bolo ako som spominal skor, ze by pouzivali iba 1 ci 2 roboticke ruky, namiesto celeho tela, ak by nemuseli platit odvody a plat zamestnancovi, ked by pracovali 24/7, este ked sa dokazu sami opravovat, aj vyrabat, tak sa ludsky zamestnanec uz neoplati.

Co sa tyka domacnosti, kazdy nepotrebuje robota na 24 hodin, podobne ako auto, vacsina ludi pouziva auto tak 1 hodinu denne, 23 hodin auto niekde stoji, aj robot by sa mohol zdielat, za den by dokazal upratat niekolko domacnosti.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ludia s priemernou a vyssou inteligenciou sa tomu prisposobia a najdu sposoby ako info overovat z doveryhodnych zdrojov. Ale neslobodno zabudat ze cast populacie takehoto kritickeho myslenia nie je schopna. Gaussova krivka rozdelenia Iq v populacii nepusti a zaroven u seniorov je riziko podvodu vacsie bez ohladu na to aku ibteligenciu mali v mladsich casoch.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal: 18 máj 2024, 0:03 Presne, toto je aj moj nazor, aj teraz su hoaxy, ale ked bude zaplava realistickych hoaxov a deepkake videi, povedzme, ze k 10 skutocnym spravam denne bude 10 000 hoaxov, fake news, tak to donuti ludi sledovat doveryhodne zdroje, ktore nezverejnia nahodnu spravu z internetu, ale iba to, co nahraju v realnom svete, nazivo, ked zdroj A bude zverejnovat iba taketo realne spravy z realneho sveta a zdroj X bude zdielat cokolvek a urcite sa necha nachytat hoaxami, tak uz nikto nebude doverovat zdroju X, ale skor zdroju A.
Ralne nepotrebujes nejake pokrocile fake videa. Dnes su hoaxy zalozene na lahko vyrtaenych a dokonca zamerne zle spravenych fotomontazach. Jirka s kanalu Jirka vysvetluje veci dokonca spominal, ze staci zobrat fotku cloveka, pod nu nieco napisat a ludia automaticky veria, ze to povedal.

Ja sa ani nebavam fake videii, ale skor to, ze teraz sa budu dat dezinfromacne clanky sekat nie desiatkach za den ale v desatisicoch a navyse budu personalizovane, AI ohmata tvoju historiu na internete, FB profile atd... a pripravi ti specialny mix hoaxov, ktore na teba zaberu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Na mňa nie a tí, ktorí veria bludom verili aj doteraz.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: 18 máj 2024, 8:26Ja sa ani nebavam fake videii, ale skor to, ze teraz sa budu dat dezinfromacne clanky sekat nie desiatkach za den ale v desatisicoch a navyse budu personalizovane
Toto som prave napisal v predoslom prispevku, ale podla mna prave ten vysoky pocet moze mat pozitivny efekt, ked bude tak vela sprav a skutocna bude mozno kazda desiata, alebo kazda sta sprava, tak ludia prestanu verit spravam na nedoveryhodnych strankach - prva taka stranka bude facebook, preto sa potom vratia na doveryhodne stranky, budu opat sledovat doveryhodne televizie a pod.

Teraz existuju nedoveryhodne stranky ako hlavne spravy, infovojna, ale tam je teraz mozno kazda desiata sprava nedoveryhodna, ostatne preberaju z doveryhodnych agentur, ked sa to otoci, tak sa aj spravanie ludi moze zmenit.

Nebezpecne moze byt to, ked na deepfake naleti doveryhodna agentura, ked bude napr. zivy prenos znamej osobnosti a agentura to zverejni, potom to preberu vsetky doveryhodne media, nieco take sa uz aj stalo, bude potrebne mat ovela lepsie overene a zabezpeceny profily a stranky, lebo napr. atentat na premiera zachytila nejaka mestska televizia, stacilo by teda hacknut ich stranku, vlastne ani to nie, len tam prist, prihlasit sa k uctu heslom, ktore maju urcite niekde prilepene na monitore a podhodit tam nejake deepfake video.

Este horsie moze byt nieco ako polopravda, ta je nebezpecnejsia ako klamstvo, podobne mozu skombinovat skutocne video a pozmenit iba cast, ta skutocna cast bude znama, mozno z ineho casu a prestrih na deepfake, potom ukoncene zase niecim skutocnym, takemu videu moze uverit viac ludi, ako ked je nieco 100% deepfake.

K tym personalizovanym dezinformaciam, tam to moze byt vacsi problem, uz teraz je mozne prakticky uplne nasimulovat akykolvek hlas, pritom staci par sekund zaznamu, takze seniorovi moze zavolat pribuzna osoba, z ineho cisla, vyhovorka bude, ze mu ukradli mobil, alebo dokonca je mozne cislo aj zneuzit a celkom lahko, bude rozpravat nerozoznatelne ako skutocna osoba, dokonca vdaka deepfake v realnom case to moze byt aj video hovor.

Inak pokial ide o hoaxy a deepfake, asi lepsia tema na diskusiu je tato:

Podvody, scam, pishing, hoaxy - www.hojko.com

Dalsi clanok tykajuci sa AI:

Stroje múdrejšie ako človek prídu skôr, než čakáme. Spolutvorca ChatGPT odporúča, ako sa vyhnúť katastrofe
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

No moc mi umelá inteligencia neporadila v lotérii. Tentoraz to nebolo ani na výhru na úrovni 3€ za 10 žrebovaní. :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To kde AI rozhodne zoberie pracu ludom, tak to su motivacny speekri, uz pred piatimi rokmi som cital clanok o tom, ze motivacne a hlboke citaty od tehdajsej primerenej uemelj inteligencie su dochovne a hodnotou na nerozoznanie od najlepsich ducovnych myslitelov a guruov.

Autoeditácia príspevku po 5 hod 11 min 20 sek:
Dreamer napísal: 18 máj 2024, 14:28 Toto som prave napisal v predoslom prispevku, ale podla mna prave ten vysoky pocet moze mat pozitivny efekt, ked bude tak vela sprav a skutocna bude mozno kazda desiata, alebo kazda sta sprava, tak ludia prestanu verit spravam na nedoveryhodnych strankach - prva taka stranka bude facebook, preto sa potom vratia na doveryhodne stranky, budu opat sledovat doveryhodne televizie a pod.
Ale teraz uz mame vysoky pocet na jedno seriozne internetove medium mas sto dezinfromacnych. Ja mam dlho aj druhy FB acount, kde som mal niektore taketo skupiny a k tomu postoj a podobne veci, proste FB bezneho jednoduchsieho cloveka a tam som mal jednu z tisic sprav co bola aspon polopravda, myslis, ze to s tymi ludmi a diskutujucimi nejako pohlo? Len sa v tom viac utvrdili. A casto to bolo naozaj blbosti, alebo dokazy kvality, ze mas fotku lietajuceho taniera na americkej zakladani, a tien UFA ma opacny smer ako vsetkeho osttaneho - proste jasne fake na prvy pohlad, a aj tak sa tam s tebou budu hadat, ze je to prauda. Ked poukazes na ten tien tak dostnes "na kazdom splechu trochu pravdy", "pravda je niekde uprostred", alebo "sice fotka je sfalsovana, ale je to tak, lebo mi vieme ako to je".

Dreamer napísal: 18 máj 2024, 14:28 K tym personalizovanym dezinformaciam, tam to moze byt vacsi problem, uz teraz je mozne prakticky uplne nasimulovat akykolvek hlas, pritom staci par sekund zaznamu, takze seniorovi moze zavolat pribuzna osoba, z ineho cisla, vyhovorka bude, ze mu ukradli mobil, alebo dokonca je mozne cislo aj zneuzit a celkom lahko, bude rozpravat nerozoznatelne ako skutocna osoba, dokonca vdaka deepfake v realnom case to moze byt aj video hovor.
Ja som nemyslel prave toto, ale skor vyber ake dezinformacie to podsunut aby nahlodali tvoj nazor tym spravnym smerom. Proste to co robila Cambridge Analytica, len viac adavnced a v brutalnom meritku.

Autoeditácia príspevku po 11 hod 8 min 25 sek:
Vyzera, ze Microsof Copilot presiel na dalsiu verziu Chat GPT a odpoveda prakticky instantne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Aky rezim pouzivas a aky prehliadac? Ja som vyskusal polozit rovnaku otazku ako vcera a rychlost instantna nebola, ci to bolo mierne rychlejsie je tazke zhodnotit, co sa tyka odpovede, bola rovnaka ako vcera, nebola presnejsia, ale budem to este testovat viac, dik za info.

Inak Gemini oznamuje, ked je aktualizovany, ale nepocitujem zasadne zmeny, casto nevie odpovedat, alebo sa tvari ze vie a potom neodpovie dobre.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pouzivam Edge a uz nejde vybrat mod pre kopilota. Takto ono to mohlo prist niekedy pocas tyzdna, lebo som ho uz dlhsie nepouzil.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 18 máj 2024, 6:58 Ludia s priemernou a vyssou inteligenciou sa tomu prisposobia a najdu sposoby ako info overovat z doveryhodnych zdrojov. Ale neslobodno zabudat ze cast populacie takehoto kritickeho myslenia nie je schopna. Gaussova krivka rozdelenia Iq v populacii nepusti a zaroven u seniorov je riziko podvodu vacsie bez ohladu na to aku ibteligenciu mali v mladsich casoch.
s tymto uplne nesuhlasim, na inteligencii nezalezi. psovi ked budes opakovane trieskat po cumaku ak spravi nieco zle tak to prestane robit.
dochodca ked mu kazdy druhy den bude volat AI vygenerovanym hlasom ze je to vnuk co potrebuje peniaze tak sa to tiez skor ci neskor nauci.
priemerne inteligentny clovek ked uvidi video na facebooku ako matovic bije fica lopatou a hned v dalsom prispevku uvidi video ako fico bije matovica lopatou tak skor ci neskor mu dojde ze oklamat sa da vsetko a nemoze verit vsetkemu co vidi.

spravodajstvo sa bude musiet trochu vschopit, doverihodne redakcie si budu davat pozor aby zverejnovali informacie iba z inych overenych zdrojov a nie z barsjakeho videa na youtube.

no a ti co nechcu ani dnes pochopit ze web tvariaci sa ako spravodajsky portal dokaze vytvorit kdekto za par hodin a moze tam zverejnovat co chce, tak ti nebudu ochotni pochopit ani to ze AI video je fikcia a nie fakt.
v zasade sa nic nezmeni, akurat toho spamu bude podstatne viac.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 - Aha, ty pouzivas ten bocny panel, tak som aktualizovat Edge, zapol bocny panel s Copilotom, je tam skutocne len "Viac vyvazeny" rezim, oneskorenie odpovede tam bolo, ale samotne zobrazovanie odpovede je viditelne rychlejsie, opat som dal tu istu otazku a odpoved bola ciastocne rovnaka, len o nieco obsiahlejsia, ale nie vo forme, ako bolo zadanie, no bol to len rychly test.

Neda sa zistit, ci na standardnej stranke sa pouziva ina verzia ako na tom bocnom paneli?
Napísať odpoveď