UML Class Diagram

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
tunco
Novice
Novice

UML Class Diagram

Príspevok od používateľa tunco »

Ahojte, chcem by som vás poprosiť, na študijné účely, či je môj UML diagram správne, resp. niektoré veci sú mi neni jasné, konkrétne :
- Trieda Naklady a trieda Druh_Nakladu. Druh_nakladu som zvolil ako abstraktnú triedu. Vychádzal som z toho, že samotný objekt druh nákladu nebude existovať. Ide mi len o to, aby sa v triede Naklady rozlišovalo a aký druh nákladu ide. Na základe toho vieme spraviť štatistiku (v členení podľa druhu nakladu). Zvolil som vzťah <<uses>> nakoľko asociácia pri abstraktnej triede je nevhodná, a agregácia mi prišla zbytočná. Je to podľa vás správne?

- Trieda Vynosy - Do atributov som nedával atribút Zakazka, nakoľko je s Triedou Zákazka v agregácií, ale do metody pridaj zakazku som tento atribut dal, nakoľko pri zadavani nakladu bude potrebne uviesť aj na aku zákazku tento náklad patrí. Pochopil som správne, že keď je tam agragácia, tento atribút nemusím do triedy Výnosy uvádzať?

- Vidíte na diagrame nejaké do očí bijúce chyby?

Ďakujem veľmi pekne.
Prílohy
Class diagram
Class diagram
paralen
Light Star
Light Star

Re: UML Class Diagram

Príspevok od používateľa paralen »

Nie je to velmi dobre.
Ak trieda rozsiruje (dedi) abstraktnu triedu pouziva sa plna ciara s trojuholnikom na konci (t.j. vztah medzi Naklady a Druh_Nakladu)
Medzi Vynosi a Zakazky si zakreslil agregaciu a na nu si napojil asociaciu -> toto je uplne zle.
Medzi rozhranim Zakazka_Reporty a triedou Tlac je vztah realizacie. Podla diagramu rozhranie realizuje (implementuje) triedu Tlac -> uplne zle
Medzi triedami Zakazky a Tlac je opat realizacia -> zle

Na dalsie vztahy uz som nepozeral.
tunco
Novice
Novice

Re: UML Class Diagram

Príspevok od používateľa tunco »

Ďakujem, diagram prerobím a určite pošlem výsledok.
Napísať odpoveď