USB write blocker
-
*****HERO*****
Guru wannabe
USB write blocker
hladam zariadenie, ktore by som dal medzi PC a USB externy disk a sposobilo by, ze by ten disk bol pre to PC readonly. chcem to riesit hardverovo, nie len softverovo.
nasiel som zatial toto https://wiebetech.com/products/usb-3-1-writeblocker/ , len je to trochu drahsie a s neistym vysledkom. tiez sa mi moc nepaci, ze k tomu treba do winu nejaky driver. ocakaval by som riesenie bez akehokolvek dodatocneho driveru
niekto nejake skusenosti s niecim podobnym?
nasiel som zatial toto https://wiebetech.com/products/usb-3-1-writeblocker/ , len je to trochu drahsie a s neistym vysledkom. tiez sa mi moc nepaci, ze k tomu treba do winu nejaky driver. ocakaval by som riesenie bez akehokolvek dodatocneho driveru
niekto nejake skusenosti s niecim podobnym?
-
starysomar
Hardcore addict
Re: USB write blocker
Nepriame, keď mi celý externý harddisk nedovolil zapisovať ani vytvoriť čo len jediný textový dokument no všetko z neho bolo čitateľné a kopírovateľné.
Dôvodom boli "vlastnícke práva", dáta som mal zaznamenané pred inštaláciou Win10.
Teda mohla by to byť cesta - obmedziť práva zápisu na jediného vlastníka na jedinom PC.
Samozrejme tie práva sa dajú zmeniť, no to bežný používateľ asi nevie.
Dôvodom boli "vlastnícke práva", dáta som mal zaznamenané pred inštaláciou Win10.
Teda mohla by to byť cesta - obmedziť práva zápisu na jediného vlastníka na jedinom PC.
Samozrejme tie práva sa dajú zmeniť, no to bežný používateľ asi nevie.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Mozno trepnem hlupost, ale read/write je skor o sw nastaveni, preto je potrebny driver. Len preco potom na pamatovej karte staci prepnut kolik, tak to netusim. Alernativa od toho tvojho je toto, je to o nieco drahsie, aj ked stale pridrahe: https://www.guardonix.com/buynow.php
Preco potrebujes nutne hw riesenie??? Pretoze sw riesenie je group policy vo Windowse. Pripadne pouzit NAS alebo lokalny ftp, kde upravis prava len pre citanie. Neuvazoval si kupit napriklad citacku pamatovych kariet, dat tam kartu a tu bloknut proti zapisu??? Neviem sice aku pozadujes kapacitu, ale 512GB SDXC kartu kupis za 60 eur.
Preco potrebujes nutne hw riesenie??? Pretoze sw riesenie je group policy vo Windowse. Pripadne pouzit NAS alebo lokalny ftp, kde upravis prava len pre citanie. Neuvazoval si kupit napriklad citacku pamatovych kariet, dat tam kartu a tu bloknut proti zapisu??? Neviem sice aku pozadujes kapacitu, ale 512GB SDXC kartu kupis za 60 eur.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
na tu pamatovu kartu som myslel aj ja, ze ked to ide tam, musi predsa nieco existovat aj vseobecne na USB disky/kluce.
nejak mi nedava logiku, preco by tam musel byt driver. ja som si to predstavoval tak, ze pre SW sa ten disk bude tvarit ako regulerny disk a to zariadenie bude len nejaka neviditelna proxyna. pri pokuse o zapis to proste vyhodi nejaku chybu. tym, ze tam je driver, to uz trochu zavana nejakou SW logikou, typu "if(notWritable)dontWrite()"
mam 6TB externak, na ktorom mam nejake zalohy, hry, sw a obcas ho pripojim a nieco si z neho sosnem. chcem len zabezpecit to, aby mi do toho Windows iniciativne nesahal. niekolko krat sa mi uz stalo, ze som musel veci vracat z karanteny. tomuto by urcite slo zabranit cez SW, ale vacsi pokoj v dusi by som mal s tym HW riesenim. no za tolko penazi to asi nestoji
nejak mi nedava logiku, preco by tam musel byt driver. ja som si to predstavoval tak, ze pre SW sa ten disk bude tvarit ako regulerny disk a to zariadenie bude len nejaka neviditelna proxyna. pri pokuse o zapis to proste vyhodi nejaku chybu. tym, ze tam je driver, to uz trochu zavana nejakou SW logikou, typu "if(notWritable)dontWrite()"
mam 6TB externak, na ktorom mam nejake zalohy, hry, sw a obcas ho pripojim a nieco si z neho sosnem. chcem len zabezpecit to, aby mi do toho Windows iniciativne nesahal. niekolko krat sa mi uz stalo, ze som musel veci vracat z karanteny. tomuto by urcite slo zabranit cez SW, ale vacsi pokoj v dusi by som mal s tym HW riesenim. no za tolko penazi to asi nestoji
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Ak mas dat 300 za hw riesenie, to si mozes rovno za 300 eur kupit WD Elements o kapacite 12TB a ten 6TB este predat za 100 eur. Ziskas 2x vacsiu kapacitu za 200 eur. Alebo kupit za 150 EUR NAS box a tam strcit ten tvoj disk (pripadne pripojit do USB).
afaik kolik na pamatovej karte je len informacia pre citacku, nie HW blok
-
starysomar
Hardcore addict
Ak je tých "vecí" dátovo veľa - zrejme napálenie na DVD nebude ideálne riešenie.
Vytvor si veracryptový zväzok (alebo partíciu), nahraj čo potrebuješ a zmeň v Nastavenia - Možnosti na Pripojiť zväzky iba na čítanie.
A testni, či windowsov (iný) antivirák dokáže alebo nedoáže niečo odpáliť.
(Doplním - pokiaľ dám čokoľvek do 7zipu s heslom a so zašifrovaním názvov súborov - antivirák to neoznačí)
Vytvor si veracryptový zväzok (alebo partíciu), nahraj čo potrebuješ a zmeň v Nastavenia - Možnosti na Pripojiť zväzky iba na čítanie.
A testni, či windowsov (iný) antivirák dokáže alebo nedoáže niečo odpáliť.
(Doplním - pokiaľ dám čokoľvek do 7zipu s heslom a so zašifrovaním názvov súborov - antivirák to neoznačí)
-
*****HERO*****
Guru wannabe
dikes za alternativy. ten NAS by asi bol najrozumnejsi, to ma nenapadlo, tam by sa predsa dal nastavit pristup na heslo a readonly pre ten ucet. zipovanie/cryptovanie je vlastne tiez celkom prijatelna moznost.
ale fakt som dufal v nejaky jednoduchy par eurovy USB dongle, co by nejak dokazal odfiltrovat write. ale ktovie ako to vlastne technologicky funguje, ze kolkymi vrstvami toho toku dat by musel ten USB dongel prejst, kym by dokazal identifikovat, ze ide o write. asi to nebude take easy.
ale fakt som dufal v nejaky jednoduchy par eurovy USB dongle, co by nejak dokazal odfiltrovat write. ale ktovie ako to vlastne technologicky funguje, ze kolkymi vrstvami toho toku dat by musel ten USB dongel prejst, kym by dokazal identifikovat, ze ide o write. asi to nebude take easy.
No a nestaci ti to obmedzit pravami vo Windowse? Lebo to je 5-minutove riesenie a je zadarmo.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
sak jasne ze tych SW moznosti je vela.
tiez je zevraj mozne nastavit nejaky readonly parameter na urovni particie https://www.top-password.com/blog/set-a ... n-windows/
ale vsetko je to podla mna len o tom, ci to ten SW (Windows ...) bude respektovat alebo nie. ked ten write mas zakazany "fyzicky", je to vacsia istotka. nech uz je to rovno odolne aj voci ransomwarom a podobne.
tiez je zevraj mozne nastavit nejaky readonly parameter na urovni particie https://www.top-password.com/blog/set-a ... n-windows/
ale vsetko je to podla mna len o tom, ci to ten SW (Windows ...) bude respektovat alebo nie. ked ten write mas zakazany "fyzicky", je to vacsia istotka. nech uz je to rovno odolne aj voci ransomwarom a podobne.
-
starysomar
Hardcore addict
A či to bude rešpektovať napríklad Linux. No stretol som sa zo situáciou, kedy nešlo ani v Linuxe zapisovať na partíciu - lebo bol predtým PC s tým diskom, na ktorom bola, "vypnutý" do dlhodobého spánku - teda asi bude. (Šlo ju však odsrániť)
Treba to odskúšať.
Treba to odskúšať.
starysomar: To je defaultné správanie Linuxového NTFS driveru - ak zistí, že ide o partíciu s hibernovaným Windowsom, tak ju mountne iba na čítanie. Ale samozrejme dá sa to "nasilu" obísť a mountnuť ju aj na zápis, ale tým sa zmaže hibernovaný stav Windowsu a je tam aj riziko poškodenia/straty dát.
HERO: Inak ak by stačilo iba to, aby paranoidný AV nemazal a nehádzal do karantény súbory na externom disku, tak jednoduché riešenie by bolo pridanie výnimky pre daný disk.
HERO: Inak ak by stačilo iba to, aby paranoidný AV nemazal a nehádzal do karantény súbory na externom disku, tak jednoduché riešenie by bolo pridanie výnimky pre daný disk.
-
starysomar
Hardcore addict
Prípadne pre konkrétny priečinok, v ktorom budú (sú) tie veci, na ktoré nemá šiahať. No rátať s tým, že AV s vysokou pravdepodobnosťou odosiela údaje, čo "zazrel".
-
*****HERO*****
Guru wannabe
https://www.agem.sk/pocitacove-doplnky/ ... d-84486574
tiez moznost. len skoda, ze som take nasiel len na 2,5 disky. ale aspon je vidno, ze to ide spravit aj za 10EUR miesto tych 300-400EUR, co maju tie externe krabicky. (aj ked predpokladam, ze v tom boxe to uz bude za USB->SATA prevodnikom, tym padom to bude blokovat SATA->SATA write miesto USB->USB write ako tie krabicky, co je asi jednoduchsie)
tiez moznost. len skoda, ze som take nasiel len na 2,5 disky. ale aspon je vidno, ze to ide spravit aj za 10EUR miesto tych 300-400EUR, co maju tie externe krabicky. (aj ked predpokladam, ze v tom boxe to uz bude za USB->SATA prevodnikom, tym padom to bude blokovat SATA->SATA write miesto USB->USB write ako tie krabicky, co je asi jednoduchsie)