UNIX CSHELL
UNIX CSHELL
Neviete niekto nahodou ako zistim pocet suborov? Nieje nejaky prepinac ls na to? hladal som ale nejak som nanesiel. Potom by som sa chcel este spytat ako zobrazim pripony suborov. A este ze aku priponu maju linky (odkazy) diki moc
-
addictor
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
v unixe pripony neexistuju....
a ako spocitas tie subory? jednoducho
ls mozes davat aj bez prepinaca, ale prepinac -l ti zobrazi aj podrobnosti ako prava vstupu, kedy bol vytvorent a podobne a prepinac -a ti zobrazi aj skryte subory
prikaz wc je na pocitanie, prepinac -l pocita riadky
ak by si nieco nevedel, skus pouzit manual prikazom
dufam, ze osm pomohol... 
// teraz som si to precital este raz a zistil som, ze chcel iba pocet suborov... to prve ti spocita pocet suborov, priecinkov, liniek a dokonca som zistil, ze aj toho cisla, co ti vypise na zaciatku riadku pocet vsetkeho, takze bud mozes pouzit prikaz head -1 a to ti vypise 1 riadok, co je ten pocet vsetkeho v tom subore, alebo pouzijes ten wc -l a pouzijes este prikaz awk a v nom odpocitas jednotku... vlastne ten riadok prvy.... snad si pochopil
po prikaze ls -al mas ako prvy znak prveho stlpeca bud d, -, alebo l
d = prieconok
- = subor
l = odkaz
takze ak chces spocitat iba subory tak to spravis takto
grep hlada retazce a "^-" znamena, ze na zaciatku je uvodzovka
a znaky "|" su pipy [pajpy] to vlactne vystup jedneho prikazu nastavy ako vstup nasledujucemu prikazy
a ako spocitas tie subory? jednoducho
Kód: Vybrať všetko
ls -al | wc -lprikaz wc je na pocitanie, prepinac -l pocita riadky
ak by si nieco nevedel, skus pouzit manual prikazom
man prikaz// teraz som si to precital este raz a zistil som, ze chcel iba pocet suborov... to prve ti spocita pocet suborov, priecinkov, liniek a dokonca som zistil, ze aj toho cisla, co ti vypise na zaciatku riadku pocet vsetkeho, takze bud mozes pouzit prikaz head -1 a to ti vypise 1 riadok, co je ten pocet vsetkeho v tom subore, alebo pouzijes ten wc -l a pouzijes este prikaz awk a v nom odpocitas jednotku... vlastne ten riadok prvy.... snad si pochopil
po prikaze ls -al mas ako prvy znak prveho stlpeca bud d, -, alebo l
d = prieconok
- = subor
l = odkaz
takze ak chces spocitat iba subory tak to spravis takto
ls -al | grep '^-' | wc -la znaky "|" su pipy [pajpy] to vlactne vystup jedneho prikazu nastavy ako vstup nasledujucemu prikazy
len by som upresnil ze unix pripony pozna ale je to prakticky iba kozmetika.
linux sa vzdy kukne do suboru co v nom je a podla toho sa zariadi cize aj ked mas napriklad hudba.rar.zip.html a je to mp3ka tak to prehra
vid priklad z terminalu
$ file m.zip
m.zip: Audio file with ID3 version 2.3, MP3 encoding
linux sa vzdy kukne do suboru co v nom je a podla toho sa zariadi cize aj ked mas napriklad hudba.rar.zip.html a je to mp3ka tak to prehra
vid priklad z terminalu
$ file m.zip
m.zip: Audio file with ID3 version 2.3, MP3 encoding