Úzkosť

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
badwolf
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Úzkosť

Príspevok od používateľa badwolf »

čaute,
chcem sa spýtať či neviete alebo nemáte skúsenosti ako pomôcť pri úzkosti, ideálne prírodnými prostriedkami.
Mám s tým už dlhšie problém, naviac ma to ovplyvňuje v intímnom živote, výsoká úzkosť = krátka výdrž.
Riešil som to s urológom, predpísal mi Sertralín (SSRI), bolo tam mierne zlepšenie ale nič úžasné, bral som len jednu tabletu denne.
V normálnom živote sa to prejavuje že som väčšinou stále v napätí a neviem sa veľmi dať do pohody, so spánkom nemám problémy lebo som fyzicky dosť aktívny.
Nechcel by som ísť cestou SSRI, zo začiatku to bolo fajn, ale časom si moje telo na to zvyklo a necítil som to až tak ako na začiatku.
Za každú radu vopred ďakujem. :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Úzkosť

Príspevok od používateľa javatar »

Dychove cvicenia, pokial nemas kondicke tak sa dostan do formy.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

badwolf - moje rady : šport kde sa vyplavuju endorfiny, alebo toto https://www.union.sk/uzkostna-porucha-b ... t-rozdiel/
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

napr. komplex B vitamínov, vit. D, Omega mastne kyseliny, horčík, L-theanín :)
Niekedy pomáha sa vyhýbať velkým dávkam kofeinu.
badwolf
Light Expert
Light Expert

kondičku mám fajn, a formu tiež, vo fitku trénujem 4x do týždňa, plus chodím 4x na judo, teraz v zime otužujem, chodím do prírody, fyzicky som aktívny
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Nábeh na uzkost môže byt súčasť tvojej povahy. Sú ľudia ktorí su cez leto veselý,aktívny ale počas jesene aj zimy idú na nich úzkostné stavy.
Ja napr cez leto pocitujem väčšiu podráždenosť, ale počas jesene a zimy sa naopak cítim uvoľnený, kludný, pokojný, spokojný.
To sú moje rady to čo som ti písal v hornom príspevku a teraz v tomto na objasnenie, drž sa.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

badwolf napísal: 25 nov 2023, 18:29kondičku mám fajn, a formu tiež, vo fitku trénujem 4x do týždňa, plus chodím 4x na judo, teraz v zime otužujem, chodím do prírody, fyzicky som aktívny
Tak dychove cvicenia/meditacie. Najdes ich na internete plno (najjednoduchsi je box breathing), pripadne skus suche cvicenia na freediving (CO2 a O2 tabulky). V oboch pripadoch to chce cas, ale ak si najdes kratke dychove cvicenia co ta dokazu ukludnit, alebo sa naucis ako si spomalit srdce tak by ti to mohlo pomoct.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

badwolf napísal: 25 nov 2023, 18:13V normálnom živote sa to prejavuje že som väčšinou stále v napätí a neviem sa veľmi dať do pohody
kvoli praci alebo sukromnemu zivotu?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Uzkost sa nelieci prirodnymi doplnkami, ale odbornou liecbou a liekmi na predpis.
badwolf
Light Expert
Light Expert

Blastbit - u mňa to nesúvisí s ročným obdobím

beardie - práca nie, ide o súkromný život, najviac na mňa vplývajú vzťahy, hlavne keď niečo nefunguje, tiež financie, síce nezarábam zle ale myslím že by som vedel byť na tom lepšie.
Výhoda tejto úzkosti je, že sa naozaj snažím pracovať na sebe, je to ako akýsi bič ktorý ma ženie dopredu, no stále to nie je ono. A obávam sa že aj keď spravím pokrok tak sa budem cítiť rovnako.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Spravíš pokrok a budeš sa cítiť lepšie - budeš si viac veriť, budeš stáť na pevnejších nohách.
Nie je od veci zmeniť priority a prestať venovať pozornosť niektorým veciam - negatívne správy atd.
Vytlačiť zo svojho vnímania negativistov, komunikovať viac s ľuďmi pozitívnymi, veselými.
jurdzi
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jurdzi »

Ak si dokazal identifikovat trigger - nefungujuce elementy vo vztahu a financie - mozno by stalo za to skusit psychoterapiu a pozriet sa hlbsie na kamen urazu, vypada ze mas dobru startovaciu poziciu. Ak mas problem so spiralovanymi myslienkovymi pochodmi ktore nemas pod kontrolou (napr obsesivne elaboraty vztahovych situacii ktore sa nikdy nestali), tak skus tento titul: https://www.amazon.com/Stop-Overthinkin ... B08XLLF3PG

Z hladiska zivotospravy si na tom lepsie ako 90% populacie, ale tu by som aj ja rad poukazal na kofein - urcite obmedz, uzkost sice nevyvolava ale ohromne ju amplifikuje. A nech ti je motivaciou fakt, ze vydrz sa vrati do povodneho stavu ak problem odstranis... vlastna skusenost :)

Prajem Ti vela zdaru
badwolf
Light Expert
Light Expert

skúsim tie dychové cvičenia, zvykol som piť kávu každý deň teraz si ju dám raz za čas ale myslím že s kávou to bolo lepšie, len potom som ťažšie zaspal.

len teraz mám ťažšie obdobie, z každej strany niečo (práca, vzťahy, osobný život..) no najhoršie je že sa nemám ani s kým porozprávať.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

aha tak ty aj vies preco
ak nemozes/nevies si najst niekoho na vent tak pis - ci uz na papier alebo otvor notepad a proste pis, nemusis to ani ulozit alebo papier archivovat.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Naozaj nie si sám - vzhľadom na ročnú dobu, počasie, situáciu v blízkom i ďalekom okolí to veľmi dobre poznám tiež. Nevýhoda mysliacich a cítiacich :)

Riešením je aj čo Ti napísal javatar - doplním, že buď na papier - zvislá čiara v strede a na jednu stranu pod seba, čo Ťa teší, baví - na druhú čo nie. Potom tú horšiu zakry :)

V Notepade (Worde) kľudne dva odseky pod seba.

Mne pomáha určitá hudba - kupodivu skôr taká, ktorá by iným nepripadala pozitívna (možno pre vedomie, že v tom nie som sám) a hodne aj prezeranie (starších až starých) fotiek, zaujímavé a pekné obrázky na niektorých stránkach - trebárs FB.

Výrazne som obmedzil sledovanie spravodajstva a kravín.
badwolf
Light Expert
Light Expert

skúsim aj to písanie, tiež mám veci ktoré mi pomáhajú, napr fitko.
najhoršie sú pre mňa voľné dni, aj teraz musím dobrať dovolenku a vôbec sa neteším na tie voľné dni, keď som v práci tak zamestnám svoju myseľ ale doma je to horšie... trénujem niekedy aj dva krát za deň, idem sa prejsť, keď som v pohybe tak je to celkom ok, ale prídem domov a zas ten zlý pocit
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vyhranené hobby - koníčka nemáš?
Prípadne nejakú "klubovú činnosť"? Samozrejme nie krčmovú - alkohol výrazne zhoršuje také stavy (preto už nepiejm ani desinku pivo)
badwolf
Light Expert
Light Expert

len to čo som písal, fitko, judo, sem tam sa idem prejsť, teraz v zime otužujem. sem tam čítam knihy ale to sa v tomto stave nedá, neviem sa teraz sústrediť na čítanie
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hraj sa na kompe alebo kukaj telku
Napísať odpoveď