UPC modem a router nastavenie

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
COTHW
Medium Star
Medium Star

UPC modem a router nastavenie

Príspevok od používateľa COTHW »

Ahoj,

Snažím sa zapojiť router za UPC modemom, ktorý je pripojený cez koaxiálny kábel a má len jeden RJ45.

Začnem poporiadku, mám k dispozícii router cisco EPC2203 a router DS link. Prvým krokom bolo, že som cez upc stránku zaregistroval svoju MAC adresu (pre mna absolutne nepochopitelne). Tuto MAC adresu som nechal použiť aj pre router. Preklikal automatické nastavenie pre dynamickú IP a len skontroloval či je zapnuté DHCP. NAT som skúšal aj zapnúť aj vypnúť, rovnaky výsledok, takže internet nejde, ak sa pripojím káblom rovno na modem tak internet ide. Ked sa snažím pripojiť na router tak internet nejde. Vedel by mi niekto poradiť ako tento zázrak nastaviť? Zabil som s tým asi dve hodiny a výsledok bol stále rovnaky, niekoľkokrá som po nastavení skúšal vypnúť adapter modemu a po cca minúte ho zapnúť.
hrban
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: UPC modem a router nastavenie

Príspevok od používateľa hrban »

ešte raz poprosím a pekne poporiadku, čo si kde nastavil, viem, že je už veľa hodín ale z toho popisu nemám šajnu čo je kde nastavené, koľko routov je zapojených a ako to chceš poriešiť.

čo som pochopil, je, že máš UPC modem, tam si povolil MAC adresu jedného routeru (čo chceš robiť s druhým ešte nevieme ale isto chceš zapojiť aj ten). V routeri si nastavil IP adresy DHCP a všetko a internet stále nefunguje.

Otázka číslo jedna, keď otvoríš router, dostane router správnu IP adresu na WAN porte ?
Otázka číslo dva, aké IP adresy prideľuje modem a aké sa snažíš cez DHCP routeru prideliť ty ďajej ?
Otázka číslo tri, funguje internet cez kábel z routeru ?
Otázka číslo štyri, máš to správne zapojené ? čiže kábel z modemu do WAN porut routeru ?

Pokiaľ neodpovieš na tieto otázky a nepopíšeš presne o čo sa snažíš a čo si presne nastavil a hlavne kde si to nastavil, tak sa ďalej nepohneme.
COTHW
Medium Star
Medium Star

Ahoj,

ako som písal, mám modem a router. Modem je zapojený cez koaxial a sieťový kábel som z modemu som pripojil na WAN port routra. Z LAN portu som pripojil kábel do sieťového portu notebooku. Internet mi cez router nejde, takže som sa pripojil priamo na modem a povolil som MAC adresu notebooku a tú som potom klonoval do routra.

Robím to preto, lebo modem má len jeden RJ45 port a nemá WLAN. Preto by som chcel pripojiť k modemu aj wifi router.

Internet funguje ak sa pripojím priamo na modem UPC, internet nejde ak sa pripojim cez kábel na DS LINK router.

Na tvoje otázky ti asi najlepšie poslúžia obrázky nižšie

Modem UPC

Kód: Vybrať všetko

http://imgWorld.cz/FjESLHFzmY.JPG
Router DS Link

http://imgWorld.cz/1zlx57Weaz.JPG
Dúfam, že som na nič nezabudol.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

COTHW napísal: takže som sa pripojil priamo na modem a povolil som MAC adresu notebooku a tú som potom klonoval do routra.
bolo vobec potrebne povolovat mac v modeme? (uz som ich mal a nic take nebolo treba robit, ale pravda neviem ako ich ma prednastavene upc) nemyslis ze chyba sa mohla stat tym ze mas teraz 2x rovnaku MAC ?
COTHW
Medium Star
Medium Star

2x rovnakú MAC nemám, lebo je z iného notebooku, ktorý som taktiež nazvyme to registroval cez upc stránk, mám povolené tri MAC adresy.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

ja pri UPC tiez ziadne klonovanie nepouzivam a vsetko ide ako ma.. vyskusaj to bez.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

stale akosi neberiem to registrovanie mac adries cez upc
tam by si mal zadavat len adresu modemu nie? alebo, sprav screeny co ta "upc" stranka vlastne je a preco pyta mac adresy
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

UPC má tam nejaké takéto blbosti ohľadom MAC, ale keď sa pripojí router, musí to fungovať ak sa povolí MAC adresa routeru.

Ešte by som potreboval z routeru keď je pripojený screeny, hlavne akú má IP na WAN porte.
COTHW
Medium Star
Medium Star

Ahoj,

to je ten problem. Ako by WAN port nebol ani pripojeny.

http://imgWorld.cz/Uf7pd4LMTT.JPG
Dnes som to skusal nastavit rucne az na dve vyznacene IP sa mi to aj viac menej podarilo ale stale to nejde. Výsledok môžeš vidieť nižšie.

http://imgWorld.cz/cIP281P5QN.JPG
@Vendo: Po pripojení nového zariadenia ma naprihlási na internet až do doby pokiaľ sa neprihlásim cez ich stránku a nevloží sa MAC adresa daného zariadenia.

@kukiak: používaš UPC router alebo dáky iný? Pripájaš sa ním rovno na koaxiálny kábel alebo sa pripájaš na modem?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

no router nedostane na WAN porte žiadnu IP, čiže internet nemôže fungovať.
Všetko ostatné čo nastavuješ je v podstate zbytočné pokým WAN nedostane IP.

Máš povolenú správnu MAC adresu toho routeru ? Mac adresa by mala byť na nálepke zo spodu routeru. Tú treba aktivovať v modeme od UPC. Potom už MAC adresy PC nie je treba. Ručne nastavovať IP adresu na wan porte neodporúčam, router musí získať proste IP automaticky, ak ju nezíska, tak to znamená, že nemá prístup a pravdepodobne ho blokuje MAC filter.

2vendo, proste si zadáš MAC adresu do MAC filtra svojeho modemu, ktorá sa má povoliť. Ak máš viac PC cez switch tak si tam zadáš MAC adresy všetkých PC, ak máš wifi router, tak si zadáš MAC adresu wifi routeru a viac netreba. to nezadávaš do centrály UPC ale do svojeho modemu cez ''ich stránku''.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

jaj tak, takze ako som predpokladal nejaky vlastny soft v nom maju
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Mam router cisco, ktory mal slaby wifi signal, z neho som natiahol kabel do klasickeho wifi routera bez ziadneho nastavenia a vsetko ide.. router je ok? Skusal si iny?

Alebo chod do upc na pockanie ti zadarmo router vymenia za model uz s wifi.. ak si teda platis prenajom
COTHW
Medium Star
Medium Star

@kukiak: nie je to môj modem, takže to nechám tak

@hrban: No s tým povolovaním bude troška problém, kedže ja sa kombináciou modem > router > pc na ich stranku nepripojim a kombinacia pc > modem mi umoznuje len vlozit MAC adresu pripojeneho zariadenia. Keby som zavolal do UPC sú schopný mi povoliť adresu routra oni, ešte ma spôsob, že to obabrem tak, že na PC si nastavím MAC adresu routra a pripojím sa priamo na modem a tam to povolím.

//aktualizacia 30.08.2015 14:36
Niečo evidentne robím zle alebo setujem dačo inak ako má byť, vložil som MAC adresu routra do modemu. Pri dnešnom malom teste som zistil, že keď zmením MAC adresu notebooku tak internet mi ide aj s inou adresou ako má notebook, zmenu som robil na sieťovom adapteri, ale len cez kábel. Po vložení MAC adresy routra, použití default nastavení pre DHCP stále rovnaký výsledok, preto som sa pripojil na modem UPC, dal ipconfig /all nasetoval všetko ako pre staticku IP a zrazu Link UP. Lenže internet aj tak nešiel. Začínam byť z toho tak troška zúfalí.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

veľakrát keď sa mne nedarí spojazdniť router a to som ho už nastavoval X-krát, pomáha reštart do továrenských nastavení a nastaviť nanovo. Pridrž špendlíkom tlačítko reštart na 15 sec a router sa celý resetne a bude ho treba nastaviť nanovo ale je dosť veľká šanca, že teraz pôjde na prvú šupu.
COTHW
Medium Star
Medium Star

Reštart routra aj modemu som skúšal už viackrát ale stále s rovnakým výsledkom. Začínam, už zvažovať aj také možnosti, či používam na propojenie modemu a routra správny kábel. Lebo tie čo mám napojené tak sú z oboch strán rovnaké takže sú bud AA alebo BB. Plánujem ísť kúpiť dáky AB a skúsiť aj ten. Ak ani to nepomôže tak už asi nič. Viem, že novšie zariadenia by si s tým mali poradiť ale skúsiť treba všetko.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Neviem, aký je presne typ toho routra ale skúsil by som aktualizovať firmware, ak je dostupná novšia verzia.
Skús ho niekde vyskúšať či je v poriadku.
COTHW
Medium Star
Medium Star

Včera som sa po vyčerpávajúcom týždni vzdal myšlienky na fungujúci net s použitím DHCP a dynamickej IP adresy. Nastavil som všetko pre statickú IP adresu a vypol som DHCP, i keď všade na internete odporúčali použiť router so zapnutným DHCP. Svet div sa nejak som to rozbehal. Internet však ide príšerne pomaly, takže tam budú aj dáke iné veci, ktoré musím doriešiť. To v podstate odpovedá na to, či je router funkčný.

//aktualizacia
takže dufam, že poradím niekomu kto má rovnaký problém. U mna momentálne funguje možnosť, že DHCP som zapol, prednastavil som DNS servery priamo na routri (neviem či táto časť je nevyhnutne dôležitá). Nastavil som dynamicke získanie IP adresy, a káble som pripojil (z modemu do routra aj z routra do pc) na LAN porty, takže WAN port je absolútne nevyužitý. Internet zatiaľ funguje, mám ešte problém s pripojením notebooku na wifi ale to bude asi spôsobene konfliktom IP adries. Na telefone wifi funguje normálne. Dakujem všetkým zúčastnením za rady.
Napísať odpoveď