USB-C port - LG Gram 15" (nabíjanie?)

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
johny541
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

USB-C port - LG Gram 15" (nabíjanie?)

Príspevok od používateľa johny541 »

Ahojte,

kúpil som si v štátoch nový notebook LG Gram 15" ( http://www.lg.com/us/laptops/lg-gram-15 ... lim-laptop) a zaujímal by ma fakt, či môžem nabíjať prostredníctvom USB-C a nie proprietárnej nabíjačky od LG.

Pred asi dvomi mesiacmi aktualizovali aj LG oficiálny web, kedy pridali k tomuto modelu aj možnosť pripojenia k monitoru s USB-C a laptop sa zároveň aj nabíja. Z toho usudzujem, že to je možné.

Zaujímalo by ma to po elektrickej stránke veci, ak by som chcel kúpiť nabíjačku na USB-C. Akú zobrať? Koľko wattov? Do elektriky sa nevyznám, tak ak by mi mohol dať niekto malé školenie.

Dôvod, prečo by som chcel nabíjať cez USB-C je ten, že ma štve dvojprvková nabíjačka. Radšej by som mal niečo ako Macbook - väčší kus do zásuvky a už len USB-C kábel do noťasu.

Ďakujem!
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: USB-C port - LG Gram 15" (nabíjanie?)

Príspevok od používateľa hojko »

Keby si napisal ake udaje su uvedene na nabijacke, tak tym to cele ulahcis. Takze sa pozri na nabijacku a napis udaje z kolonky output. Dolezity je prud v amperoch a napatie vo voltoch. Volty musia sediet, teda musia byt nizsie alebo rovnake. Aku su vyssie, moze dochadzat k poskodzovaniu baterie. Ak som dobre videl na stranke LG, tak je tam 40W adapter, cize teoreticky je to 19V a 2,1A. USB ma len 5 voltov a pri USB C je to 3A, cize 15W. To je malo, nabijal by si to 3x pomalsie ako normalnou nabijackou, ak vobec. Ale treba podotknut, ze je aj norma USB PD a tam to dokaze dat 15 a 20 voltov, maximalne 100W. USB PD maju zariadenia Apple, urcite to ma Dell a aj HP, ale treba ratat, ze skor premiove notebooky. Ty mas tiez premiovy notebook, takze je velka sanca, ze by tam normalna USB PD mohla byt, ale tiez nemusi. K takemu nabijaniu sa odporuca poriadny USB kabel, ktory ma rezistor s potrebnym niekolko kiloohmovym odporom. Obavam sa, ze na tvoju otazku asi tazko najdes odpoved niekde na internete, na forach a podobne, skor by som to videl tak, ze budes musiet kontaktovat priamo LG s poziadavkou, aby sa vyjadrili k nabijaniu cez USB C a aky kabel k tomu pouzit. A dost sa bojim toho, ze ci vobec nejaky slovensky alebo cesky support LG bude vediet na to odpovedat, pripadne skus rovno Slovensky, Cesky, skus napisat do Nemecka, do USA, do Kanady, ved niekto z nich by ti mohol napokon dat konkretnu odpoved. Ak mas USB C kabel, ktory je origo typu Apple, Samsung, Dell alebo nieco podobne, tak to mozes skusit nabit. Notebook ma urcite riadenie nabijania, takze ak by bolo nieco zle, tak proste nabijanie cez USB odstavi. Ak vsak mas daky kabel, ktory si kupil za 2 eura na eBayi alebo AliExpresse, tak to tam ani nestrkaj, pretoze si mozes viac uskodit, napokon su zname pripady kedy inymi nabijackami a kablami doslo k poskodeniu zariadeni (bud notebooky alebo mobily, neviem, cital som o tom davnejsie) a to prave pre ten nedostatocny rezistor v kabli.

Edit: Tu som nasiel nieco k tym nabijackam a kablom: https://www.mojandroid.sk/nexus-5x-6p-u ... oskodenia/
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem Hojko za odpoveď. Foto adaptéru prikladám, máš pravdu - Output je 19 V a 2.1A. Dík aj za článok, prevencia nadovšetko. Osobne mám už len Anker káble po zlých skúsenostiach.

Skúsim napísať na americký support, kde mám aj záruku od LG. Neviem či vôbec LG predáva notebooky v Európe.

Neda sa nejako zistiť či je to PD? Nejaký program ako Everest a podobne?

//fotka bola dole hlavou, otočil som ju ale príloha ju zasa dala dole hlavou...
Prílohy
P_20161214_000133.jpg
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Hladam na nete a zda sa, ze USB C su uz vsetky PD (Power Delivery): http://www.cypress.com/products/usb-typ ... r-delivery
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Napísal som na US Support, tak až budem múdrejší, napíšem. Nebudem tam nič pchať pokiaľ nedostanem odpoveď od LG alebo si toho nenačítam viac.

Narazil som na tento zaujímavý test - http://www.pcworld.com/article/3017182/ ... dream.html

//Niečo také by teoreticky šlo, nie?
https://www.amazon.com/dp/B01D8C6ULO/re ... B0196JB1ZS
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Neviem odpovedat, ze ci by to islo alebo nie. Preco to chces silou mocou nabijat cez USB C, ked mas k tomu aj nabijacku???
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

No ako prvé ma zaujíma možnosť riešenia do budúcna. Ako druhé, tento laptop ma veľmi tenký nabíjací konektor a chcem dopredu vedieť či by to šlo ak by sa zlomil. A ako ďalšie ma chytla myšlienka práve toho Ankeru, že nemusím nosiť separátne USB adaptéry na mobil, tablet, reproduktor a slúchadla (samozrejme nenosím nikdy 4, ale 2, jeden ako zálohu alebo ak potrebujem nabíjať simultánne)

Podľa toho čo píšu tu (dole v specs): http://www.pcadvisor.co.uk/review/deskt ... w-3642310/

tak vyššie spomenutý Anker adaptér dokáže dať 3A a max 29W, čo znamená, že mám cca 10V, správne? Čo to znamená v realite? Pomalšie nabíjanie? (ak by to samozrejme začalo nabíjať). Žiadnu škodu v tomto prípade teoreticky nemôžem urobiť? Pochopil som to správne?

Celkom dobrý článok o USB-C nabíjačkach - http://www.makeuseof.com/tag/best-usb-c ... dangerous/

Taktiež ma zaujímalo ako to je s voltami a ampérmi pri nových Apple MacBook Pro nabíjačkách. Normálne to neviem dohľadať cez google. Našiel som len tento článok https://www.easyacc.com/media-center/ho ... -pro-2016/ , ktorý hovorí, že neoficiálne je to 20.3V v prípade 61W a 87W, takže 3A alebo 4.3A. Rozmýšľal som totiž aj nad Apple adaptérom.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

10V bude malo. Zozen si 19V nabijacku. Tu som este teraz nasiel tento clanok o kabloch: https://www.mojandroid.sk/lacne-nebezpe ... le-google/

Vratim sa este k samotnej podstate ako zacala tema. Notebook od LG by som si nekupil uz len z toho dovodu, ze u nas sa zrejme ani nepredavaju, kto vie ako to bude so servisom a vsetkym ostatnym. Za tu cenu si urcite mohol mat Dell, Toshibu, HP alebo Asus, pripadne mozno aj ten Mac.
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Chodím do štátov pravidelne, takže to až tak pri rozhodovaní nehralo úlohu.

Moje požiadavky na notebook boli - 15", čo najľahší, nemobilný procesor, aspoň 8GB ram, aspoň 256GB SSD, numerická klávesnica. Strávil som nad výberom cez tri mesiace, no nič okrem tohto som nenašiel. 15" musí byť z dôvodu Excel tabuliek. Kúpil som ho ale v akcii, stál ma v prepočte 1000€ - mám ten vyšší model s i7, 512GB SSD. Iný laptop ani nechcem, tento je ľahký ako pierko, ľudia neveria keď ho zoberú do ruky, ako môže 15" vážiť 980g. Akokeby to bola maketa. Skús mi poslať konkurentov, ktorí by splňovali tieto požiadavky, naozaj by ma to zaujímalo. Ja som s týmto maximálne spokojný, výkon mi postačuje, je veľmi dobre spracovaný a hlavne som neprišiel o porty, čo nové Macy áno. Tiež som sa trochu bál keď som ho objednával, no hneď ako som ho vybral a skúšal týždeň, nemôžem povedať nič zlé, aj keď to je LG. Po pravde, keby nejaký výrobca vyrábal 17" tenký a ľahký laptop (povedzme do 1,5kg, hneď by som ho bral. Ale ja mám asi špecifické požiadavky.

Ale to je off-topic, rád by som sa sústredil nad otázkou o USB-C.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Neviem z hlavy, napada ma Lenovo ThinkPad X1, ale to su asi 14-palcove vsetky a teda budu bez numerickej klavesnice. Mozno MacBook. HP Spectre budu asi 13,3 a 14-palcove. Mozno Zenbooky od Asusu, ale tie zrejme tiez nie su 15,6 palcove a ak ano, tak vaha bude cez 1,5kg. Cize v tomto mas zrejme pravdu, ze nic v danej velkosti nebude s podobou hmotnostou.
johny541
King
King
Kontaktovať používateľa:

Po pravde, Lenovo X1 Carbon 4. generácie bol môj favorit, no absencia USB-C (plánujem kúpu veľkého monitora na USB-C v budúcnosti) a numerickej klávesnice ma odradila, kedže som noťas kupoval na pár rokov dopredu.
Napísať odpoveď